Varenie

Sterilizovanie masa

kornelka - bez fotkykornelka, 21. februára 2011

Prosím vás o radu ako mám sterilizovať čerstvé maso zo zabíjačky.Viac krát sa nám stalo,že
sa nám po 2 týždňoch pokazilo.Kúpili sme nové poháre aj víčka.Poradili nám sterilizovať 2
hodiny ale nepomohlo ani to.Ďakujem vopred za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

kopretina
Moje babička maso zavářela - první den 2 hod., zchladit, druhý den 1 hod. Nevím proč tam byla ta pauza, ale maso se jí nekazilo - a zavářela i tlačenku (říkalo se presbuřt). Třeba to pomůže.

danculka
Zabíjačkovú kapustu bežne dávam,mäsko na kocky s kyslou kapustou striedevo mäso, kapusta ,do plna žiadne koreniny, nič,zavrieť , sterilizovať,pečené rebré,ale kosti vyberám, zalievam masťou,rezne na zelenine/strúhaná mrkva a petržlen/podusím a dám do pohárov,potom už len zohreješ a dáš smotanu a podávaš,ani mi nepríde na rozum,čo všetko sa dá zavariť.klobásy samotné, s kapustou,Takéto polotovary som vždy robila ,ešte aj dnes hoci už nezabíjame.....a myslím ,že keď Ti každý dá recept,je po svini...ha,ha,ha,
sovka62
V prvom rade musia byť okraje pohárov odmastené a dobre zatlačené viečka, radšej sa presvedč dva razy, alebo pre istotu dobre pritlač, hlavu zdvihni, pootoč ju a zatlač ešte raz. že vička majú mať červenú gumičku, to asi vieš. Viem, že sa traduje, že treba sterilizovať dve hodiny. Ale lepšie je sterilizovať hodinu, nechať vychladnúť a do 24 hodín sterilizovať ešte raz. Tak sa zničia i baktérie, ktoré vytvárajú spóry, teda majú akýsi ochranný obal a tie sa bežným varom nezničia, len pod tlakom pri 120 st. Celzia a to by si musela mať autokláv. Ale pri chladnutí po prvom sterilizovaní sa spóry otvoria a baktérie zostanú bezbranné. Keďže druhý raz budeš sterilizovať skôr ako sa stihnú rozmnožiť, obsah sa nepokazí a baktérie zničíš, keďže ich už nemá čo chrániť.
evusik
u nás keď sa zabíjalo, mäso sme zavárali do konzerv, jedno kilových alebo pol kilových. Ale dávali sme aj do pohárov, vždy som kúpila nové viečka s červenou gumičkou, nikdy nie už raz použité. Do 7 dl pohára išli 2 PL vody a 1 ČL zarovnaná soli. Mäso nie moc natlačené, skôr tak voľnejšie a asi 1 cm pod okraj. Varili sme 2 hodiny od bodu varu. Nepamätám sa že by sme mali niekedy pokazené. Ale ak budeš postupovať pri zaváraní ako píše @sovka tak to bude určite dobre
marcy
paštétu,či bravčové vo vlastnej šťave ( na orestovanej cibuľke osolené,okorenené 10 min. podusené mäsko zaliaté šťavou ) som zavárala v šrubovacích fľašiach v papiňáku 1 x 1,5 hod...tým,že to bolo v tlakovom hrnci varené,nemusela som zopakovať sterilizáciu.Je pravdou,že viac ako 3 týždne sme nedržali takto uprawené pokrmy :-)
kornelka
Ďakujem za rady.Už som počula o sterilizovaní na 2 krát tak to určite vyskúšam.Mne sa mäso skazilo aj v šrobovacích pohároch.Na spodok pohára vždy vložíme surovú kožku.
tinca
@kornelka som chemik , ale @sovka a ostatní majú pravdu.Podľa mňa hlavný dôvod zavárania, sú viečka s červenou gumičkou. A doba sterilizácie...a ďalšie veci
janger
@kornelka , nie je jednoduchsie to cerstve maso dat do mraznicky? To sa len tak pytam :-)...S tym sterilizovanim sa mi zda dost roboty.
evanaaa
Ja som dávala mäso do fliaš keď sme šli na dovolenku, robila som to len raz, bez skúseností, sterilizovala som tiež dva krát, pečené som zaliala masťou v ktorej som ho piekla, aj dusené na šťave, do normálnycj pohárov, ale neviem, ako dlho vydržalo, lebo sme ho na dovolenke zjedli.
honestka
@kornelka : Skuste si po vyvareni viecok vo vode vrch pohara pretiet handrickou namocenou do liehu, alebo cisteho alkoholu a hned zatlacit, alebo zasroubovat pohar. taktiez musi byt miesto pod hrdlom aspon 2 cm, aby sa obsah v pohari netlacil pri vareni pod viecka.
kornelka
janger.Máš pravdu,že je to jednoduchšie dať do mrazničky,ale občas človek nestíha navariť tak je to rýchlejšie zobrať pohár s mäsom a len ho prihriať.Je veľmi chutné a nie je premrazené.Väčšinou zabíjame 2 svinky.:-))
gittka
@kornelka ja dávam surové mäso nakrájané na mänšie kocky,osolené do pohárov,prilejem trocha studenej vody,uzatvorím a dám varit.varím ho 2,5hodiny.nikdy sa nestalo,aby sa skazilo a mávam ho aj 5-6mesiacov.a je super na studeno a aj na teplo
sovka62
@marcy , tlakový hrniec funguje podobne ako autokláv, takže sterilizovať v ňom je výborný nápad a mäso sa zaručene nepokazí. Ale čo narobíš, ak máš tých pohárov veľa? Potom treba staviť na klasiku.
bozulka
@sovka , má pravdu,popísala to veľmi dobre aj prečo sa to má robiť 2x.Tak isto je dobré robiť fazuľku aj hrášok,tam je situácia podobná.
My sme po zabijačke mäso nakrájali na "pečienky" upiekli,naukladali do galetky a zaliali čerstvou masťou.Ani si neviete predstaviť čo to bola za úžasná pochúťka k vareným zemiakom a uhorkovému šalátu.Než sa uvarili zemiaky mäsko sa ohrialo v trúbe a jedlo bolo hotové určite do 30 min.
Vydržalo do ďalšej zabijačky pokial sme ho my deti tajne nevynosili a s chlebíkom nepojedli aj studené.To bolo ale už dávno...
bago
Neviete náhodou ako sa nakladá a sterilizuje do plechových konzerv?
dadka1414
masko z mrazničky je dobré na ďalšie spracovanie....masko sterilizované ak je chudé (zo stehna) tak za studena je skoro ako pravá šunka v rôsole...to sa nedá porovnať, zrovna zajtra si ho idem robiť. Vyskúšala som recept "týždňové mäsko" a vydaril sa, všetci sme sa oblizovali až za ušami :-)
citizen
@kopretina (21.2.2011 19:05)

Dobre, ze to aj Vy 2x varite. Dovod pre 2x zavaranie, je vysoko nebezpecné baktérium (clostridium botulinum), ktoré moze vytvorit v skle toxiny.
Existuju dve metody ich zneskodnit:
1) tlakovy hrniec specialne na zavaranie (s teplomerom a manometrom) a
2) dvakrat zavaranie v odstupe 24-48 hodin!
Ten prvy krat zavarenie pri co najvyssej teplote, cize 100°C zneskodni samotné baktérium, ale nie jeho spory. Ked sa ale sklo so zavaraninou necha vychladnut a stat pri izbovej teplote, tak za 24-48 h tie spory vyklicia. Teraz sa zavaranina este raz zavari pri 100° a vyklicené spory sa znicia. Pre istotu sa odporuca (Spolkovy Institut pre Posudzovanie Rizika, Berlin, Nemecko) predovsetkym haklivé konzervy obsahujuce bielkoviny ako mäso, fazula atd. pred konzumom ohriat na 100°C (len 80°C nestaci).
Zavarajte nadalej 2x!
1x finczi
citizen
@kornelka

Ako vidim, ze si ielen Vy, ale aj ostatni prispievajuci pletiete vyrazy: Steriizovanie znamena, ze sa vsetky mikroorganizmy znicia. Sterilizovanie je vylucne nad 100°C. Mäso sa musi , ak sa zavara, skutocne sterlizovat, cize pod tlakom varit pri 121°C, alebo 2x zavarat v odstupe 24-48 hodin pri 100°C. Takto sa baktérie a aj ich spory znicia (ich spory vyklicia za 24-38 hodin, preto to zavaranie druhy krat). Varenie pri 100°C nie je sterilizovanie.