Rôzne

Stromová malina moruša

margaretka28 - fotkamargaretka28, 15. marca 2012

Dievčatá vedeli by ste mi prosím vás niektorá poradiť,ako sa dajú v kuchyni zužitkovať čierne maliny moruše?Viem že ešte nie je sezona,ale máme tento strom v záhrade a práve nad ním uvažujeme,či ho vypíliť alebo nechať.Strom je ešte nie veľký,ale mávame už úrodu,len neviem ako ju zužitkovať.Viem len to že tieto plody sú zdravé a to je všetko,preto budem veľmi rada ak sa mi niekto ozve.

@zareaguj


Diskusia k téme

janikbj
ježkove oči, pošli adresu. prídem ti pojesť všetko :-D náš nebohý dedko mal kedysi na dvore obrovskú bielu morušu, júj, to bolo niečo úúúúžasné. určite si ju nechaj, baby poradia, čo s nimi, ale necháááááj, škoda vyrúbať, určite by si oľutovalaˇ
ainy
Pridavam sa, nechaj ju.....ja som moruse nejedla snad 20 rokov. Sikovne gazdinky tu na Vareche ti urcite poradia. Ja nezavaram a peciem malo, tak ta nebudem motat. Ale nechat a maskrtit :-)
evanaaa
Moji starí rodičia mali na dvore mohutnú morušu, ale neviem prečo, nebola im vzácna, ani ju neoberali, opadané plody zobali sliepky a ja. Raz som prišla a moruše nebolo, neviem už, či bola stará alebo zaberala veľkú plochu dvora,( bola dosť široko rozkošatená), ale ju vyťyli a to mi bolo ľúto. Ja na ňu občas aj teraz myslievam, po vyše 50 rokoch, aj sa mi o nej sníva. Málokde je dnes morušu vidieť A takisto aj mišpuľu.
pivonka
Aj moji starí rodičia mali bielu morušu, tak ako píše @janikbj. Dodnes mám na ňu krásne spomienky. Rozprestreli sme si pod ňu dajakú tkaninu, potriasli konármi a maškrtili. Keď prišiel vietor a pozhadzoval dozreté moruše, babka na dvor pustila husi a tie sa išli zadrhnúť morušami. Moja dcéra veľmi túži mať morušu, ale nemá na dvore toľko miesta. Určite nájdeš taký spôsob spracovania, ktorý ti bude vyhovovať.
45678
U nás padla za obeť na Jeseň, mala krásne veľké plody, no zužitkovať ich nebolo možné. U nás žiadne spravcovanie nemalo úspech, akurát sused sa vždy tešil, lebo pozbieral a urobil si z toho číry nápoj zvaný morušovica :-)
Listy moruše majú veľmi pozitívny vplyv na liečbu Diabetu-cukrovky, 3 gr. sušených drvených listov denne, dokáže urobiť divy.
celeblith
Nedavno sme sa s mamou bavili, ze moruse uz malokde vidno, teda ak by som take nieco mala na dvore urcite by som to nepilila. Nie som sama, co by sme ti s tym vedeli pomoct :)
Ad zuzitkovanie v kuchyni: Ved to je ovocie, tak nad cim rozmyslat :) vselijake kolace, bublaniny, kompoty alebo lekvar :) Vedela by som si predstavit aj nejaku omacku k pecenemu alebo grilovanemu masku...
gubics
Očistiť plody od stopiek a urobiť z toho šťávu, je to veľmi kvalitný džús.
Pokialľ sú plody sladké nie je potrebné pridať ani cukor na fľašu dať celofán v dvoch vrstvách a medzi tie dva vrstvy celofánu dať salicil alebo kyselinu benzolovú a tak ich dať sterilizovť. Takto samotná šťáva neobsahuje žiadnu chemikáliu a kľudne môžete podávať aj malým deťom. Nepamätám si koľko sa to má sterilizovať, urobte najprv malé množstvo a vyskúšajte.
sovka62
Takú vzácnosť ako moruša by ste určite mali zachovať. Ja už po nej roky túžim, ale na našej chalupe by neprežila. Zo zrelých plodov môžeš spraviť nevarený sirup, aby si sa nemusela otravovať so sterilizovaním.
2 kg ovocia, 2 l vody, 7 dkg kyselina citrónová. Zmiešať, nechať stáť 24 hodín, precediť cez plátno, len čo samo stečie, nevytláčať. Na liter získanej tekutiny pridať 1 kg cukru a za občasného miešania (vždy keď ideš okolo) cukor rozpustiť. Naplniť do čistých fliaš, zavrieť vyvarenou korkovou zátkou a hotovo. Vydrží aj dva roky a zachová si všetok vitamín C. Samozrejme sirup sa dá spraviť z akéhokoľvek mäkkého ovocia.
sovka62
A nedopísala som, aby ste ich jedli hlavne čerstvé, keď sú zrelé zjedzte denne koľko vládzete, majú ozdravujúce účinky (a ja sliny až na brade, keď si ich predstavím).
radulienka
Ja by som robila z toho všetko ako z malín či černíc, marmelády, sirup, likéry, víno a naložiť do rumu, zamraziť a dávať do bublaniny. Ak ti samotné tak nechutia, tak pridať k iné ovocie. Veľmi dobrá je aj zmrzlina - vyskúšať koreniny, ktoré k tomu idú, každý má svoju vlastnú chuť - škoricu, klinčeky, kardamom, vanilku, zázvor atď.
margaretka28
Veľmi pekne dakujem za vaše rady,už som rozhodla,strom zostane tam kde je.Najviac sa mi pozdáva ten sirup od @sovka62 ,naše deti cez leto vypijú hektolitre,už som aj ja rozmýšľala nad sirupom,len neviem či tam toho cukru nebude veľa,pretože zrelé maliny sú veľmi sladké a keby som ho dala menej aby sa to zase nepokazilo.Alebo dať viac kyseliny?V každom prípade vyskúšam a potom dám vedieť.
margaretka28
Ešte som zabudla napísať,že si samozrejme uložim aj ostatné rady a budem skúšať všetko nie iba sirup!
nonopa
Je to zdrave ovocie,mat to v zahrade tak som štastny človek.Použiva sa pri liečbe leukemie,da sa stoho pálit velmi zdrava palenka.Použivat v primeranom množstve,kompoty a čerstve je najzdravšie.
hubata
Nie, určite ju nevytni! Varecháčky majú pravdu: namiesto bazy, černíc sa používa aj do koláčov, na sirupy, na víno, ale najlepšia je moruša čerstvá. Jej nevýhodou je že všetko farbí a veľa padá, ale raz som čítala krásny článok v Slovenke o jej význame na krvinky, pri problémoch s kostnou dreňou, a protirakovinovými účinkami. Ak majú varecháčky záujem o rozmnožovanie, je to veľmi jednoduché: do jutového vreca sa dá zeme, priviaže o strom a zastrčí do zeme halúzka. Ešte sa to obalí do igelitu a vytvoríte tým podmienky ako v skleníku. Odborne sa to volá rozmnožovanie potápaním. Treba len dbať, aby samozrejme pôda nevyschla a sem-tam vrece popolievať, alebo naopak ak je tam veľmi mokro (ak naprší) tak urobiť dierky aby nebola pôda zamokrená.
Nepotrebuje žiadne hnojenie, striekanie a teda kto máte záhradu tak si ju určite zaobstarajte a nemusíte kupovať ani sirupy. Ja som zarobila ráno taký rýchly sirup a pili sme ho celý deň: pozbierané moruše som umyla, hodila s cukrom do mixéra, precedila a naliala do fľaaše. Riedili sme ho minerálkou alebo len vodou. V sezóne treba piť aj čerstvé, nekonzervované sirupy - a čo najviac!
alena45
už som bola skontrolovať u susedov, či náhodou nevymrzla, mám sľúbené za vedro, tak sa veľmi teším. A tá rada so zakorenením - to určite urobím.
bojarka
Moruše jsem nikdy nejedla a ani neviděla jak doopravdy vypadají - jen že jsou to maliny na stromě -- každopádně je to už rarita dobrůtky , která roste na stromě -- asi bych jí moc opečovávala aby vydržela co nejdéle a aby nezmrzla koupila bych jí i kabát :-)
tothatibor
Za čias môjho detstva sme mali na dvore dve moruše. Mne tie plody nikdy nechutili, ale spolužiaci to mali radi. Dozrievajú a opadávajú postupne. Oberanie je neefektívne tak sa dávali pod ne plachty z ktorých padanky putovali do kvasnej nádoby. Keď sa nádoba naplnila tak sa púšťali pod stromy kačky ktoré to zbožňovali. Väčšina bobúl už bola nakvasená, tak po hodovaní už boli kačky opité a len sa tak tackali a taš-taš-tašovali.
V noci sa hodovalo pod morušami aj jedenásť ježkov.
Ja si myslím že najvhodnejším spôsobom využitia je kvasenie a následná destilácia. Je znej vynikajúca a ničím nezameniteľná morušovica. Kedysi dávno sušené plody využívali ako sladidlo na pečivá. Dnes by to nerobili ani bioretristi.
arasidka
@tothatibor , ako píšeš - tak jesto.Ja som na rozdiel od teba, tieto sladučké plody moruše milovala. Nie, nikdy sme taký strom v záhrade nemali, ale jeho bohatá koruna trčala spoza nízkeho múriku u našej neďalekej susedky, staručke babičky, ktorá žila sama v maličkom dvorčeku a Moruša tak rozrástla na konci záhradky, že cez múrik vyčnievala polovička jej koruny do ulice. Plody boli náramne sladké a mohli sme sa ich najesť do sýtosti, babičke to nevadilo, práve že bola rada, keď vyšla na dvorček a videla nás, ako stojíme pod stromom a zbierame, či oberáme a nehnevala sa ani na to, že sme si na ten jej polorozpadnutý múrik sadli. Mala sa s kým porozprávať. Joj, zlaté časy, keď sa ľudia nebáli zlodejov , a všetci na jednej ulici sme sa poznali tak dokonale, že sme si navzájom verili.
tunika
Z moruše je veľmi dobrý pečený čaj, recept sa nachádza na Vareche.