Dievčatá vedeli by ste mi prosím vás niektorá poradiť,ako sa dajú v kuchyni zužitkovať čierne maliny moruše?Viem že ešte nie je sezona,ale máme tento strom v záhrade a práve nad ním uvažujeme,či ho vypíliť alebo nechať.Strom je ešte nie veľký,ale mávame už úrodu,len neviem ako ju zužitkovať.Viem len to že tieto plody sú zdravé a to je všetko,preto budem veľmi rada ak sa mi niekto ozve.
@zareaguj
nahraď bazu morušou, toto víno je fakt skvelé.
ako tu píšu, sirup, kompót, víno, príp. zamraziť.
zavolať deti zo susedstva, zatriasť so stromom a nechať dedi, nech si dajú, koľko vládzu. pošlem ti moje číslo, kľudne zavolaj aj mne, rada im pomôžem ;-)
Listy moruše majú veľmi pozitívny vplyv na liečbu Diabetu-cukrovky, 3 gr. sušených drvených listov denne, dokáže urobiť divy.
Ad zuzitkovanie v kuchyni: Ved to je ovocie, tak nad cim rozmyslat :) vselijake kolace, bublaniny, kompoty alebo lekvar :) Vedela by som si predstavit aj nejaku omacku k pecenemu alebo grilovanemu masku...
Pokialľ sú plody sladké nie je potrebné pridať ani cukor na fľašu dať celofán v dvoch vrstvách a medzi tie dva vrstvy celofánu dať salicil alebo kyselinu benzolovú a tak ich dať sterilizovť. Takto samotná šťáva neobsahuje žiadnu chemikáliu a kľudne môžete podávať aj malým deťom. Nepamätám si koľko sa to má sterilizovať, urobte najprv malé množstvo a vyskúšajte.
2 kg ovocia, 2 l vody, 7 dkg kyselina citrónová. Zmiešať, nechať stáť 24 hodín, precediť cez plátno, len čo samo stečie, nevytláčať. Na liter získanej tekutiny pridať 1 kg cukru a za občasného miešania (vždy keď ideš okolo) cukor rozpustiť. Naplniť do čistých fliaš, zavrieť vyvarenou korkovou zátkou a hotovo. Vydrží aj dva roky a zachová si všetok vitamín C. Samozrejme sirup sa dá spraviť z akéhokoľvek mäkkého ovocia.
Nepotrebuje žiadne hnojenie, striekanie a teda kto máte záhradu tak si ju určite zaobstarajte a nemusíte kupovať ani sirupy. Ja som zarobila ráno taký rýchly sirup a pili sme ho celý deň: pozbierané moruše som umyla, hodila s cukrom do mixéra, precedila a naliala do fľaaše. Riedili sme ho minerálkou alebo len vodou. V sezóne treba piť aj čerstvé, nekonzervované sirupy - a čo najviac!
V noci sa hodovalo pod morušami aj jedenásť ježkov.
Ja si myslím že najvhodnejším spôsobom využitia je kvasenie a následná destilácia. Je znej vynikajúca a ničím nezameniteľná morušovica. Kedysi dávno sušené plody využívali ako sladidlo na pečivá. Dnes by to nerobili ani bioretristi.