Rôzne

Čo sa mi nepodarilo

abdul - fotkaabdul, 25. novembra 2018

Neviem, či niečo podobné na vareške už neexistuje, ale skúsim. Pri varení, zvlášť v začiatkoch sa nepodarí mnoho dobrých úmyslov. Ak nepočítam vykypené mlieko na sporáku a pripálenú praženicu, tak v začiatkoch som sa hrdo rozhodol urobiť škvarkovú nátierku. Pomlel škvarky, uvaril vajcia na tvrdo, pridal horčicu, nakrájal cibuľu, trochu bravčovej masti, štipľavej papriky,nadrobno pokrájal uhorky a pozháňal poháriky od detskej výživy. Natlačil a uzavrel. Zo 20 pohárikov vyšlo. Pivnica fajn teplučká, aj v košeli sa dalo posedieť. A po mesiaci mi nátierka tiekla po policiach. Krabica od čižmičiek do ruky a všetko vyhodiť, aj s pohármi. Skoro ma šlak trafil. A potom som si od mamy vypočul rozsudok. Čerstvá cibuľa začala kysnúť ako keby len kvôli tomu bola na svete. Kto na tomto svete mohol predpokladať, že cibuľu najprv treba opražiť aspoň do sklovita. Odvtedy sa ešte zopár prešľapov našlo, ale o tom radšej pomlčím.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ja som sa v začiatkoch ulakomil na domácu bravčovú paštétu, deti boli malé, fľaštičiek od výživy bolo dosť a keď som v pivnici zaplnil poličku, bol som na seba pyšný. Nie dlho, po nejakom čase som jednu fľaštičku otvoril, reku treba ochutnať. Tým smradom by sa dalo zabíjať na bojisku. Tak dopadli všetky, naviac farbu začali meniť všetky . Keď som potom konzultoval, jasno bolo hneď. Spýtali sa ma:" Sterilizoval si 2x?"
Samozrejme, že nie, veď vyzerali tak pekne. Odvtedy časované bomby nerobím.
grejsy
To sa ti preto lialo po polici , nakoľko si tam dal tie vajcia . To oni spôsobili a nie cibuľa. Stalo sa to aj mne presne to isté , všetko som musela vyhodiť a o tom pachu , úúúf ani nejdem tu písať , bléé.!!
haji
Já jsem tak pohořela se zavařováním - broskví. Dobře před 25 léty. Měla jsem dva druhy - malé, chutné, domácí a - velké, žlutomasé. Nedělala jsem mix, každý druh zvlášť, zavařovala jsem v jednom dni. No a do měsíce všechny sklenice s malým broskvemi oplesnivěly a s velkými zkvasily. Od té doby jsem broskve nezavařovala. A všechno ostatní zavařování dělám s pokorou, sanitární čistotou a vědomím, že po úspěchu může přijít pád. Dodnes netuším, v čem byla zrada.
alena45
Stalo sa mi už kadečo, ale keď som robila bôčikovú nátierku - poznáte to, 2 hodiny pečiete bôčik, potom nejakú zeleninu meliete, potom to varíte dohromady dlho, predlho, vyšlo 8 pohárikov od výživy, dáte to sterilizovať a únavou zaspíte. Je to červené a mastné a všetko to máte na stenách a nábytku, lebo voda vyvrela a sklo popraskalo a strieľalo po kuchyni.
To, že som pečeňové halušky zavarila do studenej polievky, to je nič. Ale tá polievka, keď ju pomiešate - to je pohľad ! Varila som vtedy pre návštevu. Ten trapas !
bubaya
:DDDD Vyzývam aj ostatných varecháčov, aby sa pridali, je to krásna téma a šťavnaté príspevky.
Aj ja som mala také veľmi intenzívne pnutie, byť tou gazdinkou, čo pre pierko aj plot preskočí. No, nepreskočila som. Lečo mi explodovalo, cákance po stenách som dva dni škrabala. Po roku mi explodovali a vykypeli dusené dubáky. Odvtedy lečo len na surovo a dubáky len do octu.
A čalamáda nikomu nechutila, zaváraný karfiól vraj smrdí, egreše sú chlpaté a malé, ríbezle kyslé, lekvár bez jadierok nanič, s jadierkami ide do zubov, malinová šťava sa premenila na víno, feferónky s hrozienkami aj lekvár z paradajok som jedla sama...... Strúhané jablká na koláč a slivky vo vlastnej šťave zhnedli od staroby, černice boli samé jadro, rezance sa mi lepili na dosku, na nôž aj na seba......majonéza sa mi permanentne zrážala, keď som už rozbíjala tretie vajce, aby som ju napravila, tak som si povedala - a dosť. Tej nezaplatenej práce, tých zaplatených surovín, elektriny, vody.....a ten účet za splachovanie, keď som tým kŕmila nakoniec rybičky. Ušetrila som za to pierko, ale čo stálo to ostatné, ani nepočítam. Teraz si robím len veci, ktoré sa doma oplatia urobiť a sú lepšie ako v obchode.
nephilim
Vždy 50:50 fazuľka a raz tekvicový kompót. Ako decko som ho milovala. Nuž mama opäť zavarila. Ten zápach ako mliečne zvratky vystavené celodennému slnku v skleníku, to zrazilo z nôh každého.
Mne brutálne zhorkla oškvarková pomazánka nezavarená. Cibuľu sme mleli v mlynčeku na mäso. Nech ušetríme robotu. Nedalo sa jesť.
kucharka
A už sa niekomu “podarilo” po dvoch hodinách varenia hovädzieho vývaru, nachystať si sitko, kastrólik a precediť vývar do umývadla?
To je tak keď popri varení ešte máme rozrobených kopec iných vecí...
abdul
Teraz spomeniem nie moju slabú chvíľku.
V dome, kde som rástol suseda varievala fazuľu. Vynikajúcu. Nie struky, ale volali sme to bôb. Keď bola hotová, a my detiská sme lietali po dvore, zavolala ma na fazuľu, lebo vedela, že s radosťou sa napakujem do prasknutia. Skôr narodení si isto pamätajú maďarský tlakový hrniec, tuším kukta sa to volalo. Pekný 4 či 5 litrový. Pufkal, ku koncu syčal, no zážitok. Nakládla do neho skoro vrchom, vraj aj na tri dni. Fazuľa vo vnútri napučala, narástla a keď jej bolo tesno zmyslela si, že sa ide pozrieť von. Ten klobúk, čo slúžil ako ventil vystrelilo a vtedy som videl ako hrniec strieľa rozvarenú fazuľu cez ten malý odfukovací otvor až na strop. Kým mala silu, tak jej to šlo celkom slušne. Niečo sa prilepilo, niečo spadlo. Ja samozrejme veľký krik a rehot, lebo také niečo každý deň človek nevidí. Vyhnala ma metlou a ja na dvore tým nešťastníkom, ktorí to šťastie zhliadnuť podobný výkon nemali, som musel podrobne vyrozprávať ako dobre drží fazuľa na strope. Na fazuľu som aj tak nezanevrel.
evelynba
@Bubaya (26.11.2018 13:42)

Veľmi dobre poznám, ani ja som nepreskočila. Kedysi som chcela byť veeeeľmi dobrá gazdiná a robiť čo najviac vecí sama, ale často to skončilo ako u teba. Nejedlo sa, marhule sa stali tmavohnedými v akomsi želé, karfiol hnedo-sivý, zaváraný cesnak modrozelený, lečo kyslé ako ocot išlo do smetí a pod. Teraz už robím len to, čo sa osvedčilo a o čom viem, že sa aj zje. Aj tak je dosť čo robiť a v mojom veku sa mi už zdá, že som nejaká omnoho pomalšia a už toho toľko nestíham.
evelynba
@Abdul

Na rozdiel od Grejsy si tiež myslím, že to cibuľa je na vine. Aj mňa tak mama učila, že cibuľa ľúbi skysnúť. Mne tak skyslo lečo, odvtedy ho zaváram bez cibule a bez tuku (ten zas ľúbi stuchnúť), len paprika a paradajky, soľ.
afataga
Hahaha, konecne nejaka sranda, som sa pobavila, ak ma napadne nieco, co sa zas mne naramne podarilo, pridam. Zatial si neviem spomenut, takze bud som taka sikovna, alebo mam sklerozu.
haji
@Abdul (26.11.2018 14:44)
Podobně jsem vařila sóju. Nešla ven, ale bohatě stačila ta tekutina kolem. Lepkavá a v aerosolovém provedení byla všude. I na linu, to jsem zjistila, když jsem se přizemnila. No, veselo bylo veselo. Ale za určitou dobu jsem vaření sóji v papińáku přišla na kloub. Kdybych nebyla tvrdohlavá, umřela bych hloupá. To jsou takzvané nepřenositelné zkušenosti. A ještě jedna nepřenositelná - nikdy nevařit, když je člověk unavený. Opět papiňák a srdce na slanině. Na uhel bylo oboje - srdce i papiňák zevnitř. Tvrdošíjně jsem ho několik týdnů drhla. Svoji funkci ale už neplnil, protože jsem v závěru zjistila, že se v něm roztekla pojistka. Nová pojistka byla k nesehnání a tak zářivě vydrhnutý papiňák odešel do věčných lovišť s nablýskaným kabátem. Když se daří, tak se daří.
bubaya
Aj drevená sa dá zničiť, si nemyslite. Ja som varila mexickú fazuľu a zabudla som na ňu, asi som nevypla plyn. Kde som sa flákala, neviem, asi som bola fajčiť na balkóne....Okno bolo otvorené, tak som zacítila, že niečo horí, až keď bolo neskoro. Ja som nepripálila len tú fazuľu, ale ja tú varechu, čo v nej trčala, spodok bol tiež na uhoľ. Ten smrad bol strašnýýýý, hrniec som rajbala asi týždeň, ale podarilo sa, darmo, nemecká kvalita. Odvtedy nám asi rok nesedávali na streche holuby, zrejme sa priotrávili, haha.
haji
@Abdul (26.11.2018 17:52)
Není kumšt skrze dřevěnou vařečku zapálit digestoř. Moja mamka si dala na plný výkon hořák plynu - největší kolečko. Na to kastrol s nějakým jídlem, do toho větší vařečku. Někdo zazvonil. Maminka vyběhla k vratům. Byla to nejukecanější sousedka. Maminka zapomněla na kuchyň. Tatínek se vrátil domů dříve z práce. Ve vratech dvě ukecané dámy, chodba zalitá světlem. Nutně šel do sklepa, ale naštěstí "švenknul" okem do kuchyně. Hořela vařečka a od ní "blafla" digestoř. Otec zachoval chladnou hlavu. Kastrol s vařečkou hodil do dřezu, pustil vodu. Skočil ve vteřině ke gauči, popadl dvě deky. Hodil je na digestoř. Tak na sucho zahasil. Ukázalo se, že právě oheň "oblízl" elektrické dráty. Si vyber...
nephilim
Ešte som si spomenula: brat chcel zapôsobiť na súčasnú švagrinú. Sestry jedna v Austrálii, druhá v Dánsku. Rodičia na dovolenke. I zrak mu spočinul na uhorkách, že zavarí. Však zvládne, na Zelku návod je. So slečnou naložili, dali do hrnca...A šli "zbierku motýľov" obdivovať. Ako obdivovali, tak obdivovali. Na uhorky zabudli. A také pekné im ostali - sivé a sťa guma. Ale "motýle" úrodu priniesli. Volá sa Janka.
frezia68
Moja kolegyňa,ináč v práci šikovná Ing. ,ale s varením len začínala po vydaji,tak zavarila uhorky do čistého octu.Nám sa to zdalo neuveriteľné,ale ona na to išla svojou logikou.....veď kyslé,nie? No a ja len pred pár dňami som mala chuť na palacinky.Do cesta pridávam na záver trocha oleja,nemusím potom pri pečení na panvicu. Dole v linke mám olej vedľa octu a pri upratovaní som zamenila poradie.Ako obyčajne mysliac si,že siaham na olej,vliala som ocot.Mala som posledné mlieko.....chuť na palacinky zašla s vodou v splachovači.A nepýtajte sa,že koľko mám rokov.
sracz
Vážený a milý @Abdul , kamarát varešiak a spolugazdiniak. Ďakujem Ti za nádherné "nakopnutie" či prihrávku na smeč, ako som nazval otvorenie Tvojej témy. Nebudem sa schovávať za vyše 60 ročné úspechy v kuchyni a priznávam, že "kopancov" som sa v priebehu desaťročí navystrájal "haďabej"! Aspoň jeden za všetky, ale už z tých novších spáchaných tu za "veľkou mlákou"! To bolo tak! V meste Waukesha, štát Wisconsin našiel bydlisko aj našinec Laci Šranko, bývalý dobro_gitarista košickej country skupiny Veslári a mimochodom môj diplomant, ktorý sa tam presťahoval aj s rodinou. Niekedy okolo Mikuláša roku 2007 som sa s ním zakecal na Skype, lebo som sa "musel" pochváliť nainštalovaním programu Picasa 3, pomocou ktorého upravujem aj foto k rcp na Varecha.sk. Keď sme už diškurovali tretiu hodinu, prerušilo nás hlasné až revúce pípanie domáceho alarmu. Vytreštil som oči ako kanec na myškára a zaujúkal som: "čo sa do frasa deje"!? ... Laci mi so stoickým kľudom zahlásil: "Horíš"! Vyletel som ako z kanóna vystrelená guľa o poschodie vyššie, kde sme mali kuchyňu! Bola plná dymu, podobne ako všetky miestnosti na hornom podlaží a na šporáku horeli čierne zuhoľnatelé zvyšky mojeho superextravagantného guľáša v kombinácii hovädzia nožina a bravčový orez z krkovičky. Roboty a vetrania na celé popoludnie. Kastról putoval do odpadu, nevyčistil by ho ani "áreštatnt" a záclony, aj po opakovaných vypratiach, "šmerdzeľi jak ciganovo čereva" ešte dobré dva mesiace! Tak hore hlavu, žiaden učený z Neba nespadol a človek sa učí až do smrti a aj tak na slávu Božiu odíte ako "dilino"! ... ta ňe?
ivkamatko
@Kucharka (26.11.2018 14:41)

Mne sa podarilo, že chcela som dať do hovädzej polievky petržlenovú vňať a namiesto nej som dala zväzok kôpru/mrazený/. Urobila som z toho kôprovú omáčku, k tomu mäsko z vývaru, bolo to dobré, ale množstvom tej omáčky by som nakŕmila pol sídliska. Odvtedy mi vždy manžel prízvukuje pri varení kôprovky, aby som jej nevarila veľa. Vtedy ju jedol niekoľko dní/asi kým nebola zlá/. Nemala som skúsenosti, bola som mladá, dnes by som tú omáčku uvarila trebárs zo štvrtiny, zbytok by som dala do mraziaka, alebo zavarila by som v tom vývare rezance. Vtedy tie rezance nebolo k čomu podať, polievka sa nekonala a ja som sa dodnes nepriznala. Možno to urobím dnes večer.
rulik
ešte som si spomenul na moje detské roky(ZDŠ), keď som prišiel zo školy, zvyčajne sme mávali navarené, len si prihriať, ale tentoraz som si chcel uvariť vajcia na tvrdo, dal som ich do obedárovej rajničky(vtedy boli také hliníkové), zalial vodou a dal variť, mrkol som na lístok - odkazovač, čo mi ešte mama kázala urobiť, dones zemiaky z pivnice, nuž bežím, kým sa vajcia uvaria stíham, pot ma oblial, keď som sa vrátil k zabuchnutým dverám a kľúče som mal len od pivnice, mohlo byť pol druhej a ako prvý sa vracia otec až o 15,15 hod, nebudem naťahovať, neviem prečo, 1 vajce bolo na strope nad šporákom, druhé po celej kuchyni a rajnička mala také natavené zdeformované dno-na vyhodenie
mitzy
Brigádovala som ako ucho počas jedného leta na Panskej ulici v Bratislave v malom podniku a do umývačky riadu som dala jar. Nevedela som, že tam idú tablety. Ľudia, tá pena, čo sa odtiaľ valila...hrozné :-D
kucharka
Ešte ma napadlo...
Keď sme boli tie prvé razy po revolúcii v zahraničí a prvýkrát sme videli syr “babybell” tak sme si ho odbalili z papierika a nevedeli sme, že ešte máme ošúpať aj ten plastový obal. Zjedli sme to aj s tým a zalizovali sme sa až za ušami.
Doteraz sa na tom smejeme...:-))
kecupicek
Čo sa vám podarilo, mne sa podarilo 2- krát. Prvýkrát sme varili vajíčka vo vysokoškolskom internáte. Odbehli sme si na skúšku z nemčiny a dúfali, že sa bude nemčinárka ponáhľať. Nestalo sa. Nemčinárka nám dala skúšku za 1, ale chcela si ešte pokecať, lebo nás učila aj na strednej. Voda vyvrela a vajíčka boli rozstrieľané po celej kuchynke. O 20 rokov neskôr. Bola jeseň 1989. Dopoludnia sme kúpili farebný televízor. Hneď sme ho sprevádzkovali a tešili sa ako prekvapíme syna, keď príde zo školy. Večer mali dávať - Sisi, mladá cisárovná- . Bude oslava aj krásny zážitok z filmu, ktorý uvidíme prvýkrát vo farbe. Urobíme si na večeru obložené chlebíčky, aby bola tiež taká trochu slávnostná. Dala som variť vajíčka a spokojne sme pozerali na Večerníček. Na vajíčka som úplne zabudla. Odrazu streľba ako na strelnici. Voda vyvrela a vajíčka rozstrieľané po celej kuchyni a najviac na povale nad sporákom. Plná kuchyňa dymu a ten smrad sme nemohli vyvetrať celý týždeň. V sobotu som maľovala. Na túto oslavu nikdy nezabudnem. A k tomu všetkému ešte - Nežná revolúcia-. Babka lamentovala:-Koniec sveta sa blíži.........
evanaaa
No, ja tiež mladá prvogazdinka, išla som vyprážať tie biele lupienky, nespomeniem si, ako sa volali, viete iste, o čo ide, po vypražení v oleji napuchnú. Vôbec som nerozmýšľala, keď som si vzala sitko z umelej hmoty, dala doň pár lupienkov s tým, že ho rýchlo vytiahnem, lebo zvykli napuchnúť za pár sekúnd, aby sa nespálili. No vytiahla som len rúčku s obrubou, pletivo sitka sa roztopilo v horúcom oleji, ja som len pozerala vyjavene na ten zvyšok, čo mi ostal v ruke, ten sa možno neroztopil, leb
viera1
Nemám také katastrofy,až na jednu:dusila som plátky mäsa a ako žlčníkárka som s MČK šetrila,ale vtedy som usúdila,že štipku dám.Chvíľu predtým som presypala do fľaštičky MČK a ako som manipulovala nad kastrólom,kýchla som.Hlavu som síce stihla otočiť stranou,ale ruka,no...vysypala som pol fľašky do kastróla :(.Povyberala som mäso,opláchla pod horúcou vodou a uvarila kôprovú omáčku.Rodina sa čudovala,že zmena...nepriznala som sa,ale poučila som sa - čokoľvek pridávam,nikdy priamo do hrnca (ocot,korenie,soľ),ale vždy si to pripravím bokom :).
kucharka
@mata3636 , viem, znie to absurdne ale je to tak.... sme to už raz odbalili a tak sme si mysleli, že to pod tým papierom je na jedenie. A ono zase až taký veľký rozdiel medzi babybellom a plastom asi ani nieje... :-)))
mitzy
@Kucharka (29.11.2018 23:00) mi to pripomenulo ako sme so sestrou pálili sviečky a voskovali sme si brušká prstov a vosk samozrejme aj ochutnali :) ach fuj (také to veselé fuj po rokoch) ;D
sovka62
Ale sta ma pobavili.... Hneď mám lepší pocit,že nielen ja som "kopyto".
Práve dnes mi synovec rozprával, že robil škvarkovú nátierku. Až tak domácu, že kúpil slaninu, pokrájal, vytápal... Uvaril vajcia, nachystal cibuľu, horčicu, atď.... Oškvarky sa mu mleli akosi ťažšie. Pochopil, až keď mu synáčik tichúčko povedal: "Tatinko, keď si topil tie oškvarky, mne do nich spadol taký malý plastový panáčik".
viera1
@Kucharka (27.11.2018 23:01)

No,nie je to plast,je to vosk a pripomenula si mi detstvo,keď mama kúpila eidam,ten bol obalený žltým voskom a ja som to olupovala . Jesť som to síce nejedla,ale žuvala som...mama sa hnevala a vymýšľala si,čo všetko sa mi môže stať :-).Prežila som :-)
viera1
@Mitzy (27.11.2018 18:32)

Mala si kuchárovi ukradnúť ocot a vyliať do umývačky - prestala by peniť :-)
ivkamatko
Ešte ma napadla jedna vec. Bolo to dávno a na Veľkú noc sme kúpili takého barančeka. Trebalo ho len dozdobiť. Ja som mu dala peper ako očká, ale nejako na nesprávne miesto a vyzeral ako pes. Aj deti sa pýtali, prečo som toho baranka premenila na psa. Vyzdobila som ho aj šľahačkou, akože kožušinka, ale šľahačka klesla a bol z neho nemecký špic.
ivkamatko
Ale som smutná, že sa to nikomu nepáči, z čím som sa zdôverila. Teraz smutné, ale vtedy to bolo u nás v rodine fest veselé zábavné, mali sme aj skutočného psíka - nemeckého špica a ja som sa vynašla tak, že chcela som mu urobiť kamaráta. A toto už na deti zapôsobilo. Páčili sa im to . Len sa baranček /či psíček/ u nás nejedol. Keď sa deti po čase opýtali, že kde je baranopes, vravela som, že som ho podarovala pani poštárke. Nebola to pravda, skončil nakrájaný v záchode. A to moje dospelé deti ani teraz vedieť nemusia
haji
@Ivkamatko (3.12.2018 08:24)
No vidíš, ty psího beránka a já rozdvojeného, propchaného špejlemi, aby držel při sobě. Pekla jsem každou půlku sólo... Když mě viděla moja babka, držela se za hlavu. Spojenými silami jsme ho zlepily aj marmeládou. Potřela jsem ho marmeládou i na povrchu, nijak mu to neprospělo. I posypala jsem ho, chudáka, kokosem... odmítla jsem dělat bílkový sníh nebo čokoládu. Nebožákovi ten kokos zrůžovel... Snědli jsme ho s čajem ke snídani, rozlepeného. Narozdíl od těch vysušených - výstavních, byl jedlý.
kecupicek
Môj kolega , slobodný mladý muž si odbehol cez obedňajšiu pauzu domov uvariť špagety, lebo uzavrel s bratom stávku, že on skôr našetrí na nové auto a preto si bude variť sám. Špagety uvaril, ale ako ich začal cediť, pri dverách zazvonil poštár. Ako sa tak veľmi ponáhľal drgol do sitka a to sa naklonilo tak, že sa všetky špagety zošmykli medzi kuchynskú linku a plynový sporák. Bolo tam prachu a pavučín, tak sa ani nenamáhal a bežal naspäť do práce. Na otázku čo obedoval, len mávol rukou a bežal. Po práci mi vyrozprával čo sa stalo, tak som ho so smiechom pozvala na neskorý obed, aby na to auto predsa len ušetril. Objednala som mu stravné lístky, aby nechodil celý deň o hlade, veď špagety celý rok variť nemôže a iné nevedel. @Dvorka (27.11.2018 15:29)

kecupicek
A čo sa také stalo? Moja nevesta ju takto robí dodnes a syn ju chváli aká ja dobrá kuchárka.@Radox1 (4.12.2018 15:37)