3. Hummus namiesto masla
Foto: Shutterstock
Ak si raňajky neviete predstaviť bez chleba s maslom, nahraďte ho hummusom, alebo inou strukovinovou nátierkou. Hummus už dostanete kúpiť hotový, odporúčame však podrobne si pozrieť zloženie. Jednoduchá je aj jeho domáca príprava, stačí rozmixovať cícer s cícerovou vodou, pridať podľa chuti olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak alebo cibuľu, osoliť, prípadne pridať aj rímsku rascu.
Do klasického humusu ide aj tahini - sezamová pasta, ale keď ju nezoženiete, nič sa nestane. Naopak, ak chcete dosiahnuť trošku netradičnejšiu chuť, môžete pridať pár lístkov bazalky, je to naozaj výborné.
Hummus si možno pripraviť aj do zásoby – vložiť ho do menších pohárov, uskladniť v mrazničke a postupne vyberať. Podobne možno urobiť aj šošovicovú nátierku – červenú šošovicu uvariť a rozmixovať s trochou vývaru, oleja a koreninami podľa chuti.
Diskusia k článku