Zdravá výživa

Rychlosoľ ... dobrý sluha ale zlý pán

welwet - fotkawelwet, 16. januára 2017

Domáce mäsové výrobky opäť získavajú na popularite, čo vidím aj na množstve receptov podporených bohatou diskusiou. To by bolo super, ale ... do mäsových výrobkov (neúdených) sa často používa rychlosoľ, čo by bolo v poriadku, ale keď vidím často tie použité množstvá rychlosoli, tak musim povedať, že autori tých receptov nehazardujú len so svojim zdravím a zdravím svojich rodín, ale aj so zdravím neskúsených návštevníkov tohto ale aj iných portálov o varení.
Priamo na sáčku rychlosoli je uvedené odporúčané množstvo 20gr rychlosoli /kg mäsového výrobku. Ak vychádzam z max. uvedeného množstva dusitanu sodného 0,8%, tak na 1kg mäsového výrobku pripadá 160mgr dusitanu sodného. Normy pre mäsokombináty povoľujú myslím až 185mgr/kg, takže by to bolo v poriadku (tých 20gr. rychlosoli/1kg výrobku).
Ale keď tu človek zazrie recept, ktorý uvádza 1/2sáčku (50gr.) rychlosoli na 1kg mäsa a autor to este podpori vyhlasenim, ze si tuto dusenu sunku robi doma preto, aby konzumoval zdravsiu sunku ako je tá z obchodu, tak som úplne v šoku !!!
Ja sám odporúčam pri domácej výrobe mäsových výrobkov použitie rychlosoli (veď už v stredoveku ľudia potierali mäso pušným prachom a veľmi dobre vedeli prečo to robia), lebo i ja som presvedčený, že je vždy lepšie skonzumovať primerané množstvo dusitanu sodného z rychlosoli (E250), ako nedajbože skonzumovať nekontrolované množstvo antraxu, ktorý môžu produkovať baktérie v mäse.
Len pre zaujímavosť uvádzam odporúčané (povolené) hodnoty dusitanu sodného:
Pre dobrú kvalitu max. 100mgr/kg
Pre BIO kvalitu max. 80mgr/kg
Pre výrobky určené ku konzumácii pre deti je to max. 40mgr/kg
Takže vždy, keď sa rozhodmeme použiť rychlosoľ, majme na pamäti, že je dobrým sluhom ak sa používa v primeranom množstve, ale ak ju použijeme nesprávne alebo v neprimeranom množstve, tak môže sa z nej stať veľmi zlý pán ...


@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Povazujte ma za neveducu -nevedomu, ale ja skutocne stale neviem ako mam poznat RYCHLOSOL. Neviem ako vyzera a v akom stave a mnozstve ju predavaju. Nikdy som ju nezhanala a nepotrebovala. Varim uz vela rokov a stale doma - nikam nechodim na obedy, takze zdravo, si hovorim.
sovka62
Kedysi sme ju používali do domácej šunky. Vtedy frčali šunkovary, najprv vyrobené na kolene, potom sa dali aj kúpiť. Ako inak, môj manžel, ktorý je zrejme presvedčený že dokážem viac ako človek, jeden dovliekol. Rýchlosoľ vydrankal v mäsovýrobe. Šunku som robila dva či tri razy, vo forme sa vždy scvrkla, zostala tvrdšia ako tá predávaná, jej prednosťou hádam bola len to, že bola lacnejšia. Takže šunkovar putoval z domu (div nie aj s manželom, ktorý ho hájil) a odvtedy som rýchlosoľ nepotrebovala a nepotrebujem.
evelynba
@Kuchticka (17.1.2017 05:38)

Rýchlosoľ sa dá normálne kúpiť v obchodoch s potravinami (aj keď možno nie vo všetkých) a normálne sa to volá Rýchlosoľ a tak je to napísané na obale.
bubaya
@Kuchticka (17.1.2017 05:38)

Napríklad v Kauflande tam, kde sú želírovacie cukry a veci na zaváranie. Ináč bez rýchlosoli sa šunka nedá urobiť, bude to len obyčajné varené bravčové.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Sovka62 (17.1.2017 06:32)

Presne ako keby si písala príbeh nášho šunkovaru, len s tým rozdielom, že ten náš bol využitý iba raz.
welwet
@Kuchticka (17.1.2017 05:38)

len pre informaciu prikladam fotku. Co sa tyka pouzitia, ani u nas sa bezne nepouziva (nie je dovod), ale pri domacej vyrobe niektorych masovych vyrobkov je jej pouzitie skoro nevyhnutne


welwet
@Sovka62 (17.1.2017 06:32)

kazde maso sa pri duseni scvrkne. Stvrdla vam asi preto, ze ste si neustrazili teplotu pri duseni max. 80 °C - NEVARIT!

Nuz a preco je ta sunka z obchodu fajnovejsia? Mozno lepsie ani nevediet, aby nam neprestala chutit ... ta sunka z obchodu ... ale jednoznacne stojim na strane vasho manzela
sovka62
@Welwet , áno, radšej nevedieť, aj keď my sa ňou neobjedáme. Veľmi nám nechutí, kupujeme hlavne pre návštevy. Ja by som ju kedykoľvek vymenila za paprikový cesnakový bôčik, či lalok, ale pravdupovediac, aj to mávame zriedka. Na našej chuti sa asi podpisuje vek, nič už nechutí tak ako kedysi....
sovka62
A teplotu varenia som si určite nestrážila neustrážila. Nemala som sa kde dozvedieť, že to treba, k tým po domácky vyrobeným formám žiadny návod nebol. Ale aj keby bola jedlá, nejakých 70-80 deka šunky by pre nás bolo priveľa, trvalo by, kým by sme ju zjedli.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Sovka62 (17.1.2017 17:35)

Ja radšej zeleninu na maslovom pečive ako mäsové výrobky.
welwet
@Sovka62 (17.1.2017 17:35)

O.K. ja som to sem dal predovsetkym pre menej skusenych ako informaciu pre pripad, ze sa budu chciet takym (az trestuhodnym) receptom inspirovat a este nedajboze taku sunku alebo nieco ine nabalia svojim detom na desiatu do skoly
kuchticka
Vdaka . Dakujem vam za podfrobne vysvelenie ohladne tej nezdravej soli.
Clovek sa tu na tejto stranke stale nieco dozveda a teda uci .
sovka62
@Welwet , veď ja som rada, že si poradil a dnešný recept na morčaciu šunku vyzerá výborne. Ale domáca či kúpená, nám šunka veľmi nechutí, hoci tá tvoja vyzerá veľmi jedlá. Recept som si uložila, keď budeme čakať väčšiu spoločnosť, určite sa zíde.
2010
@Kuchticka (18.1.2017 05:09)

Ta nezdrava sol je prirodny material a pouzivali ho uz rimania a tazil sa v mrtvom mori.
paploska
keď sme pri soli, možno mi budete vedieť poradiť. mám malú dcérku a zatiaľ som jej nedala chutnať žiadnu šunku, keďže som ešte nenašla žiadnu zdravú s nízkym obsahom soli. existuje na našom trhu vôbec šunka vhodná a zdravá pre malé deti? ale nielen tie....vopred ďakujem za rady a odporúčania. čas na domácu, žiaľ, momentálne nemám.
tarimka
Na kg mäsa 100mgr t.j. koľko gr?
Na sáčku uvádzajú 20 gr na kg mäsa rozpustiť v 200 ml vody. Ja dávam 15 gr na kilo. Robím, keď očakávame rodinnú udalosť - resp. na Veľkú noc, v tradičnom 35 ročnom šunkovare.
mesiar50
@Tarimka (23.1.2017 19:53)

Ahoj.
V mäsovýrobách je zaužívaná táto norma pri výrobe dusenej šunky strojovej.
100 kg mäsa + 20 L ľadu alebo vody +2 kg
rýchlosoli..samozrejme do šunky sa v mäsovýrobách miešajú ešte aj zahusťovadlá.
Pozdravujem.
nomad72
@Dr (17.1.2017 20:10)

a myslíš,že v tej zelenine,ktorú ak si nepestuješ sám,je menej dusičnanov a inej chémie? :D :D :D
frezia68
Myslím,že strácam po tých vysvetleniach, chuť na akúkoľvek šunku. Ináč E 250 má výrazne nepriaznivý účinok na naše zdravie.Aké množstvo,to neviem.
ludmilaikov
Stále som nepochopila, prečo rýchlosoľ namiesto soli, (keďže napáda väzivá veľkých kĺbov)?
Má lepšiu chuť? Lepšie konzervuje? Pomalé a rýchle solenie mi nič nehovorí....
milos1966
Ahojte všetci, znalí i neznalí. Nie som odborník, ktorý študoval výrobu a konzerváciu mäsa, ale chcem sa k tejto téme RÝCHLO SOĽ, vyjadriť. Spracovávam doma mäsové výrobky už niekoľko rokov, iba preto, že v obchode už bez E250 nič nedostanete kúpiť. Doslova to pchajú už aj malým deťom do detských šuniek. Je to tichý zabiják. Je to výhoda iba pre spracovateľov mäsa. Predstavte si, že si doma vyrobíte šunku. No, ako dlho vám vydrží???, týždeň???? Za túto dobu predsa v chladničke vydrží aj kúpené mäso. E250 sa do mäsových výrobkov dodáva výhradne iba pre vaše oči. Vidíte krásne, no jedovaté mäso. Nechcete radšej vidieť krásne a zdravé mäso???? Chcete???? Jednoduché riešenie. CUKOR. Myslím to fakt vážne. Je to pre zmysly neprirodzené dať do mäsa cukor, ale je to tak. Ja a nie len ja to robíme bežne. Botulotoxín je baktéria, ktorá vám môže ublížiť. Cukrom ju zabijete. Samozrejme, že nie na dobu jeden rok, ako sú schopné E250 manufaktúry urobiť, ale ruku na srdce, ako vám dlho vydrží vami doma vyrobený salám???? Žite zdravo. Vyrábajte si mäsové výrobky doma. Nie je to fakt ťažké. Otázky??? Nie je problém. 0902209040
polygon
Rýchlosoľ obsahuje 98 % jedlej kamennej soli, cukor, dusitan sodný, maximálne 0,3 % škrobového sirupoobsahu dusitanu sodného. Klady rýchlosoli jednoznačne prevažujú nad jej zápormi. Pritom obsah dusitanov je tak minimálny, že pri rozumnom dávkovaní v žiadnom prípade neohrozujete svoje zdravie. Pritom nie každé "E" je zdraviu škodlivé.
Éčka sú vo všeobecnosti potravinové aditíva — pridávajú sa do potravín kvôli trvácnosti, farbe, chuti, konzistencii a rôznym iným vlastnostiam. Ako zaiste poznáte z obalov potravín, v Európskej únii sú označované veľkým písmenom E a trojmiestnym, prípadne štvormiestnym číselným kódom. Práve podľa týchto čísel rozdeľujeme aditíva podľa ich funkcie do viacerých skupín, napríklad:

farbivá (E100 — E199),
konzervačné látky (E200 — E299),
antioxidanty a kyseliny (E300 — E399),
zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory (E400 — E499),
regulátory kyslosti, protihrudkovacie činidlá (E500 — E599),
látky na zlepšenie vlastností múky (E600 — E699).
Okrem toho existuje celý rad ďalších aditív s rôznymi funkciami, ako sú rôzne chuťové, aromatické a povzbudzujúce látky, sladidlá, potravinárske enzýmy a podobne (E700 — E1599).