Čo by ste mali vedieť o zázvore:
Ako ho uskladňovať, čistiť, krájať, komu pomáha a kto by sa mu mal vyhnúť

Jana Klimanová, 23. mája 2024     4 minúty čítania

Vzhľadom síce veľmi neboduje, ale len čajová lyžička čerstvého zázvoru urobí s jedlom, dezertom či nápojom zázraky. Dodá mu charakteristickú ostrú chuť s korenistým a citrusovým podtónom.



Foto: Shutterstock

Ako ho kupovať

V obchode hľadajte pevný koreň zázvoru (ďumbiera lekárskeho) s čo najhladšou šupkou. Keď k nemu privoniate, mali by ste ucítiť sviežu, korenistú vôňu. Vyhnite sa vysušenému zázvoru s vráskami.

Ako ho uchovať

Zázvor zabalený v papierovej utierke a v plastovom vrecku vydrží v chladničke až 3 týždne. Ak máte zázvoru viac, najlepším spôsobom skladovania je mrazenie.

Koreň nakrájajte na menšie, asi 6 centimetrové kúsky a vložte do uzatvárateľného vrecka. Pred použitím orežte konce zázvoru, ktoré bývajú trochu vysušené.

Univerzálny liek na všetko

Pozitívne účinky zázvoru na zdravie boli známe už v starovekej Číne. Alchymistami sa označoval ako panacea, univerzálny liek na všetky choroby. Za svoju charakteristickú chuť vďačí látke gingerol, ktorej sú zároveň pripisované mnohé zdravotné benefity.

Pomáha pri tráviacich problémoch, zmierňuje kinetózu (nevoľnosť pri cestovaní), podporuje imunitu, znižuje zahlienenie, má vynikajúci protizápalový účinok. Znižuje bolesť a stuhnutosť pri artritíde, zmierňuje menštruačné bolesti a únavu, podporuje chudnutie, považuje sa za prírodné afrodiziakum.


Ako ho krájať

Aby ste dostali zo zázvoru najviac, na čistenie nepoužívajte nôž. Šupku oškriabte hranou lyžičky. Očistený zázvor môžete strúhať na keramickom strúhadle, nakrájať na tenké kolieska či tenučké rezance (julienne), pomlieť alebo rozdrviť nožom. Zázvor krájajte kolmo na pozdĺžne vlákna, aby sa lepšie konzumoval.



Foto: Shutterstock

Viete, ako rýchlo ošúpať zázvor a získať z neho šťavu na čaj? Pozrite si náš videonávod.

Pozor na dávku

Zázvor je bohatý na vitamíny (A, B, C, E a K), na minerály (sodík, fosfor, vápnik, zinok, mangán, železo a meď), vlákninu aj bielkoviny. Hoci má mnoho priaznivých účinkov na zdravie, netreba to s ním preháňať.

Maximálna odporúčaná dávka čerstvého zázvoru sú 4 g denne. Pri nadmernej konzumácii hrozí pálenie záhy, nadúvanie, hnačka a bolesti brucha. Zázvoru by sa mali vyhnúť deti do 2 rokov, pacienti s poruchou zrážavosti krvi alebo inými problémami krvného obehu.

Zázvor môže znižovať účinok liekov na cukrovku alebo vysoký krvný tlak. Ak máte zdravotné problém, pred konzumáciou zázvoru sa preto poraďte so svojím lekárom.




Foto: Shutterstock

Ako ho použiť

Zázvor má skutočne neobmedzené možnosti použitia. Nakrájaný ho môžete pridať do polievky, ochutiť ním mäso, omáčku, nechať ho vylúhovať v čaji, pridať do sirupu proti bolesti hrdla, alebo do šalátu. Zaujímavú chuť dodá medu, koláčom, ale aj zmrzline.



ANKETA: Používate doma čerstvý zázvor?

92,6%



7,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist