Foto: Shutterstock
Neviem, ako u vás, ale v našej rodine patrí k Veľkej noci aj k Vianociam vaječný koňak. Alebo presnejšie – k sviatočnému pečeniu. Tradícia to u nás nie je stará, vznikla asi pred pätnástimi rokmi a náš recept na túto hriešnu dobrotu je vychýrený.
Obidva sviatky trávime celá rodina v prarodičovskom dome, aby to bolo jednoduchšie a koláče sme nemuseli prenášať hore–dolu, aj tam vždy pred sviatkami pečieme. Občas máme chuť dať si aj nejaký spoločenský pohárik. Popri pečení nie je veľmi čas aj variť, takže obed je vtedy veľmi skromný.
Raz sa nám stalo, že sme zistili, že okrem kúpeného vaječného koňaku nič iné nemáme a obchod bol zatvorený. Takže musel poslúžiť aj na štrnganie, aj na nasýtenie. Keďže nás vtedy „zachránil“, stal sa súčasťou sviatočného pečenia aj v ďalších rokoch.
Domáci je najlepší
Už po prvom raze som si ako priaznivec vlastnoručne robených domácich produktov povedala, že domáci likér je rozhodne lepší ako kupovaný a na ďalší rok som už urobila vlastný vaječný koňak. Našla som naň totiž jeden superrýchly a superjednoduchý recept, ktorý som vyskúšala a ktorý sa osvedčil. V recepte sa písalo, že koňak vydrží v chladničke až mesiac, ale teda u nás som to ešte nestihla overiť, pretože vždy sme ho vypili omnoho skôr...Má to len jeden háčik, nie je pre tých, ktorí sa boja surových žĺtkov, robí sa totiž práve z nich. My ho roky robíme z domácich, ale aj z kupovaných vajíčok a nikdy nikto nijaký zdravotný problém nemal.
Likér z avokáda
Ak sa však bojíte surových vajíčok, ponúkam alternatívu, ktorá sa varí, a tiež dve ďalšie, ktoré vajíčka neobsahujú. Jedna z nich je spomienkou na likér, ktorý je predchodcom vaječného koňaku. Určite ste sa v obchode stretli s vaječným koňakom s názvom Advocaat. V Holandsku sa tak povie avokádo, hoci tento vaječný koňak s ním nič spoločné nemá.Pôvodne sa však jeho predchodca vyrábal z avokáda a stretli sa s ním holandskí kolonizátori v Brazílii. Dali mu tento názov a keďže im veľmi chutil, chceli ho produkovať aj v Európe. Lenže zistili, že keď rastliny priviezli do chladného Holandska, nič z nich nebolo. Tak hľadali náhradu, z ktorej by sa dal pripraviť podobne krémový likér ako z avokáda a našli ju vo vajciach. Názov Advocaat však zostal.
Z vaječných bielkov, ktoré zostanú, robievam bielkovo-orieškové sucháre, ale, samozrejme, možno ich len tak pridať do praženice alebo omelety.
Rýchly vaječný koňak
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
Obe kondenzované mlieka a žĺtky zmixujeme, pridáme rum a ešte raz premixujeme. Môžeme dochutiť vanilkou alebo iným korením.
Varený vaječný koňak
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme mlieko, rozmixujeme a miešame vo vodnom kúpeli, kým zmes nezačne hustnúť. Pracujeme v pare, hrniec so zmesou nesmie byť ponorený vo vode. Postupne pridávame rum alebo brandy a miešame. Necháme vychladnúť a pred nalievaním do fliaš môžeme precediť cez sitko.
Karamelový likér bez vajec
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
Konzervy kondenzovaného mlieka vložíme do vody tak, aby boli úplne ponorené a necháme ich 2 hodiny variť. Necháme vychladnúť, otvoríme a obsah vyberieme do nádoby na šľahanie. Postupne za stáleho miešania pridávame rumu a smotanu na šľahanie.
Advocaat - avokádový likér
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
Avokádo očistíme, vyberieme kôstku, dáme do vysokej nádoby a ponorným mixérom pripravíme pyré. V inej nádobe rozmixujeme sladkú smotanu s krupicovým cukrom tak, aby sa cukor rozpustil. Pridáme pyré z avokáda, rum a rozmixujeme.
Diskusia k článku