Bez úhony:
Ako dlho vydrží mäso v marináde a čo keď ho naložíme veľa?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Mäso v marináde potrebuje čas, aby skrehlo a nabralo na chuti. Ale viete, ako dlho ho pácovať, aby sa pritom nepokazilo?



Foto: Shutterstock

Marinovanie mäsa je perfektný spôsob ako ho urobiť krehkejším, šťavnatejším a dodať mu výnimočnú chuť. Otázkou, ktorú ste si však určite už niekedy položili je, ako dlho mäso v marináde vydrží... Napríklad v prípade, že ste ho naložili viac, ako bolo nakoniec treba. Na čo teda treba myslieť, keď nakladáte mäso do pácu?

Koľko vydrží mäso v marináde?

Ako dlho vôbec treba mäso marinovať, aby nabralo chute z marinády? V niektorých receptoch sa píše, že minimálne cez noc, v iných aspoň 24 hodín, ale faktom je, že na dosiahnutie čo najlepšej chuti by sa mäso malo marinovať približne tri dni. Samozrejme, v chladničke.

Druhá vec, ktorá nás zvyčajne zaujíma najviac je, čo s napácovaným mäsom, ktoré sme nespotrebovali. Koľko ho ešte môžeme nechať v chladničke? To záleží od toho, aký druh marinády a aký druh mäsa použijeme.

Mäso v jogurtovej alebo cmarovej marináde možno skladovať v chladničke asi týždeň. Ak použijeme marinádu, ktorej základom je olej a ocot alebo víno, v ňom môže byť mäso naložené až 10 dní.

Dĺžka skladovania závisí aj od druhu mäsa – kuracie je náchylnejšie na pokazenie ako bravčové, hovädzie alebo jahňacie, preto marinované kurča netreba zbytočne v chladničke nechávať – buď treba zvyšky namarinovaného mäsa pripraviť čo najskôr, alebo ich radšej zmraziť.



Foto: Shutterstock

Marinované mäso vo vzduchotesnej nádobe vydrží v mrazničke 8 až 10 mesiacov. Pred použitím by sa potom malo nechať pozvoľna rozmraziť v chladničke cez noc. Na expresné rozmrazenie môžeme použiť aj mikrovlnnú rúru, vtedy však mäso treba hneď spracovať.

Ako ho skladovať

Mäso v marináde uložené v chladničke musí byť vždy dobre uzavreté či zakryté – vzduchotesnosť, teda zabránenie prístupu vzduchu predlžuje jeho životnosť. Uzatvorené vo vhodnej nádobe navyše nenaberie iné pachy z chladničky a naopak – ani ostatné potraviny v chladničke nezískajú neželanú arómu marinády.

Nádobu alebo vrecko s marinovaným mäsom skladujeme na najchladnejšom mieste v chladničke, oddelene od ostatných potravín.


Ako dlho môže byť pri izbovej teplote?

Marinované mäso nepatrí mimo chladničku – v jogurtovej či v cmarovej marináde ho možno skladovať pri izbovej teplote, či na jar alebo v lete vonku, len 2 hodiny a mäso marinované v oleji sa môže skladovať maximálne 4 hodiny - ale len v prípade, že teploty nepresiahnu 25 °C.



ANKETA: Chutí vám viac marinované mäso ako bez marinády?

91,7%



8,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist