Foto: Shutterstock
Prečo je dôležité gaštany narezať
Ak ste sa rozhodli, že si gaštany upečiete v rúre, najskôr ich namočte na pol hodinu do studenej vody.Potom ostrým nožíkom narežte každý gaštan do kríža, na špičke alebo na zaoblenej strane (brušku) plodu. Ak by ste gaštany pred pečením nenarezali, budú vám pri pečení v rúre “strieľať”.
Narezané gaštany namočte opäť na dve až tri hodiny do studenej vody.
Foto: Shutterstock
Po tomto čase ich rozložte na plech a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia ich občas premiešajte.
Gaštany sú upečené, keď sa v mieste rezu otvoria, skrútia a objaví sa žltá dužina. Šupka po upečení nemá byť čierna, ale tmavohnedá. Trvá to približne dvadsať minút, ale najlepšou skúškou je ochutnávka jedného či dvoch gaštanov.
Upečené gaštany lúpeme pomocou malého ostrého nožíka alebo na to určenými kliešťami na jedlé gaštany ešte za tepla, po vychladnutí šupka opäť stvrdne a na šúpanie môžete rovno zabudnúť. V tomto momente oceníte narezanie gaštanov, vďaka ktorému bude šúpanie jednoduchšie.
Pozrite si aj náš videonávod, ako si doma v rúre upiecť gaštany
Ak sa predsalen nedajú ošúpať
Aj s vopred namočenými a správne upečenými gaštanmi niekedy bojujeme. Šúpanie gaštanov vám ešte môžu uľahčiť tieto 4 tipy:Pečenie na otvorenom ohni
Ak sa rozhodnete pripraviť gaštany na otvorenom ohni alebo na grile, pomôže vám perforovaná panvica, na ktorú dáte vopred narezané a namočené gaštany.Nezabudnite panvicou z času na čas potriasť, aby sa gaštany pekne rovnomerne upiekli. Gaštany môžete piecť aj na hliníkovej tácke, do ktorej urobíte malé otvory na únik pary.
Foto: Shutterstock
Chutiť budú aj uvarené
Chutné sú však nielen gaštany pečené, ale aj varené. Narezané gaštany povarte vo vode približne 20 minút. Po uvarení ich ešte nechajte postáť vo vode a potom sa môžete pustiť do šúpania.Uvarené jedlé gaštany sú vhodné nielen na priamu konzumáciu, ale aj do koláčov, rôznych krémov, či na prípravu legendárneho gaštanového pyré.
Ak máte gaštanov viac, uvarené a ošúpané ich môžete aj zamraziť do zásoby a použiť neskôr pri príprave chutnej polievky či koláčov.
Prečo pomáhajú zdraviu
obsahujú veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C, B, E a K
majú vysoký obsah vlákniny prospešnej pri trávení
obsahujú minerály zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik a draslík
ich konzumácia prospieva vlasom, pokožke, žalúdku, srdcu, mozgu a pečeni
posilňujú imunitu a sú skvelé pri chudnutí
neobsahujú lepok, preto sú vhodné aj pre celiatikov
Recept na domáce gaštanové pyré
Foto: Shutterstock
Gaštany sú obľúbené aj vo forme gaštanového pyré, ktoré chutí fantasticky samotné len tak so šľahačkou, ale dá sa použiť aj na prípravu rôznych zákuskov. Máme pre vás recept, ako si skvelé gaštanové pyré bez konzervantov pripraviť doma. A nie je to vôbec zložité.
Potrebujeme:
Gaštany narežeme a varíme 25 minút v mlieku. Potom ich ešte teplé ošúpeme a pomelieme na mlynčeku (alebo rozsekáme nožovým mixérom, či prelisujeme cez sitko). Zmiešame so zmäknutým maslom, práškovým a vanilkovým cukrom a dochutíme rumom.
Diskusia k článku