Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

J - Japonský chren Wasabi



Foto: Shutterstock

Japonská odroda chrenu, ktorá je veľmi pikantná. Najlepšie wasabi je čerstvo nastrúhané. Keďže japonský koreň chrenu je veľmi ťažko dostupný, používa sa ako pasta a tiež ako prášok, ktorý sa zmieša s vodou. Servíruje sa k suši.

Jazmínová ryža

Ryža, používaná v thajskej kuchyni, sa vyznačuje vysokým obsahom komplexných sacharidov, takže má nižší glykemický index ako bežná ryža a lepšie zasýti. Používa sa napríklad na prípravu obľúbenej praženej ryže.



K - Kardamóm

Kardamón je korenie, poznáme dva druhy – čierny a zelený. Zelený kardamón je jednou z najdrahších korenín na svete, ak to počítame na hmotnosť, ale na vytvorenie chuti stačí len malé množstvo. V Ázii sa obidva druhy kardamónu používajú v sladkých aj slaných jedlách. Obidva sú bežnou súčasťou zmesí korenia, ako je indická alebo nepálska masala a thajské karí. Zelený kardamón sa často používa v tradičných indických sladkostiach a v masala chai (korenený čaj).

Kokosové mlieko



Foto: Shutterstock

Prísada, bez ktorej sa nezaobíde takmer žiadna ázijská kuchyňa. Je nepostrádateľná v thajskom karí, ale je aj obľúbenou prísadou do dezertov. Napríklad do lepkavej ryže s mangom. Pre mnohé pokrmy je dôležité používať mlieko bez emulgátora, čo sa pozná podľa toho, že sa tuhé zložky usadzujú na vrchu plechovky.

Katsuobushi

Nastrúhané vločky sušených rýb. Používajú sa na prípravu vývaru daši – jedného z univerzálnych základov japonskej kuchyne. Týmito vločkami sa posýpajú aj mnohé jedlá, napríklad tofu alebo palacinky okonomiyaki. Zaujímavé na nich je, že máte pocit, akoby sa na jedle pohybovali.







Diskusia k článku







 



TOPlist