Český cukrár Josef Maršálek:
Naučil som sa byť vďačný aj za neúspech. Pochopil som, že je to lekcia a za tie sa ďakuje

Jana Štrbková, 10. augusta 2025     24 minút čítania

Kým bežní smrteľníci ho objavili až vďaka televíznym projektom Peče celá země či Buchty po ránu, on už dávno žil svoj sen. Z malej moravskej dediny sa vydal budovať cukrársku kariéru najskôr do Prahy, potom do Londýna aj Indie a všade žal jeden úspech za druhým.



Foto: Profimedia

Čím si vás získala India, v ktorej ste nakoniec žili niekoľko rokov?

Ľuďmi, vôňami, farbami, exotickými ingredienciami a ich kombináciami. Vierou v dobro. India ma spomalila a doučila ma trpezlivosti. India vám nedá to, čo chcete, ale to, čo naozaj potrebujete. Nastaví zrkadlo nášmu európskemu, západnému spôsobu života a pripomenie vám, kto v skutočnosti ste a aké sú tie skutočné hodnoty ľudského bytia. Naučí vás vážiť si maličkosti a všímať si detaily. Keby som nemal rodinu, presťahujem sa tam. V Indii som doma. A nikdy nezabudnem Sahilovi, že mi ju otvoril. Už v mojej prvej cukrárskej knihe Moderná česká cukrařina nájdete množstvo inšpirácie chuťami Indie, napríklad roládu s kokosom, banánom, marakujou a karí korením.

Nakoľko sú podľa vás dobré vzťahy v práci dôležité pre to, aby bola reštaurácia či cukráreň úspešná?

Vzťahy sú úplným základom, alfou a omegou nielen pracovného života. My nepracujeme pre firmy, organizácie či logá. Pracujeme pre ľudí, ktorí sú v nich. Pre ich zákazníkov. Každý z nás, keď vojde niekam po prvý raz, okamžite vycíti, či to tam „funguje“, alebo nie. A to určuje, ako sa tam cítime, ako nám tam chutí a či sa tam vôbec niekedy budeme chcieť vrátiť. Keď pracujeme vo sfére služieb, bez ľudí to zatiaľ nejde. Našťastie.

Spomínate si, kedy počas svojej kariéry ste siahli na dno svojich síl a prečo?

Na fyzické dno som si nikdy nesiahol. Ale to mentálne zažívam vtedy, keď na mňa niekto zaútočí zozadu. Ak ide o anonymného nespokojenca, ktorý sa práve nudí za počítačom alebo mobilom, bez váhania ho blokujem. Čo však neviem „rozdýchať“ a na čo nezabúdam, je útok od ľudí, o ktorých som si myslel, že sú mi blízki. Mám aj takú skúsenosť, že mi veľmi blízky človek dlhodobo ničil reputáciu vždy, keď som nebol v jeho okolí. Zatiaľ som mu (alebo jej) otváral dvere a prepájal ho s príležitosťami, vďaka ktorým sa mohol mať dobre. Takáto zrada ma naozaj zabolela.

Čo vás stále posúva vpred?

Vedomie vlastnej nedokonalosti a túžba zlepšovať sa. Pomoc mojim blízkym alebo tým, ktorí ma o ňu požiadajú a zaslúžia si ju. A potom ešte jedna vec: veľa rozhodnutí som robil čisto intuitívne. Intuícia je totiž silná sestra. Rád nechávam veciam voľný priebeh, nebojím sa urobiť chybu, niečo pokaziť. A jedna vec platí úplne bez výnimky: keď sa dvere neotvárajú, tak to nie sú tie vaše. Človek sa časom mení, menia sa aj hodnoty, ktorým verí. Čím som starší, tým menej toho naozaj potrebujem. Pravda je však taká, že čo sa týka ľudí, tam sú moje nároky, naopak, vyššie. Už nechcem mať vo svojom okolí toxických ľudí. Toto máme všetci vo svojich rukách.

So šou Peče celá země, ktorej adaptácia je populárna aj na Slovensku, ste sa katapultovali medzi celebrity. Predsa len – je to veľký rozdiel pracovať s úzkym tímom a potom prísť do jeden a pol milióna domácností. Bola to pre vás veľká zmena?

Začínal som v Anglicku ešte predtým, než sa v televíznej stanici BBC objavila šou The Great British Bake Off, ktorej adaptáciou je práve Peče celá země. Anglicko poznám pred touto šou a po nej a jej vplyv je nepopierateľný. Je to obrovská tvorivá práca, na ktorej maká veľký tím profesionálov. Má presah do nášho každodenného života a jej dôsledky a zmeny cítim aj vo svojom bežnom živote. A to je úžasné. K tejto práci a úlohe mám obrovský rešpekt. Našťastie máme v scenári od začiatku napísané, že porotcovia sú vľúdni a ľudskí. A ako som už povedal – najväčšou zmenou je strata súkromia nielen môjho, ale aj celej mojej rodiny.

Spolu s partnerom žijete v dome na dedine. Hospodárite?

Máme krásny rodinný dom na okraji dediny v južných Čechách. Petr sa stará o zvieratá, máme morčatá, korytnačky a ryby, a ja sa venujem záhrade. Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, sme takmer úplne sebestační. Pestujeme celoročne, teda 365 dní v roku. Na pozemku máme štyridsať ovocných stromov a záhradu plnú plodín: od kapusty, kelu, karfiolu cez čínsku zeleninu, špenát, desiatky druhov paprík, baklažánov, paradajok, fazule, tekvice, melóny, mrkvu, zeler, cukety, patizóny až po uhorky a mnoho ďalšieho. Počas celého roka zaváram, fermentujem a konzervujem, a práve tomuto umeniu sa venuje aj moja najnovšia kniha Sklizeň. Uvedomenie si toho, čo jeme, a koľko úsilia a energie za tým stojí, je obrovským zadosťučinením. Na hospodárske zvieratá zatiaľ nemáme priestor, ale človek nikdy nemá hovoriť nikdy. Spoločnosť nám robia dve mačky, súrodenci Maršálek a Tejmlová. Vyčistili nám záhradu od myší a robia nám spoločnosť, keď jeden z nás práve nie je doma.

Keď ste sa vrátili do Čiech, našli ste si krásne priateľstvá. Myslím si, že jedným z nich je aj to s herečkou a moderátorkou relácie Peče celá země Terezou Bebarovou. Čím si vás získala?

Terezka je nádherný a mimoriadne talentovaný človek, výnimočná herečka, ktorá pochádza z tej istej časti Moravy ako ja. Spoločná práca – aj spoločné pečenie – nás veľmi zblížili. A keď ma pred dvoma rokmi oslovila Česká televízia s ponukou na vlastnú reláciu, okamžite som navrhol, aby sme ju robili spolu s Terezkou.

To, že si rozumiete, bolo vidieť v relácii Čas na Te.Be., kde ste vyrobili desiatky dielov plných pečenia. Aktuálne spolu pripravujete v Českej televízii aj reláciu Buchty po ránu. Aké úspechy zaznamenala?

V relácii Čas na Te.Be. sme vyrobili 81 dielov pre TV Mňam, ktoré produkovala Terezka so svojím partnerom Ivanom. Bol to taký „covidový“ projekt a natáčalo sa priamo u nich doma. Mám na to nádherné spomienky. No a Buchty? Pôvodná myšlienka bola, aby sme v tejto relácii odpovedali na všetky otázky o pečení, ktoré sa z časových dôvodov nezmestili do šou Peče celá země. A vznikol z toho úplný fenomén. Dnes sa relácia Buchty po ránu stabilne drží vo vysielaní so sledovanosťou medzi 300- až 450-tisíc divákmi a patrí medzi najsledovanejšie nedeľné ranné programy od roku 1997. Máme neuveriteľne krásnu spätnú väzbu od množstva ľudí a opäť aj na tejto relácii pracuje v extrémnom tempe tím asi štyridsiatich ľudí. Jedna séria má 20 dielov a natočíme ju za desať dní iba s dvoma dňami pauzy. Vyšli už aj dve knihy, Buchty po ránu I a II, a obe získali cenu za bestseller roka v kategórii najpredávanejšia kuchárska kniha.

Aké nové projekty chystáte pre svojich fanúšikov?

Momentálne mi väčšinu času zaberá natáčanie štvrtej série šou Peče celá země a zároveň pripravujem aj štvrtú sériu relácie Buchty po ránu. Venujem sa svojej značke Maršálkovo, predstavujem svoju najnovšiu a zároveň najrozsiahlejšiu knihu Sklizeň, ktorá má viac než 460 strán, stovky nádherných fotografií na luxusnom papieri a rovnaké množstvo receptov rozdelených do piatich prehľadných kapitol. V tejto knihe je obrovský kus môjho srdca. A najčerstvejší prírastok do našej rodiny projektov je cukrárska a pekárska dielňa Upečeno na dědině, ktorú sme si vymysleli so sestrou Zuzkou a nachádza sa v našej rodnej dedine na Morave, v Kyžlířove.



Diskusia k článku

helena64
..Na "Buchty po ránu sa vždy teším, reláciu sledujem pravidelne, obdivujem tie úžasne zákusky a vždy sa pri tom aj niečo nové naučím, ďakujem.
helena64
...PS... sledovala som pravidelne aj Peče celá země, úžasne.
dorotka1
Veľmi inšpiratívny človek, mám ho rada aj jeho relácie, aj keď som viac na slané -:).









TOPlist