Dobré trávenie:
Čokoláda vyvoláva pozitívne emócie

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 25. decembra 2015     6 minút čítania

Jednoducho je teraz čas, že sa zovšadiaľ na nás valí. Začína to Mikulášom, ktorý nosí do čižiem všelijaké sladkosti. Bohužiaľ namiesto jedného kvalitného kúsku prinesie zvyčajne plné vrecko zbytočností..., ale čo už. Hlavne nech je topánka plná ☺.


Foto: Shutterstock
Potom to pokračuje sviatkami hojnosti a pokoja, kde sa naše stredoeurópske ženy predbiehajú jedna pred druhou, ktorá viac kusov a druhov koláčov a zákuskov upečie. Otázkou je, či kvantita znamená aj kvalitu alebo nie.

Prvé slovo, ktoré ma napadne, ak niekto povie „sladkosť“, je jednoznačne čokoláda. Prví ju poznali už starí Mexičania a bolo to teda dosť dávno. Kvalitná čokoláda obsahuje tri základné zložky – kakaovú hmotu (vzniká mletím a drvením kakaových bôbov), kakaové maslo (vzniká lisovaním kakaovej hmoty a je považované za jeden z najdrahších jedlých tukov vôbec) a cukor. Aby sa znížila cena čokolády, namiesto kakaového masla sa používajú lacnejšie náhrady. Bohužiaľ sa znižuje nielen cena, ale predovšetkým kvalita čokolády.

A sme opäť pri tom. Oplatí sa kupovať drahšiu a kvalitnejšiu čokoládu (s vyšším obsahom kakaa), ako rôzne lacné napodobeniny. Nikto však nebude jesť 100% čokoládu, pretože jej chuť skutočne nie je „sladká“. Stačí si vybrať aspoň 60 až 70%-nú čokoládu.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Hlavne má takéto zhrešenie aj pozitívne účinky na náš organizmus. Vďaka svojmu zloženiu ju napr. v 19. storočí predpisovali ako liek na upokojenie. Teraz neviem, či tieto vedecké výskumy sú účelové (aj vedci majú manželky), alebo čisto pravdivé – čokoláda zmierňuje hormonálne výkyvy, uvoľňuje napätie a zlepšuje pozitívne myslenie.

Obyčajne vám odporúčam, aby ste sa vybrali na trh a kúpili výrobok, ktorý jedáva aj majiteľ, ale tu si treba vybrať z ponuky špecializovaných obchodov ☺. Okrem klasických tabuliek čokolády ju používam aj ja pri varení. Nielen do dezertov, ale aj do omáčok. Výborne sa hodí k mäsu, ale treba ju vedieť aj pripraviť. (Len si spomeňte na čarovanie Juliette Binoche vo filme čokoláda, jednoducho to chce určitú zručnosť).

Najčastejšie sa čokoláda v dezertoch používa už rozpustená. Spoľahlivým spôsobom ju rozpustíte vo vodnom kúpeli. Menší hrniec vložte do väčšie s vodou, ktorú pomaly zahrievate a až začne voda vrieť. Mala by vrieť len veľmi mierne. Ak už máte čokoládu pripravenú a chcete ju použiť na polevu, pridajte ešte samostatne trochu kakaového masla. Pri krájaní sa nebude poleva praskať.

V novom roku 2016 vám prajem veľa kvalitných surovín, zaujímavých chuťových kombinácií a inšpirácie k vareniu na každom kroku.


Foto: Jaroslav Žídek

Orechové košíčky


Cesto:
35 dkg hladkej múky
12 dkg múčkového cukru
20 dkg masla
8 dkg mletých vlašských orechov
1 vajce

Plnka:
1 dcl mlieka
1 lyžica medu
100 g práškového cukru
vanilkový struk
150 g nasekaných vlašských orechov
2 g strúhanky
1 žĺtok
sneh z 1 bielka

Poleva:
1 balenie 100%-ného tuku (200 g)
2 čokolády na varenie (200 g)
polovičky vlašských orechov na dekoráciu (30 ks)

Cesto:
Z múky, cukru, masla, orieškov a vajca vypracujeme v mise cesto. Potom ho vložíme do malých košíkových formičiek, na vrchu necháme jamku na plnku. Všetky naplnené formičky položíme na plech a pečieme na 160 °C v predhriatej rúre,

Upečené košíčky vyberieme z formičiek a naplníme plnkou.

Plnka:
V kastróle na ohni ohrejeme mlieko s medom, cukrom, do ktorého vyškriabeme vanilkový lusk a necháme cukor rozpustiť v mlieku. Potom prisypeme vlašské orechy, strúhanku na zahustenie, zamiešame a vypneme oheň, pridáme žĺtok, z bielku vyšľaháme sneh a primiešame ho do plnky.

Poleva:
V ďalšom kastróle necháme rozpustiť tuk a za občasného miešania pridáme kúsky čokolády na varenie. Tavíme vo vodnom kúpeli.

Povrch naplnených orechových košíčkov polejeme roztopenou čokoládou, ozdobíme kúskom vlašského orecha a necháme stuhnúť.

Ďalšie užitočné rady a zaujímavé postrehy Jarda Žídeka si prečítajte tu.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku

dorisa
Čokoládu veľmi nejedávam, ak, tak skôr nugátovú,ale moja vnučka, tá" zbaští "veľkú čokoládu na posedenie. Polevy na koláčiky určite používam, to zas tej čokolády tam nie je veľa. Ďakujem za prianie....prajem veľa pracových úspechov a súkromnom živote veľa lásky.






 



TOPlist