Trendy:
Čardášová princezná v ohnivej kuchyni

Bohuš Lenický - Pravda, 30. októbra 2009     3 minúty čítania

Nech si kto chce, čo chce hovorí, nech si roduverní národovci do hrude bijú až im načisto zmodrie, ale maďarská vareška stáročiami tak pomiešala jedlá pod Tatrami, že jej chuť už z nich nikto preč nedostane.


Foto: Pravda archív


Človek je totiž taký, že čo mu raz jazyk do pamäti natlačí, v obľube aj v zášti k nejakému pokrmu, nezbaví sa toho. Len tá pôvodná chuť, recept sa časom mení, tu sa čosi pridá, tam odoberie, prispôsobí špajze, záhrade či peňaženke a zrodí sa mutácia. Pozri špeciality maďarskej kuchyne Šéfkuchár čilistovského hotela Kormorán Tibor Márik a jeho maďarský kolega Zoltán Kósa sa však tým prispôsobeniam vyhýbajú, ich maďarské jedlá sú naozaj pôvodné, držiace sa takmer „normovaných“ predpisov. Nie, neľakajte sa nejakého kuchárskeho purizmu, prísneho a dogmatického pridržiavania sa litery receptu.

Ale nečakajte tiež voľné narábanie s prísadami a postupmi podľa momentálnej nálady šéfkuchára. Dôležitý je totiž výsledok, chuť, vzhľad, vôňa, charakterizujúca každé podávané jedlo. V čilistovskom Kormoráne práve to pravé orechové hosť na stôl dostane vždy.

Pri niektorých tradičných jedlách, ktoré sa líšia od dediny k dedine, od gazdinej ku gazdinej, ako je napríklad rybacia polievka halászlé, ide o uchovanie podstaty jedla. Aby ju neprehlušili obyčaje a chute regiónu, v ktorom sa práve pripravuje.

Pretože ani maďarská kuchyňa nie je jednoliatym celkom, ale mozaikou skladajúcou sa práve z regionálnych jedál. Spájajú ich však pochúťky, ktoré sa pripravujú v celej krajine, hoci aj s drobnými obmenami. A práve tie sa rozšírili aj na Slovensko, do Čiech, Rakúska a ďalších, dokonca vzdialenejších krajín.

Napríklad guláš, údajne pôvodný pokrm pastierov dobytka. To už by mohol byť príklad globálneho jedla, aj keď sa možno v cudzine ukrýva pod iným názvom...




Diskusia k článku







 



TOPlist