Domáce mäsové výrobky opäť získavajú na popularite, čo vidím aj na množstve receptov podporených bohatou diskusiou. To by bolo super, ale ... do mäsových výrobkov (neúdených) sa často používa rychlosoľ, čo by bolo v poriadku, ale keď vidím často tie použité množstvá rychlosoli, tak musim povedať, že autori tých receptov nehazardujú len so svojim zdravím a zdravím svojich rodín, ale aj so zdravím neskúsených návštevníkov tohto ale aj iných portálov o varení.
Priamo na sáčku rychlosoli je uvedené odporúčané množstvo 20gr rychlosoli /kg mäsového výrobku. Ak vychádzam z max. uvedeného množstva dusitanu sodného 0,8%, tak na 1kg mäsového výrobku pripadá 160mgr dusitanu sodného. Normy pre mäsokombináty povoľujú myslím až 185mgr/kg, takže by to bolo v poriadku (tých 20gr. rychlosoli/1kg výrobku).
Ale keď tu človek zazrie recept, ktorý uvádza 1/2sáčku (50gr.) rychlosoli na 1kg mäsa a autor to este podpori vyhlasenim, ze si tuto dusenu sunku robi doma preto, aby konzumoval zdravsiu sunku ako je tá z obchodu, tak som úplne v šoku !!!
Ja sám odporúčam pri domácej výrobe mäsových výrobkov použitie rychlosoli (veď už v stredoveku ľudia potierali mäso pušným prachom a veľmi dobre vedeli prečo to robia), lebo i ja som presvedčený, že je vždy lepšie skonzumovať primerané množstvo dusitanu sodného z rychlosoli (E250), ako nedajbože skonzumovať nekontrolované množstvo antraxu, ktorý môžu produkovať baktérie v mäse.
Len pre zaujímavosť uvádzam odporúčané (povolené) hodnoty dusitanu sodného:
Pre dobrú kvalitu max. 100mgr/kg
Pre BIO kvalitu max. 80mgr/kg
Pre výrobky určené ku konzumácii pre deti je to max. 40mgr/kg
Takže vždy, keď sa rozhodmeme použiť rychlosoľ, majme na pamäti, že je dobrým sluhom ak sa používa v primeranom množstve, ale ak ju použijeme nesprávne alebo v neprimeranom množstve, tak môže sa z nej stať veľmi zlý pán ...
Rýchlosoľ sa dá normálne kúpiť v obchodoch s potravinami (aj keď možno nie vo všetkých) a normálne sa to volá Rýchlosoľ a tak je to napísané na obale.
Napríklad v Kauflande tam, kde sú želírovacie cukry a veci na zaváranie. Ináč bez rýchlosoli sa šunka nedá urobiť, bude to len obyčajné varené bravčové.
Presne ako keby si písala príbeh nášho šunkovaru, len s tým rozdielom, že ten náš bol využitý iba raz.
len pre informaciu prikladam fotku. Co sa tyka pouzitia, ani u nas sa bezne nepouziva (nie je dovod), ale pri domacej vyrobe niektorych masovych vyrobkov je jej pouzitie skoro nevyhnutne
kazde maso sa pri duseni scvrkne. Stvrdla vam asi preto, ze ste si neustrazili teplotu pri duseni max. 80 °C - NEVARIT!
Nuz a preco je ta sunka z obchodu fajnovejsia? Mozno lepsie ani nevediet, aby nam neprestala chutit ... ta sunka z obchodu ... ale jednoznacne stojim na strane vasho manzela
Hi, vonku sa to vola Saltpeter aj Prague curing salt
alebo aj medzinarodne E250
Ja radšej zeleninu na maslovom pečive ako mäsové výrobky.
O.K. ja som to sem dal predovsetkym pre menej skusenych ako informaciu pre pripad, ze sa budu chciet takym (az trestuhodnym) receptom inspirovat a este nedajboze taku sunku alebo nieco ine nabalia svojim detom na desiatu do skoly
Clovek sa tu na tejto stranke stale nieco dozveda a teda uci .
Ta nezdrava sol je prirodny material a pouzivali ho uz rimania a tazil sa v mrtvom mori.
Ahoj.Pekne ťa pozdravujem. :-)
www.pluska.sk/spravy/ekonomika/velky-test-suniek-deti...
zdravím, dávno sme sa nevideli? :-) ďakujem, z toho mi zase vyšlo, že šunka nebude :-)
Na sáčku uvádzajú 20 gr na kg mäsa rozpustiť v 200 ml vody. Ja dávam 15 gr na kilo. Robím, keď očakávame rodinnú udalosť - resp. na Veľkú noc, v tradičnom 35 ročnom šunkovare.
Ahoj.
V mäsovýrobách je zaužívaná táto norma pri výrobe dusenej šunky strojovej.
100 kg mäsa + 20 L ľadu alebo vody +2 kg
rýchlosoli..samozrejme do šunky sa v mäsovýrobách miešajú ešte aj zahusťovadlá.
Pozdravujem.
a myslíš,že v tej zelenine,ktorú ak si nepestuješ sám,je menej dusičnanov a inej chémie? :D :D :D
Má lepšiu chuť? Lepšie konzervuje? Pomalé a rýchle solenie mi nič nehovorí....
Našla som odpoveď fitastyl.sk/clanky/vyziva/viete-co-je-rychlosol...
Šunka bude. Stačí sa iba spýtať. 0902209040
Éčka sú vo všeobecnosti potravinové aditíva — pridávajú sa do potravín kvôli trvácnosti, farbe, chuti, konzistencii a rôznym iným vlastnostiam. Ako zaiste poznáte z obalov potravín, v Európskej únii sú označované veľkým písmenom E a trojmiestnym, prípadne štvormiestnym číselným kódom. Práve podľa týchto čísel rozdeľujeme aditíva podľa ich funkcie do viacerých skupín, napríklad:
farbivá (E100 — E199),
konzervačné látky (E200 — E299),
antioxidanty a kyseliny (E300 — E399),
zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory (E400 — E499),
regulátory kyslosti, protihrudkovacie činidlá (E500 — E599),
látky na zlepšenie vlastností múky (E600 — E699).
Okrem toho existuje celý rad ďalších aditív s rôznymi funkciami, ako sú rôzne chuťové, aromatické a povzbudzujúce látky, sladidlá, potravinárske enzýmy a podobne (E700 — E1599).