Ani tvrdá, ani horká:
Dobré rady, ako pripraviť jemnú a chutnú pečeň

Jana Klimanová, 16. marca 2024     3 minúty čítania

Pečeň neobľubujú úplne všetci, ale možno je to aj preto, lebo ju ešte neochutnali dobre pripravenú. Ako s ňou teda v kuchyni pracovať, aby bola na tanieri vláčna a lahodná?



Foto: Shutterstock

Vyprážaná či dusená, bravčová, hovädzia či kuracia - príprava pečene vôbec nie je zložitá, no pri zlom kuchárskom postupe môže skončiť na tanieri ako horká, gumená a vysušená hmota. Čo robiť, aby sa to nestalo?

1. Kvalita je základ

Ako pri všetkých surovinách, je dôležité kúpiť čerstvú a kvalitnú pečeň. Kupujte takú, ktorá je na povrchu lesklá. Jej farba by mala byť sýta, jednotná, bez výrazných škvŕn. Sivej sa radšej vyhnite.

2. Rýchle spracovanie

Keďže vnútornosti sa kazia rýchlejšie, pečeň je dobré spracovať najlepšie v rovnaký deň, ako ste ju kupovali, najneskôr do 24 hodín.



Foto: Shutterstock

3. Nezabudnite ju očistiť

Pečeň pred prípravou opláchnite pod tečúcou vodou, ostrým nožom odstráňte blany a drobné žilky. Ak ju pred čistením namočíte do horúcej vody, blany odstránite z jej povrchu oveľa jednoduchšie. Pri kuracích pečienkach odstráňte biele stredové časti.

Vedeli ste, že pečeň má mnoho cenných látok pre zdravie? Je bohatá na bielkoviny, fosfor, horčík, meď, zinok, selén, vitamíny A, B a D.

4. Mlieko robí zázraky

Chcete, aby mala pečeň lahodnú a jemnú chuť? Namočte ju pred prípravou na 30 - 60 minút do mlieka. Tkanivo sa nasýti vlhkosťou a mlieko neutralizuje chuť krvi. Mlieko môžete nahradiť aj kefírom či bielym jogurtom.

5. Nie zastudena

Pred tepelnou úpravou by mala mať pečeň izbovú teplotu. Pred vyprážaním ju opláchnite a dobre osušte papierovou utierkou. Ak obaľujete pečeň v hladkej múke, pridajte do nej lyžičku zemiakového škrobu.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

6. Rozkrojte a uvidíte

Ak krájate pečeň na rezančeky, mali by byť hrubé približne 1,5 cm. Menšie kúsky by sa na panvici rýchlo vysušili a väčšie by sa zase neprepiekli. Pri väčších kúskoch trvá vyprážanie 4-5 minút z každej strany. Po rozkrojení tepelne upravenej pečene z nej nemá vytekať krv, ale šťava.

7. Soľte až nakoniec

Pečeň nesoľte pred ani počas prípravy. Soľ patrí na pečienku až na záver, pretože by ju vysušila a pečeň by stvrdla.



ANKETA: Máte radi pečeň?

96,9%



3,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist