Varenie

Dubčekove rožky

nyja - fotkanyja, 3. marca 2015

Pamätáte sa na ne? Bývali úžasné, obrovské chutné chrumkavé rožtiská. Také by som chcela upiecť, ale darmo skúšam, zatiaľ som dospela iba k tomu, že môj pekársky výrobok sa iba ponášal na Dubčekove rožky, ale nebolo presne ONO ...
Pletienky z Carfuru mi tie rožky pripomínajú azda najviac.
V poslednom čase je tu na Vareche pekárov habadej, tak som chcela poprosiť, či niekto z Vás náhodou nevie recept a prípadne i postup (ak je nejaký špeciálny) na ne. Veľmi by ste ma potešili :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Tak to som aj ja zvedavá či sa tu nájde taký recept :-) ešte si riadne pamätám tú chrumkavú chuť s domácim masielkom .-)
babav
Dubcekove rozky boli jedinecne, velmi dobre sa na ne pamatam:-).
siskam
Pamätám aj ja na tie skvelé rožky. Tiež by som rada získala recept.
evanaaa
Mám dojem, že sem niekto recept na tie rožky dal ( alebo len podobný?), možno sa prihlási. Ale ja mám v pamäti aj karlovarské rožky, tie mi tiež veľmi chutili, mali takú špecifickú chuť, tak neviem, či som si to nesplietla s nimi.
sovka62
@evanaaa , nie, karlovarské rožky boli tukové, podobné ako slané lúpačky. ie Dubčekove boli asi mliečne, zvrchu chrumkavé. vnútri mäkké, neverím, že by sa mi ešte niečo podobné dostalo do úst.
trencanka
Pekarne kde sa normalnym sposobom piekol kvalitny chlieb a pecivo, uz neexistuju. Takze ani neochutname dobre rozky a ani dalsie generacie nie, pokial sa nieco nezmeni.
aroooo
veru boli vynikajúce, nebola na ne STN, občas sa tu objavili šaláty podľa STN, teda dobré, kvalitné.....
tassiedevil
aj ja už hľadám recept na tie fajnové Dubčekove rožky a bez výsledku, skúšam už všetky možné aj nemožné kombinácie , ale stále to nie je ono...nezabudnuteľná chuť....verím, že je niekto ,niekde, kto má informáciu o príprave alebo samotný recept.....možno ho komunisti spálili.......
adina1
S tými Dubčekovými rožkami to bude asi podobné, ako s kváskovým chlebíkom z múky z veterného mlyna od @tassedevil ..... Nie je múka ako múka a tým pádom je ťažké v dnešnej dobe vyrovnať sa chuti pečiva z "čias minulých" . Ja neviem ako Vám, ale mne už dnes ani maslo nechutí tak "maslovo" ako voľakedy, keď nám ho babka namazala na čerstvý chlebík, osolila, posypala pažítkou.... mňam. Chute detstva sú nezabudnuteľné....
nyja
Karlovarské rožky tu kedysi mala čistinka, ale Dubčekove rožky boli úplne niečo iné. Sovka ich popísala celkom dobre, boli asi také. Už neviem, kde ich mám hľadať, ani stopy po nich. Preto som už aj sama skúšala vymyslieť, ako ich urobiť. No napadlo mi, že na Vareche sa zaiste nájde človek, ktorý bude vedieť :-) Škoda, ak sa nedozvieme :-(
hubata
Áno na upečenie Dubčekových alebo Karlovarských rožkov by si mohli trúfnuť jedine ich pamätníčky aby zostala zachovaná ich chuť a aj vizáž. Je to výzva pre také pekárky ako je @Izabella929 , @Tatranka alebo @ancicka. Ešte by som pripomenula aj bosniak z chlebového cesta, posypaný hrubou soľou a rascou, kaizerky, pirôžky.... Na bratislavskej Obchodnej ulici to hneď od 5.30 hod. strašne rozvoniavalo týmito výrobkami a na dnešnej Špitálskej ulici alebo v "mliečnych baroch" vám k nim ponúkli aj hrnček mlieka, kakaa, bielej kávy alebo čaj s mliekom. Prečo to zaniklo keď to bolo našou špecialitou, zdravé a lacné? Asi práve preto, lebo my sa musíme stále len po niekom opičiť.
dobryhrncekvar
@hubat á zobrala si mi z jazyka.....ten slaný bosniak bol výborný, hoci teraz sú mnohé chlebové bosniaky, na tie staré sa nechytajú
hannah22
zostali nám nádherné spomienky a naše chuťové bunky už majú to lepšie za sebou, už mi nič nechutí tak ako kedysi, ale recept na tie rožky sa prepadol do stratena, a verím že budú nové chute .....
nyja
vlasatka, veľmi si vážim, že si aj ty hľadala a chcela si poradiť :-) Zhodou okolností si natrafila na môj blog :-) Tento recept je môj, vymýšľala som ako sa dopracovať k tým Dubkáčom :-) Boli to dobré rohlíky, ale nie presne také ako Dubčekove... Keď nenájdem original recept, budem prerábať tento môj, snáď sa časom zadarí. Si milá, ďakujem :-)
nyja
hannah22, spomínam, ako sme si za socíku mysleli, že keby bola konkurencia, isto by sme mali v obchodoch lepší tovar.Dnes vidíme, akí sme boli naivní... Dúfajme, že recept stále existuje a že sa objaví :-)
vlasatka
@nyja , som rada, že som natrafila k tejto diskusii recept práve na tvojom blogu. To je pekná náhoda. Náhodou tie rožky vyzerajú super, musím ich určite vyskúšať. Ja síce nepoznám dubčekove rožky, čo bohužiaľ ľutujem a tak si ani neviem predstaviť, ako chutili. Ale na fotke pri tvojom recepte vyzerajú famózne. Máš tam zaujímavé aj iné recepty.
1x nyja
evanaaa
@sovka , ďakujem, ale ja som myslela tým, že neviem, ktorý to tu bol uverejnený recept, či na dubčekove alebo tie karlovarské rožky,, nie, že aký bol rozdiel medzi nimi, to som vedela, lebo som mala rada oboje.....
nyja
@vlasatka , budem rada, ak ich vyskúšaš. Nebojím sa ich odporučiť, fakt boli dobré, ale Dubčeky bývali ešte lepšie :-) A ďakujem .
nyja
@babkamt , máte ich krásne, celkom čistinkovské :-D Tento vami odskúšaný recept mám tiež uložený. A receptík na tie Dubčekovské rožky nemáte ani Vy ?
eva21
Tak na tieto rožky čakám hodne dlho,asi ten recept v zivote nezozeniem,kolko krat sedíme s manželom a spomíname ako sme si ich radi kupovali na desiatu a ku tomu 10dkg pecenoveho syra, toho obaleneho v slaninke,zabaleneho pozlatku(ten este je dostat kupit)
marianne
Pekárne vo Vašom meste alebo okolí určite vedia, kde recept hĺadať či na originál Dubčekové alebo Karlovarské rožky, pokial to nie je výrobné tajomstvo...napísala by som všetkým pekárňam v okolí. Norma sa dá prepočítať, recept sa neprepadol pod čiernú zem a sú v archívoch alebo pekárenskách normách.
babinka
A napriek tolkym komentom recept sa nenasiel, a tak by som to chcela vyskusat! Aj chutova pamat slabne, ale ze mi stacil na nasytenie si dobre pamatam :)
tiginko
@Eruska25 (29.5.2018 22:18)

neviem odkiaľ pochádza tento tvoj popis, ale "Dubčekáče", ako sme ich my volali, určite neboli sypané makom. Neboli sypané ničím, boli veľké a zahnuté a boli najlepšie na svete. Moja milovaná krstná zo Záhradníckej (v BA), u ktorej som často prespávala počas víkendov alebo prázdnin, ich nosila vždy ráno v sobotu odniekiaľ úplne čerstvé. A hoci som už za svoj život jedla rôzne výborné pečivá, tieto mi utkveli v mojich chuťových pohárikoch asi najviac
bubaya
No tak už konečne viem, čo sú to Dubčekove rožky - naše veľké rožky. Krásna spomienka. A boli ešte druhé veľké rožky, rovné, sypané rascou a hrubou soľou. Myslím, že tajomstvo vtedajšieho dobrého pečiva bolo v múke a v peci - múka nemala toľko lepku, ako dnes a pečivo z nej nedržalo tak pevne pohromade. Bola len dvojnulka a T650 chlebová, a pekárenské pece mali oveľa vyššiu teplotu, ako naše sporáky.
kimlo
@Tiginko (30.5.2018 23:22)

Možno záležalo na pekárni v ktorej ich piekli, u nás boli určite sypané makom. Pamätám si to veľmi dobre.
jujoska
@Kimlo (31.5.2018 06:42)

bude to pravda s tou pekarnou, ja si ich pamatam so solou navrchu
dodoh
@vrz (24.5.2019 02:17)

Dobrý večer.
Prepáčte, že sa zapájam do diskusie, ale niektorý z vás majú iné spomienky ako ja.
Ja som býval na Slovanskej ulici(teraz tam stojí Banka oproti Pyramide)
Oproti našim dverám bola,, Pekaren"kde Dubcekovske rohlíky piekli. Ako deti sme ich kupovali… s hrubou soľou. Boli to asi najlepšie v Bratislave, lebo každý deň sme ako deti rozličnych známich ľudí videli….
Ano, videl som po prvý krát Auto, čo sa dvere do hora otvárajú(spevák Sychra) ale aj našeho pana, Dubceka.
Keď si na chuť a tvar rohlikov spomínam, boli rovné, asi 25cm. Hruba sol, Dlhé a chutili asi ako teraz čerstvé
Nemecke,, Laugen Brötchen. "


 www.chefkoch.de/rezepte/1199651225822377/Schwaebische-L...

Ale za sa mi, ze robili versiu aj s Manon…..
dodoh
Prepáčte, s makom som chcel povedat
sashan
@dodoh (27.12.2019 22:31)

V Trenčíne ich nepiekli rovné,ale zahnuté v tvare C a tiež posypané hrubou soľou.