Rodina a deti

Opekance, pupáky, bobaľky, ....... !?

sracz - fotkasracz, 20. novembra 2010

Čas Vianočný, najkrajší sviatok roka u nás doma. Doma na Slovensku, od Dunaja až po Vysoké Tatry i naopak; podobne od Dukelského priesmyku až po Jablunkovský i naopak. Najkrajšie, najdrahšie a najintenzívnejšie spomienky na moje detstvo. Dokonca aj najväčšia detská bolesť je spojená s Vianocami; to bolo vtedy, keď sme s mojim mladším bratom Imrichom, prezývaným – Čiňu (ako vozger, kotňak a džumigár, keď začínal rozprávať, tak mal strašne rád palacinky – podnes je majster nad majstrami v ich príprave, pečení a servírovaní - a vo svojej detskej žvatlanine = polezúňskom dialekte, ich pomenoval a prosil si ich ako –čamčimču-), nechtiac boli svedkami, že stromček a darčeky nenosí Ježiško! Vééééľmi a dlho to bolelo až to prebolelo.
Najradšej som mal sviatky Vianočné u nás doma, v starých Košiciach na Barčianskej 32, ktorá ešte nebola udržiavanou ulicou, ale iba obyčajnou hradskou, na križovatkách ktorej sa pri daždi tvorili obrovské kaluže. Poštár i smetiar k nám chodili na koňských povozoch s plechovými skriňami a pozornosť vyvolávali obrovskými mosadznými zvoncami. Ich hlasy (aj poštárov - krikľavejší i smetiarov – podstatne hlbší, ale to sa týkalo aj ich zvoncov) bolo počuť od krčmy U - Smarkatého – až pod Šibenú horu. Podobne sa na vozoch ťahaných koňmi rozvážali kvádre ľadu do vtedajších domácich chladničiek (ale aj do márnic a trupární cez zadnú bránu fakultnej nemocnice na Rastislavovej ulici i na veľký cintorín) a -rekesy- so starými fľašami na sódovú vodu a kraherlíkmi (malinovkami) s porcelánovým uzáverom.
V našom starom dome sme mali Vianočný stromček vždy -živý- od podlahy až po plafón meral viac ako 4 metre a môj nebohý otec, nech mu dá Pán Boh ľahké odpočinutie i slávu večnú, zmajstroval naň i prvé elektrické sviečky. Na 110 V a z telefónneho kábla z povojnového koristného materiálu po wermachte. Práve ich montáž na stromček spôsobila hrkotanie, ktoré nás dvoch s bratom vyburcovalo zo sladkých snov a spôsobilo šok z toho, že základný detský atribút Vianoc neinštaluje Ježiško ale živiteľ našej rodiny - otec_Tati. Ako od Mikuláša, tak aj od Ježiška, boli darčeky vždy skromné, spravidla mali praktický charakter a význam, ale boli naše; veru by som ich nevymenil za tie dnešné. V peci, sporáku i v kachliach sa kúrilo drevom a uhlím, až mali červené rúry dymovodov. Celý dom (pôdorys do L_ka, pre tri rodiny, každá 1+1 a Lady Ann mala sólo izbičku bez okien, ale tam iba spala, lebo väčšinu dňa strávila s nami, kotňakmi) voňal vanilkou, koláčmi, závinami s makom, orechami, ... ! Hej a aj bobaľkami! Tak, ako som to už bol napísal v úvode môjho receptu, ich pečenie bolo – zosynchronizované- tak, aby sa začali sušiť (nebudem vopred prezrádzať záverečný technologický postup ich prípravy /iný, ako predpokladá Babav/, ale ide o to, že s vysušenými dosiahneme podstatne vyšší odorický, chuťový a maškrtnícky efekt spojenia všetkých použitých ingrediencií = to pre Babidku) najneskôr v predvečer prvej adventnej nedele. Do –finále- bobaľky išli až v ráno Štedrého dňa a to u nás Blaškovcov, zásadne rukami otca, ktorý zahájil celodenný rituál ich prípravy na Štedrovečerný stôl! V ten deň sa u nás –Evusik- nič nejedlo (okrem čvorgľov, ktorí sem tam niečo dostali do pusiniek, aby –ňežgrevčaľi- od hladu). Jedlo sa až pri Štedrovečernom stole {oblátky –hostie- z medom, viacklobásová a viachubová kapustnica s mrvenicou –scirankou-, kapor (neskôr filé z tresky) so staroblaškovským zemiakovým šalátom, bobaľky, po nich sa ozvali anjelské zvončeky (to Lady Ann -sa išla pozrieť-, či nezabudla zatvoriť sliepky a inšó -hadzinu-), rozbaľovanie darčekov a na záver zákusky, koláče a Vianočný čaj už pod stromčekom}. A pre mňa najchutnejšie bobaľky vždy boli, sú i budú na druhý deň, pred raňajkami. Zo studenej komory. Priamo z weindlingu. Veľkou lyžicou, po Dedkovi Ferkovi_Tatušovi z Vachtarňi na Šarišu. Mám ju podnes aj tu za veľkou mlákou a na niekoľkých titulných fotografiách mojich receptov ste ju už mali možnosť vidieť! Vždy robievam –double- dupľovanú dávku, Maťased, lebo sa nemusím –plašiť- na Silvestra, kedy sú bobaľky opäť súčasťou večere posledného dňa roka.
Zaujímalo by ma, a veľmi, aké iné pomenovanie na Slovensku majú opekance. Ja ich poznám iba ako bobaľky (na Vihodze), opekance (na Štredku) okolo Banskej Bystrice a pupáky (na Zapadze) zo Senca. Jedol som ich v rôznej úprave; s tvarohom, so sladkou na masti a masle praženou kapustou i s kyslou sudovou kapustou na Zemplíne, s orechami na Hornom Šariši, ako sladkú trhancovú kašu s makom v Biacovciach pod Spišským hradom, dokonca s bryndzou na Liptove (ako aj Haston v Heľpe), ale najviac mi chutia tie moje –naše- s makom a naviac v mojej inovovanej –novosvetskej- réžii (keď mohol Antonín Dvořák skomponovať svoju symfóniu ako novosvetskú, prečo by nemohol Šrácz zmajstrovať svoju receptúru na novosvetské bobaľky)! Jedol som aj ich náhradu, teda pokrájané a prispôsobené staré rohlíky. Ja som ich volal –LG_éčky-; tak ako moja Lady Ann volala na porcelánovom tanieri naukladané vanilkové a kakaové venčeky, miňonky a pokrájané Tatranky, Horalky a inšó, lebo bola –lenivá- piecť a pritom bola veľmajstrom varešky i rozvaľky! V žiadnom prípade, v bársakej úprave, s akoukoľvek lahôdkou, však nikdy a –nijakovsky- nenahradia klasiku, b o b a ľ k y !!!

Jediný človek na svete, ktorý pochválil moju lenivosť je naša Sovka62, citujem: ... a čo sa týka lenivosti - už dávnejšie som založila diskusiu na tému: „Lenivý človek - záruka pokroku”, takže Ťa za Tvoju lenivosť chválim! … k. c. Múdre slová, veľmi si ich ctím a vážim! Som pyšný sám na seba, za zúročenie mojich poznatkov a vedomostí z optimalizácie pracovných postupov a procesov (pozri moja dizertačná práca), ktoré som úspešne uplatnil aj v gastronomickej praxi a zároveň inšpiroval i naše žubrienky štebotavé - Demola 07ltd, Honestka, Zitar, Hannah22, Coldbery, Jeka, Laurax, … ! Skúsenosti, vedúce k výmene názorov i k rečníckym otázkam (Marienka44, Evanaaa, Aja1616) o možnostiach prevencie lepivosti cesta a variantoch jej riešenia.

Osobitné čaro, pre nás deti, mali Vianoce na Šariši vo vachtárni Dedka Tatuša. Mohol by som o nich napísať samostatnú knihu, teda aspoň poviedku. Vachtáreň bola veľmi malá, určite sa ešte vždy nájdu pamätníci. Z jedinej izby (súčasťou vachtárne bol ešte prikľec, kuchyňa, pivnica, povala a komora, v ktorej mal Tatuš svoju obuvnícku a čižmársku dielňu) sa vyniesol všetok nábytok (!VŠETOK!); na podlahu sa nanosila cepami vymlátená slama, prikryla sa –dreľichovimi- (zrebnými) plachtami a prikrývalo sa všetkým, čo bolo, od páperových duchien s husacím perím, cez –plachciny- až po koňské hune. My, drobizg, džumigáre a krpatá háveď, sme spali (najradšej) na povale so senom, kde zo strešných priečnikov viseli babičkine bylinky a zelinky (raz aj na tieto spomienky príde rada). Raz sme s bratom –vykvárili- zopár fondantových saloniek zo stromčeka a vymenili sme ich kockami surových -gruľoch- (zemiaky). Okolo polnoci sme počuli: čam, čam, mľask, tfuj, ... ci Ježšiša smarkatého! To Tatuš išiel –džoľic, kvaric- lúpiť, ako my s Čiňum a -zamaškrtil- si na základe zemiakového liehu. Dodnes spomíname na naše detské Vianoce s hrejivou nostalgiou, s láskou a s úsmevom!

P. S.: tak práve pre tieto pocity, spomienky a inšpirácie milujem Varechu a neľutujem, hodiny, dni ani noci strávené s klávesnicou a monitorom PC. Cítim sa, aj v tejto chvíli, ako u nás doma, na našom Slovensku, dokonca u každého z Vás, vo Vašom najužšom rodinnom kruhu. Naša Varecha spája, stmeľuje a zušľachťuje nás všetkých na ceste za spoločným cieľom – nebíčko v papuľke, v srdci i na duši! Bez rozdielu veku, pohlavia, titulov, či stupňa vzdelanosti, alebo na spoločenskom rebríčku. Varecha svojimi iniciatívami, ktoré my podporujeme svojou aktivitou, modeluje, inšpiruje a napomáha polemizovať. Aj tu a nie iba v ortodoxnej vedeckej praxi sa to iba tak hemží posudkami oponentov i recenzentov, koreferátmi i kritickými a faktickými pripomienkami. Každý, kto chce, si tu dokáže uplatniť svoje schopnosti a záujmy. Varecha totiž poskytuje široké pole pôsobnosti. A aj ja, čím som zrelší (nechcem povedať múdrejší a slovo starší sa mi nepáči), čím mám viac striebra vo vlasoch, tým viac si vážim prírodné zákony našej mamky Zeme, tak ako aj tradície, zvyky a nápady, vyplývajúce z ľudských skúseností, ako aj z dobroty človečiny!

@zareaguj


Diskusia k téme

cistinka
Ferry...odkedy čítam tvoje články, mám akúsi lepšiu náladu....vďaka!
enge149
sracz,je to pekný článok,nejdem veľa písať,ale zaujalo ma to,pupáky"u nás sú "pupáčky"čo som spomínala,strýko v Bostone aj s rod.má vždy slovenské Vianoce naše menu,my sme spolu bývali u star-rodičov/pokiaľ neodišiel do USA/a "pupáčky"nemohli chýbať na štedr.stole-náše boli najlepšie-keď sa piekli kysn.koláče deň pred tým tak sa odložilo cesto bochník a zašúľali sa dlhé tenké hady a tie sa potom koliečkom pokrájali na malé "pupáčky"a šup na plech upiecť,ja som ich vylepšila s dom,sliv.lekvárom,do vnútra hada som dala sliv.lekvár ako na malé buchtičky/ale naozaj maličké jednohubôčky"a každý jeden pekne zašúľaľa na guličku a piekli sa boli mňam "pupáčky so sliv.lekvárom/a veľa,veľa makom posypané-ešte dopíšem ten postup-pupáčky sa dali do veľkej misy/vandlíka/poliali sa cukrovou alebo medovou vodičkou a potom veľa maku,to pekne vsiaklo a bola pochúťka..a dievčatá rýchlo museli uchmatnúť prvú niekomu z úst a bežať s ňou von na dvor,zapichnúť ju na bránu/na špic/a čakať do rána...ak tam ráno pupačka nebola znamenalo to,že sa dievča do roka vydá,ak tam bola zasa opak,toto boloaj so smetiami,ktoré sa vynášali von po večeri a kde zaštekal pes,tam sa malo dievča vydať na tie strany..ale pupáčky nemajú chybu nikdy ani keď zostane cesto a upečú sa cez rok a tie rýchle pupáčky tiež poznáme z pečiva..tak pozdravujem,prajem dobrú chuť k obedu,Tebe @sracz s posunom času asi raňajky a ja letím piecť medovníčky/katarínske/ a možno vykúšam aj Tvoje rožky...
babidka
Mily Ferku , tak krasne nenakreslil Vianoce ani Majster Lada :-) Uz sa tesim na to , aku diplomovu pracu napises ku konecnej uprave bobalok .Bude to urcite velmi mile a farbiste ako vsetko od teba :-)))))))))))))) P.S. Nenechaj ma dlho cakat :-)
frezia68
Na takéto rozprávky pre dospelých rada chodím na Varechu,to sa tak dobre číta a najmä pred spaním.Lebo navodia aj krásne,pokojné sny,kam sa hrabe televízia? A pripomínajú aj naše,podobné viac-menej spomienky na detstvo.Píš ďalej Ferko a teším sa na recept bobáľok,dúfam že je ako môj?Tiež čaká asi týždeň vopred :-)))
marianne69
@cistinka to preto,ze z jeho clankov je citit dobrotu a clovecinu:-),opekance sa u nas nikdy nejedli o to viacej rada o tom citam.Tesim sa na kazde pokracovanie.
sovka62
Veľmi pekné. A ako čítam, tak sa mi vynárajú spomienky na Vianoce doma a na Vianoce u starých rodičov. Skromné, tak ako píšeš, darčeky praktické, ktoré by i tak bolo treba kúpiť, ale koľko lásky a pohody tam bolo! Po štedrej večeri sa chodili spievať koledy susedom (aj s rodičmi), potom susedia prišli zaspievať nám a vždy sme skočili akosi spolu, ako keby sme boli všetci rodina. Od starých rodičov sme ako darček dostávali každý rok balík, ktorý nám priniesol poštár. Boli v ňom oplátky, aby sme ich mali posvätené, lebo rodičia-pohani by ich posvätiť nedali, pohárik medu, sušené jablkové štiepky, sušené letné hruštičky a sušené slivky. Bolo nám to vzácnejšie ako zlato, kadidlo a myrha. A ak sme Vianoce trávili u starých rodičov, to už len bolo radosti. Miesta na spanie málo, tak sme s bratrancami a sesternicami spávali na strožliakoch napchaných ražnou slamou a porozkladaných po zemi v izbe. Najmenšieho z nás si starká vždy chcela nechať u seba v posteli v kuchyni, ale ten spravidla tak reval, že chce byť s nami, že to musela vzdať. Zaspávali sme až vtedy, keď sme už naozaj nevládali vymýšľať, čo ešte by sme vyviedli. Spravidla sme tamzostávali do Troch kráľov, takže sme zažili aj koledníkov. No vidíš, máš pravdu keď chváliš Varechu, veď má na svedomí aj moje dnešné spomínanie.
lorain
Co tak stretnutie Varecharov a pospominat a podelit sa o zazitky na ktore sa nezabuda? Mozno na druhy rok, ale velmi neodkladat, cas rychlo leti.
evas13
Ferry, ako to tak čítam po duši sa mi rozlieva blaho. Vo svoiích opisoch vieš navodiť tak krásnu atmosféru, ako keby som to celé prežívala. Píš, píš a rozdávaj nám radosť.
enerrgizer
radosť čítať...jediná vec ktorú nemôžu človeku zobrať, sú jeho spomienky...
maorka
Dočítala som tvoj príspevok aj diskusiu k nemu... nechtiac som si pretrela oči, no nie preto, že mi do neho niečo spadlo.. to slza na krajičku .. a tisne sa na líce...som z Košíc a všetky tie spomienky akoby moje boli.. poznám dôverne Šibenu horu, karčmu u Smarkatého a dokonca sme skoro rovnaký ročník.. Neviem kedy si bol tu v našich Košiciach, no to sa všetko zmenilo... len tie spomienky na časy nášho detstva zostávajú ... keď o tom rozprávam mojim vnúčatkam či deťom neraz postrehnem neveriacký úsmev a údiv v ich očiach... Preto díky že píšeš a spominaj ....
garanco
@sracz- Šracko, môžem Ťa takto osloviť? Veľmi rada čítam Tvoje seminárne práce až po tú dizertačnú. Úžasne vieš nabudiť spomienky na naše detstvo už iba jediným slovom- napr. kraherlik, rozprávať by bolo o čom a rozvíjať spomienky donekonečna. O kráse Tvojho slova som rozprávala aj čítala našej najstaršej vnučke a keď sme včera spolu otvorili Varechu, zbadala meno Sracz, hneď sa pýtala: "To je ten ujo...?". Takto spolu ju cez našu obľúbenú Varechu zasväcujeme do starodávnych slov a našich spomienok na detstvo. Len p í š, p í š !!!
haston
veľmi rád počúvam či čítam takéto spomínanie na časy minulé a sraczove texty sa skutočne dobre čítajú. úplne už navodzujú atmosféru vianoc. aj keď som už na štedrý večer niekoľko rokov sám, tento rok si upečiem pupáčky podľa varechárskeho amerického košičana. verím, že mi budú chutiť, pretože vianoce pre mňa - to sú slané pupáčky s tvarohom...:-)
babi
Vlhké oči, zasnený pohlad, pokoj v duši, to všetko so mňou spravil tvoj krásny príspevok, otváraju sa mi v mysli vlastné spomienky a nie sú veľmi odlišné od tých tvojich.Musím však povedať že môj najsilnejší Vianočný zážitok nie je z detských čias - aj keď tie sú krásne - ale z mojich prvých Vianoc, ktoré som ako mladomanželka strávila u svokrovcoch. Bývali na dedine /stredné Slovensko/ ja som bola z mesta. Tam som mala možnosť vidieť a vyskúšať si pečenie oblátok - na priamom ohni, stáčanie ešte horúcich na vareche, prípravu bobáľkov ktoré sa podávali s makom a poliate teplým medom, / svokor ich jedol z bryndzou/. Vianočný stromček na ktorom horeli obyčajné sviečky a po večeri ptišlo to najkrajšie keď môj nebohý svokor sadol k harmóniu / bol dedinský učiteľ/ a začal hrať a spievať prekrásne Vianočné piesne, v peci praskal oheň - vládol pokoj a láska . Nádherné.
zitar
No, nie že mám zvlhnuté oči, ale celkom normálne plačem. Je to krásne čítanie, spomienky na detstvo, mladosť, rodičov, starých rodičov, no krásne navodená atmosféra pokojného večera a blížiacich sa Vianoc.
babav
Krasne si opisal spomienky z tvojho, nepochybne stastneho, detstva !Za tvoje P.S. ti vacsina varechacov(ciek) dlhujeme vdaku ,lebo si dokonale vyjadril ako sa citime a preco sme
tu ,na Vareche, tak casto;-)
marikasu
Nádherné čítanie @sracz , každá Tvoja veta vo mne evokuje nádherné spomienky na Vianoce. Sme traja súrodenci, každý má vlastnú rodinu, ale na stedrovečernú večeru chodíme k mamke, ktorá je už 15 rokov sama, odkedy zomrel ocko. Naposledy nás tam pred rokom bolo 14 a rodinka sa stále rozrastá. Keď už všetci zaujmeme miesto za stolom, mamka každému urobí medom krížik na čelo, aby sme boli dobrí. Pomodlíme sa a večeru začneme cesnakom a medom, aby sme boli celý rok zdraví. Tak ako u Teba, ani u nás nesmú chýbať bobaľky a ostatné dobroty, ktoré majú tú neopakovateľnú vianočnú príchuť. Ešte sa z detstva pamätám, že mamka varievala aj sladkú hustú polievku zo sušených sliviek, do ktorej pridala škoricu a klinčeky. Bola to dobrotka. Ako deti sme s rodičmi po večeri chodili koledovať k starým rodičom. Museli sme ísť pešo asi 3 km, ale vôbec nám to nevadilo, doslova sme si to užívali. Vianoce boli, sú a dúfam, že aj naďalej budú mojím najobľúbenejším sviatkom. Tohto roku sa naša rodina rozrástla o prvú vnučku, ktorá bude mať o 10 dní rôčik, takže sa ich už neviem dočkať :-))
havino
krásne čítanie, krásne myslenie, krásne spomienky, si moja krvná skupina
aj ja mám krásne spmienky na detstvo, na Vianoce a praktizujem to dodnes, máme na večeru oplátku s medom, krupicová kaša, tvoje bobalky voláme šťedráky, pečiem kysnuté cesto, také šulky, ktoré nakrájam a polejem horucim mliekom, mak, med, maslo,to všetko jeme so svojou lyžicou z jednej misy, potom kapustnica,ale len s hríbami, ja ju už teraz prilepšujem šlahačkou, k tomu chlebík, synovia si pýtaju, kapor a zemiakový šalat, končíme ananasovým kompotom, ani neviem prečo, zaužívané od mamy a prekrojeným jablkom a hlavne z každeho susta odkladáme malinky kusok na malý tanierik, ten potom suším do troch kralov pod stromčekom a vyhadzujem
jezibabka1
Ferino nádherné, úplne, ako by som sa vrátila do detstva a vychutnávala si tú atmosferu znova, vďaka:)
alexdidi
Krásne sa to číta a spomína.Pritom Vianoce trávim doma i s celou rodinou.Len raz som ich trávila ďaleko,ďaleko od rodného hniezda bez mojich najbližších a tak si viem veľmi dobre predstaviť pocity tých,ktorí žijú mimo nášho krásneho Slovenska.Určite im mnohým vyhŕkla slzička pri čítaní tvojho príspevku, ale navodilo nám to všetkým krásnu už blížiacu sa atmosféru Vianoc.Ďakujeme Ti za to i tu na Šarišu...
sovka62
Tak už som sa celkom rozrevala, ale to len pre tie krásne spomienky, ktoré tu prezentujete. Jedna krajšia ako druhá, asi si tú diskusiu otvorím ešte na Štedrý deň.
katamama
Sraczu, krásne vyznanie. Cítim v ňom stesk aj túžbu po domove. Si teda prakticky z Barce. Ak by si chcel s niekým chatovať z KE, ozvi sa, budem rada.
evusik
u nás sa bobaľky - makové pupáčky robili na Vianoce. Na Štedrý večer sme sa mali postiť, aby sme večer uvideli zlaté prasa. Ale mame bolo jasné, že jej kŕdeľ detí bude píliť uši a že do večere nevydržíme tak narobila za plný vangel pupákov a tie sme mohli jesť. @sracz krásne si opísal vianoce svojho detstva a pripomenul si mi tie moje..... také milé pohladenie na duši :-)
sejla
Ahoj babenky,to co tu citam o vianociach je vsetko pekne a vela takych zvykov je aj u nas. Ja som z Vranova nad Toplou ,ale pochadzam z dedinky Kamena Poruba a unas je este taky zvyk z bobalkami . To sa este pamätam ,ze ked mama piekla bobalky tak tu prvu ktoru odkrojila som jej ukradla a upiekla na masine - u nas sa tak hovori piecke,lebo p lynovy sporak sme este nemali, a tak ked som tu bobalku upiekla tak som snou bezala k branicke a kym som ju jedla cakala som aky chlap bude ist po ceste s akym menom a tak sa bude volat aj moj muz. Veru ,ze isiel volal sa Jozef a verte, nevertetak sa vola aj moj muz. A tiz mam muza ztej strany odkial mi pes zabrechal a veru ,ze aj mojim sestram sa ties tak povodilo ako mne .A tak ties ak od stola vstal prvy slobodny parobok tak zanim mama hodila lyzicu aby sa do roka ozenil tak neviem su to pekne zvyky a mnoho krat aj pravdive
honestka
Ferry, este napis par takychto riadkov a zrejme ma posunies do stadia, kde by som sa mala uz konecne precitnut... a samozrejme papame opekance a makove skulance...
hannah22
@ šraczu Feričku, budem čakať zas netrpezlivo na ďalší diel rozprávania o pečení a príprave bobaľok a pekného Vianočného času, beží a letí to neuveriteľne a tebe sa podarilo v nás všetkých navodiť prekrásne spomienky na niečo, čo je nám drahé, našich rodičov aj detské časy ktoré sa už nevrátia ale tak dobre sa na ne spomína ,ďakujem šraczu Ferku ... :))
evanaaa
Sracz, mám dojem, akoby som prečítala jednu kapitolu z knihy o Slovensku v 30-40-tych rokoch, venovanú práve obdobiu Vianoc, pred nimi a po nich. Tvoje rozprávačské umenie by si mohol kľudne uplatniť, myslím, že som to už spomínala pri nejakej inej príležitosti, či pri čítaní tvojich fejtonov, vlastne spomienok na dávno zašlé časy.Takéto spomienky mám rada, mám ich tiež zopár, a čím viac na ne myslím, tým viac mi chýbajú moji drahí, ktorí už tu nie sú a chvíle s nimi prežité.
sairaam
Ferry, vieš o tom, že si mi ukradol nápad?:-))) Ako si už asi zistil , tiež veľmi rada spomínam na svoje detstvo a postupne to dávam aj na papier, lebo moje deti a ako som zistila, tak aj iní ľudia to radi čítajú. Veľmi ma dojalo, Tvoje spomínanie. Možno tiež niečo pridám...:-)))
A teším sa veľmi, že aj Ty budeš písať ďalej. Rada to čítam.
babulienka
Dakujem Ti Ferino, ze hned rano /som na Floride/ si ma rozosmial , potessil a vratil do KE. Ako by to boli aj moje spomienky len ja neviem tak pekne pisat ale s pozitkom som tie Tvoje precitala. Ja by som este pridala spomienku ze pri stedrovecernej veceri jablka orechy boli pod obrusom aby sa nedalo vyberat. Podla toho aky si vybral orech alebo jablko ci zdrave alebo chrobacne bol aj dotycny chory alebo zdravy. Nasa anyuka ako sme mamku volali varila specialnu kapustnicu. /recept potom / Ja ju varim na novy rok a casto aj cez rok lebo nam velmi chuti. Ferino pohladkal si mi svojim clankom dusu dakujem, velmi dobre mi to padlo najma teraz ked som daleko. Len pis mal si byt spisovatel a nie vojak /dedukujem podla toho ako si spominal v predoslom clanky letecku skolu/.
tinca
Ferinko, krásny článok vypadli mi slzy,lebo aj mne sa vrátili spomienky na vianoce, keď mi všetci žili a boli také skromné, ale bezstarostné. U nás sa pupáky volali zdrobnelo pupáčky a robili sa výlučne s makom. Isto sa na vianoce k tvojmu článku vrátim, ale to len prerevem. Budeš s nami v našich mysliach!
enge149
všetko je veľmi pekné aj veselé aj nostalgické,a súhlasím s @lorain to stretnutie Varecháčov by mohlo byť už som to viackrát spomenula,je nás veľa z iných kútov SK ale aspoň z okolia kto by mohol by mohlo byť tých stretnutí viacej,ja som za okolie ZA a PD..bolo by to super aj s ochutnávkami..
hubata
Je dávno po Vianociach, je február a len teraz som si prečítala tvoj článok. Normálne mi vypadli slzy ako krásne si opísal slovenské obyčajné, skromné jedlo aj keď má v rôznych kútoch Slovenska iný názov. Zrejme čím si starší, tak tým ti je viac ľúto že žiješ tak ďaleko a nemôžeš sa navždy vrátiť tam kde si prežil svoje detstvo, na ktoré každý tak rád spomína. Lebo: môžeš žiť aj na dvadsiatich miestach, ale len jednému hovoríš - DOMOV.
jozka2
I ked neskoro ale pridam komentar.Nasa mama ked piekla bobalky a vianocne poplanky ktore sa jedlis hubovou polievkou mnam,ked vytiahla prvy poplanok na ktorom bol v jamke v pohariku med vydvihla mi ho nad hlavu a musela som sa popod potocit to aby ma chlapci mali radi ale ja som tomu velmi ani nerozumela zo zaciatku,bola som mala.najvacsi zazitok ktory mi vohnal slzy z dojatia boli prve vianoce u svokrovcov na tzv. rusnakoch,ked poritualy a samotnej veceri kazdy povstal vsetci spievali hlavne moj svokor s jeho prekrasnym hlbokym hlasom a jeho traja synovia/ a ja chudak so s svokrou sme neboli rusnacky tak aj ten spev bol taky/zaspievali ako prvu ,,kedy jasna zvizda z neba vychodila..'priznam sa mne tiekli slzy,lebo nikdy predtym som nepocula tak nadherne spievat koledy a druhy sok som zazila na novy rok vo Vlachoch,ked sme boli navstivit zase mojho muza mamku,tam sa poschadzali zase jej deti a dcera a nevesta/ceska/pri chystani silvestr.jedal zacali spievat vianocne koledy s ich prekrasnymi rusnackymi hlasmi.