Varenie

Recept na zaváranú tekviu s príchuťou ananásu.

mariaklara - fotkamariaklara, 29. januára 2012

Moja maminka voľakedy robila tekvicu ako kompót a pridávala do nej ananásový džús. Boli to stáášne veľké tekvice, niekedy sme mali problém dostať ich zo záhrady. Ak niekto viete ako sa tie tekvice volajú a hlavne ak máte alebo viete recept na tento tekvicový kompót, veľmi ma potešíte. Verím, že sa tu určite niekto nájde. Ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
JA jsem to kdysi zkousela, protoze mi u nekoho chutnal. Ani po pridani tresti ananasove a stavy, to nebylo ono. Az jsem na to prisla tim, ze jsem ty kompoty chtela vyhodit! Poradim ti, jak udelas ten nejlepsi na svete! Z te velikanske, haloween dyne se delaji.
Nakrajej na kostky a hazej do hrnce BEZ VODY ! Plny hrnec kostek dyne zasypej treba tak pul kilem cukru, prihod jeden citron na kolecka pokrajeny a priklop a zatop pod nim (plyn, el, kamna, cokoliv) . Za pul hodiny bude dyne uplne potopena ve sve vlastni stave a bude takova ta sklenena. Dyni vyndej do misy a z tu stavu ochut podle vlastni chute - pridej ananasovy dzus, nebo kompot nebo trest, citronovou stavu, prislad nebo nared vodou, dej skorici, rozinky... moznosti mas hodne. Az bude nalev vyborny, dej dynove kostky do sklenic a zalej horkym nalevem a zasteriluj (ja steriluju v troube, ty podle sveho jak jsi zvykla). Tenhle kompot je jediny uzasny, ver mi !
mijaita
Jeste je varianta, kdyz nemas cas a naladu, ze kostky dyne zasypes cukrem a nechas do rana. Opet budou kostky ponorene ve stave a dalsi postup je stejny.
lopka1313
@mariaklara ja sa pridávam k tým, ktorých to zaujíma. raz dávno sme to aj my doma robili a bolo to uzasne, ibaze ten recept sa nejako zapotrosil....
milá @mijaita , nechcete to dať do receptov? ja som tiez uz odskúšala viac receptov na túto tekvicu ako ananas, no velakrat mi nevysla... ak by ste vsak tento postup dali do receptov, hned by sa mnohým z nás lahsie hladal ked pride ten tekvicový cas... lebo takto v diskusii to tazko najdem...
pacik
@mariaklara ja nakrájam tekvicu na kocky, zalejem vodou s octom (má to byť tak primerane kyslé) a nechám cca 24 hod. stáť, potom ocedím. Dám variť primerané množstvo vody s cukrom (dávkovanie ešte dodatočne pridám), do nálevu dám tekvicu a varím kým nezíska taký sklovitý vzhľad. Nálevu má byť skôr menej ako veľa, pretože nakoniec prilejem ananásový džús. Prisypem ošúpaný citrón nakrájaný na malé kocky, nechám prevrieť a nalievam vriace do pohárov, hneď viečkujem a na chvíľu obrátim na viečko, aby sa tiež vysterilizovalo. Ak máš záujem, napíšem presný recept, ale teraz nemám k nemu prístup.
tmaja
ja tento kompot robim už 10 rokov a je výborný...len používam cukety..:4 stredne mladé cukety,2 konz.ananás,1kg cukru/podľa chuti/,2 litre vody,1 citron...cukety očistiť,nakrájať na kocky.Cukor rozpustíme vo vode,pridáme ana.šťavu a necháme 10 min.zovrieť.Pridáme ananás,cukety a sparíme do polomäkka.Ja zvyknem pridať aj ananas.aromu.Zalievame do pohárov a sterilizujeme 10 min.Na dno každého pohára dáme štvrtinku citrona..treba vyskúšať.Keď je sezona,tak som primiešala aj nektarinky alebo broskyne..mňam...:)
mariaklara
Všetkým, ale všetkým Vám ďakujem, Diskusiu určite nezmažem, lebo recepty sú tu dobré.@pacik , ak budeš mať možnosť recept mi prosím napíš. Ďakujem!
mijaita
@lopka1313 , recept rada pridam, i kdyz vetsina je jineho nazoru. Verim, ze jiny z pusob vyroby kompotu, jak maji zazity, jim muze chutnat, ale nemuze byt nikdy tak dobry, jako tenhle, jak jsem ja objevila a nasledne zjistila, ze starsi damy nektere to jinak nedelaji. Tady jde o to, ze dyne jako takova nema dobrou stavu, je celkem bez chuti, lehce nasladla . Kdyz se zasype nasucho!! cukrem, pusti do nej tu svoji stavu aby pak zpatky natahla tu dobrou, kterou vyrobime. V tom je tenhle recept zasadni. Prave to, ze jsem kostky dala JEN do vody, bylo to i po ruznych , i tady uvedenych upravach, nedobre. Snad se vylepsila stava, ale ne samotne kostky dyne!
jeka
ja robievam zo špargľovej tekvice, tri kilogramy pokrájam na kocky,zalejem vodou ,dám jednú lyžicu kyseliny citronovej a nechám 24 hodín odstáť.Na druhý deň vodu zlejem a do hrnca dám pol kg cukru a jeden ananásový džús a to varím do zosklovatenia tekvice,naložím do fľašiek a sterilizujem 15 -20 min.(istota je istota).Niekedy dám aj navrch koliesko citrónu,alebo klinček.
pacik
@mariaklara kompót robievam z tej obrovskej tekvice /tuším sa volá Goliáš/, dužina je pekná oranžová a sladkej chuti. Nakrájané kocky namáčané 24 hod v octovej vode ocedím a povarím do sklovitá v sirupe: na 1 liter vody 30 dkg cukru, hrebíčky a celú škoricu podľa vlastnej chuti, ale ja už nedávam. Množstvo sirupu odhadnem tak, že si odmeriam vodu, keď zalievam tekvicu octovou vodou. Robím ho trochu menej, keď je tekvica takmer uvarená, doplním na potrebný objem ananasovým džúsom /nektárom/. Množstvo odhadujem ochutnávaním. Ošúpané citróny pokrájam na kocky, zbavím jadierok a pridám do kompótu spolu s džúsom. Nechám na najslabšom plameni a nalievam do pohárov. Zaviečkujem a obrátim hore dnom, asi na 5 min. /aj dlhšie/. A hotovo. Kompót nielen chutí, ale aj vyzerá ako ananásový. V sezóne skúsim pridať do receptov. Na prípadné otázky rada odpoviem.
hubata
Robila som ho aj ja z obyčajnej tekvice pre svine, teraz by to mohla byť tekvica menom Goliáš, lebo obyčajnú tekvicu si komouši vzali so sebou. Aj postup rovnaký ako @pacik. Skôr si myslím že bude problém zohnať dobrý ananasový džús, nemal by to byť taký vodový ale hustejší, aromatický.
nika60
minulý rok som tento kompot robila, ako@pacik , ale u nás v obchode nemali džús tak som kúpila ananásový sirup a pripravila som si nálev z neho. už som nedávala toľko cukru a podľa chuti dochutila, lebo tekvica je bez výraznej chuti a treba ju dochutiť
nika60
@jeka tekvicový kompot sterilizáciou už nezmäkne ,alebo len málo preto sa má konzistencia tekvice upraviť pri predváraní takže sa neboj keď si dlhšie sterilizovala toto som vyčítala v knihe o konzervovaní a mrazení potravín v domácnosti, ktorú mám odkedy som sa vydala a odišla od mojej maminy a začali sme sami hospodáriť
mijaita
Pokud by nekdo chtel vyzkouset muj, vyse uvedeny postup, neni vubec zapotrebi zadna ananasova prichut. Naopak, stava je vyborna ochucena jen citronem, skorici a cukrem. Pridavam rozinky do kompotu.
mariaklara
Ďakujem Vám všetkým za recepty, dúfam, že semienka tekvice dostať bežne kúpiť.