ahojte, nemáte nejaký dobrý recept na cesto na pizzu? moje deti ju majú veľmi radi, ale už som vyskúšala asi 5 a stále to nie je ono ako v reštaurácii. Vždy je nejaké tvrdé suché, neviem si pomôcť čo robím zle :-(
Nemáte niekto dobrý recept? Alebo si ju mám radšej objednať? :-DDD
toto je to najlepsie, na co som doteraz natrafila, mnohe kupne sa jej nevyrovnaju
ked mam, pouzivam do nej aj pizza muku, ale nieje nevyhnutna :-)
400 g hladkej múky
300 g polohrubej múky
100 g zemiakových knedlí v prášku
0,3 dcl jedlého oleja (lyžica bravč. masti)
kocka kvasníc(má 42 g)
l kávová lyžica cukru
2 kávové lyžice soli
drvené rajčiny (kečup) a jedlý olej na natretie cesta
...a samozrejme syr, saláma, šunka, klobása, kukurica, paprika, feferóny, cesnak – komu čo chutí.
Postup :
Z kvasníc, vody a cukru urobíme kvások (nakysne asi za 15 min.). Zmiešame obe múky a zemiakové knedle v prášku, pridáme soľ, olej, kvások a zamiesime stredne tuhé cesto - približne ako na buchty. Kvalita cesta závisí na jeho dôkladnom vymiesení - až počuť praskať bubliny vzduchu.
Cesto necháme vykysnúť na dostatočne teplom mieste (cca trištvrte až 1 hod.).
Zároveň si pripravíme prílohy, ktorými budeme pizzu pokrývať, vrátane syra, oleja a drvených rajčín (kečupu).
Cesto po vykysnutí rozdelíme na 230g diely na dobre pomúčenej doske. Každý diel rozvaľkáme do tvaru kruhu na výšku asi 2-3 mm, potrieme v šírke asi 2 cm od okraja olejom, v strede drvenými rajčinami (kečupom) a pokrývame. Suroviny kladieme na cesto striedmo, aby pizza nebola mazľavá.
Pizzu pečieme na suchom plechu jemne posypanom múkou, v strede rúry, zapnutý vrch aj spodok, pri teplote 250C do zlato-hneda.
Nikde nepoužívam mlieko (ani v kvásku), pretože mlieko pri vysokej teplote karamelizuje a potom je cesto po upečení na krajoch tvrdé !!!
Aby som nenašpinil veľa plechov, nastrihám si dopredu štvorce papiera na pečenie, ktorý posypem jemne múkou a na ne dávam cesto.