Keď sme so sestrou boli ešte len také žubrienky, stávalo sa dosť často, že nám veru nechutilo niektoré "dospelácke jedlo".
Napríklad - taká kôprovica - brrrrrrrrrr, hotové muky pekelné.
Držková polievka - radšej hladná spať, ako ju ochutnať.
Tekvica - detto .../moja malá sestrička pri jej jedení vyberala každý "slíž" nakrájanej tekvice a ukladala ich okolo taniera :)
Rascová polievka - ne ne ne ....
Pečienka na šťave? Leda tak šťavička so zemiakmi, alebo namáčť do nej chlebík. Preto nám mama vymyslela mletú pečienku, pripravenú presne ako klasicky nakrájanú na malé kúsky, ale nakoniec do nej zamiešala vajíčka a to už bolo papaníčko aj pre naše malé - ešte nedorástnuté huby.
Nejedenkrát musela mama všelijako skombinovať také jedlo, ktoré sme nemohli ani cítiť.
V tom čase, keď sa mojej sestre ledva prerezali dva spodné zuby, mama varievala re ňu jednu polievku, ktorej sme sa nevedeli obe dojesť, lebo bola sladučká a zasýtila nás dostatočne.
Pred pár dňami sme si s Al Rašidom na ňu spomenuli, lebo v čase, keď sa postupne moje tri deti učili držať samostatne lyžicu v ruke, som ju občas varila aj ja a kupodivu, keď som sa ich spýtala, akú polievku "má mama uvariť", jednohlasne kričali, že tú sladučkú.
A tak som vzala liter mlieka,dala som ho variť, medzi prsty pridala trošku soli - aby nebola "planá", a keď mlieko vrelo, nahádzala som doňho čerstvé domáce rezance, ktoré som v ten deň urobila ako druhý chod . Keď sa rezance dovarili, do polievky som dala trochu cukru a hotovo .
Nebudete mi veriť, ale táto "sobotňajšia" polievka bola dlhé roky medzi mojimi deťmi veľmi obľúbená.
Keď sme si na ňu s mojim dzedkem pred pár dňami spomenuli, tak mi povedal: "Všetko možné som v živote zjedol, ale táto polievka bola najväčšia haluz, akú som kedy videl".
Dnes som bola u mamy a tiež som jej túto polievku pripomenula. A ejhľa, mama povedala:"No vidzíš? Tú mi mosíš uvarit, uš sem ju nejedla možnáže aj padesát rokú. A víš čo do nej dáš? Tú strúhanku, čo si minulý týden narobila , jak mi tý bílka ostali..."
Takže - naša polievka dostala po rokoch nový názov: "Najväčšia haluz".
Tak si spomeňte aj vy na nejaké také halúzky z vášho detstva.
Jasné, mastný chlebík s kryštálovým cukrom - ten tu už bol spomínaný. Tak rozmýšľajte a píšte.
a napadne nás to len na Vianoce
Pečieme ich odjakživa, odkedy začali sliepky znášať vajíčka, kravy dávať mlieko a človek vymyslel vanilkový cukor :)))
Tá sestrina pochúťka v tom čase signalizovala niečo, čo sa dialo v jej tele, dáka potrebná živina jej chýbala, alebo ako by som to nazvala a tomu jablku s cesnakom predchádzalo olizovanie omietky!!!!!!!!! Nikto ju neustriehol, vždy bola na stene dáka mokrá machula. Vtedy bola mala s ňou i u lekára a ja si pamätám, že som sestre strašne závidela. Ona totiž dostala akúsi zvláštnu čokoládu - ktorá obsahovala liek. A predstavte si rok 1960 - ja som mala osem rokov a sestra tri a v obchodoch síce čokoláda bola, to by som tomu nášmu režimu vtedajšiemu krivdila, čokoláda na regáloch vždy bola, ale my sme žili veľmi skromne a cukrovinky neboli samozrejmosťou každodennou. A moja sestra ? Každý deň dostala svoju dávku čokolády! Ale krivdila by som aj mame, lebo maličký kúsok som dostala aj ja, lebo jej bolo ľúto, keď videla moje smutné oči. Vtedy vždy vymyslela dáku náhradu - narýchlo spravila karamelový cukor, pekne ho sformovala ako lízatko a maškrta bola na svete!
Zajtra bude mať 87 rokov - a hoci sme o tom dnes rozprávali,akoby sa jej to nebolo týkalo, zajtra to bude počuť prvýkrát :(
Kto chodil do školskej jedálne na základnej škole pajšlom na smotane sa nevyhol. Raz za mesiac sa to dalo natlačiť do čreva.
dobré ráno do Pezinka z Považia...
mlieková polievka so strúhaným cestom a troška zemiačkov bola moja najobľúbenejšia desaťročia..túto zimu sme na ňu akosi zabudli..a to len preto-bo sa snažím mlieku vyhýbať-zahlieňuje-aj ked ho mám veľmi rada..
myslím-že taká malá " gastrohalúzka " je obľúbené jedlo môjho bratranca: uvarí si cestoviny=kolienka a poleje ich pudingom-a volá to -rýchle dukátové buchtičky...a je to celkom jedlé...:-))
tak..a ideme "operkovať"...pokojný chladný biely deň...:-))
môj syn obľubuje chlieb s paštikou a čučoriedkovým lekvárom. veď - chute a facky sú rôzne. mama mala dve sestry. jedna nejedla kurence, lebo sa to len v hnoji hrabe, druhá nechcela jesť zajace, lebo sa s nimi hrávala, tak ich predsa nezje. mame to bolo jedno. zo školy chodievali samozrejme každá inokedy. babka zahlušila prvé, čo sa jej na dvore podarilo chytiť, spravila perkelt, prišla jedna sestra, čo je na obed? ale nie je to kura, že? né, to je zajác, to neny kura, šak vím, že to nelúbíš. mladá sa najedla a zmizla niekam, prišla druhá, ale né, to neny zajáčik, šak to je kura, dobrý je perkelt, najecte sa. a najedli sa všetky tri. mama sa ešte dnes smeje, keď na to spomína, a to je, prosím, dobrých 70 rokov. :-)
šak to robíš každý deň..píšeš o tom-preto viem..v kúpeľnom bahne sa neváľaš-bo o mamu sa staráš...:-)))mladšie robia o pair v zahraničí...nás doma takto život cvičí...tak to má byť..pre čistý štít..a z lásky..vyhládzať mamine od života vrásky...:-))))
tak k spokojnosti "operkuj"..ale aj VARECHU si pomerkuj...:-))
Ja ako decko som bol a aj som zostal na slané , ked som si sám niečo robil ,tak to bol chleba z maslom , horčica , čierné korenie a osolené .... môj otec si zasa dával vianočku s maslom a čabajkou.
@arasidka spomínaš jablko s česnakom ... ved to si dávame na vianoce do oplátok každý rok + niečo naviše - orechy a med
Ale "haluz" som si aj tak jednu vyženila :-) Moj muz, v case jeho stredoskolskych rokov považoval za najlepšie jedlo tie kučeravé rezance z instantnej čínskej polievky. Jedol to takým zvláštnym spôsobom, že ja som len hlavou krútila. Zalial si polievku a všetku vodu z nej vychlípal, vydlabal si obyčajný rožok a tie rezance do neho natlačil. Najlepšia pochúťka - Vifon v rožku :-D
No a nedá mi spomenúť jedno tiež zvláštne jedlo kombinované so šalátom, ja som to tu už niekedy veľmi dávno písala, že keď sme ešte patrili do opatery našich rdičov - a bolo to už fakt veľmi dávno :)) , mama uvarila kurací perkelt so smotanou - či paprikáš sa to správen volá ? My mu nadávame perkelt. No a ako áno, ako nie, spred predchádzajúceho dňa zostala miska obyčajného zemiakového šalátu s cibuľou. Nič iné, len krumple s cibulu. A keď sme obedovali, dívame sa na tatina, a on si pochutnáva na perkelte s haluškami a sem-tam si naberie trochu toho šalátu. No a že sú deti veľmi učenlivé, chceli sme aj my ochutnať. A tak sa táto zvláštna kombinácia stala našim rodinnou špecialitou. Ešte dodnes, keď máme tento "perkelt " doma, nezjem ho bez toho, aby som si aspoň surovej cibule nenakrájala na porciu mäsa a halušiek. Jednoducho mi to chýba.
Iná predstava o dobrotách, si predstavte, ako si len tie naše chuťové bunky a mlsný jazyk dokážu rozkázať a my tomu podľahneme :)))
A naša starká, tá bola majster improvizácie. Milovali sme makové a orechové rezance. Občas boli, ale keď sa mak a orechy míňali, dala ich len trochu, pridala rozvarený slivkový lekvár a mali sme cigánske rezance. A viete čo sú "lekvárovie babrančoke"? Nuž, tie prišli na rad, keď už orechov a maku nebolo, musel nám stačiť ten lekvár, len tomu jedlu bolo treba vymyslieť meno.
Ešte som si spomenula na jedno "medzijedlo",keď mama varila hovädzí guláš, a my sme boli už veľmi hladné, tak nám krajec chleba omočila v tej dobrej paprikovej šťave, osolila a my sme mali pochúťku.
A @ara šidka, tú tvoju Njväčšiu haluz - sladká mliečna polievka so slížami - jedával môj muž a keď videl, ako ma striasa, naschváľ chodil za mnou s tanierom v ruke a núkal ma - na, vezmi si, nechceš? atď.
To bola taká relácia na tv Nova, neviem či to ešte dávajú, telku skoro nepozerám....A varil tam jeden pán, ako hovoril, pre bežných ľudí:-) Videla som videá na youtube a skoro ma švaclo z toho, ako znásilnil niektoré potraviny, ale rehotala som sa viac než dosť, pretože sa radšej budem smiať ako plakať nad tým akí s niektorí ľudia blbí...:-)
A čo ty? Nikdy sa ti nestalo, že by ti zachutilo niečo, čo sa vymyká akože normálu?
popravde, ani neviem, myslím, že asi nie:-)
Skôr sa mi sem tam zvykne stať to, že sa dobre najem a môj žalúdok to nejak nezvládne:-D
Ale hento je hnus, totálne zlikvidoval tuniaka a ešte sa divil prečo je taký drahý, do mäsa dal banán, do omelety múku, kurkumu nazval kukurmou a označil ju ako japonský šafran, všade je kopa oleja, hádže všetko jedno cez druhé a pod...No proste ja by som z toho nič neochutnala. A navyše sa mu podarilo v Afganistane priotráviť polku českých vojakov, ktorým tam prišiel navariť...
Proste tie jeho jedlá sú ešte horšie ako blafy:-)
Dúfam, že víchrica za oknom do rána trochu utne, vraj do polnoci by to tu malo vyčíňať. Pred domom už máme riadne záveje, hoci cesta je čistá ako sklo.
U nás sa vždy zjedlo všetko, nič sa nevyhadzovalo, ani si nepamätám že by sme hento alebo tamto neľúbili. Preto sme aj v družine všetko pojedli od špenátu cez pľúcka na smotane až po BB puding s kožkou a šťavou.
Ja som tak naučila aj moje deti: čo sa položilo na stôl to sa jedlo.
Môj synovec ako prvák v škole na tému moj obľúbený obed hrdo vyhlásil, že špagety s jogurtom a tie si viem urobiť aj ja, a to hned , ked pridem zo skoly domov, vezmem hrniec, dám do neho vodu, postavím na sporák, ked je voda teplá dám tam sol a špagety zo sáčku, ktorý kúpim v obchode, ked sa uvaria tak ich vyberiem na tanier a polejem ich jogurtom , ktorý som tiež kúpil v obchode , zjem to, no a potom čakám, čo mi mama dá ešte dalšie k obedu, lebo ona príde z roboty neskôr ako ja zo školy.
este perly z pionierskych taborov - studena mliecna uhorkova polievka v polsku a visnova v madarsku.. brrrr :)
Co ale kolegovia a mama stale rozdychavaju...spravim si instant kafe tak, ze zalejem vriacou vodou do polovice a zvysok dolejem "kohutovicou" (voda z vodovodu)...aby to malo normalnu teplotu a mohla pit hned!
No a k tej omelete, priznám sa ti, že ju robievam na slano i na sladko , a aj ja do vajíčok pridávam trochu múky. Tak mi chutí najlepšie. Dokonca ju v oboch prípadoch jemne osolím, ak ju robím na sladko, tak len štipec soli - aby" nebola planá".
Ak si dáte čerstvo nastrúhaného chrenu do horúcej hovädzej polievky, tak máte zaručene po zápale pľúc, sopli, teplote a chrípke......
Len odvahu priatelia!
Pri druhom takomto stave deväťmesačnom, som musela zjesť každý deň ruské vajce, v tom čase / 73 -74 / to u nás prekrstili na Henryho vajce. Mne to bolo fuk, či Henry, alebo Rus dáky, hlavne, že ich v našom bufete mali, keď neboli - amen-tma-tragédia. Potom prišla krátka pauza, plánované rodičovstvo nám dokonale vyšlo - najprv dcéra, potom držiteľ rodu - syn a malo už stačiť , aj pr našu radosť a starosť aj pre štát. Nooo.................a potom to prišlo, tak znenazdajky, len som zistila, že sa tentokrát zase nevyhnem rodeniu - a boli to muky pekelné, bolo plaču za dva vozy, bolo vytýkanie a na druhej strane presviedčanie, že sme boli pri tej činnosti dvaja.... veď to poznáte!! A začali zase mnou lomcovať chute bláznivé, čudné, absurdné , ale hube sa to páčilo. A v tomto prekvapujúcom treťom tehotenstve som musela každý deň vypiť pohár červeného vína zn. Červené kláštorné. Ak nebolo - amen-tma-tragédia! A zároveň to bolo obdobie, keď som dostala šialenú chuť na "handrovú omáčku/ , po ktorej mi bývalo zle už len pri pomyslení, že by som ju mala jesť a začala som aspoň trochu tolerovať jedlá s kôprom.Ten som si obľúbila omnoho neskôr, to mi už ale tehotenstvo nehrozilo, bo už som prešla "zebru" - rozumiete, že?
A to potom bude paráda, nič vás už nenapne!
No a absolútny hit - kožka na mlieku. Dočítala som sa, prečo deti nechcú kožku - mlieko obsahuje trochu síry a pri preváraní sa tá síra zhromaždí na povrchu - v kožke. Deti majú jemnejší čuch aj jazýček, preto im to smrdí.
A tvoj svokor varieval tak, ako sme aj my varievali, než sa u nás udomácnil olej, alebo to zalievame roztopeným maslom. Najväčšou pochúťkou u nás sú čerstvé rezance, dobre omastené bravčovou masťou, najlepšie s takou, ktorá je už na spodku nádoby s masťou, kde je aj výpek - zostatky rozdrobených oškvarkov. Netreba na ne už nič pridať, je to chutné aj tak.
Moja dcera nastastie zje takmer vsetko, nema ani dake zvlastne chute (zatial) ale aj tak je u nas najvacsia haluz Spagety posypane kakaom...tuto "gastro haluz" si priniesla z prazdnin zo Slovenska :-)))
Kniha ostáva stále otvorená a pri každom komentíku si tiež nájdem , ako keby som to bola ja .
Mne pri spomienke na "haluz" príde ako si švagor na sladkú lekvárovú lúpačku natrel na hrubo pečeňovú pašteku, oči mi išli vypadnúť , a tá koža na mlieku a hrčky v krupicovej kaši , ma napína aj teraz, a na východe keď sa varila "mačanka" tú som tiež nemusela.
Dokonca ako dieťa rajčinu som nezniesla ako tú kožu na mlieku , teraz rajčín sa neviem dojesť.
Keď sme mávali pravidelné nedeľné hodovanie, so sestrou sme sa dohadovali ktorá bude mať mozog z hlavy kuraťa , ja som si bola istá , že ja , ja som zjedla všetko čo mala hlava , samozrejme že oči a zobák sa nevaril , sestra mala rada iba mozog.
Krk s kožou , to je dodnes moje , len z domácej kury.
Moje raňajky bývajú občas chleby s maslom , marhuľovým lekvárom na to plátky cesnaku.A nastrúhaný chren do slepačej polievky sme sa naučili u svatovcov z Kiripolca , nemá to chybu :-)
Ale za to ten chren - v tom sme za jedno.
A teraz som si spomenula na letnú príhodu u mamy. Vlastne, bolo to na sklonku leta, keď som ešt stále zotrvávala u mamy, lebo, ako som písala, počas našej dovolenky v Krkonošiach / a to som si dovolila viac ako po troch rokch niekde s Al Rašidom vyraziť!!/, mamina v noci tak nešťastne u sestry spadla, že si zlomiila panvové ramienko a mala otras mozgu, z ktorého sa veľmi dlho spamätávala.
A tak som u mamy prebývala, síce len o niekoľko ulíc od domu, ale neustále, pokým ma nevymenila zase na deň - dva sestra. A varilo sa pekne každý deň, alebo nám Al Rašid niečo ukuchtil a priniesol. Pamätám si ešte z detstva, že moja sestra trpela hroznými mukami, keď mama uvarila rajčinovú polievku a k tomu rezance s krupicou. Kto chcel, dal si ich na slano s uhorkovým šalátom / mňam!/, alebo niekto - teda JÁ, som si nasypala trochu škorice a cukru, poprípade kakao. Moja sestra si nesypala nič - iba potichu leda tak sypela, lebo veď - jááááá to jesť nekceeeeeem.
Náš tatino bol človek mierumilovný, hodne trpezlivý, jeho nič nevedelo rozhádzať, ak neberiem do úvahy sestrine mrnčanie. Raz sme mali zase toto "menu", polievka už nachystná v tanieroch, a Kačena začala tú svoju "rebéliu".Tatino sa tak strašne nahneval, postavil sa k nej a sypavým hlasom začal:" očúvaj, ty ket ma budeš ešče dlho rozčulovat, tak uvidzíš, čo já s tebu urobím..." Potom bol chvíľu ticho a ja som premýšľala, čo bude nasledovať, lebo som naozaj nevedela v tej detskej duši, čo ten tato s Kačou urobí.
Poslušne som jedla a čakala.
So sestrou to ani nehlo. Tvrdošijne držala lyžičku v ruke, premŕvala sa v polievke a tato svoju hrozbu vyslovil:" Ket hnet nezačneš jest, tak já ci do tej poléfky nos strčím aš po konec..."
A to veru povedať nemal! Ako som mala pusu plnú polievky, vybuchla som od smiechu, a polievka skončila na sestriných zlatých kučerách. Hrozba trestu bola dokonaná. Na šťastie tento nezabudnuteľný okamih spôsobil, že som tým nakazila aj ocina, aj mamu a to nehovorím o sestre. Dlho trvalo, než sme sa utíšili a mohli sme jedlo dojesť.
Roky leteli a prišlo oné posledné leto, v kuchyni rozvoniaval obed a niekto zazvonil . Vošla Kačenka a hneď začala:" ahojte, čo ste dobré navarili?Hlladná som jak vlk...."
Môžete si domyslieť, čo nasledovalo: " nieeeeee, nieeeeee, len to nie, to já jesť nebudem..."
Jasné, že v hrnci bola paradajková polievka a v mise krupicové rezance !!!!!!
môj zaťko, takže na vianoce my jeme opekance a on tvarožník s klobásou a to dokáže konzumovaťcele vianočné obdobie.
P.,S: Rudo - to mi čosi hovorí :)))))))
Obdiv a poklona mila pani, si vtipna, umna, sikovna a vdacna dcera svojej mamke!
Takze co- zelat peknu Velku Noc, ked vidim, ze sa na nu tak dostojne pripravujes?! hehe.
www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=163...
Dokonca som mala to šťatie, že som sa dostala priamo do súkromia jednej taškentskej rodiny.I tam boli jedlá pripravené od začiatku do konca s baraniny, ale fakt to bol veľký rozdiel. Bolo by to dlhé rozprávanie, spomeniem len jednu vec - polievka bola jasné, že vývar z baranieho mäsa, dostatok zeleniny a čo bolo pre mňa zvláštnosťou, neboli v nej rezance, ani iná cestovina, ale v miske plávala rajčina a jedno vajce uvarené na tvrdo. Bolo to ale chutné.