Foto: havino
Prepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, Zobraziť celý popisPrepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov, rôznych placiek. Kto mu raz príde na chuť, ako ja, verím, že bude ho využívať podľa svojich chuti. Pre mňa je to po slovensky povedané maslový olej. Na podnet priateliek na vareche pridávam recept, postup, na výrobu svojho domáceho ghee.
tepelná úprava
Postup
-
1
Robila som ho po tretí krát. Z kila masla mám rovný 7 dcl pohár. Pohár odkladám do špajze, či je leto, či je zima. Nemení chuť, ani vzhľad. Viem, že je tu už na vareche myslím 2 x, ale snažila som sa ho nafotiť, popísať podrobne. Ja osobne mám rada recepty s foto dokumentáciou. Nech si každý vyberie. Na výrobu si vyberieme hrniec so širším priemerom, s hrubým dnom, aby maslo nebolo roztopené vo vysokom v hrnci, z dôvodu, aby sme čím skôr videli na dno hrnca. Pripravte sa na státie a pozeranie do hrnca pri kilograme masla minimálne 40 min, nuž, ale tá maslová chuť, maslový olej, stojí za to. Začíname: Maslo roztopíme, akonáhle začne bublať, klokočiť, uberáme teplotu na sporáku.
-
2
Po nejakom čase, poviem približne 10 - 20 min, (záleží aj od množstva masla) kilogram, je kilogram, je potrebné stále pozerať do hrnca, stáť pri tom, nesmie prudko vrieť, len si tak pobublávať, už je vidieť, ako sa bielkoviny zrážajú, maslo pení, peny bolo omnoho viac, neľakať sa keď pení, miešať. Pri prvom varení ghee som penu zbierala, odkladala bokom, použila do cesta na pečivo. Bolo mi poradené, že nie je potrebné penu zbierať, overila som si to priamo pri terajšom varení, nezbierala som ju, usadila sa na dno hrnca.
-
3
Stojíme, pozeráme na Ghee - maslový olej, z teploty uberieme, nesmie prudko vrieť, len mierne bublať. Už len sem tam premiešame, zo začiatku viac miešame, ku koncu menej, pripomeniem a poviem prečo.
-
4
Už prešlo asi 30 min, na obr. č. 4, je vidieť, ako sa bielkoviny usádzajú na dno hrnca, tak povediac ghee sa čistí. Tu je tá chvíľa, kedy pomenej miešame! Necháme bielkoviny usádzať na dno hrnca a postupne mierne pripaľovať. Tým, že by sme miešali, by sme narúšali usadeninu na dne hrnca a nevideli by sme číry maslový olej, ktorý vystupuje na povrch. Stojíme, neodídeme od hrnca ani na krok a nekukáme na pravo ani na ľavo, len na dno hrnca. Znie to strašidelne, vyčerpávajúco, ale nie je to tak, krásna vôňa už maslového oleja a chuť na ďaľšie použitie vám dá silu. Sú to už minúty, ak nie sekundy do ukončenia a získania tej správnej chuti ghee. Kto má odvahu a bude poriadne pozerať na dno hrnca, rozpozná farbu usadenej bielkoviny, pripáli málinko trošinku viac, (schválne tie zdrobneliny, lebo je to skutočne tak málinko), ono to už ide rýchlo, usadenina bude pripomínať farbu slabého karamelu, viete si predstaviť? Je to bod zlomu, kedy ukončíme slabulinké bublanie a stiahneme hrniec z platne.
-
5
Medzi týmito fotkami, už naozaj nebol čas na fotenie, ako to má vyzerať. Precedíme cez čo najhustejšie sitko, necháme pár minút ešte zostatkovú bielkovinu usadiť na dno misy, hrnca.
-
6
A opäť precedíme do už čistého pohára.
-
7
Takto u mňa vyzerali pripálené bielkoviny na dne hrnca.
-
8
Hotovo, máme ten stres po prvý krát za sebou, bude to stres aj po druhý, aj po tretí krá, aspoň u mňa. Dôležité je , nesmie nám maslo na plno vrieť, nesmie!!
-
9
Stuhnuté ukladáme do špajze, chladničky, skutočne nemusí byť v chladničke, kto má špajzu, mám ho tam po celý rok, či je leto, či zima.
-
10
Na poslednom obrázku je moje prvé Ghee, je viac orieškovej chuti, poviem pravdu, ani neviem, ako sa mi to podarilo, že som ho stiahla po prvý krát z platne v tu NAJ chvíľu, pretože bolo také echt maslové, orieškové. Usadeninu som mala prvý krát viac pripálenú, tmavšej karamelovej farby, nie zhorenú !!! Vtedy je tá oriešková chuť.
-
11
Nech vám padne na úžitok, ak naberiete odvahu, či už recept, ale aj samotné ghee, pridávam link o jeho prospechu na zdravie. Nie nadarmo, naše staré matere spracovávali týmto spôsobom väčšie množstvo masla. Ja používam tento druh masla, ktoré aj chutí, ako domáce maslo. Už len úryvok z linku : Ghee, napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť. Je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Ghee znižuje ” zlý” cholesterol. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej (mastnej kyseliny ktorá má protivírové účinky) spomaľuje, alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghee je vhodné, ako alternatíva masla pre ľudí s laktointoleranciou. http://www.magazin-lohas.cz/blog/81/Z-obycejneho-masla-neobycejne-GHEE/
nerobím..nemám skúsenosť..
ale chcem ti vzdať poklonu k postupu a vysvetleniu..mám z teba dobrý pocit..nuž-ked má človek láskavé srdce-cítiť to aj na VARECHE...aj kvôli láskavým ľudom-nielen receptom-tu rada kliknem...my-starší-už vyhľadávame pokoj..radosť..porozumenie...a v tomto popise som to našla..vdaka ti..
želám deň s radosťou prežitý...
@paploska , ja som tiež začínala, že nebublalo, len to bolo také čo ja viem, nič sa ani nedialo, takže skús si (zas použijem zdrobnelinu)
málinko pridať na platni, na plyne, ale ked si ho robieš sama, vieš čo ti je lepšie a dobré pre teba, ono inak píšu, že sa robí aj 8 hodín, no len kto by pri tom stál, tomu akosi neverím,ale ...
@abul , @monnikka vdaka vám za komentár, budem šťastná, čo i len jednému človeku pomôže postup, fotky
@afataga , @lusinkab , baby moje, naše, dakujem za pochvalu, vážim si to, poznám vás tu z varechy, o vás absolutne nemám strach, že by ste to nezvládli, kuchárky na 1*, len jedno poviem, ja som prvý krát robila tiež z pol kila, áno chápem vás, bála som sa aj ja , bola by škoda, aj masla, aj času, keby zhorelo, len som potom ľutovala, že ked som už pri tom toľko stála a tak dobré je to, že budem musieť znovu postáť, aj sa stalo, stála som už po tretí krát
@rados ť zlatá, je to obojstranné, nápodobne ťa rada čítam, vystihla si to, písala som to s dobrým úmyslom, pomôcť niekomu, kto by si to chcel pripraviť, nevedela som nájsť tie správne odborné výrazy, písala som naozaj srdcom a čo s najlepším vedomím podať to správne, dakujem ti za krásne slová, dojala si ma, si správny človek so srdcom na mieste
@tiginko , veru, že som na teba pri tom aj pred tým či to tu dať myslela, ved ty vieš, už som ti odkaz zanechala v niektorom recepte, že aby si si sama urobila, si šikovná, ako baby vyššie popísané, nemám strach, že by si nadávala, horšie je to so sporákom, ja byť tebou dám si pod hrniec platňu na ryžu, no a toto mi chýba,to ja nemám, tvoj dar reči, písma, správne a pekne si využitie zhrnula
@jerica , ja tiež takto odbehujem, dnes som doma, aj dve okna umyla, aj divinového guľašu 5L navarila, chlieb ráno môjmu dia upiekla, zavaraniny idem popratať so špajze a skáčem a lietam si jedna radosť, už len na cigu si tu sadnem a poteším sa vaším slovám
ešte dodám, ja som si ho prvý krát robila z čítania na nete, poradil mi jeden kuchár čo a ako, ked mi penilo, mobilom som mu rýchlo mms, že preboha, čo s tým, tak ma cez telefon usmerňoval, ale dobre to u mňa dopadlo, myslím, že najlepšie, bolo také viac orieškové, viac maslové. Preto som sa snažila pofotiť, ako to má bublať, nie vrieť, lebo je lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť, sa povie. Ja som začala zohrievaním na platni sklokeramickej doske na 9 stupni, prechádzala som na 7, 5, to som ešte stále miešala, ked sa už začínalo usádzať a menej miešať, zostala som na 2 až do konca a kukala na dno hrnca, ako v kine na plátno. ešte raz vdaka za každý komentár.
Ja k tomu ešte dodávam - Havina píše:" ... dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, ..." Nepochybujem, že sa dá. Otázka je, či je to rozumné.
tak,tak @angastko , trpezlivosť k tomu treba a oči na stopkách, hľadieť na dno hrnca :-)
múdro píšeš @kredenc , ono sa musí viac v úvode rozpísať kde sa to dá používať, kto to nepozná, kde a ako to kto použije už nechám na každom jedincovi, ako sa rozhodne. Ja veru na praženom masle nevysmážam, ved som si odstála nejaké minúty pri tom a ten stres, už, ešte nie, už? či je už dosť prepražené, alebo nie a aby som minula celú fľašu na jeden pekáč, panvicu, tak taká hrdinka nie som, ja si toto pražené maslo vážim, šetrím doslova, tento pohár mi vydrží, poviem pravdu, aj pol roka. Ja mám rada maslo, ako také a toto je sadnutý maslový olej, ale taká zeleninová polievka, mrkva na ňom opražená, poliať uvarené zemiaky, alebo zletnené, roztopené na parené buchty, do cesta na rožky, pečiva dávam, ešte horúci chlieb, kôrku ním potriem, nie vždy, tá je prevoňaná kým sa nezje, obyčajné zemiakové posúchy potreté, vieš akú chuť majú... tam ho ja používam
Obsah tuku 82%.
Ja som sa to naucila robit od baronky v Nemecku, tam to vyrabali obrovsku davku na cely rok. Drzali to v pivnici, v 3dcl flastickach a pouzivali to namiesto oleja.
@evka , s radosťou, nech ti padne na úžitok a hlavne nech sa ti podari, akékoľvek otázky vieš kde mi máš písať, nie je problém, aj cez telefon budem stáť s tebou pri varení, neboj a urob si, budeš
spokojná, využiješ v kuchyni, ver
@jozka ty si odborník, presne, ako píšeš, dosť sa toho s tou penou odoberie a načo? ked to nie je potrebné, možno by niekto vedel vysvetliť prečo sa má pena odoberať, ja neviem, ale poviem tak, že myslím, že ked som penu nezbierala, stála som o niečo dlhšie pri tom, aby sa všetko usadilo
@mariamka , :-) som sa pusmiala, ako vždy nad tvojím komentárom, tiež vieš tak pekne od srdca napísať, rada ťa čítam, tak už len šup do toho a ak budeš potrebovať sa niečo spýtať, čo ti nie je jasné píš TS, aj mail ti pošlem ak bude potrebné, ale ty si kuchárka na 1* tiež
@staja držím palce, nebáť sa, len pomaličky klokočiť, veľmi pomaly, ako ked nedeľná polievka slabulinko vrie, rotopiť maslo, ubrať z plynu a už len bublať, zo začiatku miešať, rozbíjať tu penu a potom už len kukať ako sa čistí a oddeľuje tuk od bielkovin, vtedy pomenej miešať, len tak zvrchu narúšať povrch, aby si videla už na dno hrnca farbu usadeniny a musí byť celé dno hrnca usadené od bielkovin, všetko skoro z povrchu
@marianka , napíš prosím ťa, aký postup máš ty, čo ak máš ľahší, fakt som veľmi zvedavá, ak by sa nemuselo pri tom toľko stáť a stresovať pripálením, vdaka zatiaľ
@palokuchi , dakujem za hviezdičky, skús, ver, že raz skúsiš a nebude chýbať u teba, tak,ako v mrazničke, tak v špajzi prepustené maslo a ked máš domáce, to je naj, paráda
@adkas , dakujem, teším sa, naozaj si želám, ked len jednému človeku pomôžu fotky a popis
1/2 kg masla opatrne privediem do varu,potom varim na miernom plameni 15-20 minut.Je hotove,ked je maslo priezracne,pevne casti su usadene na dne a skvrcanie stichne.Odstavim z ohna,aby sa mi nepripalilo a nezhnedlo.Precedim do sklenenej nadoby.Skladujem v chladnicke,neobmedzene.
Citala som,ze je vyborne na travenie a lieci zaludocne tazkosti.Davam ho do uvarenej ryze,zemiakov ale aj do ovsennej kase.Dokonca som aj bylinkovu mast s nim robila namiesto bravcovej masti...
@marianka , no ved to robíš, ako ja, či už ti viac vrie, rozumieš tomu, vieš ako to má vyzerať, vieš, že ti nesmie pripáliť spodok veľmi, robíš ako ja, z pol kila masla aj čas sedí, tiež prvý krát som nech za 20 min to mala za sebou, hotovo. Nevadí, že ti viac vrie trebárs, rýchlejšie sa odparuje a usadá. Každý si už po prvom raze nájde svoj čas, podľa sporáku aj klokotanie. Dnes som robila tekvicové halušky podľa aj @mariamka , aj @palokuchi a do ocedených som dala kávovú lyžicu ghee, miesto oleja, ved to sa nedá chuťou porovnať.
www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/ghee-clarifi...
www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/canola-vegetabl...
www.fatsecret.com/calories-nutrition/borges/extra-virgin-...
inak, ak tu ešte prečítaš, prosím ťa, kedysi si tu na varechu dal link ohľadom fruktózy, cukrov, nedala som do záložiek, ak ti nebude zaťažko a spomenieš si, pridaj mi ho, dakujem moc
@monnikka , teší ma takáto správa, som rada, ak recept, resp. fotodokumentácia pomôže, dakujem veľmi pekne
ja som si zvykla robit ho vo woku, tam mi neprihori a nemusim ani pri nom postavat-ale prve razy som si to poctivo odstala :-)
Ďakujem Tánička za super !!! postup... podľa vône, by nám mohlo chutiť... tak aj nabudúce.... o ghee som čítala v knihe od Andy Timkovej.... Navarte si zdravie.... a tak som sa dostala až sem... Dík.
@martam , ja mám maslo tiež len z predajni s mlieko, vajíčkami, bryndzou, vonia a aj sa kazí, ako domáce, z obchodu si vyber maslo pravé maslo, žiadne náhrady, značku ti ozaj neviem poradiť
@smejkad , dakujem aj za radu, aj na inšpiráciu
@marianka , som rada aj za teba, že sa nespálilo a nech vám po troške padne na úžitok, dakujem za odozvu
som z 250g masla,fakt to bol len okamih,ked sa začala farba usadeniny meniť na karamelovú,ešte som rátala sekundy,už-už ma mykalo:daj to dole:-))myslím,že som vystihla správny okamih...Adrenalín poriadnej dávky!!:-))určite budem robiť pravidelne,ďakujem za navnadenie
@hanak , super, dakujem aj ja za pochvalu, som potešená, že sa ti darí ghee vyrobiť
to isté idem napísať aj @hanak , ty si prípad, nech vám chutí, ale nepoužívať, ako maslo, je to prudko cholesterové, vid link tu hore u mňa od @2010 a ten vie o čom točí, ja ho používam na kávové lyžičky len
aj vcera som ho robila, vyborna vec :-)))
ano, tie dobre tipy v komentároch su na vareche najlepsie :-)
mozes pouzit hociake maslo nad 80% mliecneho tuku a bez aditiv,
da sa natriet na chlieb, len rataj s tym, ze je to cisty zivocisny tuk so vsetkym, co k tomu patri, vratane cholesterolu :-)
nech sa dari :-)
dakujem obom za rady :-) vcera som si ho kupila na ochutnanie v jedno bio shope, tak uz viem, ze na chlieb nie :-) nemala som presnu predstavu ako to bude chutit, ale uz som vcera skusila urobit prazenicu na kusocku a mnamky :-)
vyskusaj na troske, teoreticky by to malo ist :-)
Smutno mi je ze sa zabuda na to co mame doma a nahradza sa to nazvami cudzimi, nie je na to dovod.
Jujoska... a preco to volat ghee, len zato ze je to kratsie? .-)) potom mozes nahradit kopu dlhsich slovenskych slov anglickymi, madarskymi ci akymikolvek inymi. Pripoji sa to k roznym "šopom", "pabom", namiesto novorodencov sa dost casto stretavam s newborn... atd. Ja si vazim svoj materinsky jazyk aj kulturne dedicstvo, aj to kuchynske.
@meluza , @mijaita , ja vám ani neviem povedať, prečo názov ghee, asi som chcela aj medzinárodne :-) ,nech nájdu aj tí, čo nepoznajú názov prepustené, ale zachovala som názov aj prepustené, aj ked včul neviem či mám pražené, či prepustené, ale je mi to jedno, mám ho také, aké som chcela, trvácne, len v špajzi uložené a viac menej ja ho volám maslové zlato. Doma som sa s jeho výrobou nestretla, nepoznám ho z detstva, až v mojej staršej dospelosti som sa s prepusteným stretla. @meluza , presne, maslo na výrobu prepusteného nekupujem v markete, len v malej mliekarničke, od vajec, masla, mlieka, bryndze, tvarohu.
@havino vyskúšané,pripravovala som prvýkrát a myslím že celkom dobre to dopadlo. Postup som dodržala do bodky a trúfla som si hneď z kila masla, výsledok je na fotke tentokrát to mám žlté, nabudúce asi trošku "pripečiem" do orieškova, ďakujem
hned putuje do KK a dávam 5* (keby sa dalo, dám aj 6* :) )
@europizza , veľmi ma tešia takéto správy so spokojnosťou, ved sa aj tak snažím popísať recept, ako by som ho ja išla robiť prvý krát a ked je to práve takáto háklivá vec, ako ghe, dakujem som rada, že podrobnosti pomohli a vám nech padne na úžitok
Kyselina maslová, (iný jej názov je kyselina butánová) je nežiadúci element v masle. Uvoľňuje sa z neho pri dlhom a zlom skladovaní, maslo od nej zapácha a je žlté... To je dosť veľký blábol o jej užitočnosti a prospešnosti. Môžete o nej mrknúť aj tu: sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_maslov%C3%A1...
Tých informácií je samozrejme veľa, pozerala som hlavne odborné stránky a kyselina maslová sa na nich uvádza ako antikarcinogén podporujúci výživu probiotických baktérií. Prípravok z nej (sodná soľ butyrát sodný) sa dá kúpiť aj vo forme kapsúl v lekárňach.
Na wikipedii je len popis kyseliny maslovej, keď chceš vedieť o jej účinkoch na tráviaci trakt pozri napríklad sem www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=kyselina+maslova+v+creve...
Butyrát je inými slovami kyselina maslová. Ide o tučnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému a bráni vzniku chronických zápalov.
Štúdia publikovaná v zborníku Národnej akadémie vied v roku 2013 sledovala, ako kyselina maslová vyrovnáva imunitný systém, ktorý sa z veľkej časti nachádza práve v črevách.
Najnovší výskum predpokladá, že jednotlivé nasýtené mastné kyseliny majú vlastné poslanie pri biologickom fungovaní organizmu2:
Kyselina maslová reguluje expresiu viacerých génov a zúčastňuje sa na prevencii rakoviny tým, že zastavuje rozmnožovanie rakovinových buniek
www.eufic.org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyt...
www.zdravie.sk/clanok/55457/zdrave-maslo-ghee...
www.zdravimkuspechu.sk/clanky/ucinky-prepusteneho-masla-ghi/...
www.plodyzdravia.sk/ghee-ghi-alebo-precistene-maslo/...
nemám rada silné nepodložené slová bláboly, pretože dá sa to aj inak napísať, vysvetliť si a nakoniec, každý nech si urobí po svojom, sme tu svojprávní, informácií, okrem neúplnej wikipédie je na nete dosť, čo kto bude jesť a nebude. Prepustené maslo a kyselina maslová v ňom, podotýkam, bavíme sa nie o pokazenom masle, či už zastavuje, alebo nezastavuje rakovinové bunky, to nevie zrejme povedať so 100 % nikto a nik v to ani na 100 % neverí, ale že v normálnom množstve použitia neublíži, ak nepolieči, tomu verím ja.
@siisa , dakujem, neboj, zvládneš, prečítaj komentáre varecháčok, koľké ho urobili ľavou zadnou, urob si z pol kila masla, pri tom nie je potrebné dlho stáť a ku koncu hlavne na dno hrnca dozeraj, aby sa nepripálilo, držím palce, aj ja idem budúci týždeň robiť z kila masla.
Ďakujem ti veľmi pekne za podporu. Potom odfotim :)
Si veľmi zlatý človiečik, ďakujem ti. Neviem ešte presne, kde sa môže všade to maslo využiť, ale časom sa dozviem. Viem, že je veľmi zdravé. Pozriem na nete. :)
Jeej, moja zlatá @Havino , veď ja už na net ani chodiť nemusím . Ty si mi tu vysvetlila celú škálu využitia tohoto úžasného produktu . Ďakujem ti veľmi pekne. :) Určite sa podelím so skúsenosťami :)
@Vladokk , verím, že budeš spokojný, ja som medvedí cesnak dávala do obyčajného masla, urobila ruličky a len z mraziaka odkrajovala, ale viem, že ho dávajú aj do prepusteného masla, som rada, že si natrafil na môj recept a ked sa Ti vydarí k spokojnosti, aj mňa to bude tešiť, tak nech Ti to vyjde, držím palce, len neprepáliť bielkoviny na dne hrnca a ostatné je malina
a ani som nevedela, ake je zdrave a super to maslo.
PS: aj po rokoch zije tvoj recept a je stale rovnako uzasny 😉👍