Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

L - Longan



Foto: Shutterstock

Tropické ovocie, ktoré rastie v strapcoch a trochu sa podobá známejšiemu liči. Obsahuje veľa vitamínu C a používa sa v kuchyniach Juhovýchodnej Ázie.



M - Mirin



Foto: Shutterstock

Ryžové víno z veľmi škrobnatej odrody ryže. Používa sa výlučne na varenie alebo dochucovanie, nie na pitie. Obsah alkoholu sa pohybuje od 13 % do 22 % a obsah cukru od 25 % do 38 %. Mnohé japonské jedlá chutia mierne sladko – jedným z dôvodov je mirin.

Maki

Maki suši je jedno z najtypickejších japonských jedál, ktoré je v súčasnosti veľmi obľúbené po celom svete. Je to ryžový závitok zabalený do morských rias s náplňou, ktorých je nespočetné množstvo.

Miso pasta

Pasta, ktorá sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov a patrí do veľkej skupiny bôbových pást používaných v Číne, Kórei a Japonsku. Svojou slanou chuťou umami dodá polievkam, zeleninovým a mäsovým jedlám výraznú chuť.







Diskusia k článku







 



TOPlist