Vyberte správne:
Pozor na to, v akých nádobách marinujete mäso. Týmto by ste sa mali oblúkom vyhnúť

Jana Klimanová, 16. septembra 2024     3 minúty čítania

Namarinované mäso je krehkejšie a chutí oveľa lepšie. Nie je však jedno, v čom ho necháte odležať. Aké materiály sú na to najvhodnejšie?



Foto: Shutterstock

Marinovanie je vynikajúci spôsob ako zlepšiť chuť, vôňu a textúru mäsa. Či už používate ocot, cmar, víno, pivo alebo citrusovú šťavu, kyslá zložka je tou najdôležitejšou súčasťou receptu na základnú marinádu, vďaka ktorej sa mäso stáva jemnejšie a krehkejšie.

Menia chuť aj farbu

Rovnako dôležitá ako ingrediencie do marinády je však aj nádoba, v ktorej mäso marinujete. Najvhodnejšími sú sklenené a keramické nádoby, o niečo menej vhodný je pórovitý plast a najhoršie sú na tom kovové nádoby a misy. Nehovoríme o nerezovej oceli, ale o reaktívnych kovoch ako je hliník, meď, železo či liatina. Tým by sme sa mali pri marinovaní mäsa určite vyhnúť.



Foto: Shutterstock

Kyslé zložky v marináde môžu totiž s týmito kovmi chemicky reagovať a uvoľňovať ióny kovu do marinády a následne do mäsa, čo určite nikto z nás nechce.

Táto chemická reakcia medzi kovmi a kyselinami môže tiež zmeniť zloženie a konzistenciu marinády, ovplyvniť jej pôvodnú chuť, alebo znížiť jej účinnosť pri zmäkčovaní mäsa. A to všetko následne mení aj chuť samotného mäsa, ktoré získa kovovú alebo horkú pachuť.

Niektoré kovy, ako napríklad hliník, môžu navyše pri tejto reakcii meniť aj farbu potravín. Rovnako môže s kovom zreagovať aj cesnak, často používaný v marinádach.

Čo je vhodné na marinovanie

  • Sklenené nádoby: Sklo je ideálnym materiálom, pretože je chemicky inertné, čo znamená, že nereaguje so žiadnymi kyselinami či inými zložkami marinády.
  • Keramika: Rovnako ako sklo, keramické nádoby sú chemicky stabilné a bezpečné pre marinovanie mäsa.
  • Plastové nádoby: Ak sa rozhodnete pre plast, dbajte na to, aby bol určený pre kontakt s potravinami. Nepoužívajte staré, poškodené plastové nádoby, ktoré môžu uvoľňovať do jedla chemikálie.



  • Foto: Shutterstock

  • Silikónové vrecká: Modernou alternatívou sú silikónové vrecká, ktoré sú flexibilné, nezaberajú veľa miesta a sú vhodné pre marinovanie na cestách či v menších priestoroch.




  • ANKETA: Radi experimentujete s rôznymi druhmi marinád?

    65,6%



    34,4%







    Diskusia k článku

    56859_1675025533 - profilový obrázok
    dr
    dr
    Ten silikon bude po rokoch prehodnotený ....... Ja by som sa mu vyhla.






     



    TOPlist