O Varecha.sk

Neviem zohnať pravé domáce oškvarky :)

anickamalicka - fotkaanickamalicka, 2. decembra 2013

Ahojte Vareškári,
chcela by som na Vianoce piecť oškvarkové pagáčiky, len ja baba z
mesta, nemám si ich odkiaľ zohnať. Minule som ich kupovala v
obchode a mali strašne zvláštny zápach. Tak by som sa chcela
opýtať, či náhodou niekto z Vás nepredáva domáce oškvarky alebo
nepozná niekoho, rada by som nejaké kúpila :) Ďakujem za pomoc

@zareaguj


Diskusia k téme

anickamalicka
Skúšala som, ale jediné, čo som z toho mala bol smrad v byte :) a tiež nechutili tak, ako keď som kedysi bola na pravej domácej zabíjačke a masť mi nechcela stuhnúť. Tak to už riskovať nechcem.
rimanka3
Bohužiaľ to , čo sa predáva v obchodoch pod názvom slanina, nemá s domácou nič spoločné, pretože tie nešťastné zvieratá sa zabíjajú mladé a chudé. Tiež mám tento problém a preto pagáčiky už roky nepečiem. Občas dostaneme nejaké zo zabíjačky, ale tie sa minú okamžite len tak.
hubata
Pravdu má @rimanka : slaninu na vytápanie nie je dostať, to čo predávajú ako slaninu, nie je slanina. Ja som si pomohla tak, že kúpim cca 1 kg bôčika a z neho nakrájam kocky, mäsové časti odkrojím, zmrazím a použijem neskôr. Ostatné pokrájam na kocky, mierne osolím a podlejem vodou. Pomaly dusim do mäkka. Potom pridám plameň, aby sa rýchlo vypražili v masti, keď sú červené, odložím z ohňa a pridám 1-2 lyžice mlieka pre chuť. A potom už ako kto je zvyknutý: ja rozmixujem časť s masťou na hrubo, ktorou potieram cesto keď ho skladám, ale časť len posekám, lebo máme radi väčšie kúsky.

Je to k jedu: už si pečieme samé chlieb a pečivo, pestujeme ovocie a zeleninu a teraz aj mäsové výrobky aby sme sa naučili robiť, lebo to čo predávajú sa nedá zjesť. Neviem prečo sa musia predávať stuchnuté oškvarky, tvrdé, bez farby, bledé.....
vampil
Malá Anička, skús si podebatovať s mäsiarom,čo si sám doma zabíja ,alebo kupuje celé polky bravčového., totiž,občas sa nájdu aj staré kusy a to je potom paráda!
Vždy ale kupuj odrezky z CHRBTA!! Tam je výborná slanina a dostaneš aj chrumkavé oškvarky,z brušiny je len taká guma a masť ani poriadne nestuhne. Oškavrky predávajú aj také napáchnuté preto,že im to za tú cenu nechce nikto kúpiť a tak skúšajú,či sa napokon niekto ulakomí,ale na trhu sa nájdu občas aj poctivci.
evanaaa
Ja si slaninu na vytápanie napriek všetkému kupujem v obchode, masť je dobrá, a aj oškvarky, nechápem, ako môže byť s toho pri vytápaní smrad, práve naopak, vonia (mi) to, a aj oškvarky, najmä pridaním mlieka pri konci. Jasné, ak sa vytápa na silnejšom plameni a horí, je smrad....treba pomaly a dlhšie. Inak, aj keď ssa zaznáva kupovanie slaniny v obchodoch, nemám inú možnosť, ale teraz, keď prišla do Kauflandu fy Macek, tak skúsim u nich kúpiť, majú domáce výrobky, dokonca aj úzkoprofilové. No, a čo sa týka oškvarkov, skúsila som kúpiť tiež tam, ale v predajni ( a aj v Bille) v priesvitnej vaničke a chutia mi, mnohokrát som vytápala masť kvôli oškvarkom, ale tú tak rýchlo neminiem a čakať sa mi nechcelo, tak som skúsila, aké budu - mne chutia a boli by sa hodili aj na pagáče. Treba ale vyskúšať.
micanela
ja kupujem na trhu v BA - v sobotu rano nabehnu tetusky z dediny a maju oskvarky, jaternice, klobasky... a fakt vynikajuce

doma sme robili oskvarky jedinykrat a ten smrad sme vetrali z panelaku este tyzden :)
rea1
ja síce vytápam masť a robím oškvarky doma pre celú rodinu ale viem - vyskúšala som - že na bývalom Malom trhu, ktorý je teraz na Poľnej ulici (pri Medickej záhrade) predáva ujo zeleninu, ovocie a vynikajúce zabíjačkové veci, pričom masť a mimoriadne chutné oškvarky má takmer stále. a ak momentálne nemá, povie, kedy prinesie a dá sa s ním dohodnúť. stoja - zatiaľ - 8€/kg a sú skutočne vynikoš. a na miletičkovom trhovisku má veľmi dobré oškvarky mäsiar p. Gunda. tiež vyskúšané, tiež môžem odporučiť bez obáv, že by som za to dostala na hlavu. ovšem, ak si trebárs z popradu alebo nových zámkov, tieto rady sú ti tak na dve veci. :-)))
sovka62
Škoda, že nevieme odkiaľ si, tu v Trnave máva dobré oškvarky aj masť firma Semat.
luss44
mám odskúšanú masť a oškvarky celé aj pomleté od Púchovskej spol. Fabuš, som s nimi spokojná, majú predajne vo viacerých mestách
rulik
@hubata , ja nemám problém s kúpením slaniny na škvarenie, potom je aj masť výborná aj škvarky, minule som ale dostal vnútorné sadlo od suseda, to bala vec, toľko masti som už dávno nemal,škvarky boli síce trochu nižšej kvality, ale dalo sa,kedysi som kúpil na skúsenie škvarky, boli aj s kusmi mäsa a ako kameň, skoro som si zuby vylámal a kúpená masť je niekedy lisovaná za studena a potom to tak vyzerá, kôli smradu sa nedá použiť
pusta
tiež nemám problém kúpiť si domácu slaninu na vytápanie, sama si vytopím krásnu voňavú bielučkú masť a nádherné vlastné chrumkavé oškvarky.
robím tak v priebehu celého roka v menších dávkach a viackrát, tak ako práve potrebujem a míám doma vždy oboje.
nekupujem hotové,a ked ,tak len veľmi ojedinele a zriedka.
minek
nuž neviem kto ako ale ja pravidelne kupujem slaninku bez kožky a moje oškvarky sú chuťovo ako zo zabíjačky, mám síce veľký keramický hrniec v ktorom to pražím, možno je to tým ale sú vynikajúce
markovka
slanina na vytapanie sa da kupit v metre za vinikajucu cenu:-) a potom su oskvarky jedna radost