Voňavá jeseň:
Domáce pečené gaštany, to už áno! Lenže čo s nimi, keď nejdú ošúpať?

Jana Klimanová, 14. novembra 2023     6 minút čítania

Pri domácej príprave obľúbenej jesennej pochúťky vás môže trocha potrápiť šúpanie. Prezradíme vám pár trikov, ako si s gaštanmi poradiť.



Foto: Shutterstock

Prečo je dôležité gaštany narezať

Ak ste sa rozhodli, že si gaštany upečiete v rúre, najskôr ich namočte na pol hodinu do studenej vody.

Potom ostrým nožíkom narežte každý gaštan do kríža, na špičke alebo na zaoblenej strane (brušku) plodu. Ak by ste gaštany pred pečením nenarezali, budú vám pri pečení v rúre “strieľať”.

Narezané gaštany namočte opäť na dve až tri hodiny do studenej vody.



Foto: Shutterstock

Po tomto čase ich rozložte na plech a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia ich občas premiešajte.

Gaštany sú upečené, keď sa v mieste rezu otvoria, skrútia a objaví sa žltá dužina. Šupka po upečení nemá byť čierna, ale tmavohnedá. Trvá to približne dvadsať minút, ale najlepšou skúškou je ochutnávka jedného či dvoch gaštanov.

Upečené gaštany lúpeme pomocou malého ostrého nožíka alebo na to určenými kliešťami na jedlé gaštany ešte za tepla, po vychladnutí šupka opäť stvrdne a na šúpanie môžete rovno zabudnúť. V tomto momente oceníte narezanie gaštanov, vďaka ktorému bude šúpanie jednoduchšie.

Pozrite si aj náš videonávod, ako si doma v rúre upiecť gaštany



Ak sa predsalen nedajú ošúpať

Aj s vopred namočenými a správne upečenými gaštanmi niekedy bojujeme. Šúpanie gaštanov vám ešte môžu uľahčiť tieto 4 tipy:
  • Pred pečením gaštany povarte desať minút vo vode.
  • Počas pečenia ich niekoľkokrát pokropte horúcou vodou.
  • Do spodnej časti rúry vložte pred pečením nádobu s vodou.
  • Upečené, ešte horúce gaštany pokropte vodou, zabaľte do utierky a nechajte pár minút odpočívať. Spod utierky postupne vyberajte len malé množstvo gaštanov, ktoré rýchlo ošúpete.


  • Pečenie na otvorenom ohni

    Ak sa rozhodnete pripraviť gaštany na otvorenom ohni alebo na grile, pomôže vám perforovaná panvica, na ktorú dáte vopred narezané a namočené gaštany.

    Nezabudnite panvicou z času na čas potriasť, aby sa gaštany pekne rovnomerne upiekli. Gaštany môžete piecť aj na hliníkovej tácke, do ktorej urobíte malé otvory na únik pary.



    Foto: Shutterstock

    Chutiť budú aj uvarené

    Chutné sú však nielen gaštany pečené, ale aj varené. Narezané gaštany povarte vo vode približne 20 minút. Po uvarení ich ešte nechajte postáť vo vode a potom sa môžete pustiť do šúpania.

    Uvarené jedlé gaštany sú vhodné nielen na priamu konzumáciu, ale aj do koláčov, rôznych krémov, či na prípravu legendárneho gaštanového pyré.

    Ak máte gaštanov viac, uvarené a ošúpané ich môžete aj zamraziť do zásoby a použiť neskôr pri príprave chutnej polievky či koláčov.

    Prečo pomáhajú zdraviu
  • obsahujú veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C, B, E a K
  • majú vysoký obsah vlákniny prospešnej pri trávení
  • obsahujú minerály zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik a draslík
  • ich konzumácia prospieva vlasom, pokožke, žalúdku, srdcu, mozgu a pečeni
  • posilňujú imunitu a sú skvelé pri chudnutí
  • neobsahujú lepok, preto sú vhodné aj pre celiatikov


  • Recept na domáce gaštanové pyré



    Foto: Shutterstock

    Gaštany sú obľúbené aj vo forme gaštanového pyré, ktoré chutí fantasticky samotné len tak so šľahačkou, ale dá sa použiť aj na prípravu rôznych zákuskov. Máme pre vás recept, ako si skvelé gaštanové pyré bez konzervantov pripraviť doma. A nie je to vôbec zložité.

    Potrebujeme:
  • 250 g jedlých gaštanov
  • 4 dl mlieka
  • 25 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 PL rumu

  • Gaštany narežeme a varíme 25 minút v mlieku. Potom ich ešte teplé ošúpeme a pomelieme na mlynčeku (alebo rozsekáme nožovým mixérom, či prelisujeme cez sitko). Zmiešame so zmäknutým maslom, práškovým a vanilkovým cukrom a dochutíme rumom.





    ANKETA: Už ste niekedy doma piekli gaštany?

    91,0%



    9,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist