Domáca bravčová masť a oškvarky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. augusta 2013
Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept)
Foto: kimlo

Kto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou Zobraziť celý popisKto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou a "fast-foodom" pri takmer celodennom prázdninovom pobyte s kamarátmi, vonku na čerstvom vzduchu... poznám výrok doktora ktorý hovoril že ak nechce mať človek problémy s kĺbmi, mal by jesť bravčovú masť, najmä domácu. A o jej využití v kuchyni vie asi každý...

200 minút
príprava

Suroviny

4 kg
1 dl
1 dl
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Slaninu, môže byť aj trocha prerastená, umyjeme, narežeme na pásy...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...nakrájame na kúsky približne 2x2cm, podľa hrúbky slaniny, snažíme sa aby boli rovnaké aspoň objemovo...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... dáme do väčšieho hrnca alebo inej vhodnej nádoby, a začneme škvariť...pridáme asi 1 dl vody aby sa nám slanina zo začiatku nepripaľovala... potom osolíme asi 2 KL soli...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...často miešame, a čakáme kedy sa slanina začne postupne vytápať..

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...asi takto...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vytápame na miernom ohni a veľmi často miešame aby sa slanina nelepila na dno. Vhodná je varecha s ostrým koncom...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...masť odoberáme do väčšej zbernej nádoby a pozorujeme ako nám oškvakry začínajú postupne hnednúť...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vtedy ešte viac zmiernime oheň, a veľmi opatrne, takmer po kvapkách pridáme mlieko. POZOR, bude to šumieť... z toho získajú oškvarky požadovanú farbu, a budúca masť aj dobrú chuť... oškvarky pomaly "dotiahneme", až začnú pri miešaní "šušťať", odstavíme, precedíme, v site z ich ešte povytláčame prebytočnú masť, a dáme vychladnúť...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...asi takto...

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...masť vo zbernej nádobe ešte premiešame aby mala rovnakú konzistenciu a ponalievame do čistých sklenený pohárov alebo galety.

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď bude masť vychladnutá, ale ešte stále v tekutom stave, dobre ju ešte premiešame, týmto zostane po vychladnutí tuhá a biela. Poháre uzatvoríme a odložíme do chladu a temna.
    Oškvarky podávame s chlebom, alebo použijeme do pagáčov, či nátierky.

    Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mantuska
aj my takto robíme domácu masť, len ku koncu pridávame ešte
trochu majoránky ktorá ju pekne prevonia
eviana
Krásna masť aj oškvarky sa Ti podarili, na 5*... ej veru to boli časy, keď sme lietali po dedine s chlebíkom domácou voňavou masťou natretým a cibuľou v druhej ruke, do ktorej sme ako do jablka hrýzli. Kedysi v kotli na dvore sme ju robili, dnes už len v kuchyni na šporáku, ale domáca je veru domáca - fajná :) Tlieskam za tento Tvoj vložený recept :)
tetrisss
Moj clovek, presne takto si robim mast aj ja, aj ked ju pouzivam uz teraz menej na varenie, ale aspon z dvoch-troch kil si sem tam urobim.
micanela
stary klasicky chleba s mastou a cibulou - mnaaam

ale priznam, ze skvarky sme doma robili iba raz /v panelaku/ a nevedeli sme to vyvetrat tyzden :-)
rulik
presne takto, len v menšom robím aj ja, akurát som si kúpil slaninu, že si urobím, ja radšej potom v kuchyni používam masť všade tam kde sa dá, radšej ako oleje, a k tomu zápachu, nebýva ho viac ako keď niekto robí zemiakové placky alebo hrianky a je to zápach príjemný
jerica
S masťou chlebík nemením za žiadny rezeň, ja dokoca "oblíž prst" s masťou .
čo povieš mám zopár takýchto paprík táto je vysoká dva a viac m.
Rastie do výšky, plody sú len na spodu , na vyšších steblách teraz má kvety.











kimlo
Podobá sa to na Bishop´s Crown, ale môže to byť neják príbuzná odroda alebo kríženec s normálnou paprikou, zadaj do googlu a daj si zobraziť obrázky, môžeš porovnať...
Ďakujem všetkým za komentáre.. :-)
smejkad
u nas bolo zvykom pridat aj trochu mlieka, hovorili stari ludia, ze ostane pekne biela mast a skvarky jemne a chrumkave, inak presne tak ako pise Kimlo ,len v kotli sa robilo na zabijacke - krasne casy to boli :-)
a Jerica - ta paprika nema chybu, ked oberies, daj foto aj na reze, teraz je ako zvoncek, vesela papricka :-)
smejkad
pozeram,ze aj Kimlo ho tam dal- tak omluva a poklona :-)
luss44
no čerstvý chlebík s masťou a cibuľkou - jednoducho pochúťka, my vytápame slaninu len občas, ale práve dnes som kúpila takú domácu osvedčenú voňavú, Tvoja vyzerá fajne, aj oškvarky
jerica
Ďakujem za info, je to ono. Musím pozrieť hodnoty štiplavosti.
mal si perfektnú slaninu , nevidela som ani si nepamätám:-(
sracz
Gramotný rcp, vynikajúca vôňa i chuť, @kimlo kamarát zároveň sa aj ja "podpisujem" pod Tvoje spomienky na detsvo! Domácu škvarenú masť robievam každoročne, podobne ako Ty, aj tu v Des Moines Iowa. Našťastie u Číňanov dostanem slaninu, aj keď iba, podľa mňa, z "baby" prasiatok (maximálne do 80 kg); ale nuž, čo narobím! Moja krajšia "prišahana" 1/2 túto maškrtu doslova "zbožňuje" a medzi rokmi 1980÷2005 mala "pauzu". Takto urobeným "šmaľcom" mám u nej "očko" ako výklad! Vďaka!
zdezda
mňaaam, môjho muža je to spomienka na mladosť, no pre neho dávam oškvarky aj do pohárov :-)
helica
@Kimlo , tuším si ten recept odkukal odo mňa, no môžem len potvrdiť, že masť aj oškvarky super a za taký dobrý "masný chleba s cibulu" stojí aj obetovať zvýšenie cholesterolu. ( Doktori nečítajte)!
@jerica - raz si spomínala v nejakom komentári Tvoju záhradku, prepáč, ale myslím si, že zavádzaš Varecháčov! To nie je žiadna záhradka, ale priam plantáže s potomkami Mičurina. V dobrom Ti závidím a želám veľa pestovateľských úspechov.
Zdraví Paneláková @helica
izabella929
@kimlo...kr ásna práca...) v sobotu som aj ja robila z 5 kg.slaniny, ale som nefotila pre Varechu...mám už tu jeden recept, takže som sa zbytočne nezdržiavala, bolo dosť teplo u ás..masť mi nestuhla ani na druhý deň...mali sme 36 st. trošku by som ešte bola nechala tie škvarky,aby boli červenšie...u nás sa také robia..ale to závisí aj od vašej chuti...dala som foto na facebook v sobotu...fajnučkééé...chystám sa piecť pagáčiky, ale zase máme horúco...páčia sa mi tvoje chlapské recepty, ktoré stále obdivujem...šikovný kuchár...)si presne taký ,,echt,,aký sa mi páči, že by mal byť chlap.-))) určite tie tvoje chute v guláši si dokážem predstaviť...ohromné...
rulik
len ešte dačo, mňa mama učila že masť škvaríme len dovtedy kým vrie(bublinkuje), je tam ešte voda preto vrie, na toto treba dávať pozor aby sa neprepálila
frezia68
Veľmi pekný recept,síce sa hodí skôr na jeseň,nie do tej letnej horúčavy,ale ten výsledok stojí za to.A priznám sa,že u mňa boduje chlieb so škvarkovými omrvinkami a ak sa mi podarí pridať fotku - kukni,ak nie,tak máš aspoň moje ***** :-)
pusta
pripájam sa k pochvalám. už aj je v kk. recept za *****
afataga
clovece nenormlane chute robis, ze sa nehanbis !!! :-) kdeze to byvas? :-)
inak sa divim, ze sa ti chcelo v takom teple
soltera
presne takto som sa to naučila od mojej mamky...@kimlo to čo píšeš v úvode je aj moja skúsenost. Keď som varila len na olivovom oleji boli zdravotné problémy... a vážne. Odkedy používam na varenie aj na chlebík domácu mast,je to pre mňa "zdravšie" :)
manya
takto robí aj môj muž, ku škvareniu masti ma jednoducho nepustí, jedine pomocné práce. Robí ju tak ako ty, len my ju dávame do špeciálnej nádoby na masť, ktorá má na vrchnáku zopár dierok na vetranie, takto uskladnená v chladnej špajzi vydrží dlho.
kika1212
úvodné foto je tak pekné, že v takúto hodinu je veľmi nebezpečné. Veru, domáca voňavá masť je najlepšia:)
radost
@kimlo
to mi ver-aj teraz v lete-temer denne - si môj muž rád dá slovenský hamburger..chlebík s masťou-posoliť-cibuľa..rajčiny..až opasok musí povoliť..a tak dokola..nepotrebuje ani olovrant iný..
ma napadlo:superžrádlo..!! :-)))
katka75
A dalo by sa to spravit aj bez mlieka? Mlieko nemozem :(
kimlo
Ďakujem všetkým za komentáre a veľmi si ich cením...
@katka75 áno, ide to aj bez mlieka, jednoducho ho tam nedáš... ale ide ho tam aj tak veľmi málo a vlastne sa hneď aj vyparí, robí skôr farbu oškvarkom. urob ako uznáš za vhodné.. :-)
limetkaa
Len malá otázka. Vydrží masť len tak v pohároch? Naši po zabíjačke dávali masť vždy do tzv. galety, ktorá mala na vrchnáku diery, aby mala masť vzduch... Inak dobrá inšpirácia na chladnejšie dni!
matata1
@kimlo boduješ! Pre mňa sú domáce škvarky najmilšou pochúťkou a masť je v kuchyni jednoducho nenahraditeľná. Mne jednoducho cibuľa popražená na oleji nevonia.
kimlo
@limetkaa áno, mne zatiaľ v pohároch masť vydržala stále. Jeden pohár mám vždy stále v chladničke, ostatné v pivnici alebo špajzi. Mám aj galetu, ale nepoužívam ju. Na 3-4 litre masti stačia poháre, lepšie sa s tým manipuluje.. :-)
rea1
v tomto teple - úplne brutálny recept. a preto idem dnes vytápať z 3,5 kila slaniny aj ja. robím to presne tak, ako ty, aj s tým mliekom. u nás sa vždy vytápala masť doma, len mojej fajnovej dcére vytápanie smrdí. chvalabohu, má vlastnú domácnosť, nemusím sa nad takými blbinami rozčuľovať. ale mastný chlieb jej už nesmrdí. ktovie, prečo? :-) takže som si zobrala na plecia starosť o celú rodinu a vytápam mame, jej sestre, dcére, synovi a aj mne sa ujde. nalievam do umelohmotných kýblikov, uskladňujeme v chladničkách a keďže na viac ako 4 - 4,5 kg nemám ani hrniec ani chuť sa s tým tento..., vytápam tú masť tak priebežne celý rok kolom dookola. ale ochotne ju používam aj na varenie. a omastiť napr. cestoviny olejom - to si fakt neviem ani predstaviť. v nedeľu na večeru bude mastný chlieb s paradajkou a paprikou. bože, už nech je nedeľa! :-))
marosko566
Parádny receptík, tiež podobne vytápam. Ale mám aj ja problém, keď vytápam v byte nedokážem to poriadne vyvetrať, resp trvá to veľmi dlho....
tiginko
ten zápach v byte celkom nechápem: vytápala som včera večer a dnes ráno ani stopa po zápachu. Nie je to tým, že by vám "horeli" ? Možno ich vytápate príliš prudko a masť sa zbytočne prepaluje, lebo ju priebežne neodoberáte...?
afataga
@tiginko mas ich vystavne :-), s tym smradom to aj mna odradza, babka chovala svinky, ked este zila, vzdy dve a ked bola zabijacka, chlapi do rana robili mast v mega hrncoch, striedali a poctivo miesali, snad na dedine vedeli, co robia, ked sme prisli ku babke za dva tyzdne, furt to tam bolo citit, tak ja ti nevim, karle :-)
evusik
práve včera som sa napchávala chlebom s domácou masťou a veľkou mäsitou rajčinou zo záhradky :-) moje najobľúbenejšie letné jedlo....
@kimlo krásny recept... u nás tiež slaninu vytápa muž a tiež dáva mlieko a vytápame priebežne počas celého roku ako nás napadne... teraz sme dva razy po sebe vytápali v pekárničke a celkom sa mi to páčilo, oškvarky krásne, masť výborná aj keď to samozrejme záleží od kvality slaniny....
havino
domáca je domáca, kupovanú som veru ešte ani nemala, mám šťastie, že vždy dostanem a nesmie chýbať v chladničke, ani škvarky a také mäsové mám, pekné ich máte obaja, aj @kimlo aj @tiginko , šikovný chlap si @kimlo 5*,
kimlo
Inak, ja vytapam slaninu uz dlhe roky, a tiez sa mi este nestalo ze by zostal v byte nejaky zapach... Treba to robit pomaly aby to nehorelo a hlavne casto miesat.
evanaaa
Že zápach, či smrad! To je krásna vôňa, najmä pri konci, keď sa už pridá aj mlieko, ja to rada voniam.....masť si len sama vytápam, hotovú nekupujem. A kedysi sme na masnom chlebe s cibuľou robili nočné smeny a aj viac hodinové.......
ocko
..len mala vsuvka ja davam sol ked ich nakrajam a necham aspon 2-3h. nalezat.niekedy sme to bolo celu noc ked sa vytapalo na kotle,teraz uz vytapam 5-6kg a musi sa to pomalicky ja tie 2,5az3h
z oskvarkov potom pripravujem pomazanku,pagaciky a rozne dodroty mnam
hubata
Komu nevonia keď sa vytápa masť, dovolím aby si prišiel ku mne vytopiť oškvarky .......
@kimlo znova predstavil tradičný záhorácky recept na masť a oškvarky, si šikulka. Mlieko sa nedáva len pre farbu ale aj preto, aby masť dostala inú vôňu a chuť. Neviem ju popísať ale s mliekom majú aj masť aj oškvarky úplne inú chuť ako bez mlieka. Samozrejme najväčší problém je kvalitná slanina akú už dnes v obchode nezoženiete (neviem či sú to ešte svine čo teraz chovajú v EÚ). Takýto omastený chleba mi najviac chutil ...... s jablkom. Skúste, neobanujete!!!!
mariamka
@hubatej sa uz tusim o tom zlatom prasati sniva a hned takto zrana! cista provokacia, netreba to s tym postom prehanat :)
mama81
Chlebík s masťou a cibuľou, takzvaný slovenský hamburger 🙂🙂 najlepšie jedlo na lyžovačke 😀😀😀