Varenie

Prepustené maslo - prosím o radu

daanoo - fotkadaanoo, 25. júla 2020

Dámy alebo páni, potrebujem vašu pomoc, včera som prvýkrát robil prepustené maslo, nemiešal som ho ale len zbieral penu a sa mi pripálilo od spodu, som to musel prehnať :D Ako ho robíte vy? Miešate? Vďaka za rady :)

@zareaguj


Diskusia k téme

používateľ nemá avatar
dm
dm
Nemiešam, len penu zbieram. Treba dobrý hrniec a strážiť. Mierna usadenina naspodu nieje na závadu, len sa ghee musí opatrne zliať. Inak výborne to ide aj v PH, ako to tu odporučil Kimlo (alebo Kvakac?)
haji
Jsou tu určitě dva recepty /možná i víc/ na přepuštěné máslo - od @havino a od @klukodvody. Nahlédni, v postupe aj komentoch je plno zkušeností. Dělám v hrnci se sendvičovým dnem, pokud nemáš tak i litinový je dobrý. Plechové hrnce jsou na toto nebezpečné. Pokud děláš na plynu, chce to litinovou podložku. Přiznám se, že dělám na plynu, litinové podložce a ještě kastrol sendvič. Sbírám pěnu. Opatrně slévám přes kovové sítko do zavařovaček s víčkem. Co zbude /karamelová drť s trochou ghee/ dám sólo do malé skleničky a finálně dochucuji polévky, brambory, zeleninu apod. /tak aby se už nepřepalovalo/. Karamelová drť má neopakovatelnou chuť, oříškovou. Maškrta. Vše uchovávám v ledničce. Ghee vydrží dlouho.
haji
@2010 (25.7.2020 16:06)
Děkuji za odkaz, doplnění. Jsi milý. Mně se něco mlžilo, že i ona tu měla recept na ghee a bylo mi divné, že mi nevyjel.
tomeska
Mam nerez plech akurát na 4 ks masla, Dám do trúby, zapnem na 100-110°C a sadnem k počítači.(samozrejme len večer)- nemiešam aspoň hodinu, potom nakuknem ako to vyzerá a semtam zlahka zvrchu zamiešam. Potom kontrolujem podla čuchu . Ak sa mi zdá, že sa blíži finále, tak plech vyberiem, dám na plyn a pomaly miešam až sa pekne vyzráža. Opatrne zlejem a drobky vyškrabem na mističku. V pohári nechám vychladnút' odkryté. Získam skoro 1 l . Vydrží dlho (ak nespotrebuješ). práca na 2 až 2,5 hodiny.
1x haji
haji
@daanoo (26.7.2020 10:56)
No toto?! Tlakový hrnec jsi použil jak? Prosím, posdílej postup, děkuji!
haji
@daanoo (26.7.2020 13:55)
Aha, už to chápu. Vidím, že máš plyn, jak už jsem psala, na "háklivé" věci používám litinovú podložku. Jde sehnat i na aukru, je to dobrá věc. Plamen plynu je potvorka i když je jen "na sporo"... už jsem něco připálila za ty roky. Děkuji za sdílení, vidím, že ti vyšlo ghee krásně, jsi šikovný! Hezký zbytek neděle!
daanoo
Mám zmrazené pirohy, určite použijem prepustené maslo na to ako slaninu
1x haji
alexdidi
@paradis1 (25.7.2020 16:20)

Máš pravdu. Pozrela som si recept od@Havino a presne takto už roky robím aj ja aje to super. Tiež som zo začiatku zbierala penu, teraz už nie, nie je to potrebné. Ja zviknem robiť ghee počas varenia napr.obeda a tak ho mám stále na očiach, občas zamiešam a nemusím ho robiť samostatne.Strata času.
kimlo
Musí to byt v chladničke? Nemôže sa to skladovať trebárs v spajzi pri izbovej teplote?
kimlo
@daanoo (6.8.2020 17:33)
Super, dík, práve som si to prečítal aj ja v recepte od @havino. Nemám s týmto maslom žiadne skúsenosti tak to asi vyskúšam.
1x haji
kimlo
@daanoo (6.8.2020 18:34)
Ja som ho ešte nepoužíval, takze nemám žiadne skúsenosti, u mna má prím domáca bravčová masť, ale novým trendom sa nebránim :-)
1x haji
haji
@kimlo (6.8.2020 18:55)
Ghí je lahodnější, dávám zvláště do zeleninových polévek, tam pozdvihne chuť velmi znatelně. Hodně lidí na ghí vypráža rezne a velmi si to chválí. Určitě se dá užít kamkoliv, kde se dává tuk, je o hodně lepší než obyčejný olej. Jako ty preferuji bravčovú masť a ještě olivovový olej.
1x kimlo
daanoo
@kimlo ja tiež som nevedel ale rýchlo sa spotrebuje ja som robil zo siedmich kociek aj pre krstnu, že dám jej jednu fľašku a keď s tým omastíš pirohy sú super, vyprážané rezne sú na tom masle fantastické
2x haji a kimlo
daanoo
Ešte jedna poznámka robil som teraz na masle z Lidla značky Pilos a chválim si viac ako z masla Tami a to maslo pochádza od Poliakov
2x haji a kimlo
haji
@kimlo (6.8.2020 17:26)
Neměla jsem ho mimo lednici, na to jsem celkem opatrná. Ale mělo by to být bez problémů. Nechala jsem zbyteček ghí v lednici víc než rok. Pak jsem přidala do zeleninové polévky. Nebylo tak aromatické a chutné jako čerstvé. Trochu bylo znát "ocásek" staršího tuku - ale neznatelně. Vědomě jsem dělala experiment, ghí i po roce v lednici je použitelné, bez jakékoliv újmy trávícího procesu.
1x kimlo
daanoo
Zostalo trochu v pohári ghee maslo a do toho som prepučil cesnak a lyžičku vegety a robili sme langoše a sú výborné keď s tým som to potieral langoše, už len čakám kto má za vegetu ukameňuje
2x haji a kimlo
lianka
My si ho natierame aj na chlieb, je to niečo podobné ako kačací tuk, myslím konzistenciu, ale musí byť v špajzi, inak by sa nedalo natierať. Jasné, že chuť sa nedá porovnávať, maslo je lahodné, trošku treba prisoliť na chlebe a konzumovať s čerstvou zeleninou.
2x haji a kimlo
haji
@lianka (6.8.2020 21:15)
Dobrý nápad, vyzkouším na chlebík, díky za inspiraci!
1x kimlo
daanoo
@haji Każdemu ako chutí, tak je najlepšie, nebudem presviedčať že má to tak robiť ako mne chutí :)
2x haji a kimlo
2010
@kimlo (6.8.2020 17:26)
Ahoj, Kimlo, cela zdlhava priprava prepusteneho masla a ghee je na to ze vela ludi v teplych krajinach mimo europu nema ladnicky.
kimlo
Priatelia, robil to už niekto v pomalom hrnci? Je tu v diskusii zmienený, tak by som ho využil. Ide mi o to, na akom stupni, aký čas, a ako zistím že je už hotové...
1x haji
kimlo
@haji (7.8.2020 22:57)
Ďakujem za tipy, presne tieto odkazy mi ujo Google poradil tiež. Maslo je nakúpené, pôjdem na to...
1x haji
haji
@kimlo (8.8.2020 09:47)
Aha, tak to je jiná. Mně ve velké míře vyjedou odkazy jen v češtině, ze slovenčiny minimum a nebo žádné. Proto jsem přidala. Když něco hledám a chci slovenské stránky, e shopy apod., musím dělat zázraky, abych se k něčemu dostala. Možná je to rukama... haha Ať se dílo daří!
nadia56
@kimlo (7.8.2020 18:24)

Prepustené maslo robim uz roky len v PH, na low cca 3 hod. maslo sa pomaličky roztopi, nemiesam, nezberam penu, odokryte pomalim, bielkovina sa usadza na dne, maslo je hotove ked sa na vrchu zacne tvorit bledohneda skrupinka, tu odstranim a tuk cez husté sitko precedim do pohárikov, pozor na bielkovinu usadenu na dne, ta sa nesmie dostat do tuku, cas prepustania masla je orientacny, jeden poharik s prepustenym madlom mám vždy polozeny na linke, vydrzi dlho bez zmeny kvality, ostatne pohariky ukladám do chladničky, na prepúšťanie masla som si kúpia 2,5 litrový PH,
nech sa ti dielo vydari a daj vedieť, či si bol úspešný,
prijemny letny sobotny den ti prajem
kimlo
@daanoo (11.8.2020 12:33)
Myslím že nie. PH sa vyznačuje tým že sa v ňom nič nespáli.
viera1
@kimlo (11.8.2020 17:16)

Ako zaujímavosť:V kuchárskej knihe Helen Molokhovets je opísaný iný spôsob varenia ghí., používal sa v Rusku až do začiatku dvadsiateho storočia. Podľa ruskej technológie v panvici zmiešajte 1 kg masla a 10 pohárov vody, potom dajte nádobu na mierny oheň a zmes nechajte roztopiť na rovnomernú konzistenciu. Potom sa musí panvica umiestniť do chladu a po vytvrdnutí tuku, v dolnej časti urobiť otvor a vypustiť vodu. Potom celý proces opakujte znova. A to dovtedy, kým nebude odtečená voda krištáľovo čistá. Potom sa výsledný ghí solil, vložil do kameniny, prikryl sa vlhkou handričkou a nalial sa naň rapa (pravdepodobne ide o soľanku). Tento produkt bol skladovaný v pivniciach až do 4 rokov.
Musím povedať, že ruský spôsob varenia tohto výrobku dnes nie je veľmi populárny. Je pravda, že niektorí vedci nesúhlasia s tým, že ghee a ghee sú identické produkty. Navrhovatelia tejto teórie tvrdia, že terajší ghee pripravujú iba tibetskí mnísi v nadmorskej výške viac ako 7000m. A podľa fyzikálnych zákonov je bod varu oleja oveľa nižší ako v iných regiónoch. To znamená, že iba na vysočine počas procesu ohrevu bude možné odstrániť zbytočné nečistoty, ale nie tie, ktoré sú užitočné. Tibetskému ghee sa preto pripisujú silné liečivé vlastnosti. Hovorí sa, že mnísi ho používajú aj na balzamovanie. Predpokladá sa, že čím je tibetský ghee starší, tým je užitočnejší. Mimochodom, produkt z Tibetu je možné kúpiť, ale je neuveriteľne drahý.(Ja si myslím,že sa v Tibete pripravuje ghee z yaka,v článku to nebolo ).Ruský spôsob napovedá,že ghee by sa dalo vyrobiť aj pri teplote,ktorá je máločo vyššia ako teplota topenia masla (cca 32°C),podľa popisu to tak aj bolo.Problémom je predstava,kde v Rusku v 19.storočí v lete dávali schladzovať roztopené maslo,keď bolo potrebné niekoľkokrát opakovať tento postup,aby dosiahli 99,3% obsah tuku. ☺☺☺
mamec
@viera1 (13.8.2020 14:02)
A kde sa u nás voľakedy uchovávalo v lete mäso?
Sobotu zabili dáku hydinu k nedeľnému obedu a aby sa mäso neskazilo spustili ho vo vedre do studne nad hladinu vody. Samozrejme, nie v tom vedre, ktorým vyťahovali vodu.
haji
@mamec (13.8.2020 19:49)
Přesně. A vyšší kruhy měly u svých velkosídel tzv. "ledovny", do kterých se na vozech navozil nasekaný led z řeky. Jak dlouho tam ledl vydržel, nevím. Dřevěná budova byla zastíněná vzrostlými stromy a také se tam navozila sláma a bůhví co ještě. Maso, hlavně zvěřina po honu se tak uchovávala.
1x mamec
mamec
@haji (14.8.2020 09:45)

Zaujímavá informácia! Predstav si, že asi tak 10 -15 rokov dozadu sme boli s deťmi na výlete v Skalici a dokonca sme sa motali aj v tej oblasti, ale o tomto sme netušili.
1x haji
viera1
@mamec (14.8.2020 15:46)

Moji rodičia pochádzali z tatranskej oblasti,kde ani v lete nie sú horúčavy.Ako dieťa som tam chodila a okrem toho,že mali takéto "špajze" v kopci v zemi,tak zabíjačky sa robili 2x do roka,pred Veľkou nocou a pred Vianocami.Časť mäsa sa uvarila,zalievala do masti a väčšia časť sa údila pod strechou.Mäso sa jedávalo len v nedeľu,inak žili na strukovinách,kapuste,krúpoch,zemiakoch a mlieku (a výrobkoch z nich).Uskladnené zemiaky v tých zemliankach im vydržali až do novej úrody.To ale nebolo pointou mojej poslednej vety v príspevku,pretože na ztuhnutie masla bolo potrebná nižšia teplota ako mali napr. moji starí rodičia v tom sklade.A nemali ani studňu,ani rieku nablízko ☺
mamec
@viera1 (14.8.2020 20:26)
No vidíš! Všade to riešili inak. Hlavne, že si dokázali poradiť.