Foto: Pravda archív
Ale nečakajte tiež voľné narábanie s prísadami a postupmi podľa momentálnej nálady šéfkuchára. Dôležitý je totiž výsledok, chuť, vzhľad, vôňa, charakterizujúca každé podávané jedlo. V čilistovskom Kormoráne práve to pravé orechové hosť na stôl dostane vždy.
Pri niektorých tradičných jedlách, ktoré sa líšia od dediny k dedine, od gazdinej ku gazdinej, ako je napríklad rybacia polievka halászlé, ide o uchovanie podstaty jedla. Aby ju neprehlušili obyčaje a chute regiónu, v ktorom sa práve pripravuje.
Pretože ani maďarská kuchyňa nie je jednoliatym celkom, ale mozaikou skladajúcou sa práve z regionálnych jedál. Spájajú ich však pochúťky, ktoré sa pripravujú v celej krajine, hoci aj s drobnými obmenami. A práve tie sa rozšírili aj na Slovensko, do Čiech, Rakúska a ďalších, dokonca vzdialenejších krajín.
Napríklad guláš, údajne pôvodný pokrm pastierov dobytka. To už by mohol byť príklad globálneho jedla, aj keď sa možno v cudzine ukrýva pod iným názvom...
Diskusia k článku