Varenie

TERAKOTOVÝ GRIL

vlasatka - fotkavlasatka, 8. júna 2014

Želám všetkým pekné nedeľné popoludnie.
Dnes na stanici Prima v Receptári pripravovali recept na elektrickom grile z terakoty.







Trocha som cez net brúsila niečo o ňom.
Nemá niekto skúsenosti s týmto grilom?
Poraďte, ak má niekto skúsenosti, či sa oplatí investovať do toho, alebo je to zbytočosti. Aká je dĺžka grilovania, za akú dobu sa gril rozohreje. A samozrejme vaše ďalšie skúsenosti.
Našla som aj ďalší typ grilu,kde grilovacia doska je z lávového kameňa.
 www.mall.sk/elektricke-grily/eta-1162-90000-vital...

Nemá prípadne tento niekto?
Čo hovoríte na to?

@zareaguj


Diskusia k téme

terakota
Terakota,terakota. Ano grilovanie na kameninových doskách je ten najprírodnejší spôsob úpravy jedál. Prednosťou je dlhodobá stabilná teplota a všetko to čo uvádza reklama. Iba by som to rezanie na doske nedoporučoval. Veľmi dobre sa na tom tupia nože a nie je vylúčené, že na rozpálenej doske môžete nožom z kvalitnejšej ocele ľahko urobiť ryhu a potom sa to už správa ako sklo po ryhe s diamantom.
Jedna rada. Ak chcete mať na záhrade grilovaciu dosku z kameniny, stačí zájsť do kamenárstva a požiadať o odpadnú dosku z mramoru, z ktorého robia náhrobné pomníky. Za pár drobných vám ju aj pekne vyleštia, narežú odtokové drážky, navŕtajú diery na uchytenie a pod.. A stačí už len upraviť ohnisko a môže sa grilovať.
1x vini55
evanaaa
Nie je terakota pálená hlina alebo čosi podobné? Myslím si ale, že lávový kameň je možno lepší, tvrdší, odolnejší, len neviem, ktorá z tých dosiek lepšie prenáša teplo.
kecemis
Terakota (Terra cotta-pecena zem) |Je to vyraz z latinciny volne prelozeny ako pecena zem. pouzivala sa uz davno. Podla druhu hliny sa vyrabali rozne druhy vyrobkov. Napr. tehla, a podobny stavebny material, rozne sochy, ako napr. terracotta armada v cine. Z kaolitu sa potom vyrabaju rozne pomocky na varenie a pecenie. Tie sa potom mozu glazurovat alebo nie. Vyhodou tohoto material je, ze je velmi porovita, co znamena pojme vela vody. Voda je viazana molekulami ilu, ktory je vysoko porozny. Vyhoda je tiez, ze tuto vodu zadrzeje dlhsie, na rozdiel od kamenneho meterialu, ktory ju rychlejsie uvolni.
terakota
Terakota (terra cotta) pečená zem, správne. Terakota je veľmi jemný íl, veľmi dobre formovateľný a po vypálení je sklovitej konzistencie s vysokou pevnosťou. Najkvalitnejší a najčistejší íl poznáme po vypálení ako porcelán. Terakotová armáda (Čína) pochádza z čínskeho ílu ktorý je tmavošedý až čierny.(National geographic).
Nie je pravdou, že pojíma vodu. Jeho hustota a sklovitá konzistencia zabraňuje pojať vodu do seba, ináč by sa nám potraviny pripaľovali na dosku. A práve preto je táto vlastnosť využitá na grilovanie a opekanie a jednoduché udržiavanie v čistom stave. Ja už roky používam na záhrade mramorovú dosku z lomu zo spišskej oblasti. Pekne vyleštená a nič sa na nej nepripaľuje.
kecemis
@terakota suhlasim, ze il je dobre formovatelny po pridani urciteho mnozstva vody. Ale ja som spominal vseobecne na co sa daju pouzit ilovite horniny. A uviedol som priklad. S cim nemozem suhlasit, ze po vypaleni ma il sklovitu konzistenciu. Tu dostava az po glazurovani. Bez glazurovania je vyrobok sice velmi pevny, ale malo odolny voci narazu, krehky. K samotnej vyrobe porcelanu sa pouziva il nazyvany kaolin, ako som spominal vyzsie. Okrem toho sa pridavaju aj dalsie, pomocne latky, nezvetraly zivec a oxyd kremicity. Takto vyrobeny dzban, hrniec atd. sa namoci do glazurovacej hmoty, cim vyplni pory ktore obsahuje vysuseny il a da sa vypalit na vysoku teplotu (okolo 1400 stupnov). Uz si videl rozbitu glazurovanu vazu?
Ja som skor myslel napr. na rimsky hrniec, ktory moze byt glazurovany, vtedy ho netreba namacat, alebo neglazurovany, a vtedy ho musis namocit, inak ti praskne. a nie na glazurovane vyrobky.
Pre zaujimavost, hustota ilu je priblizne 2100kg /cubicky m a tej mramorovej dosky, ktoru pouzivas je priblizne 2600kg/m3.
Dalej co sa tyka obsahu vody. Tvoj mramor ma v prirodzenom stave asi 2% a il od 15% az po 40% a v niektorych pripadoch este viac.
Nakoniec ma otazku, dufam ze tem mramor, co mas doma, nepovazujes za il?