Svetové kuchyne:
Austrálska kuchyňa očami Varecháčky Doreniky

Autor: Dorenika, spracovala: Redakcia Varecha.sk, 17. októbra 2018     7 minút čítania

Naša Varecháčka Dorenika žije niekoľko mesiacov u protinožcov, kde ju zaviala veľká láska. Čo hovorí na austrálsku kuchyňu a prečo jej učarovala skôr tá ázijská?



Gold Coast, austrálske mesto na pobreží, kde momentálne Dorenika žije.
Foto: Shutterstock


Zo Slovenska som sa odsťahovala, keď som mala osemnásť, žila som rok v Írsku, potom šesť rokov v Londýne a pred niekoľkými mesiacmi som sa presťahovala do Austrálie. Vyzerá to, že toto bude moja finálna destinácia. Prečo? Pretože dôvodom môjho pobytu tu je môj už skoro manžel Daniel. Spoznali sme sa síce v Londýne, ale keďže je Austrálčan a v tejto krajine žije celá jeho rodina, rozhodli sme sa tu žiť aj my.

Jedna vec, o ktorej som vedela, že mi v tejto krajine bude chýbať je naša história, zvyky a tradície. Na Slovensku, a všeobecne v Európe, ich máme mnoho a ja si ich rada pripomínam. Keďže v Austrálii žije mnoho ľudí, ktorí majú svoje korene v iných krajinách, neexistujú tu tradičné jedlá. Kým u nás máme obľúbené vianočné či veľkonočné pokrmy, ktoré sa v jednotlivých rodinách viac-menej podobajú, v Austrálii si pri príprave jedál každý ide svojou cestou. Aj na Vianoce.

Moja prvá Pavlova



Torta Pavlova.
Foto: Dorenika


Keď sme začali s Danielom spolu chodiť, tak som googlila „austrálske tradičné jedlá“ a vyšla mi akurát tak torta Pavlova, koláč Lamington a grilované mäso. No čo vám poviem, chcela som ho oslniť nejakou mňamkou. A tak som prvýkrát urobila Pavlovu, no a odvtedy ju robím hádam každý druhý týždeň, je to proste môj obľúbený dezert. Chrumkavý krehký snehový meringue korpus, vo vnútri konzistenciou podobný marshmallows, v kombinácii so šľahačkou a s čerstvým ovocím je skrátka skvelý. V pohode zjem aj tých 6-8 porcií sama, vážne. Tu je recept, ako tento dezert pripravujem ja:





Radšej kupujú hotové koláče aj jedlo

Ďalším obľúbeným austrálskym dezertom je Lamington, koláč z piškótového cesta, ktoré sa namáča do čokolády a obalí v strúhanom kokose. Niekedy ho zvyknú aj rozkrojiť a naplniť jahodovým lekvárom, je to niečo ako Victoria Sponge len s čokoládu a kokosom.

Tešila som sa, ako si dám pravý austrálsky Lamington, keď prídem k svokrovcom a novej rodinke, ale nejako nikto z nich veľmi nevarí, ani nepečie. Koláče kupujú, to sa ešte dá pochopiť, pretože pečenie je veda sama o sebe, ale čo je zvláštne - oni v obchodoch kupujú hotové jedlá ako pečené kura alebo rezne. Doma si ich iba ohrejú a pritom keď porovnáte cenu (a kvalitu) normálneho kurčaťa a toho hotového, tak to je rozdiel ako hrom.



Koláč Lamington.
Foto: Dorenika


Veci, ako variť si vlastný džem alebo zavárať ovocie a zeleninu, nehrozia, ale to môže byť aj preto, lebo majú čerstvé a chutné ovocie po celý rok. Aj v zime sú dostupné jahody a v lete kôstkovité plody ako marhule alebo mango. Ale u kamarátov som v špajzi videla aj tri druhy kupovaných džemov a dosť sa tešili, keď som im doniesla domáci, ktorý som robila podľa babkinho receptu. Takže to bude zrejme tým, že im nikto neukázal, ako sa to robí a nevypestovali si tento zvyk. 

Denne varím ázijské jedlá

My žijeme v severnejšej časti Austrálie v subtropickom pásme, kde je v lete 45 °C a 95 %-ná vlhkosť. V tejto oblasti žije aj veľa prisťahovalcov z ázijských krajín ako Južná Kórea, Malajzia, Čína, Thajsko a podobne. Niektorí vlastnia reštaurácie, aj sme ich ponavštevovali a veľmi mi v nich chutilo. Aj preto sa pokúšam ázijské jedlá pripravovať doma. Supermarkety a trhy majú veľké množstvo produktov, takže variť sa dá veľmi dobre. Kým napríklad na Slovensku alebo v Londýne sa čerstvé banánové listy zohnať snáď ani nedajú, tak tu ich majú v zeleninovej časti obchodu všade.



Knedličky Bao.
Foto: Dorenika


Nie som veľmi oboznámená s varením (ale jedením áno) ázijských jedál, no učím sa. Kúpila som si bambusové košíky na parenie zeleniny a knedličiek „Dim Sum“ a „Bao“ a začala som experimentovať. Je tu dostať kúpiť ozaj všetko, jedlo si môžete sami uvariť od začiatku od základných surovín, alebo použiť polotovar (kúp cesto a naplň sám), či kúpiť kompletný mrazený výrobok. Ja som teraz na leveli - kúpim cesto, papier, list atď. a naplním domácou plnkou. Tak som pripravila aj tieto knedličky Bao:





Bude zo mňa knedličkový majster?

Určite vás budem priebežne informovať, či sa zo mňa stal knedličkový majster, ako ich volajú. Tí sa vraj školia niekoľko rokov, majú na to aj kurzy, kde sa dá naučiť ako pripraviť sushi či jarné rolky. Tak uvidíme, či niečo také dostanem od „Jeziška“ :)

Skúšať variť ázijské recepty ma baví, nie vždy to vyjde, ale vždy sa niečo naučím. Varím denne a recepty dávam na svoj Instagram @dorenikaskitchen, tak ak máte záujem vidieť moje výtvory a trochu sa zasmiať na tom, ako to niekedy doriadim v Insta Stories, tak sa určite choďte pozrieť!


Viac o rôznych svetových kuchyniach si môžete prečítať tu:







Diskusia k článku

martamm
Kolac Lamington zodpoveda nasim kokosovym jezom, upec im ho, nech vidia, ale su slovenske zienky sikovne
radost
@Dorenika
veľmi pekné čítanie...vďaka..
pri týchto informáciách o náplni žienok domácich vonku-som veľmi hrdá na naše mamičky..babičky..i našu generáciu žien..všetko-temer všetko-si dokázali-dokážeme urobiť:
variť,piecť,zavárať,šiť,obšívať,dopestovať ovocie,zeleninku
deti aj manžela slušných vychovať..:-)
sme do koča aj do voza..!!
vivat..!!
želám ti šťastie..:-)
lilyre
Teším sa na Tvoj ďalší príspevok a držím prsty pri realizovaní sa v ázijskej kuchyni ( tak trochu dúfam, že pridáš recept na čínske knedličky Dim Sum z cesta Won Ton, tie by som sa chcela naučiť variť). Najskôr si musím zohnať bambusový paráčik. Nech sa Ti darí v tej peknej krajine, pred pár rokmi som bola s manželom v Austrálii a na Novom Zélande a nedbala by som sa tam vrátiť. Asi sa to už nepodarí, tak sa vraciam do tejto končiny sveta aspoň pri knihách.
palokuchki
Dorenika vitaj v Australii. Zelam ti vsetko dobre, aby si tu bola stastna a spokojna. Ja tu zijem uz 38 rokov. Deti sa mi tu povydavali, pozenili, mame uz 13 vnucat. Australia je velka krajina s roznymi zemepisnymi pasmami. Zije tu vela narodnosti a presne ako pises kazda narodnost si sem priniesla svoju kulturu. Sposob a styl stravovania o ktorom pises je asi typicky pre oblast v ktorej zijes, subtropicke pasmo, mozno tiez mestky styl zivota. Ja zijem na zapadnej casti Sneznych hor na farme pri mensom mestecku. Tu je sposob zivota trochu odlisny od toho aky ty zobrazujes. Zavaranie, vypekanie, robenie domacich vyrobkov je tu bezna vec. Prave dnes som bola na navsteve u australskej priatelky ktora mi darovala pohar duloveho dzemu a pohar duloveho zele ktore nedavno navarila.Moje dve australske nevesty varia denne pre svoje rodiny, popritom sa staraju o zahradku a zvierata ktore si doma chovaju. Jedna rada travi cas v kuchyni vymysla rozne dobroty, druha ma rada rucne prace, maluje, hackuje a sije. Velakrat ma pohostili australskymi dobrotami. Nehnevaj sa na mna, ale nedalo mi sa ohlasit. Ako som spomenula Australia je velka krajina s roznymi zvykmi a roznym stylom zivota, neda sa to len tak vsetko hodit do jedneho vreca.
2010
Sorry Dorenika, ale Gold Coast nie je australia je to nedavno postavene umele turisticke plazove mesto, take podobne ako napriklad Benidorm v spanielsku.
Chod tak 100 km cez kopce, zastavte sa dakde v krcme a uvidis ze maju aj ine jedla.
Inac nasa suseda ma zakazane nosit k nam kolace, pece skoro kazdy den az moc dobre. Tak teraz nosi do domov dochodcov, zadarmo.
PS: prilozene krcmove jedlo, roast of the day cena v preratani ak 6 euro, aj rezne robia dobre na vidieku.



kucharka
Pekné čítanie. V Austrálii som ešte nebola ale dúfam, že sa tam raz dostanem.

Máme tu ( v Španielsku ) pár austrálskych známych a oni teda vyvárajú samé dobré veci. Myslím si, že všade sú ľudia čo varia radi a čo radšej ušetria čas a dajú si polotovary.
Mám knihu od Billa Grangera a jeho recepty typických austrálskych jedál vyzerajú výborne. A nie je tam len Pavlova....

Zrovna nedávno som čítala článok o kuchárovi menom Jack Zonfrillo, ktorý využíva techniky varenia a ingrediencie domorodých austrálskych obyvateľov, staré 60tisíc rokov.
Najzaujímavejšie bolo, že plody, rastliny a listy ktoré sa zdali byť nejedlé sa stali jedlými a to napríklad tak, že suroviny namáčali do vody v ktorej bol popol.

Zonfrillo, okrem kuchára, je aj propagátorom domorodej kuchyne, pretože si myslí, že austrálski domorodci sú ozajstnými majstrami a vynálezcami v príprave jedál z pôvodných surovín a že si zaslúžia viac rozoznania.

My, tu na Vareche, sa Dorenika tešíme na ďaľšie tvoje recepty... a možno aj zážitky z poznávania austrálskeho jedálnička.
Pekný deň.
dorenika
@Palokuchki (17.10.2018 11:19)

Dakujem za prispevok, no ja mozem hodnotit iba podla toho co vidim tu v Gold Coast a co som zazila u Danielovej rodiny Melbourne. A taktiez to co jeho kamarati robia.
dorenika
@Kucharka (17.10.2018 17:06)

Urcite ano, citala som knihu o domorodcoch a ako vyuzivaju rozne plody, rastliny a zivocichy ale tak to tu nikto nevari.
dorenika
@2010 (17.10.2018 14:24)

Danielova rodina zije v Cabarita Beach a tam ani krcmu nemaju, len surf club a tam rezen za $25 tak musime zajst asi dalej najst lacne jedla
2010
@Dorenika (27.10.2018 00:08)
To si musis nasadit na hlavu staru slovensku setriacu capicu a pozriet ake maju denne menu, takze vo stvrtok je u vas v surf clube rezen za $12 s hranolkami a salatom plus extra $ 5 ked ho chces mat extra zahadzany vyprazanymi krevetami alebo kalamarami.
 cabaritabeachhotel.com.au/food/daily-specials/...
palokuchki
@Dorenika ospravedlnujem sa mozno moj komentar znel trochu kriticky. Vobec som nemala v umysli ta kritizovat. Si tu len kratko a zatial si mala moznost vidiet ako sa zije v mestach. Na vidieku je to uplne ine. Pises ze zijes v Brisbane a tvoj nastavajuci v Melbourne. My sme na polovicnej ceste medzi Melbourne a Sydney. Tak ked budes mat cestu do Melbourne si vitana, zastav sa u nas na farme popozerat si ako sa zije na vidieku.
dorenika
@Palokuchki (27.10.2018 02:18)

Nie vobec. Ja rozumiem ze je to ine dedime/farme ako v meste. My s manzelom zijeme v Gold Coast, jeho najblizsia rodina v Cabarita Beach a babka a taty v Melbourne. Otcova strana v Bondi v Sydney. Takze vsetci z mesta a ja viem sudit iba podla nich a kamaratov a kolegov. Aj som to tak pisala, ze je to na zaklade toho co vidim. Ono sa aj na Slovensku ludia inak stravuju Bratislave a na dedine.

A dakujem za pozvanie :)
2010
@Dorenika (27.10.2018 00:08)
Ja som na Gold Coast kazdu stredu mame tam kontrolny den, opytam sa do ktoreho RSL sa chodia napchavat ( velke tradicne porcie). Ty maju cely tyzden daco vymyslene napriklad v utorok su dve jedla v cene jedneho
 rslclubsouthport.com.au
wp-content/uploads/2014/02/Bistro-Specials-Oct-18.pdf" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> rslclubsouthport.com.au/wp-content/uploads/2014/02/Bistro-Speci...

 rslclubsouthport.com.au
dorenika
@2010 (27.10.2018 09:55)

Super to je kusok od domu, ale sa aj opytaj ci to dobre chuti prison ta :)






 



TOPlist