Ghee - prepustené maslo fotorecept

havino - fotkahavino, 20. septembra 2013
Ghee - prepustené maslo (fotorecept)
Foto: havino

Prepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov, rôznych placiek. Kto mu raz príde na chuť, ako ja, verím, že bude ho využívať podľa svojich chuti. Pre mňa je to po slovensky povedané maslový olej. Na podnet priateliek na vareche pridávam recept, postup, na výrobu svojho domáceho ghee.

50 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Robila som ho po tretí krát. Z kila masla mám rovný 7 dcl pohár. Pohár odkladám do špajze, či je leto, či je zima. Nemení chuť, ani vzhľad. Viem, že je tu už na vareche myslím 2 x, ale snažila som sa ho nafotiť, popísať podrobne. Ja osobne mám rada recepty s foto dokumentáciou. Nech si každý vyberie. Na výrobu si vyberieme hrniec so širším priemerom, s hrubým dnom, aby maslo nebolo roztopené vo vysokom v hrnci, z dôvodu, aby sme čím skôr videli na dno hrnca. Pripravte sa na státie a pozeranie do hrnca pri kilograme masla minimálne 40 min, nuž, ale tá maslová chuť, maslový olej, stojí za to. Začíname: Maslo roztopíme, akonáhle začne bublať, klokočiť, uberáme teplotu na sporáku.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po nejakom čase, poviem približne 10 - 20 min, (záleží aj od množstva masla) kilogram, je kilogram, je potrebné stále pozerať do hrnca, stáť pri tom, nesmie prudko vrieť, len si tak pobublávať, už je vidieť, ako sa bielkoviny zrážajú, maslo pení, peny bolo omnoho viac, neľakať sa keď pení, miešať. Pri prvom varení ghee som penu zbierala, odkladala bokom, použila do cesta na pečivo. Bolo mi poradené, že nie je potrebné penu zbierať, overila som si to priamo pri terajšom varení, nezbierala som ju, usadila sa na dno hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stojíme, pozeráme na Ghee - maslový olej, z teploty uberieme, nesmie prudko vrieť, len mierne bublať. Už len sem tam premiešame, zo začiatku viac miešame, ku koncu menej, pripomeniem a poviem prečo.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už prešlo asi 30 min, na obr. č. 4, je vidieť, ako sa bielkoviny usádzajú na dno hrnca, tak povediac ghee sa čistí. Tu je tá chvíľa, kedy pomenej miešame! Necháme bielkoviny usádzať na dno hrnca a postupne mierne pripaľovať. Tým, že by sme miešali, by sme narúšali usadeninu na dne hrnca a nevideli by sme číry maslový olej, ktorý vystupuje na povrch. Stojíme, neodídeme od hrnca ani na krok a nekukáme na pravo ani na ľavo, len na dno hrnca. Znie to strašidelne, vyčerpávajúco, ale nie je to tak, krásna vôňa už maslového oleja a chuť na ďaľšie použitie vám dá silu. Sú to už minúty, ak nie sekundy do ukončenia a získania tej správnej chuti ghee. Kto má odvahu a bude poriadne pozerať na dno hrnca, rozpozná farbu usadenej bielkoviny, pripáli málinko trošinku viac, (schválne tie zdrobneliny, lebo je to skutočne tak málinko), ono to už ide rýchlo, usadenina bude pripomínať farbu slabého karamelu, viete si predstaviť? Je to bod zlomu, kedy ukončíme slabulinké bublanie a stiahneme hrniec z platne.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi týmito fotkami, už naozaj nebol čas na fotenie, ako to má vyzerať. Precedíme cez čo najhustejšie sitko, necháme pár minút ešte zostatkovú bielkovinu usadiť na dno misy, hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A opäť precedíme do už čistého pohára.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto u mňa vyzerali pripálené bielkoviny na dne hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovo, máme ten stres po prvý krát za sebou, bude to stres aj po druhý, aj po tretí krá, aspoň u mňa. Dôležité je , nesmie nám maslo na plno vrieť, nesmie!!

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Stuhnuté ukladáme do špajze, chladničky, skutočne nemusí byť v chladničke, kto má špajzu, mám ho tam po celý rok, či je leto, či zima.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na poslednom obrázku je moje prvé Ghee, je viac orieškovej chuti, poviem pravdu, ani neviem, ako sa mi to podarilo, že som ho stiahla po prvý krát z platne v tu NAJ chvíľu, pretože bolo také echt maslové, orieškové. Usadeninu som mala prvý krát viac pripálenú, tmavšej karamelovej farby, nie zhorenú !!! Vtedy je tá oriešková chuť.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nech vám padne na úžitok, ak naberiete odvahu, či už recept, ale aj samotné ghee, pridávam link o jeho prospechu na zdravie. Nie nadarmo, naše staré matere spracovávali týmto spôsobom väčšie množstvo masla. Ja používam tento druh masla, ktoré aj chutí, ako domáce maslo. Už len úryvok z linku : Ghee, napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť. Je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Ghee znižuje ” zlý” cholesterol. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej (mastnej kyseliny ktorá má protivírové účinky) spomaľuje, alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghee je vhodné, ako alternatíva masla pre ľudí s laktointoleranciou. http://www.magazin-lohas.cz/blog/81/Z-obycejneho-masla-neobycejne-GHEE/

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Indická kuchyňa, Polotovary

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@havino
nerobím..nemám skúsenosť..
ale chcem ti vzdať poklonu k postupu a vysvetleniu..mám z teba dobrý pocit..nuž-ked má človek láskavé srdce-cítiť to aj na VARECHE...aj kvôli láskavým ľudom-nielen receptom-tu rada kliknem...my-starší-už vyhľadávame pokoj..radosť..porozumenie...a v tomto popise som to našla..vdaka ti..
želám deň s radosťou prežitý...
mijaita...presne a pekne si to napisala... mna ide vydrapit.
Jujoska... a preco to volat ghee, len zato ze je to kratsie? .-)) potom mozes nahradit kopu dlhsich slovenskych slov anglickymi, madarskymi ci akymikolvek inymi. Pripoji sa to k roznym "šopom", "pabom", namiesto novorodencov sa dost casto stretavam s newborn... atd. Ja si vazim svoj materinsky jazyk aj kulturne dedicstvo, aj to kuchynske.
@Nyja , dakujem za komentár, čo je pre vás blábol, ja si nedovolím komentovať, nie som chemik, ani výživový poradca, ale rada odpoviem čo viem, aj ked chemickým jazykom to nebude. Dočítala som sa to všade na nete, aj vtedy, aj dnes, nič sa na informáciach nezmenilo ani po 3 rokoch,od pridania receptu. Tak, ako napísala @katarinka predo mnou. Na wikipédii som sa dočítala, že sa nachádza v pokazenom masle, ked sa maslo kazí za pôsobenia tepla a svetla. Nič viac, nič menej, ale či sa nachádza, čo sa nachádza aj v čerstvom masle, aj v prepustenom masle, sa nič nepíše. Tu v recepte, ale je použité čerstvé maslo, je prepustené, nie pokazené. Vzorce kyseliny maslovej dobrej a pokazenej a jej prínosu na zdravie človeka neviem popísať, ako sa mení jej prínos ked je maslo čerstvé, alebo skazené, stuchnuté, kyslé. Verím, ale tomu čo som čítala o prínose pre zdravie prepustenému maslu Ghee a taktiež verím maslu čerstvému ako takému, ktoré sa opäť vracia do domácnosti na miesto margarínov a pod umelín. Prikladám pár riadkov z netu, urobte si obraz sama, ale myslím, že až také bláboly to nie sú. je nás veľa zástancov či masla, alebo prepusteného masla.

Butyrát je inými slovami kyselina maslová. Ide o tučnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému a bráni vzniku chronických zápalov.
Štúdia publikovaná v zborníku Národnej akadémie vied v roku 2013 sledovala, ako kyselina maslová vyrovnáva imunitný systém, ktorý sa z veľkej časti nachádza práve v črevách.
Najnovší výskum predpokladá, že jednotlivé nasýtené mastné kyseliny majú vlastné poslanie pri biologickom fungovaní organizmu2:
Kyselina maslová reguluje expresiu viacerých génov a zúčastňuje sa na prevencii rakoviny tým, že zastavuje rozmnožovanie rakovinových buniek

 www.eufic.org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyt...


 www.zdravie.sk/clanok/55457/zdrave-maslo-ghee...


 www.zdravimkuspechu.sk/clanky/ucinky-prepusteneho-masla-ghi/...


 www.plodyzdravia.sk/ghee-ghi-alebo-precistene-maslo/...



nemám rada silné nepodložené slová bláboly, pretože dá sa to aj inak napísať, vysvetliť si a nakoniec, každý nech si urobí po svojom, sme tu svojprávní, informácií, okrem neúplnej wikipédie je na nete dosť, čo kto bude jesť a nebude. Prepustené maslo a kyselina maslová v ňom, podotýkam, bavíme sa nie o pokazenom masle, či už zastavuje, alebo nezastavuje rakovinové bunky, to nevie zrejme povedať so 100 % nikto a nik v to ani na 100 % neverí, ale že v normálnom množstve použitia neublíži, ak nepolieči, tomu verím ja.