Domáca škvarená bravčová masť a škvarky fotorecept
Foto: izabella929
Dostala som od farmára dodávku čerstvej domácej slaniny na masť, takže som sa pustila ihneď do práce..robievam vždy iba z 5 kg. slaniny, lebo Zobraziť celý popisDostala som od farmára dodávku čerstvej domácej slaniny na masť, takže som sa pustila ihneď do práce..robievam vždy iba z 5 kg. slaniny, lebo mám nádobu na masť 7 litrovú..podarili sa skvelé chrumkavé škvarky..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
slanina na masť 5 kg.
-
2
pokrájala na kocky..
-
3
Do hrnca som dala 2dl studenej vody a pridala som pokrájanú slaninu..
-
4
od tej chvíle som stále miešala asi 20 min...kým slanina nezačala púšťať masť...
-
5
od tejto chvíle, ako masť vyšla až na povrch, už som iba občas premiešala a sledovala po celý čas...
-
6
keď bola slanina svetlohnedá,vypla som sporák a nechala som, aby sa doškvarilo pri svojej teplote...keď pridávam mlieko, hladina masti musí byť ustálená, nesmie už vrieť...po priliatí mlieka, škvarky sadli na spodok, vrch masti sa spenil..až po 15 min. som opäť zapla sporák ale iba veľmi slabo, postupne sa musí zahrievať, aby masť nevykypela...
-
7
do vetdy som miešala a nechala masť variť, pokiaľ úplne nezmizne z povrchu pena...počas tohto času sa škvarky opäť vyplavia na vrch a začali byť tvrdšie...až teraz začnem vyberať masť do nádoby...škvarky som ešte nechala dopekať...
-
8
keď som vybrala viac ako polovicu masti do nádoby,vypla som sporák a začala som vyberať aj škarky do misy...do horúcej masti som hodila štipku soli...a tiež hotové škvarky som posypala soľou a zmiešala..
-
9
masť je ešte strašne horúca...keď vychladne bude krásne biela...toto je asi 5 litrov masti...
-
10
masť a škvarky ...
-
11
dostala som aj čerstvé jaternice..
-
12
a obarkovú slaninu...ešte je teplá, musí sa chladiť, aby som ju mohla dať do mrazničky...
-
13
pokrájala som ju na porcie, uložila do mikroténových sáčkov a ide do mrazničky...
-
14
ja som taká labužníčka.)..najradšej mám chlieb s masťou a cibuľkou..a keď čerstvé úžasne chrumkavé škvarky, tak potom s chlebíkom a domácou sudovou kapustou...prajem vám dobrú chuť...
u teba ! Nevydržím tie muky :-)))
@malapiskota : Na toto mám recept. Namočiť rifle a ešte v mokré obliecť a sedieť v nich až do vyschnutia. Ostanú natiahnuté ako gajdy. Ale podobné scvrkávanie gatí mám skoro denne, takže viem aké je to utrpenie. Vraj silná vôľa treba. Ale v obchodoch ju nejak nedostať. Možno v Tuzexe.
tašku nemusíš, radšej plný demižón by si mohol
tašku nemusíš, radšej plný demižón by si mohol
@izabella929 : Nohy ma neposlúchajú od kolien dolu. Takže plazenie po štyroch zvládam aj hore schodmi.
je tu fajn s tebou, ale každú chvíľu sem dofrčí " trvdá lucy" a budeme
všetci sprdnutí , lebo srandičky nepatria do varechy
máš pravdu . Od Izky čo recept- to poklad. Neskutočné dobroty.
Bral by som miesto /aj neplatené/ strážnika jej komory.
a ked uz to bola rec o tych demizonoch, ja mam doma tiez nejake prazdne, nehodili by sa? ja len ze ak by bolo malo :-)
@angast teba by som za strazcu neangazovala, na tej motorke vyzeras akysi podvyziveny
ktorí by za chvíľu vyjedli jej čarovnú komôrku.
@afataga : Každá nederavá nádoba je potrebná. Ber len tie najväčšie. Nejak ich odtrepeme. Časy sú zlé.
@abdul vezmem barel
samozrejme , že treba aj posrandovať , ale niektoré osoby to neznášajú a privádza ich to do zúrivosti. Nechcem znova menovať.
A ešte k tomu nezdravému. Toto je maximálne zdravé jedlo bez
farbív, Ečiek, glutamanov, vegety , bambina a vyrobené na Slovensku
bez polskej soli a iných špecialít . Izka teš sa už vyrážame.
To by mal potom problémy.
zabiajcka je veru riadna makacka, babka robievala, ale ja som mala to stastie, ze som bola este mala, tak som cely cas len kostovala a chlapi mi potajme ulievali na dno frtana a tesili sa, ako mi chuti, ved oni to mysleli dobre, aby sa chuda decko neprejedlo :-)
@margaretka28 ako sa ti len odvdacim?
Nám stačí aj dusík/ Gejza/ a so spevom si vykračujeme.
Už ho neberieš ??? Aj k izke si chcel prísť s ním.
panenko skákava , tak to som ani nesníval
@angast necitim sa ako hun
a čo takto poriadnú klobásu. To je liek na všetky choroby.
ani taliani nemajú takú dlhú siestu. Toľko si toho prespala.
šak jeden nemal pár. Zase si vyšiel naprázdno ?
...v podvečer po zabíjačke som sklidil pochvalu a gazda ..... ved vieš asi čo , lebo ten nalieval nielem mäsiarovy ,ale najme sebe ....nevydržal dlho ,,čistý,, a nepomohol sničím
... takže @Isabela929 aj nabudúce budeš potrebovať dobrovolne sa hlásim na výpomoc , aj tu svoju 54° ušanuješ , lebo som mlíčňák ......
...ešte jeden postreh som mal ....všetci sa ,,ťahajú ,, ku Tebe - neurobíme stretko tam ??????
pekný deň všetkým
bravcova mast je dnes lepsia ako vsetky ine tuky, ktore su v predajniach.
varecha.pravda.sk/recepty/domace-skvarky-v-canade-fotorec...
ty beťárisko- zase sa ti podarilo uliať - len žiadná námaha
@izabella zatial sa startujem iba na 52-ke, aby si pecen privykla pred najazdom hunov
@izabella929 prepac, ked si to tak smiesne napisala :-)))
Takýchto mudrcov tu máme veľmi radi. Keď ťa to otravuje
pusti si Farmu , alebo Onura. Teba tu vôbec nepotrebujeme , aby si nás tu moralizoval. Ostaň radšej tam , kde si bol doteraz a nepodpichuj
a ja musím doma tlačiť šóšku(štiavu)
Krasa a dobrota!
Ja tiez nic nerobim bez kvalitnych olejov ale nanovo a pravidelne robievam domacu mast uz peknych par rokov a div sa svete, kazdemu chuti lepsie.
Robievam inym sposobom /vzdy v rure, nie na sporaku a je to takmer bez miesania/.
Nebojte sa mlieka, aj ked mast je na dlhsiu dobu.
Ja obcas davam kamoske, ktora ju pouziva "sviatocne" a ma ju vela mesiacov bez straty chute a vone. A nielen skvarky chutia lepsie aj mast ma vyraznejsiu chut, iba je dolezite, aby sa to mlieko v nej uplne vyvarilo.
= Super taketo metody nasich babiciek. Verim, ze viaceri sa k nim budeme vracat s hrdostou.
Aj preto je pre mna tato stranka krasna, ze sa tu objavuju take drahokamy.
humor, ale bojíme sa aby ste sa nedostali na čiernu listinu bosoriek
a tĺkov ,ktorým všetko vadí a nie sú centrom pozornosti. Trocha humoru ich privádza do zúrivosti a ich cieľom je rozvrátiť a znechutiť a potom majú z toho blažený pocit.
@margaretka28 : Ten ? S nami ? Nikdy. Radšej autobus pokazím.
@angast : Čierna listina mi môže byť ukradnutá aj jej autorka.
@izabella929 : Ty sa neondi, kde nájdeme takú dobrú kuchárku, ale aj peknú pivnicu na púte ?
@marianne : Kamoška, nedáme sa zlomiť. Starie klebetnie baby nám môžu byť ukradnuté. Aj tá 31 ročná zo ZA bez toho, noóó bez chlapa.
KEEP SMILING
V tomto vlákne už končím.
Ty mas Izka tak perfektne spracovany tento postup,ze ta mast sa musi sama vyskvarit,kupila som slaninku a priznam sa,ze som zabudla ako to robit viem,ze mamka davala mlieko,no nepamatam ci davala aj vodu a sol atd.vdaka za krasny popis.