O Varecha.sk

Nové DOČASNÉ pravidlá diskutovania pod receptami a zážitkami na Varecha.sk

redakcia - fotkaredakcia, 27. októbra 2017

Od dnešného dňa sme pristúpili k zmene spôsobu diskutovania pod receptami. Z dôvodu množiaceho sa počtu vyrývačov, ktorí neprispievajú svojim obsahom k Varecha.sk, sme sa rozhodli dočasne (a možno natrvalo) obmedziť komentovanie pod receptami. Príspevky môžu pridávať iba aktívni používatelia, ktorí majú zverejnené aspoň 3 recepty za celú históriu existencie portálu Varecha.sk. Pokiaľ je toto pravidlo prísne, je možné, že ho trochu upravíme, ak sa to nechtiac dotklo aj ľudí, ktorí diskutujú rozumne.

Chceli by sme, aby Varecha bola príjemné miesto, kde ľudia môžu pridávať recepty, objavovať nové chute a radovať sa s jedla, ktoré je pre nás všetkých nie len základnou životnou potrebou, ale snáď aj príjemným zážitkom.

@zareaguj


Diskusia k téme

sara8
Dobrý deň, tak mňa sa to dotklo, vždy som veľmi rada pridala komentár, ak som pociťovala potrebu vyjadriť sa. Čo sa týka vyrývačov, súhlasím, ale to by mala byť vec administrátora. Je fakt, že receptami neprispievam, ale to ešte neznamená, že musím byť - a to nielen ja- vylúčená z diskusií.
Ako vždy u nás, doplatia slušní ľudia na hulvátov.
haji
Je to přesně tak, jak napsala @Sara8 , budu bez možnosti komentov pod receptom. Nejsem přispivatelem, nevkládám recepty. Už tu probíhal několikrát názor, že než přidat recept bez fotografií, nepřidám žádný. Ten kdo vkládá recepty s foty, má daleko více práce, celý recept je kvalitnější, vyšší level. Nemám fotoaparát. Tak to prostě je. Sama mám ráda recepty s foty. Nebudu teď vkládat tři recepty bez fot, abych si mohla v komentech vyměnit pár hřejivých vět. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Přátelé, loučím se s vámi. Krásné dny, plné lásky a pohody přeji všem! S přáteli, se kterými mám vyměněnu emalivou adresu jsme ve spojení. Vystačím si tak, jak je mi pravidly dovoleno. Život jde dál.
kukulienka71
možno nie najlepšie riešenie, ale lepšie ako žiadne. odradiť to má vyrývačov, ktorí to už preháňali, tak verím, že pomôže aspoň tým, že sa nebudú zjavovať pod pracne pridanými receptami nevhodné komenty. Bolo to zneužívané, žiaľ, s anonymitou na nete sa ťažko bojuje. Pre tých, čo chcú pridať fotku vyskúšaného jedla aj s recenziou ale nemajú tu recepty by možno bolo riešením poslať to redakcii a tá to pridá.
katka78
Ach, veď to je hlúposť ako delo! Kto chce vyrývať, pokojne pridá 3 recepty a je za vodou. Keď niekto mrhá svojim časom a energiou na hlúpe komentáre, toto mu v ceste stáť nebude. Internet je miesto so svojimi pozitívami aj negatívami, rovnako ako reálny život a kto neznesie iný názor, diskusiu, kritiku, či hlúpe komentáre a int.trollov, nech ho ani nezapína, nieto ešte čosi publikuje. Niektorí to tu berú príliš vážne, život je predsa úplne o inom.
PS: radovať sa "z"
altyn
Tak ja sa s Vami všetkými, tiež lúčim, kedysi som síce prispieval, ale.... No nepridám žiaden recept kvôli tomu aby som mohol poďakovať niekomu že jeho recept som vyskúšal a chutil. Čo je škoda. Nie pre mňa, ale pre toho, čo ma inšpiroval....
Teraz budem trápny, no spomenul som si na útržky televízneh rozluckoveho
vystúpenia nášho bývalého predsedu vlady a nejak sa to sem hodí... Aj keď je to na smiech, je to ako keď spieval ten " ujo"...

Zbohom ostávajte... neublížil som vám.. neublížil som vám...
45678
Hm..!? Takze zbohom Varecha :-( viem,ze je to tazke, vymysliet jednoznacny sposom,ako zabranit " vyryvacom", no povazujem za drasticke vkladat serioznych komentatorov do jedneho vreca s rypakmi.
Samozrejme,je to pravo spravcov Varechy a teda ho tiez budem respektovat,hoci moje komentare som vzdy vkladala ako pochvalne a zmierlive.
Zelam Vam, aby ste teda vycistili svoj portal k spokojnosti tych,ktori recepty vkladaju a samozrejme j spokojnosti Vasej @Varecha.
45678
A este s dovolenim,jedna otazka @Varecha...budem smiet nahliadnut na ulozene recepty vo svojej kucharskej knihe,vytvorenej tu na Vareche,alebo vyhradite nam aspon cas kedy si aspon cast mozeme prepisat?
Dakujem.
haji
@45678 (27.10.2017 17:59)
KK mi ještě stále funguje, aj s psaním a uložením poznámky.
1x haji
monty469
Podla mna je to hlupost. Nie je to dobre. Mnohi komentuju k veci hoc nepridali ziaden recept a tym padom su ukrateni. Ved portal varecha je aj o vzajomnej diskusii medzi nami a su tu aj varechaci , medzi ktorymi vznikli priatelstva hoc na dialku . Aj ja patrim medzi nich. Kto chce vyryvat cestu si najde. Este tie podmienky zvazte
evanaaa
Chcela by som aj ja pridať pár slov a svoj názor. Na Vareche som takmer od jej začiatku a bola som ňou hned nadšená, zostala som verná doteraz, a denne, len s malými výnimkami chodím pozerať na recepty, ktoré pribudli, sem-tam pridať komentár, niečo poradiť alebo napísať, ako to robím ja, ap. Spočiatku som pridala asi 3-4 recepty ale potom som usúdila, že bez fotiek a fotopostupu úspech mať nebudem, tak som s tým prestala, ale ešte som trochu prispela do Diskusie a aj do Zážitkov. Ale už vtedy sa našli ľudia, ktorí svojimi komentármi znechucovali, snažila som sa nad to povzniesť, napokon som bola aj rada, že som recepty viac nepridávala. Postupom času veľa ľudí odišlo, vymenilo sa, tak som mohla mať prehľad o tom, ako sa Varecha mení. No potom som sa stala aj ja tŕňom v oku niekoľkých komentujúcich, práve takých o akých sa teraz píše, z ničoho nič, bez toho aby som im nejako ublížila, začali moje komentáre kritizovať, vysmievali sa, znevažovali čo som napísala a kedže som trochu citlivejšej povahy, dosť ma to vzalo, nechápala som, kde sa to v tých ľuďoch berie.....mám svoj vek, ale to, čo som zažila tu, s tým som sa inde nestretla. Všimla som si, že tí tzv. vyrývači si vzali na mušku len pár ľudí, ktorým akoby sa snažili strpčovať život. Preto súhlasím so zmenami a určitými pravidlami, ktoré možno prinesú vylepšenie a vrátia Varechu tam, kde bola na začiatku. Jediné, s čím nesúhlasím je podmieňovanie pridávania komentárov počtom pridaných receptov sem. Sú tu aj slušní prispievatelia ktorých by sa to dotklo, treba to prehodnotiť ešte.
45678
@Haji (27.10.2017 18:05)

...ano zatial funguje aj mne,ale cert vie, co si na nas vymyslia!?:-)))
Pekny zvysok dna ti zalam a dakujem za reakciu.
1x haji
finczi
Dobrý večer. Čakala som,že pohár trpezlivosti pretečie a ani sa nečudujem. Myslím, že redakcia vysvetlila dôvody a pevne verím, že to nik neberie osobne. Čas všetko preverí, pevné putá predsa budú držať spolu aj napriek sprísneným pravidlám. Prajem pekné, pokojné jesenné dni a veľa radosti z vydarených receptov.
evanaaa
No vidíte, @Redakcia , koľkých ľudí by sa dotklo rozhodnutie o pridávaní komentov len preto, lebo nepridali žiaden recept, to by bolo ozaj nespravodlivé, preto dúfam v mene všetkých, že to ešte prehodnotíte a upravíte. Aj mne by bolo ľúto, keby sa zasa vytratili tí slušní kvôli hŕstke neprispôsobivých. Treba hľadať iné riešenie.......
afataga
Pridavam sa k tym, co nesuhlasia s novymi pravidlami, mnoho ludi je tu zaregistrovanych, pozeraju a niekedy skusaju rcp inych, preco by taki nemali mat moznost vyjdrit sa k rcp., ktory skusili, prip. ponuknut nejake ich zmeny a vylepsenia, alebo pridat foto hotoveho jedla len preto, ze nepridali ziadny rcp. ???
Chapem, ze je to kvoli par trolom, ale takto to odnesie nevinna vacsina. Nie kazdy vie, alebo chce pridavat svoje rcp., su preto horsi ludia ako my, co pridavame? V poslednej dobe je pridavanych co raz menej rcp. a aj komentarov, teraz uz komentare nebudu skoro ziadne a postupne to tu cele zakape. Verim, ze o to vam nejde.
Je pre vas problem par vytipovanych jedincov skratka zablokovat? Moj oblubeny autor Joseph Heller v jednej knihe napisal, ze kazdy zmena vedie k horsiemu a tymto sa to myslim potvrdi. Bodaj by som sa mylila.
zolik
Tiez si myslim, ze tento krok je regresivny. Je tu vela Varechacov, ktori sice nepridali ziaden recept, ale pridali radu alebo odozvu na vyskusany recept. Je tu aj dost mladych ludi, ktori sa len ucia varit a je nas tu aj dost tych, ktori sa v kulinarstve zdokonaluju a aj takych, ktori jednoducho nemaju technicke zazemie.
No, a dalej tu mame "zname firmy", ktore nie su pre @redakcia tazke identifikovat. A este tu mame niekolkonickovych uzivatelov, ktorych tiez nie je problemom urcit a jednoducho zablokovat.
Uz som tiez nejaky ten rok Varechackou a turbulencie boli aj v minulosti. A riadne.
Urcite je velmi pracne, pri tolkych uzivateloch urobit individualne hodnotenie kazdeho clena, ale takato celoplosna selekcia je podla mojho nazoru nespravna.
tomas
Este pripomeniem. Rozhodnutie sa týka IBA komentárov pod receptami a zážitkami. Diskusie nie sú obmedzené.

Áno, pohár trpezlivosti pretiekol. Toto nie je finálny stav, nájdeme spôsob, ako umožniť komentáre slušným ľuďom, toto bolo najrýchlejšie možné hasenie neúnosnej situácie.

Na rozdiel od anonymných vyrývačov sa nebudem za nič skrývať. Čiže rozhodol som to ja, takže tí, ktorí sa chcú stažovať do PEREXu, môžu sa menovite na mňa.

Ospravedlňujem sa slušným komentujúcim, ktorých sa toto rýchle riešenie dotklo, ešte to doladíme, aby toto riešenie nebolo až tak radikálne.
buchtabuchta
No, chytro skopírujem recepty do wordu a balím fidlátka. Aby som tu mohla napísať pár viet, nebudem sa strapňovať s nejakými recepismi. Zbohom. Bolo to tu celkom fajn, ale inde mi bude lepšie.
tomas
Toto ROZHODNUTIE BOLO TAŽKÉ, a opakujem je to rýchle riešenie situácie. Rátam s tým, že nevieme vyhovieť všetkým hneď. Myslím, že v priebehu niekoľkých dní bude väčšina ľudí spokojná s pripravovaným riešením. Týmto rozhodnutím sme len hasili už neúnosnú situáciu.
evanaaa
@Tomas , veď práve o tie komentáre ide, hlavne pod receptami! Mrzí ma, že to muselo takto vyvrcholiť, ale pevne verím a dúfam, že to nie je nezvrátiteľné, lebo sa to dotkne nielen nevinných, ale aj vás samotných. Ubudne ľudí a to málo, čo tu zostane, bude možno tým všetkým znechutené. Viem, že bolo treba niečo spraviť s niekoľkými nespratníkmi, ale zdá sa, že trescete tých, ktorí sa o to nepričinili. Tak skúste nájsť kompromis a riešiť inak, aby bol, ako sa hovorí aj vlk nažraný, aj koza celá.
2x astor a haji
tiginko
@Katka78 (27.10.2017 17:45) Katka presne vystihla môj názor, trolov treba ignorovať, to im najviac ublíži a prestane ich to (možno) baviť. V dnešnom svete internetových utajených existencií si človek má na tento spôsob pretláčania niečieho ega zvyknúť a keď nie je toho schopný, odporúčam radšej chytiť do rúk knižku, alebo dať slúchadlá s príjemnou hudbou na uši. Chudákov nechajme žiť a dobré duše si vážme. S represívnymi metódami nesúhlasím ani ja, s odpadom vylejeme aj kvalitu, či nadšenie...

tomas
Nebudem sa vyjadrovať k sarkazmu a ľuďom, čo sa čudujú, že im stále funguje KK a nebodaj plánujú si všetko poukladať do Wordu preventívne. Neviem, či nás beriete, za najväčšieho diabla, ktorý vám chce zobrať recepty.

My sa len snažíme vyriešiť problém, ktorý je ťažko vyriešiteľný všeobecne na internete. Ono vyhliadnúť si cieľ - používateľa a začať na neho útočiť je ľahké, a v zásade je jedno či mňa ako vyrývača platí konkurenčný web, alebo či mám len nešťastný život, a chcem vyrývať do iných ľudí, ktorí na rozdiel odomňa niečo pekné vytvárajú. Pre tvorcov receptov, ale napríklad aj ľudí, ktorí píšu blogy, robia videá, alebo čokoľvek je to skutočne nepríjemné, ak si niekto na vás zasadne a začne vyrývať a bude to robiť dlhodobo.

Kedže Varecha.sk je a bude zadarmo, tak sa tu skutočne môže zaregistrovať ktokoľvek, a keď aj dostane BAN, tak o 5 minút vie mať štyri nové registrácie. A hneď môže útočiť zo štyroch nickov. A aj také sa tu už žiaľ stalo...

Neberte toto, prosím, ako útok na slobodu slova, alebo bránenie vám v pozeraní receptov. Skôr naopak. Opakujúci sa problém, ktorý nastáva pravideľne sa snažíme vyriešiť...

Možno to na prvý pohľad nevyzerá ideálne, ale myslím si, že väčšina z vás bude o pár dni spokojná.
janaor
Rozumiem tomu dobre,ze ten kto pridal najvulgarnejsi komentar-Mesiar50 komentovat moze,kedze tu ma zverejnene recepty a ten,kto je slusny a prijemny napr.Radost uz nie?Smutne....
tomas
@Evanaaa (27.10.2017 20:37)
Kompromis bude. Len ten kompromis žiaľ nebol naprogramovateľný za pol dňa.
tomas
@Janaor (27.10.2017 20:50)

rozumejte tomu prosím tak, že sa snažíme vyriešiť problém s ľuďmi, ktorí chodili na Varechu IBA S CIEĽOM VYRÝVAŤ.
Mesiar50 mal nevhodnú reakciu tiež, čo bola MIMOCHODOM reakcia na vyrývačov, ktorí už vyrývali do autorky receptu, a Mesiar50 dosť nevhodným spôsobom reagoval na vyrývačov. Síce jeho reakcia bola dosť za čiarov.

Keby však dnešný systém proti vyrývačom fungoval už včera, tak by tam tí vyrývači neboli a neznižovali úroveň diskusie, a Mesiar50 by sa pravdepodobne nenechal vyprokovať (lebo by nemal na koho reagovať).

Mimochodom on sám pár minút po zverejnení komentáru napísal do redakcie a požiadal redakciu o jeho zmazanie a ospravedlnil sa.

Snažíme sa, možno trochu nepopulárnym opatrením, hľadať riešenie presne proti takýmto problémovým situáciam.

Pár dní sa to síce dotkne aj nevinných ľudí, ale o to skôr sa pokúsime spustiť úplne nový systém komentárov, aby sme krivdu napravili.

Prajem pekný večer. Možno som trochu naivný, ale verím, že vo finále sa úroveň Varechy zlepší. Občas treba na pár dní urobiť nepopulárne riešenie.

A opakujem, kto sa chce sťažovať v PEREXe, môže sa sťažovať menovite na mňa. Za toto rozhodnutie som zodpovedný ja. A verím, že čo najskôr sa nám podarí vyriešiť tento problém v ďalšej fáze.
cesminaz
Aj ja sa pripajam k tym co nesuhlasia.Toto vase "riesenie" vám viac uškodí,nez prospeje :-/ Mám rada Varechu a to práve preto,ze je (bola) aká je.Ze tu nejde len o recepty,ale aj o "nás" o Varecháčov a to uz aktivnych či neaktivnych bez rozdielu.Rozpravame sa tu,radíme si tu,pomáhame,alebo dokonca velmi často aj spolu smejeme a tešíme :-) Podla mna,tu na tejto stránke ide viac o "varecháčov" nez o recepty.Ved varecháči "my" robíme Varechu.sk tým čo je-tým čo sa stala! Ja som sa sem prihlásila práve pre tych ludí,pre ich rozhovory,pre ich komentare a to je uz jedno či boli múdre,milé,sprosté,alebo nelogické...
Niekedy je tu aj práve preto,ze sme rozdielny,tak veselo ;-) Niekedy si jeden druhému len tak zo srandy aj podpichneme :-) Keby tu na Vareche len každý chválil a boli by sme vsetci vzdy rovnakého názoru,by tu bola totálna nuda :-/ Niekedy sem človek príde len tak,sa rozpýlit,po nejakom ťažkom dni,alebo jednoducho zabudnút na nejaký smútok.A poviem vám,ze ako som si všimla,veru čo človeka povzbudia,sú väčšinou tí Varecháči ,ktorí nepridali vôbec žiadny recept..A to napríklad @Haji alebo @Radost ,ktorú mám velmi rada :-) Jej jediný komentar pod receptom človeku vyčarí úsmev na tváry.Ale pravdaze je tu takýchto varecháčov viac.Povedzte @Tomas oplatí sa vám príst o tolkých naozaj "dobrých" varecháčov? Len kvôli pár "trolom" ktorý aspon tu na Vareche chcú dosiahnut upútat na seba trocha pozornosti?! Podla mna sa vám to neoplatí.Verte,ze viac stratíte než získate takýmto vasim "riešením" :-( Týmto ublízite ovela viac nám,tým varecháčom (aktívnym či neaktívnym) čo sa v ničom neprevinili a čo vám vlastne dopomohli k tomu čím ste. A to už vôbec neviem,ako to bude vlastne ak sa tu chce niekto nový niečo spytat,alebo poradit pod nejakým receptom :-/
Neviem,ale nájdite nejaké iné riešenie,spravodlivé riešenie..
kukulienka71
@Tomas (27.10.2017 21:01)

veľmi logicky vysvetlené a úprimné, držím palce, aby ste vymysleli skutočne najvhodnejší spôsob, ako to tu zlepšiť. Kto hrá šachy, pochopí, niekedy je lepšie obetovať pešiaka, ale v konečnom dôsledku hru vyhrať. Toto je tvrdý boj, ak je v tom aj konkurencia, o to viac. Myslím, že ľudia pochopia, že všetko robíte pre skvalitnenie portálu, ktorý permanentne odoláva útokom, viď aj viaceré hackerské útoky. Treba zakročiť, niektorí odišli práve kvôli vyrývačom, či znepríjemňovačom. Práve zľahčovanie situácie prispelo k tomu, že aj aktívnym varecháčom rupnú nervy v reakciách. Recepty budú naďalej, budú sa dať ukladať, toto je dočasné riešenie, nerobte paniku ľudia. Nevidím žiadne návrhy, len samú kritiku, strach a obviňovanie, dokonca vyhrážky k adminovi...smutné:-(
jerica
@Sara8 (27.10.2017 16:27) veď oto ide, môžeš komentovať, alebo pridať skúsenosť bez toho, aby si pridávala recepty. Myslím si, že je na každom kto sa zaeviduje na portál , či chce pridávať recepty, alebo len komentovať, bolo by mi ľúto keby môj recept bol odskúšaný a zato, že nepridal recept, nemohol reagovať.

patroveckypitrs
Súhlasím s @Tomas om. Ja som už raz navrhol riešenie - aby autor receptu mal možnosť nevhodné komentáre vymazať z pod svojho receptu. Ja sem pridávam recepty, hlavne pre rodinu žijúcu v zahraničí. A vnúčence sa ma pýtajú - dedo to je prečo? Ako im mám vysvetliť, že čo to je za ľudí. Vidím ako niektorý nesúhlasíte. Ale pýtam sa Vás pridávali by ste ďalej recepty? Dali si s nimi kopec roboty a pár jedincov čo možno neuspelo vám ich zosmiešňuje? Ako by ste vy na to reagovali? Už som si myslel, že aj redakcia ma v tom prsty. No keď vidím , že začínajú zmeny som rád, aj za tých, ktorých sa to tiež zažili. Nech sa to podarí nebude to jednoduché. Držím palce redakcii.
monty469
@Cesminaz to presne vystihla. Dufam, ze toto je len docasne riesenie a coskoro sa to zmeni. Pre par hlupakov , doplati na to mnoho skvelych varechacov, ktori hoc nepridali recept, ale svojimi komentarmi potesia a povzbudia tych, ktori recepty pridavaju a je ich tu mnoho. Napr.@Haji ma od zaciatku povzbudzovala, hoc moje zaciatky vdaka @Laela boli velmi tazke no prekonala som to a idem dalej a citim sa byt sucastou varechacskej rodiny. Musim povedat, ze @Laela sa mi dodatocne ospravedlnil. Ano treba zamedzit urazlivym a vulgarnym komentarom, ktore mnoho krat s receptom nesuvisia, ale treba najst menej drasticky sposob, lebo v konecnom dosledku moze na to doplatit redakcia varechy a to by som nechcela. Chodim tu rada a tak isto sa rada delim s receptami. Prosim zvazte to . Prajem vam pekny vecer
jerica
@Tiginko (27.10.2017 20:46) byť nad vecou je umenie, nie každý “silu vetru, silu moří, že tvoří”
Suhlas, poslednou vetou, stačilo by sa zamyslieť, tam si to spresnila !

maxinka
@Patroveckypitrs (27.10.2017 21:50)

Vystihli ste to presne.Úplne s Vami súhlasím. Len ignorácia ako tu niektorí píšu nestačí. Čo budú komentovať keď autori kvôli takým jedincom nebudú prispievať receptami.
jack
A čo keby sa vulgárné komentáre vymazali už v redakcii.?Neprešli by.Neviem presne ako to chodí,ale asi ich vidí hneď aj admin.Či nie?A páči sa mi názor aj Patroveckypitrs,aby bola možnosť,nech si sami nevhodný komentár vymažeme...A Haji,prosím ťa,neodchádzaj.Len presne,keď ťa bloknú,nenapíšeš nič,.Si úplne super.Bola by to škoda:-(
katarina2511
Vazeni,
prestante sa vyhovarat a robit vedu z riesenia problemu. Dajte ludom moznost manažovať svoje recepty a komentare. Je to jedina moznost. Kazdy, kto napise recept a da si pracu s tym, uverejni vlastne fotografie ma narok na to, aby si mohol svoj prispevok spravovat. Pre par hlupakov a neschopnost vedenia sa nici nieco, co prispievatelia vytvorili, nie redakcia.
Preco sa daju taketo problemy riesit na Facebooku a na Vareche nie ???
Poznam tento software a viem ako pracuje, takze viem o com hovorim!
marianne
Pravdou je, že ja som prestala po rokoch navštevovať varechu preto, lebo čítanie niektorých komentárov bolo naozaj už čítanie pre IQ húpajúceho sa końa / Forresta Gumpa by som urazila, to bol dobrák/.......stratila pre mňa to svoje čaro práve tými tupými, až ubližujúcimi komentármi. Teraz idem už len cielene za receptom, sem-tam niečo pridám. Sú tu ALE stále ľudia, ktorých mám veľmi rada. Taká Haji, či Radosť...a podobne, na to doplatia...@tomas vymyslite to tak, aby aj Tí ktorí nič nepridali, ale sú to normální diskutujúci a patria už k inventáru varechy na to nedoplatili. /ale zdravá kritika je žiadúca, nemôžeme mať všetci rovnaký názor, ale vyjadrený normálne ľudsky/. Da sa poradiť, alebo povedať si svoje aj bez osočovania, posmechu a urážok a nemiestnej irónie. Každý má toho v živote naložené dosť problémov, tu by sa malo chodiť relaxovať
1x jack
arnilka
toto už bolo pred 3 alebo 4 rokmi...a výsledok??? boli zablokovaní prispievajúci používatelia a trollovia ponechaní, rozrástli sa ich rady. ponižovanie a dehonestácia tých, čo žiadali zastavenie takejto činnosti bola neúnosná, redakcia si nevedela rady a riešila neefektívne takúto situáciu. teraz sa deje niečo veľmi podobné, zase doplatia nesprávni. stačilo by sito všetkých komentárov redakciou, bol by to účinný zásah, myslím si, i ked to znamená zaťaženie moderátorov.
mesiar50
@Arnilka (28.10.2017 07:55)

Prepáč @Arnilka ,no neviem či si rozumieme.S tým obrázkom som chcel naznačiť,aby BAN mohol dať jeden varecháč druhému ak sa ho snaží niekto vyprovokovať či zhadzovať jeho prácu.
Pekný víkend každému.
jack
A ešte niečo...Na pár hlupákov doplácajú nevinný ľudia.To bolo stále tak aj bude všade.Tak milá redakcia,dúfam,že to vyriešite v prospech všetkých.A myslím tým,NAOZAJ VŠETKÝCH:-)
spetkasoli
Milé varešky a vareháči. Ja verím, že sa všetko v dobré obráti a vareška bude aj naďalej fungovať tak ako má. Tiež nepridávam recepty, mám tu asi len zo dva-tri, ale veľmi rada na varešku chodím, čerpám z nej naozaj veľa, každý deň si pri rannej kávičke prečítam, čo je tu nového, aké dobrotky nám kto nachystal, zaujímavé diskusie, veselé zážitky a mnoho ďalšieho...vulgárne komenty ignorovať, ale čo, keby tu fungoval cenzor a vulgarity ihneď vymazával, alebo blokoval? Tak ako sa to deje aj na iných webkach. Varecha je úžasná a moje srdcová záležitosť. Je tu ohromné množstvo výborných receptov a nápadov, mnohé jsem z nich vyskúšala a čo je najdoležitejšie, je tu veľa skvelých ľudí, ktorých som si
veľmi obľúbila, šikovných, nápaditých. Bola by veľká škoda, koli pár trollom, ktorí si vždy nájdu novú cestičku, aby sa sem dostali a ďalej rýpali a kazili vzduch a atmosféru tejto skvelej parte ľudí, ktorí sú tu užitoční a veľa toho dokážu, veľa z nich sú naozaj Mistři kuchaři!!! a ich recepty sú k nezaplateniu. Prajem redakci, varecháčkam i varecháčom, aj sama sebe, aby sa všetko čo najskor urovnalo, dalo do poriadku a hlavne navrátilo zpet do povodnej podoby. Varechu bych nerada opustila len preto, že tu nepridávam recepty, ale ju mám moc ráda a veľa som sa tu priučila, za to priateľom z varechy ďakujem ...Vareška by mi veľmi chýbala. Milí moji, prajem vám všetkým krásny deň a verme, že všetko dobre dopadne;)
tiginko
@Jerica (27.10.2017 21:54)

Jarka ja som tým nechcela povedať, aby tých hlupákov redakcia nechala bez povšimnutia, to nie. Ale viem si predstaviť aká je to sizyfovská práca každodenne dávať niekomu BAN keď sa môže znovu zaregistrovať pod iným nickom. V dnešnom svete premenlivých IP adries a viacerých koncových zariadení to nie je problém. Preto sa tento boj neskončí. Tiež si však myslím, že by mala byť aspoň možnosť sama si spravovať komentáre pod receptom za súčasného trpezlivého BANovania redakciou. Toto celoplošné zakázanie komentárov si snáď Tomáš rozmyslí. Nechať sa vyprovokovať jedným príspevkom k takému zbrklému rozhodnutiu...
spetkasoli
...tak je mi to veľmi ľúto, chcela som poďakovať @Ancicka za dnešný recept na muffiny, ale už mi zabránili prístup do diskusie, bohužiaľ som medzi vylúčenými, zaradili ma medzi rýpačov, :( No nič, život jede dál....
marianne
@Tiginko (28.10.2017 09:24)

ja tiež súhlasim s katarina2511, že kto pridáva recepty, mal by si ich aj spravovať. To je to minimum, čo redakcia môže spraviť pre tých, ktorí si dajú tu námahu s fotením, popisom a podobne...to stojí voľný čas a námahu aspoń za to by si zaslúžili prispievajúci spravovať svoje recepty sami. Nebude prispievajúcich, nebude Varechy a nebude ani čo komentovať či už slušne alebo nie.
lenuckaaa
@Tomas (27.10.2017 20:05)

Neviem, či sa rozumieme. Vy ste zamestnanec a vy nevlastníte akcie spoločnosti. My normálni zamestnanci musíme pracovať v zamestnaní v rámci nejakých kompetencií a nesieme za svoju prácu zodpovednosť. Vy máte tiež nejaké kompetencie dané vašim zamestnávateľom a taktiež sa zodpovedáte zamestnávateľovi. Môj príspevok bol o tom, čo ste asi nepochopil, že svojim zásahom v konečnom dôsledku zamestnávateľa poškodzujete tým, že znížite návštevnosť stránky a sám viete, o čom hovorím. Menšia návštevnosť - menšie zisky za reklamy, takže áno, portál Varecha.sk nie je o charite, ale prináša majiteľom ťažké peniaze. Takže hrdinské vyhlásenie, že kto sa chce sťažovať v Perexe, tak nech sa sťažuje priamo na mňa už napísané v tejto diskusii 2 krát svedčí o vašej prehnanej dôležitosti. Neviem, ako by ste redakčnej rade zdôvodňovali skutočnosť, že vulgárny a hnusný komentár od užívateľa @mesiar50 , ktorý si dovolil napísať a kým ho @redakcia vymazala bol zverejnený 4 hodiny!!!!! Takže @Tomas , čo to melete o tom, že o pár minút požiadal redakciu o zmazanie a ospravedlnil sa. Nič také v diskusii k receptu napísané nebolo. Po 4 hodinách vulgárny komentár bol potichu vymazaný a redakcia NENAPÍSALA ako obvykle: Komentár od @mesiar50 bol pre vulgarizmus vymazaný. Ešte vašim zľahčovaním pohnútok, že @mesiar50 bol vyrývačom vyprovokovaný neverím. Nebolo to v diskusii v jeho recepte, tak o čo vám ide. Preto užívateľovi @mesiar50 podľa pravidiel patrí vylúčenie z portálu.
mesiar50
@Lenuckaaa (28.10.2017 10:10)

Prosím ťa,ukľudni sa.Hádam si nemyslíš,že po tých dlhoročných útokoch od pár jedincov na moju osobu sa sem chcem ešte vrátiť.A urazili aj mňa neraz,ale som nežiadal redakciu o to aby nespratníkom udelila BAN.
Redakcia kľudne mi dajte BAN aby som tu nebol ako,,biela vrana"..aj tak som tu už nadobro skončil.
Želám Vám každému z Vás všetko dobré.
haji
Milá @Redakcia vůbec se nedivím, že Mesiarovi50 buchli saze. Má horkou krev. Někdo to umí ukočíravat, druhému se to daří méně. Je k dohledání, na základě čeho ta situace vznikla. Základní podnět byly výpady oproti autorke receptu - které sice nebyl vulgární, ale byly zavádějící a skrytě i otevřeně znevažující. Není to prvně, kdy nejen troll ale i klasický varechár/ka napadají autora či jeho recept útokem - podpásovkou.
K @Tomas - jsem ráda, že mi gunguje KK a nepovažuji tě za diabla. Jsem ráda, že jsi také jenom člověk a ne robot.
Všem, kteří jsou mi blízcí a já jim - nechystám se natáhnout bačkory, jen jsem neviditelná pod recepty. Hurá, nemusím držet dietu - zhodila jsem všechna kila - s lehkostí IT. Cítím se tak lehce, přímo obláčkově. Jsem tu s vámi.
1x haji
redakcia
@Lenuckaaa (28.10.2017 10:10)

To, ze si niektori nasi pouzivatelia archivuju pikantne komentare, aby ich mohli "vytiahnut" v tej spravnej chvili, sme davno vedeli. Ale ze si niekto stopuje, ako dlho je nieco zverejnene, to sme netusili. No ale ucime sa cely zivot :)
Len na vysvetlenie: komentar od @mesiar50 bol vymazany skor, "nerefresuje" sa to okamzite. V medzicase autorka receptu, pod ktorym bol dany komentar, svoj recept skryla, takze oznamenie v komentari sme nenapisali, nebolo totiz kam.
kukulienka71
@Tiginko (27.10.2017 20:46)

v tomto komentári je úplne jasne a zrozumiteľne sformulované, že trolov treba nechať, nech sa realizujú. A kto sa nad to nedokáže povzniesť, nech ani nič nepublikuje. Tichá podpora internetovej šikany:-((
kukulienka71
@Tiginko (28.10.2017 09:24)

situácia bola neúnosná už roky a nemyslím, že môj príspevok bol "provokáciou", ako si to nazvala. Dala som návrh na zmenu pravidiel, hlavne, aby sa cenzurovali komentáre ešte pred zverejnením, vôbec som nepísala nič o zabránení komentovať takým, čo neprispievajú receptami. To Tomas vysvetlil ako najrýchlejšie riešenie a pracuje sa na najvhodnejšom riešení pre všetkých.
Tak ma láskavo zase nenastavuj ako najväčšie zlo na vareche, ako to máš vo zvyku. Musela som reagovať.
tomas
@Martinqa111 (27.10.2017 19:47)
je tam napísaný spôsob, a ako som aj napísal, tento stav je DOČASNÝ.
tomas
@Marianne (28.10.2017 07:11)

ano presne kvôli tomu sme začali robiť radikálne zmeny. Sú síce hlasy v redakcií, ktoré chceli "ponechať súčasný stav" (teda ten, ktorý bol do štvrtku), že nejak sa to bude mazať. len to sa robilo dlhé roky, a proste to tento problém spôsobovalo.

čiže prerábame systém Varechy, momentálne je zapnuté dočasné riešenie, ktoré reagovalo na problém, ktorý sa vyskytol nie prvý krát.
tomas
@Mesiar50 (28.10.2017 07:32)

Áno napríklad aj blokovanie. A to žiaľ nie je vec, ktorú vieme spustiť z hodiny na hodinu.
tomas
@Arnilka (28.10.2017 07:55)
presne kvôli takýmto veciam som rozhodol prerobiť celý systém, pár hlasov v redakcií bolo, že aby sme pokračovali v pôvodnom (napríklad aj kvôli výhražkam v tejto téme), ale to nemá zmysel. Pôvodný stav spôsoboval problémy, ktoré sa pravideľne opakovali. Nehovorím každý deň, ale pravideľne.

Nechceme, aby si ľudia robili srandu z tvorcov receptov (alebo iného obsahu), áno momentálny stav sa síce dotkol aj nevinných, ale je to DOČASNÝ STAV, v prvej fáze sme urobili zmenu, aby sme spomalili problém, a v druhej fáze musíme urgentne doriešiť, aby aj ostatní slušní ľudia mohli komentovať, prípadne si navzájom vymazávať nevhodných ľudí z pod svojich receptov.
tomas
@Jack (28.10.2017 08:58)
ano snažíme sa. Situácia sa vyhrotila (a nie prvý krát) do neúnosnej, tak sme urobili radikálny rez, a síce v prvej fáze sa to dotklo aj nevinných, ale to sa o pár dní vyrieši, verím, že k všeobecnej spokojnosti.
tomas
@Spetkasoli (28.10.2017 09:08)

Ale ono vymazávanie funguje aj tu. Len pôvodný stav bol, že ktokoľvek mohol pridať príspevok a administrátor ho síce vymazal, ale kým sa tak stalo, mohol urobiť veľa nepríjemností. A mimochodom žiaden portál, ani Facebook, ktorý má vyše 20 tisíc zamestnancov, a s ktorým nás tu niekto porovnáva, s tým sa žiaľ ťažko dá v slovenských podmienkach porovnávať, ale ani ten Facebook, nevie reagovať na všetko v priebehu pár minút. Administrátorky robia vynikajúcu prácu, ale niektoré veci niekedy chvíľu trvajú.
1x rela
tomas
@Tiginko (28.10.2017 09:24)

je to dočasné riešenie, kým sa spustí nová verzia.
tomas
@Marianne (28.10.2017 09:32)
Áno, aj to je jedno s riešení. Ale predstavme si, že pridáte recept. Dáte si tú námahu. A niekto, kto nikdy žiaden recept nepridal, vám napíše do komentárom s prepáčením, že je to "hnus". Vy by ste mali možnosť mazať komentáre, tak ho zmažete. A dotyčný vám o dve hodiny napíše napríklad "pani je cenzorka, zamlčiava pravdu", a vy ako autorka receptu, ten príspevok opäť vymažete. A dotyčný, keď vidí, že ubližuje a autorovi robí prácu, tak bude útočiť ešte viac... Pousmejete sa možno, že múdrejší ustúpi a zmažete to znova... A teraz si predstavte, že o týždeň vám to ten istý človek urobí znova. A o týždeň pri ďalšom recepte znova... Síce ako autor receptu máte v tejto hypotetickej situácií právo mazať komentáre, ale v zásade sme tam, kde sme boli predtým. Po 3 týždňoch urážok sa zabalíte a už žiaden recept nepridáte.

Preto som skúsil spraviť nejaký koncept, ako toto vyriešiť. Síce sa to nedalo zapnúť z hodiny na hodinu, a preto som zapol prvú fázu, aby sme prípadný problém aspoň trochu spomalili, kým to celé nevyriešime o pár dní.

Môj hlavný cieľ je, aby sa tu ľudia, či už tí, ktorí pridávajú recepty, ale aj tí, ktorí ich čítajú, komentujú - cítili dobre.

Len žiaľ pár indivíduí nám spôsobuje problém, a súčasný systém proste na to nie je stavaný, teraz sa ho snažíme vyriešiť. Nikdy to nebude 100%, ale snáď sa nám k tým 100% aspoň podarí priblížiť.
tomas
@Lenuckaaa (28.10.2017 10:10)

Posledný krát budem reagovať na Váš príspevok.

Ja som dobre pochopil, čo ste napísali, ale to, že chápem, čo píšete, neznamená, že máte aj pravdu. Je to váš názor, ja ho chápem, ale nesúhlasím. A o kompetencií, áno v mojej kompetencií je riešiť problém, ktorý tu vznikol.

Ku kauze @Mesiar50. Pána Mesiara nepoznám, nikdy som sa s nim nestretol a nikdy som sa s nim nerozprával.

Ja som napísal, že pár minút potom, ako bol príspevok zverejnený, nám sám Mesiar50 napísal, aby sme ho vymazali a ospravedlnil sa.
Viem presne o koľkej to bolo, a o koľko minút nám napísal email (resp. cez formulár žiadosť). Bolo to štvrtok o pol ôsmej večer, a v danom momente žiadna administrátorka nebola online, tak to chvíľu trvalo, kým sa to zmazalo. Keby sa tak stane o polnoci, tak to bude trvať asi až do rána.

Celú diskusiu som si preštudoval, a všetko, čo som k nej napísal, bol môj názor, na základe celého kontextu. To je všetko k téme Mesiar50.

Nemyslím si, že som prehnane dôležitý. Vy ste boli tá pani, ktorá sa chcela sťažovať, tak som sa len slušne prihlásil, že ja som ten, kto o tom rozhodol, čiže ja za to beriem zodpovednosť.
lenuckaaa
@Redakcia (28.10.2017 12:32)

Tak potom pravdivo vysvetlite, prečo bol vulgárny komentár od @mesiar50 vymazaný po 4 hodinách a neschovávajte sa za refresh.
redakcia
@Lenuckaaa (28.10.2017 12:41)

Cestne a pravdivo - bez prekrizenych prstov za chrbtom - prehlasujeme, ze sme dany komentar od @mesiar50 vymazali prave vtedy, ked sme ho vymazali, naozaj nemame na to specialne dovody. Jednoducho, toto je nas system prace, takto to funguje. Howgh.
katka78
Veľmi dobre si pamätám časy, keď autor receptu mohol mazať komentáre pod ním. Paradoxne to bolo dôvodom na jedny z prvých hádok tu na vareche. Začali sa totiž mazať komentáre nie vulgárne, ale všetky, ktoré neboli autorovi po vôli. Bežné, legitímne, regulárne, často odborné a na úrovni. Vulgarizmy a urážky nemajú byť tolerované, ale ak niekto publikuje vo verejnom priestore, musí chápať, že reakcie budú rôzne.
lenuckaaa
Kde beriete istotu, že ten kto pridá najmenej 3 recepty nebude znevažovať recepty iných užívateľov. Taký jeden príklad: Dlhoročná prispievateľka receptov na portál Varecha.sk @Afataga systematicky znevažuje recepty druhých prispievateľov, napr. varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-obycajnych-parkov/47462...

kde prvý komentár od @Afataga recept znevažuje. Ďalší recept, kde @Afataga reaguje:  varecha.pravda.sk/recepty/parky-so-spagetami-fotorecept/5...

 varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-wifonky/45003-recept.ht...

A tak to ide vo viacerých receptoch, kde je ako surovina použitá sterilizovaná kukurica, kečup, tavený syr, atď.
Pýtam sa @redakcie , kde beriete istotu že aktívni užívatelia nebudú naďalej znevažovať ostatné recepty na rozdiel od neaktívnych, ktorí neprispeli žiadnym receptom? Viete mi na to odpovedať?
lenuckaaa
@2010 (28.10.2017 13:26)

Ja už mám navarené a obed zjedený. Priznaj sa, už si ten zjedol ten chlieb natretý paštékou? :)))))
zajomato
Je to jednoznačne správne a užitočné rozhodnutie, Toto je predsa o varení a pečení. Je veľa iných diskusných fór kde sa môžu realizovať vŕtači.
mitzy
Je mi ozaj luto, ze sa toto tu vobec musi riesit. Suhlas s @Cesminaz - @Haji je jedna skvela osoba, strasne rada by som ju poznala i osobne. Na @Hadik alebo @Jojino sa niekedy aj zasmejem. @Afagata je proste @Afagata , ja ju mam rada, lebo je svojska rovnako ako kazdy tu. Niektore komentare od niektorych ludi su zial strasne "cez". Ani mna uz nebavi velmi citat vsetky komenty, tak sem idem uz menej, ale idem a pozriem si zaujimave recepty. Ludia, vezmite ryl, chodte do zahrady, do lesa, na luku, vyvetrajte si hlavy, sparujte si ponozky, chodte vyvencit psov do utulku, dajte si vanu ak ste po zlom dni, alebo mate proste zly zivot, skuste si ho urobit lepsim. Ale nie sa odbavovat na nete. To je na nic.
marianne
@Mitzy (28.10.2017 13:59)
sparujte si ponožky:-DDD .... dnes zrovna nad tým maturujem, mám bermudský trojuholnik v práčke..
1x haji
45678
@Tomas (27.10.2017 20:49)

Reagujem,lebo ja som sa pytala,ci zostane moznost nahliadnut do KK a oznacit Vami,relevantnu otazku za sarkazmus sa ma dotklo,mily @Tomas . Pripomeniem iba,ze som vobec nemala v umysle kopirovat recepty do wordu,ale prepisat si ich, t.j. do zosita.

Koniec koncov,aj na to mate pravo,zablokovat KK a vobec by ma to nepohorsilo, ale zablokovat moznost vyjadrit sa komentarom komukolvek,komu ste umoznili stat sa clenom Varecha.sk nedokazem pochopit. Je logicke,ak niekto cita pod svojim receptom hanlivy, ci zaporny komentar,ze mu to dobre nepadne,ale je to predsa slobodna volba prejavit svoj nazor k receptu. Davnejsie,som sama navrhovala, ze pripomienkovat zverejneny recept by mali iba ti,ktori ho podla zadania pripravili a zistili nedostatky,rsp. receptura im vyhovuje.
Prepacte mi @tomas ,ale take " priatelske" zvelebovanie a pochvalovanie medzi urcitymi autormi,mi pride neuprimne.Naopak, ak niekto pouzije vegetu, margarin pripadne ine, bezne predavane a potravinarskou komorou schvalene dochucovadlo,ci surovinu, " vyroja sa " mnohi ktori mozno pouzivaju to iste,a dehonostuju cely recept a tym padom snahu prispievatela. Ak sa objavi niekto novy a prida recept,je iba malo tych,co ho podpori,pochvali.
Takze,bez rozdielu, ci niekto recepty vklada,alebo je pasivny pozorovatel,ci prilezitostny komentator, ak je frustrovany potrebuje si svoje ego " nakrmit," pod ruskom anonimity,najde si sposob, ako inemu ublizit.
Nechcem Vam brat iluzie,ale tymto rozhodnutim,zamedzit moznost komentovat tym,ktori nevlozili recept asi bol chybny krok.Zial,vela krat sa nevhodnym rozhodnutim urobia nezvratne straty.
V pravidlach takmer vsetkych internetovych portalov je zakazane pouzivat hanlive slova a vulgarizmy a prave preto su tam spravcovia,admini,,ktori by mali takych ludi zo svojich radov vylucit, bez toho,aby tym netrpel slusny clovek. Urcite mate aj Vy moznosti takych z Vasej komunity vylucit,len by bolo skor treba premyslat,ako nerozvazne konat.
Je vela veci v zivote,ktore cloveku prirastu k srdcu a pride chvila,aj ked nedobrovolne a neradi,sa musia s nou rozlucit.Tak to moze skoncit aj s mnohymi,slusnymi clenmi portalu Varecha.sk.
Ano,jedna lastovicka leto nerobi,ale aj ked iba jedna ochorie,nakazi ostatnych a zhynie cely krdel.:-p

Neda mi,aby som sa nevratila do skolskych cias a nespomenula, ako ucitelia nadavali na tych co meskaju,na tych co chodia poza skolu a rozpravali to tym,co slusne a vcas uz sedeli v laviciach:-))
Ze by to bolo sj na Varecha.sk podobne? :-)))

Prajem pekny zvysok dna .
tomas
@45678 (28.10.2017 16:11)

Súhlasím v mnohých veciach, čo píšete. Čoskoro to napravíme.
evanaaa
Ozvem sa ešte raz......spomínajú sa vulgarizmy a nemiestne komentovanie receptov, čo sa dotýka najmä ich autorov, ale je tu ešte jeden spôsob tzv. vyrývania, alebo lepšie komentovania komentárov, čo je môj prípad - zasadlo si na mňa, neviem prečo, pár spomenutých, akoby čakali, kedy čo napíšem, a už hneď od veci písali k môjmu komentáru posmešné, urážlivé, či ironické poznámky, akoby striehli, kedy sa ozvem, aj som to tu spomenula, ale bola som proti nim bezmocná......takže nielen priamo k receptom smerovali urážky a rýpania. No a ešte si dovolím ozvať sa: tiež dlhoročný Varecháč pod nickom @Mesiar50 , ako ho poznám ja ale aj iní, je slušný a sympatický pán, ktorý sem pridal veľa pekných receptov, aj poradil a dalo sa od neho všeličo naučiť....to, že raz nevydržal a vyjadril sa vulgárne, sa ani nedivím, aj ked neviem, o čo išlo, iste nie je dôvodom ho znevažovať a divím sa, že ho má @Lenuckaaa ako vzor za všetkých tých neslušných. Jedno zlyhanie neznamená, že by ho bolo treba poslať preč, to by si zaslúžili iní, treba sa aj nad tým zamyslieť......
haji
@Evanaaa (28.10.2017 18:13)
Evi, redakcia dobře ví, kdo tu diskuziu tak "hezky" začal a kdo další se s chutí přidávali. To celé může klidně být jedna osoba s bohatou garderobou nicků - která sama sebe podporuje, pak kontroluje dodržování pravidel, včetně minutáže reakcie redakcie. Mesiar50 je taký jak píšeš, jen se někdy prostě neudrží a postaví se na ochranu, zvláště ženy.
U nás je takové hezké přísloví: Zloděj křičí chyťte zloděje. Asi tak.
Některým autorům - Varechárkám aj Varechárom nerozumím. Teď se tu cítím jako obtížný hmyz, který když nemá fotoaparát /přidávání fotografií vyzkoušeného receptu/ a nevkládá recepty /přece jen a pouze vložený recept je o vaření, pečení/ není k ničemu a může si své komenty strčit - do ...někam.
1x haji
kukulienka71
@Haji (28.10.2017 19:02)

si súčasťou varechy už nejaký čas a myslím, že veľmi prospešná súčasť, vždy povzbudíš, pochváliš a pridáš kus svojho srdca. Je vás tu viac, našťastie, ale žiaľ, ten pravý otravný hmyz je už k nevydržaniu. Pevne verím, že sa situácia vyrieši k spokojnosti a nájde sa riešenie.
1x haji
kukulienka71
@Evanaaa (28.10.2017 18:13)

viem aj o tvojej strasti a potvrdzujem tvoje slová, nielen autorov receptov treba chrániť, ale všetkých slušných používateľov. Bolo by vhodné, aby sa zrušili srdiečka pod komentármi, často možno aj ich množstvo posmeľuje posmeškárov k robeniu divadielka pre svoje obecenstvo rovnakej nátury:-(
zolik
@Haji prestan! S kym sa budem delit o miesto pri peci? Riesenie redakcia urcite najde.
1x haji
haji
@Zolik (28.10.2017 19:34)
Máš naprostou pravdu, raději jdu párovat ty ponožky a uvařit hokaido, zítra peču hokaido cheesecake. Hezký večer!
nordlys
Nuz, bola by to skoda.. Napriklad ja som sa na Varechu prihlasila, pretoze som sa potrebovala autorky na nieco ohladom receptu opytat. Kedze som vtedy tu moznost mala, mohla som po odpovedi receptik vyskusat.. Myslim ze sa jednalo o Mrkvovu tortu od Monty. A mimochodom, bola vyborna.
slavka2012
@Evanaaa , Varecha nie je vo virtuálnom prostredí sama a mne sa zdá, že niektorí diskutujúci sem prenášajú "zvyky" z iných diskusných fór, pričom jedným z týchto zlozvykov v diskusiách pod článkami v novinách, aj v Pravde či Sme sú hádky, invektívy a vzájomne urážky medzi diskutujúcimi navzájom, a dokonca aj urážky na adresu autora, ktoré pritom často vôbec nesúvisia s obsahom článku, ale vyjadrujú názorové rozpory/nezhody diskutujucich. Taketo diskusne príspevky tamojší administrátori zvyčajne vymažú s tým, že diskutujúci porušil kódex správania sa.
@Tomas ,
Možno by nebolo zle keby administrátori Varechy tiež sledovali takýchto po konflikte bažiacich diskutérov a ich agresívne a provokatívne príspevky mazali. Určite by ich to skôr či neskôr prestalo baviť. Zákaz publikovať diskusne príspevky je tiež dosť odrádzajúci krok, mal by sa však aplikovať individuálne, nie plošne. A napokon, možno by stačilo, keby mal autor receptu možnosť vypnúť diskusiu pod svojim receptom, ak si pripadne kriticke komentare neželá.
havino
Tomáš, veľmi radikálné rozhodnutie si zvolil, doslova až ponižujúce pre varecháčov bez receptov, majú na to svoje osobné dôvody, ničím sa neprevinili, robia tu výbornú náladu, vtipné , trefné a komentáre plné rád. Varecha je pre nich relax, oddych od iných problémov, smútku, alebo aj samoty. Už tu bolo obdobie, ked sa dávali bany jedna radosť. To tých vyrývačov tolko pribudlo, aby si to odniesli nevinní, tí čo komentujú v pokojnom duchu, ktorí aj robia varechu varechou??? ja by som vyrývačov spočítala na jednej ruke a s tými si nevieš poradiť? To sa nedá naozaj odkontrolovať, udeliť Ban okamžite tomu, kto presiahne medze slušnosti??? čo sú medze slušnosti? vulgarizmy!!! So zaoblenou kritikou v komentári na účet varecháča sa bohužial musí počítať, ked každý s pridaním receptu ide s kožou na trh. Toto je varecha, verejný portál a nie osobný blog. Tomáš, prekonali sme tu omnoho horšie útoky, omnoho horšie situácie, nebavilo človeka čítať varechu, ale nikdy si to neodniesli tí, ktorí varechu robia varechou.
zolik
@Havino a @redakcia jedna ruka nestaci na vypocet provokaterov a vyryvacov na tejto stranke.
Mozno je ich menej ako odhadujem, ale s podnickmi, ktore maju, ano mozno mas @Havino pravdu nemusi ich byt az tak vela. Tiez som tu uz dlhsi cas a pamätam sa na casy ozaj velmi turbulentne. Vela uzasnych Varechacov z portalu odislo, v tom case aj kvoli Pani, ktora si hovorila Pusta. Taketo radikalne rozhodnutie malo prist uz skor, o vela skor. Vazim si ale velmi, ze nasa varechacska @redakcia konecne siahla po rieseniach a berie ohlad aj na nase nazory a vyhodnocuje ich, ako sa vyssie vyjadril aj @Tomas.
P.S.: Lahke to rozhodne nebude, ale za snahu skvalitnenia tejto stranky to urcite stoji. Pretoze Varecha.sk je jedinecny portal s 80% uzasnymi ludmi a tych 20% (mojim odhadom) mam za virtualny odpad, ktory si kompenzuje svoje dusevne problemy anonymne.
patroveckypitrs
To bolo čo? A mohol by som pridať viaceré tvoje komentáre, takže netrep a pridávaj recepty. Nie len komentáre plné žlče.
patroveckypitrs
Vážená redakcia vidím že spusta tých trolov tu už nie je diskusii a @Lenuckaaa tu je prečo nedáte aj jej ban. Čo je ona vysoko postavená podnikateľka? Ja som navrhol riešenie nech ma prispievateľ receptu si svoj recept kontrolovať.
rela
Varecháčský džentlmeni @Mesiar50 , @sracz , @klukodvody svojimi receptami, kultivovanými príspevkami a dobrými radami už niekoľko rokov zvyšujú úroveň @varechy. Bola by veľká škoda, keby tu chýbal hociktorý z nich.
@tomas nemá šancu vyhovieť takému množstvu rôznych názorov, treba mu dať možnosť v kľude popracovať na riešení problémov. Netreba ho hneď kameňovať iba preto, že nevyhovel názoru niekoho z nás.
marianne
Tomáš napísal zhruba toto:

Príspevky môžu pridávať iba aktívni používatelia, ktorí majú zverejnené aspoň 3 recepty za celú históriu existencie portálu Varecha.sk.

Tri recepty za celú históriu Varechy, nie fotorecepty, iba recepty, bez obrázkov.
To je tak zaťažko podeliť sa s troma rodinnými receptami ? ja osobne sa z nich poteším, uvarím ich a dám do komentu foto, kto bude o to stáť. To je jeden rodinný recept za rok, polhodinka písania, nie viac. /to pre: radosť, haji, tortičku a všetky dobré baby, ktoré týmto utrpeli .../:-) Ale samozrejme, to je na Vás a pokial ničím neporušujete etiku a pravidla, je to voči Vám nespravodlivé a Vás by mali vyňať.

Kto bude chcieť vyrývať @tomas nezabrániš, pridá tri recepty bez obrázkov, to je pol hoďka písania...a pokračuje smelo ďalej. Manažovanie svojích receptov sa mi zdá jeden z najlepších riešení...keď mi napíše niekto, že je to hnus, tak to výpovedá viac o ňom ako o recepte, nie je to dokonalé riešenie, ale najschodnejšie....



kukulienka71
@Marianne (29.10.2017 13:43)
tiež to vidím tak, ale málo ľudí je ochotných pridať niečo, má na to svoje dôvody( málo technických zručností, málo času, obavy z kritiky, to je len zlomok toho, čo čítam ako dôvod) inak by už asi pridal...pozitívum by bolo, že to obohatí repertoár, ale na druhej strane, aj vyrývač vie pridať tých pár receptov a je za vodou.
Ak si budeme sami manažovať recepty, tiež tu nemôžeme byť non-stop a kto ochráni od vyrývačov komentujúceho, čo len sleduje Varechu a nikdy nič nepridal?
Mám zato, aby komentáre boli púšťané na verejnosť až po odsúhlasení redakciou, prípadne v spolupráci s autorom. Za obsah stránky zodpovedá predsa admin, ak dobre viem. Jedna zodpovedná osoba by mala byť určená len na toto, ak články a ostatný obsah stránky časovo pohlcuje súčasné dámy.
marianne
@Kukulienka71 (29.10.2017 14:08)
toho by som sa nebála. Ak má kritiku oprávnenú, nemám problém. Nepadla som z neba učená, rada sa poučím. Ak je to vyrývač, ktorý sa len potrebuje odbaviť, nech si s nim poriadia v redakcii, je to ich job. Alebo podebatujeme spolu, neručím, že to zrovna dopadne dobre, ale skúsiť môžeme:-)) Niekto má jednoducho taký spôsob psychohygieny, že sa potrebuje vyzvraciať, pod receptom, ktorý za nič nemôže...takí sme..
marianne
@Kukulienka71 (29.10.2017 14:30)
to je riziko virtuálneho sveta, veď uvidíme, čo vymyslia. Ja so tu po dlhom čase zablúdila, mám do štvrtka voľno, že idem zrelaxovať na varechu, hádam sa to tam učlovečilo a tu hľa.....:-D
alena45
Už z tejto diskusie nie je zrejmé, čo je vlastne hanlivé, či len zbytočné invektívy, alebo znevažovanie receptu, ktorého pridanie na Varechu je už znevažujúce a možno adminky by mohli citlivým spôsobom dať stopku niektorým výtvorom. Alebo negatívny komentár, ktorý si môžem vymazať a tváriť sa, aký super recept som pridal. Ťažká práca pre adminky.
Ale hoci Tomáš hovorí zrozumiteľne, nesúhlasím s ním, navrhujem trpezlivo banovať vulgarizmy, a varecháčom odporúčam ignorovať rýpačov. Ako som pochopila, vyrývači si vyhľadávajú konkrétne varecháčky, ktoré s nimi potom vedú nepochopiteľný fiktívny boj. To radšej nech párujú tie ponožky. To sa mi z tejto diskusie páčilo najviac.
jujoska
mne je to teda jedno ci mozem alebo nemozem komentovat pod receptami, ked budem chciet nieco konkretne vediet napisem redakcii, mozno budu mat takto viac roboty ako mazat nevhodne komentare. Ako keby to bol taky strasny problem zablokovat nevyhovujucich prispievatelov a mazat hanlive ci urazlive komentare. Stanovit ako podmienku uverejnene aspon toch receptov to moze napadnut hadam len male dieta - niekedy sa jedovito a neprimerane vyjadruju viac prispievatelia ako len komentujuci. A uverejnit hociake tri recepty?? V pohode, so zavretymi ocami ked niekto velmi chce. Luto mi je napr. takej @radost ktora sem chodila z radosti
dormella
V receptu:  varecha.pravda.sk/recepty/torta-nad-tortami-fotorecept/69...
autorce v postupu (bod 2) vypadlo pouziti mleka, tezko by bez nej slo umichat z dannych inredienci zloutkovy krem.
Mela bych tedy napsat (podle novych pravidel) e-mail redakci, ale je tez mozne, ze nekdo si mezi tim chybicky vsimnul, tkz. bych psala zbytecne.Tez je mozne, ze zacatecnik se pustil do pripravy kremu a neuspel, bez mleka to opravdu nefunuje.
redakcia
@Dormella (30.10.2017 13:05)

Ďakujeme za upozornenie, autorke receptu sme napísali a poprosili ju o upresnenie.
zolik
@Redakcia
bola by som Vam vdacna a myslim, ze nie som sama keby ste nas mohli informovat o priebehu Vasich opatreni a o aktualnom stave. Vsimla som si, ze diskusie moze zakladat kdekto (vcera a dnes narodeni). Urciti bezreceptovi uzivatelia su vsak nadalej zablokovani. A mne a myslim, ze nielen mne chybaju.
Za Vasu odpoved Vam za seba vopred dakujem
zolik
neviem to skopirovat na tablete, tak aspon takto pre @all
redakcia
@Zolik (31.10.2017 20:03)

Aktuálny stav je taký, že pracujeme na novom modele zverejňovania receptov. Je to pomerne komplexný systém náročný na naprogramovanie, ktorý sa nedá spustiť zo dňa na deň.
V tejto chvíli platí taký systém pridávania receptov, aký je spomenutý v našom prvom príspevku v tejto diskusii: Komentovať recepty môžu tí, ktorí majú na Varecha.sk zverejnené aspoň 3 recepty, zakladať diskusie a pridávať komentáre v diskusiách môžu všetci.
tomas
Nový systém a nové pravidlá sú viac menej hotové. Ešte to musíme otestovať a nasadiť. Verím, že budete spokojnejší.

Potom odpíšem menovenite aj na jednotlivé komentáre.
tomas
@Alena45 (29.10.2017 16:06)

Ono adminky ani neschvaľujú všetky recepty, niektoré recepty sú rovno zamietnuté a nikdy nezverejnené. Schvaľujeme lepšie i horšie recepty, niektoré možno nie sú ideálne, ale to neznamená, že všetky prejdu.

Ono s vyrývačmi je to ťažké, nemôžeme generalizovať. Niektorí to robia asi len ako kompenzáciu niečoho smutného z vlastného života, alebo len im robí dobre dobŕdzať. Verím však, že novšie pravidlá (od dnes) trošku pomôžu.
tomas
@Jujoska (30.10.2017 09:19)

ono, ale problém je, že mi blokujeme ľudí, čo pridávajú hanlivé či urážlivé komentáre (ktoré mažeme), takto Varecha.sk fungovala 8 rokov, ale problém to nie vždy vyriešilo. Preto sme museli nájsť iné riešenie.

Podmienka troch receptov BOLA DOČASNÁ. A mimochodom celé roky nezverejňujeme všetky recepty.

Od dnes sú platné nové pravidlá. Viac sú vysvetlené v mojej novej diskusií:
 varecha.pravda.sk/diskusie/diskusie-pod-receptami-po-novo...


A komentovať môžu znova všetci bez ohľadu na počet receptov.
tomas
@Jujoska (30.10.2017 09:22)

komentáre sa zobrazujú všetkým, možno bol nejaký chvíľkový výpadok, ak ste komentáre nevideli. Ale zobrazovanie komentárov nebolo nijako zablokované nikomu. Vidia ich všetci.
tomas
@Zolik (31.10.2017 20:03)

Komentáre sú znova dostupné pre všetkých. Áno, nové pravidlá sa zatiaľ netýkali zakladania samotných diskusií, tie v blízkej dobe prejdu tiež zmenamy. Nové témy budú mocť (pravdepodobne) zakladať iba ľudia, ktorí si overia registráciu poslaním klasickej smsky s kódom, čím si overia telefónne číslo. Predsalen e-mailov môže mať každý koľko chce za 5 minút, telefónne simkarty sa zháňajú ťažšie.

Zatiaľ sme menili pravidlá pri komentároch v receptoch, kde bol najčastejší problém. Od dnes sú nové pravidlá a komentovať môžu znova všetci.

Viac o nových pravidlách v diskusií:
 www.varecha.sk/F7719...