Šalát z obyčajných párkov

editamarkos - fotkaeditamarkos, 31. decembra 2013

V roku 1990 počas MD sme sa nasťahovali do nového bytu a s bytom sme získali aj skvelých susedov, s ktorými sme dobre vychádzali. Zobraziť celý popisV roku 1990 počas MD sme sa nasťahovali do nového bytu a s bytom sme získali aj skvelých susedov, s ktorými sme dobre vychádzali. Po určitej dobe sme sa navzájom pozývali v piatok na večeru. Pre zmenu sme hľadali literatúru na nevšedné, rýchle a lacné jedlá. Tak sme našli knihu od Jiřiny Stoklasovej : Přijďte k nám na večeři! Odtiaľ pochádza recept na "salát z vuřtú" (šalát z obyčajných párkov) od Hany Vrbovej.

5-10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
2 PL (podľa chuti)
1 PL
2 kocka
500 g
2 ks
1 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Ocot, olej, kečup, worčesterovú omáčku, obyčajnú horčicu a kocky cukru zmiešame a povaríme. Pri občasnom miešaní necháme vychladnúť a pridáme majonézu alebo tatársku omáčku - podľa chuti.

  2. 2

    Nakrájame : obyčajné párky na kolieska (prípadne salámu Rapid na pásiky), cibule na jemno, veľkú kyslú uhorku na kocky a všetko zmiešame dokopy. Necháme cca 2 dni uležať.

Diskusia k receptu

brambora
to naozaj bolo v kucharskej knihe? boze... asi to bolo nieco podobne terajsim utopencom... toto teda nemusim...
aroooo
to kvalita párkov pred toľkými rokmi bola určite iná ako dnes...
concord
Hlavně že to bylo levný.Nebola to náhodou príručka pre českých turistov pod názvom Jak se levně stravovat v pojízdný špajze na dovolené v Chorvátsku?
alexdidi
Tiež si myslím, že je to niečo ako utopenci. Ja síce takéto jedlá nejedávam, nemám ich rada, ale viem, že mnoho ľudí ich priam miluje, takže by som recept určite neodsudzovala predtým ako ho vyskúšam. Alebo sa mýlim?...@concord , @afataga....
lujzita
tento recept poznám, je to niečo ako recept ma tzv. "slonie žrádlo", kde idú párky prípadne mäkká saláma. Napočudovanie je to celkom chutné. Netreba to odsudzovať.
sovka62
Vo veľmi dobrej reštaurácii v Bavorsku si pani, ktorá si k nám pre nedostatok miesta prisadla, objednala jedlo. Priniesli jej tanier, na ktorom boli na dosť veľké kusy pokrájané varené zemiaky, cibuľa, tiež veľké kusy, kyslé uhorky a na riadne kusy nakrájané čosi, čo vyzeralo ako diétna saláma. Ocot bolo cítiť okolo celého stola. Jedla s veľkou chuťou, manželovi, ktorý mal niečo iné, referovala, že je to vynikajúce.
Takže proti chuti žiaden dišputát, nie všetci máme radi to isté.
turek
Niektorý jedinci asi málo vedia o varení keď si myslia,že iba pečené mäso je jedlo.Mal som možnosť konzumovať toto jedlo.Bolo veľmi chutné.
@Editamarkos prajem ti šťastný nový rok.
concord
@mesiar50
Ty máš dva nicky? No a tom správaní by som radšej pomlčal.Ešte si pamätám ako si tu rozpisoval tvoju "prácu" v socialistickom bitunku. Vieme o čom sa bavíme. Takže ty mäsiarska holandská hviezda, buď radšej ticho a nepoučuj tu.
mesiar50
@concord
Dostal si čo si chcel.Ľudia takéhoto tipu ako si ty sa mi hnusia.Ty ma máš čo poučovať určite,ale môže ti to byť srdečne jedno dnes som skončil na vareche.Maj sa!
concord
Mne sa zase hnusia ľudia takého typu ktorých heslo za socializmu bolo:kto nekradne okráda svoju rodinu alebo chytrým patrí svet a sprostým lopata. A to že si skončil na Vareche len schvaľujem. Už viackrát som administrátorovi tejto stránky navrhoval ukončiť debatu na tejto stránke. Keď tu čítam tie familiárne oslovenia takej pusty ala ferikém drágam, tak z toho srší len pokrytectvo a skrytý maďarský šovinizmus.
denyany
Pre pánakráľa, čo sa vám porobilo, ľudia? Toto je stránka o varení. Ani ja nejedávam jedlá takéhoto typu, ale ak niekomu chutia, tak nech si ich pripraví a s chuťou skonzumuje. Je to každého osobná vec, myslím si. Všetkým Varecháčom prajem, aby sa im v novom roku darilo a už sa teším na nové recepty a nápady:-)
pusta
to je veľmi dobré a známe jedlo, veľmi osvedčené a mnohými pripravované.
5 * ti patrí
šťastný Nový rok ti prajem :-)
editamarkos
Milí varecháči! Prajem Vám veľa dobrých receptov, šťastia, zdravia, lásky, spokojnosti, pevnej vôle a trpezlivosti v roku 2014!
@Afagata : áno prišli aj nabudúce .
@Barbora : link na tú knihu aj s recenziou  www.databazeknih.cz/knihy/prijdte-k-nam-na-veceri-184039....
Inak naozaj nikto nič nemusíme ...len jednu jedinú vec...zomrieť!
@Aroooo : máte pravdu o kvalite párkov dnes a v minulosti. Preto v posledných rokoch radšej používam parízer od miestneho výrobcu.
@Micanela : som rada a prajem veľa úspechov.
@Lujzita @Sovka62 @Turek : súhlasím s Vami.
P.S.: Myslím si, že diskusia o gramatike a o socialistickom bitúnku a pod. sem nepatrí.
kimlo
No jo, je to slonie žrádlo, ešte som to nejedol ale každý to chváli, tak prečo nie?...na rýchle zasýtenie lepšie ako párok vo fazuli z konzervy. A sú tam všetko prísady ktoré mám rád. Mimochodom, najlepšie párky dostať v Lídli, bravčové, majú takmer 90% mäsa a sú fakt dobré. Treba vyskúšať...
kimlo
@concord to heslo zo socializmu platí aj teraz, a dvojnásobne, veď vládnu bolševici...a to že si zostal pri lopate je len tvoja chyba...
baobab
afataga - mala by si tu svoju trapnu papulu krotit. sa netvar, ze si v zivote nejedla parok
concord - IQ to nie je tvoja silná stránka, nevyťahuj tu na nás gramatiku, nauč sa radšej slušne správať a hlavne variť

radulienka
Veľmi známe a chutné jedlo, veď neviem, kde tí kritici vyrástli, že sa takto vyťahujú, ako keby po celý život len perfektné a drahé veci varili, že by pozostatky niektorej šľachty? @editamorkos , nedaj sa odradiť, taký je tu veľa, vďaka za pripomenutie receptu...
concord
@baobab
Ak budeš mať pochybnosti o mojom IQ, veľmi rád sa s tebou porozprávam v nemčine, angličtine a maďarčine.Koľko ty osobne ovládaš jazykov? A bezchybné ovládanie gramatiky svojho materinského jazyka je základným predpokladom IQ testov, čo tebe očividne chýba.
concord
@pusta
Ty taká hviezdna "kuchárka" na tejto stránke, schvaľuješ recept na prípravu párkov? Keby tá pani čo si dala nickname "editvaros"nebola zjavne maďarskej národnosti, tak by si o ňu ani nezakopla.Ľutujem že v tebe stále prevláda maďarský šovinizmus a že Slovensko ti dalo šancu prežiť na Ziegelfelde.Ak bol tvoj otec skutočne hráčom Slovana,som z toho skutočne sklamaný.
editamarkos
Komu nechutia párky od veľkovýrobcu, nech si pripraví sám. Na internete sa nájde viac návodov, a v rôznych jazykoch okrem slovenčiny (v nemčine, v angličtine, aj v maďarčine). Dokonca môžete z internetu objednať aj DRŮBEŽÍ PÁRKY KNACKS - Košer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia