J - Japonský chren Wasabi
Foto: Shutterstock
Japonská odroda chrenu, ktorá je veľmi pikantná. Najlepšie wasabi je čerstvo nastrúhané. Keďže japonský koreň chrenu je veľmi ťažko dostupný, používa sa ako pasta a tiež ako prášok, ktorý sa zmieša s vodou. Servíruje sa k suši.
Jazmínová ryža
Ryža, používaná v thajskej kuchyni, sa vyznačuje vysokým obsahom komplexných sacharidov, takže má nižší glykemický index ako bežná ryža a lepšie zasýti. Používa sa napríklad na prípravu obľúbenej praženej ryže.K - Kardamóm
Kardamón je korenie, poznáme dva druhy – čierny a zelený. Zelený kardamón je jednou z najdrahších korenín na svete, ak to počítame na hmotnosť, ale na vytvorenie chuti stačí len malé množstvo. V Ázii sa obidva druhy kardamónu používajú v sladkých aj slaných jedlách. Obidva sú bežnou súčasťou zmesí korenia, ako je indická alebo nepálska masala a thajské karí. Zelený kardamón sa často používa v tradičných indických sladkostiach a v masala chai (korenený čaj).Kokosové mlieko
Foto: Shutterstock
Prísada, bez ktorej sa nezaobíde takmer žiadna ázijská kuchyňa. Je nepostrádateľná v thajskom karí, ale je aj obľúbenou prísadou do dezertov. Napríklad do lepkavej ryže s mangom. Pre mnohé pokrmy je dôležité používať mlieko bez emulgátora, čo sa pozná podľa toho, že sa tuhé zložky usadzujú na vrchu plechovky.
Diskusia k článku