Prosím vás o radu ako mám sterilizovať čerstvé maso zo zabíjačky.Viac krát sa nám stalo,že
sa nám po 2 týždňoch pokazilo.Kúpili sme nové poháre aj víčka.Poradili nám sterilizovať 2
hodiny ale nepomohlo ani to.Ďakujem vopred za radu.
Prosím vás o radu ako mám sterilizovať čerstvé maso zo zabíjačky.Viac krát sa nám stalo,že
sa nám po 2 týždňoch pokazilo.Kúpili sme nové poháre aj víčka.Poradili nám sterilizovať 2
hodiny ale nepomohlo ani to.Ďakujem vopred za radu.
My sme po zabijačke mäso nakrájali na "pečienky" upiekli,naukladali do galetky a zaliali čerstvou masťou.Ani si neviete predstaviť čo to bola za úžasná pochúťka k vareným zemiakom a uhorkovému šalátu.Než sa uvarili zemiaky mäsko sa ohrialo v trúbe a jedlo bolo hotové určite do 30 min.
Vydržalo do ďalšej zabijačky pokial sme ho my deti tajne nevynosili a s chlebíkom nepojedli aj studené.To bolo ale už dávno...
Dobre, ze to aj Vy 2x varite. Dovod pre 2x zavaranie, je vysoko nebezpecné baktérium (clostridium botulinum), ktoré moze vytvorit v skle toxiny.
Existuju dve metody ich zneskodnit:
1) tlakovy hrniec specialne na zavaranie (s teplomerom a manometrom) a
2) dvakrat zavaranie v odstupe 24-48 hodin!
Ten prvy krat zavarenie pri co najvyssej teplote, cize 100°C zneskodni samotné baktérium, ale nie jeho spory. Ked sa ale sklo so zavaraninou necha vychladnut a stat pri izbovej teplote, tak za 24-48 h tie spory vyklicia. Teraz sa zavaranina este raz zavari pri 100° a vyklicené spory sa znicia. Pre istotu sa odporuca (Spolkovy Institut pre Posudzovanie Rizika, Berlin, Nemecko) predovsetkym haklivé konzervy obsahujuce bielkoviny ako mäso, fazula atd. pred konzumom ohriat na 100°C (len 80°C nestaci).
Zavarajte nadalej 2x!
Ako vidim, ze si ielen Vy, ale aj ostatni prispievajuci pletiete vyrazy: Steriizovanie znamena, ze sa vsetky mikroorganizmy znicia. Sterilizovanie je vylucne nad 100°C. Mäso sa musi , ak sa zavara, skutocne sterlizovat, cize pod tlakom varit pri 121°C, alebo 2x zavarat v odstupe 24-48 hodin pri 100°C. Takto sa baktérie a aj ich spory znicia (ich spory vyklicia za 24-38 hodin, preto to zavaranie druhy krat). Varenie pri 100°C nie je sterilizovanie.