Zdravá výživa

Hemoglobín a železo

ketty3811 - fotkaketty3811, 11. apríla 2011

Ahoj varecháčky.Chcela by som vás poprosiť o radu.Manžel bol na vyšetrení a zistili mu nízky hemoglobín a málo železa.Neviete nejaké dobré recepty a rady,ktoré by mu pomohli zvýšiť ich hladiny?Už vopred ďakujem.:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

vladkaku
...ja som to musela tiež riešiť kvôli operácii - takže určite pytať od lekára Fe, ktoré ráno zapiť citrónovou vodou, aby sa ho čo najviac vstrebalo (stačí 1/2 citrónu a veľa vody, aby to laicky povedané - nevyžralo organizmus), papať vnútornosti, piť červenú repu (odšťaviť, dať do chladničky - vydržalo t aj 4 dni), strukoviny (šošovica je fajn), zelený šalát (hlávkový, ľadový a pod. ) a s tým tiež ten citrón ak nebude jesť Fe. Ja som mala hem. vraj 78 a kolabovali mi žily, po 3 týždňoch už 109. Niekde som čítala, že vnútrnosti sú najlepšie, ale zelenina neuškodí a vnútornosti sú pre pečeň vo väčšom množstve dosť nepríjemné, tak ... všetko s mierou, držím palčeky
vladkaku
janger, jej, ani som nevedela, že to všetko čo som jedla a nevedela, pomohlo
sjuz
železo sa vstrebáva len z dvanástniku, a z potravy sa vstrebe 10-20%. Fe. Teda ak sú nejaké problémy s trávením, je to horšie aj so vstrebávaním Fe z potravy. Fe sa najviac nachádza v hemoglobíne.
Veľa Fe obsahuje chudé hovädzie, sardinky, tmavé morčacie.
Je možné, ýe manžel má málo HCL - teda žalúdočnej kyseliny, a preto má aj problémy so vstrebávaním železa.
Vstrebávanie Fe podporuje vit. C, a znižujú triesloviny v káve, čaji, taníny, vláknina, čokoláda, vysoká koncentrácia vápnika, kyselina fytová, šťaveľová, fosfáty, mangán a zinok.
sjuz
Mali by ste kúpiť Bio enzýmy od Swis natural, ktoré obsahujú Betaín - čo je HLC - a jesť jednu tabletu s každým jedlom,a držať v chladničke. Je lepšie ho objednať na ich stránke, pretože v lekárňach ho majú málokde.
Problém je totiž v tom, že väčšina gatroenterológov vám povie, že pálenie žáhy a podobné príznaky máte z nadbytku HCL, čo však môže byť práve naopak, a dajú vám napr. Helicid ( Omeprazol), z ktorého v starobe dostanete diabetes mimochodom, a zablokujú vám tak trávenie už úplne, pretože ten zabraňuje tvorbe HCl v žalúdku....a máloktorý vám uzná, že je to tak.
Je aj jednoduchý test na to, ako si urobiť samovyštrenie HCL, viac tu:
 www.zdravie.sk/sz/content/674-38789/hcl-zaludocna-kyse...


Samozrejme, je aj viac stránok

arasidka
takže, dievčence moje - anémia pre mňa do istého veku nebola neznáma. Až ma zaviala do nemocnici . A tam mi povedala jedna pani doktorka, že v Rakúsku predávajú nejaké pilulky, ktoré sú výťažkom zo šípok, sú vraj trošku drahšie, ale účinné.
No a na to som sa jej ja spýtala, a čo taká šípková šťava - dreň , prepasírované šípky.
"No, keď vám to má kto robiť, tak ste vyhrala a veľa peňazí ušetrila".
A tak som sa jej pochválila, že pre mňa to nie je cudzie, každý rok nazbierame, prepasírujeme na stá litrov šípkovej drene. Okrem toho ju mám rada a ešte dodávam - tak ako ja, tak aj môj muž / trpí vážnou chorobou krvi /, ročne vypijeme tejto šťavy na litre.
Pasírovaním nestratí ani c-vitamín, ani obsah železa. Dokonca celkom dobre pôsobí aj na trávenie. A tak okrem pezinského vínečka u nás vyhráva šípková dreň. A že je to zdravé a ľuďom to pomáha, pasírujeme a pasírujeme a pasírujeme..... niekedy až do troch kráľov. Primrznuté šípky sú ešte sladšie a dreň hustejšia.
marula
Aj mňa by zaujímalo pasírovanie šípok
marianna76
dobré, tie šípky... aj klíčky sú dobré na železo a tiež žihľavový čaj, pažítka. Ja keď som odchádzala z pôrodnice musela som brať železo a lekár mi odporučil aj malý pohárik červeného vina Alibernet. No tušim ho aj ja kúpim... železo je tiež v čučoriedkach. veľa šťastia, dúfam, že zo stravy ho dokáže prijať. Poznám pani,ktorej telo si zo stravy železo nedokáže spracovať.
ketty3811
Ďakujem za rady a linky.Budeme skúšať.Robím šťavu z cvikly a mrkvy a samozrejme berie aj lieky.Hemoglobín mal iba 57,teraz mu stúpol na 75 čo je aj tak strašne málo.:( .Ešte raz všetkým ďakujem.
ernest
Mojej manželke zaberá dobré červené cvikla ,a teraz naposledy železo od Jamieson (vytamíny z lekárne) majú rovnakú chut a aj , vônu ako prípravky z doby socíku, držím palce :))))
enge149
aj ja mám problémy s anémiou,okrem liekov jem čer.repu,čučoriedky,čer.vínko a teraz čaj zo žihľavy je veľmi výborný a obsahuje železo/už mi to pomohlo/..
marianna76
červená repa je fakt super, čítala som , že i keď ju zavaríte ešte stále má veľa,veľa vitamínov... tak si ju musím nachystať, aby som ju nezabudla zasiať.
ketty3811
díky,díky.Všetko skúšame.@enge149 ,ten čaj zo žihlavy manželovi veľmi nechutí,asi mu ho ochutím medom.@marianna76 ,takže môže byť aj zaváraná.Tá mu chutí viac.
viera1
A ešte pridám radu :nesmie piť čierny čaj,ten bráni vstrebávaniu železa.
manka1
@ketty3811 , všetko čo ti varecháči popísali je dobré. Najlacnejšie a čo ja viem aj najúčinnejšie je obyčajná žihľava. Na všetky spôsoby. Nie som chemik (to ti musí potvrdiť niekto kto je) ale moje info sú také, že vraj zloženie v žihľave je len nejakou jednou časťou odlišné od hemoglobínu.
Dá sa z nej polievka, prívarok, do slaného pečiva, atď. Zaliatím horúcou vodou sa stratia pŕhlivé látky, a dá sa aj na chlebík nakrájať potom. Píšeš, že manželovi nechutí, ale skoro všetko čo je zdravé nám nechutí, už sme rozmaznaní. Na tie chute zdravia si je treba trochu zvykať.Skoré zlepšenie stavu prajem manželovi. Teraz máte šťastie, že je jar, a začína to všetko znovu rásť v plnej sile.
sylvinka
Skús žeruchu. Môjmu synovi,keďmal málo železa, pomohla.
2010
Co je zaujmave ze iny kraj iny mrav, u nas absolutne totalne ine radia napriklad daleko najlepsia
1- pecienka telacia , kuracia pecienka atd.
ale aj tofu a tak isto hlavne hovadzie maso co je tiez vysoky zdroj zeleza .
( tabulka je dolu) :
 www.askdrsears.com/html/4/t043100.asp...


enge149
@ketty3811 ,táto žihľava mladá je veľmi účinná,aj keď veľmi nechutí,dnes o tom hovoril Havelka v TV 10 dní sa má užívať a pomáha,ja dnes odšťavujem,vieš si to predstaviť ako to vyzerá,.ale pijú to nasilu všetci,ja som za..všetko čo pomáha vypijem..skús ešte posekať nadrobno a dať do praženice alebo dnes som pesek.dala na varené zemiaky horúce ako petržlen,nie je to ani cítiť,ale železo je tam v prír-forme..
ketty3811
@enge149 ,odšťavuješ žihlavu?Nám sa dnes pokazil odšťavovač.Nachystala som si cviklu a mrkvu,zapnem a nič.:-(( Ešte raz všetkým ďakujem.
marianna76
ešte som si zmyslela, keď som bola pozrieť ako sa darí mojej fige, ktorú sme pred týždňom zasadili už von. Tú sme zohnali, lebo figy tiež super na železo aj jahody... že vraj ho majú veľa. a je dobré aj B, lebo to podporuje lepšie vstrebávanie...
marianna76
a ozaj, dúfam, že manžel bude spolupracovať a bude na sebe pracovať... veľa šťastia. Poznám takých, že žena sa snaží,snaží, zisťuje a muž sa jej vysmieva, robí jej naschvál a ešte na ňu nadáva, že on také hoci čo nemieni jesť... verím, že tvoj je lepší a toto ťa nikdy nestretne a tvoja /aj naša/ snaha bude k niečomu užitočná... veľa zdravia
ketty3811
@marianna 76 ,ďakujem,manžel sa snaží.Aj sám si hľadá na nete,čo by mu pomohlo.:-) Včera sme sa dozvedeli,že aj GOJI (kustovnica čínska) obsahuje veľa železa.Tak skúša aj toto.
hubata
Manžel ani nemusí vedieť že je napr. žihľavu alebo iné zdravé veci, musíš mu to tak ochutiť aby nevedel že je to žihľava, napr. cesnakom alebo č. korením. Primiešať ju po troche napr. do kapustového šalátu, alebo namiesto petržlenovej vňate nadrobno posekať do polievky, pomazánky, ryže, na zemiaky, do gulášu. Tak isto ako ja deťom nepoviem že do pomazánky som dala kvasnice a zjedia. Všetko tmavé ovocie a zelenina je dobrá na krv: baza, černice, šípky, ríbezle, červená cvikla....Teraz na jar začína rašiť chren a to je poklad na jarnú únavu, málokto si to uvedomuje že stačí zájsť do vinohradu, na lúku a vykopať, netreba kupovať v tescu dovážaný z Poľska. Je tu šťavel, tiež zdravie zadarmo. Súhlasím s lekármi že my by sme zdravie mali brať z toho s čím tu žijeme, čo sa urodí u nás a nie sa spoliehať na vitamíny z pomrančov, avokáda, pomela.
betka11
@ketty3811 opýtam sa ťa nemá tvoj manžel intoleranciu mliečnej laktozy? mi ju máme a obe dcéry maju málo Fe.Pokial nám to zistili tak lekár ich napchával tabletami a nepomáhalo,až keď sa zistila príčina tak zmenil prípravok,trochu sa to zlepšilo lebo tiež majú problém jesť zdravé veci,to je môj postreh
arasidka
eraserhead, čírou náhodou som si až dnes prečítala tvoju otázku, ako pasírujeme šípky. Nie je to ani jedno z tých, čo si nám ukázal na obrázku, používam špeciálne - doma vyrobené sitá, ktoré v obchode nedostaneš kúpiť v danej podobe, sú zostrojené z dreva a špeciálnych sít, ktoré zháňame cez výrobcov sít. Tento rok vyskúšame nové, v prípade, že nebudú dostatočne dobré, skúsime zohnať sitá zo Švajčiarska, vraj tam ich vyrábajú.
wikky27
Ketty3811 :
Ahoj, ja mam toto iste čo tvoj manžel! ..tiez mam malo hemoglobinu a malo zeleza.....ja som chela darovat krv ale nemozem ..... bola som u doktora on mi predpisal lieky sorbifer durulus.a potom mi dal papier s potravinami kde najviac obsahuje zelezo .....je tam napriklad ,por, spenat, susene marhule,pisatcie, orechy, mak,sosovica, hrach, fazula,zemiaky,vajca,,pivne kvasnice, hovadzie meso, jahnacie maso,kuracie maso,mandle,sojova muka, kukricne zrno,zeleny hrasok,bravcove maso,hovadzia pecen,slnecnicove semienka,, ovsne vlocky, potom tie cokoladove gulky.... to mi dal doktor a odporucal mi aj zelezite vino....ale to som este nemala...tak neviem ake to je ....tak dufam ze to pomoze:)