Pre pár rokmi sme kvôli deckám urobili ohnisko aj priamo za domom v záhrade - celé šťastné si napichovali svoje špekáčiky a obracali ich nad ohňom. Všetci sme smrdeli od dymu, ale bola to paráda.
Až asi pred tromi rokmi našu rodinu, konkrétne otca, posadol nešvár zvaný "grilovačka".
Časovú úsek - minimálne 3 dni.
Otecko si zohnal taký miniatúrny gril s roštom, do ktorého ide drevené uhlie. Teda, dreva bolo v lese za domom plno, ale dreveného uhlia veru poskromne a tak sa tatko vydal na nákupy. A keďže grilovanie je bohvieprečo pokladané za doménu chlapa, ocko sa pribral chystať veci na grilovanie.
Aby som to skrátila - ani špekáčik, ani slaninka. To vám boli papriky plnené syrom a nejakým exotiš korením, rajčiny plnené salámou a ktovie, čím ešte, hojne sa využíval olivový olej ( ktorý z duše neznášam, nemám rada jeho prenikavú vôňu ) a čo je najhoršie, opekala sa ryba, tuším to bol pstruh a kuracie krídelká a stehienka.
Samotná príprava a máčanie toho všetkého v marinádach trvalo až bolestivo dlho. S mamou sme museli umývať milióny tanierov, pohárov, príborov a ešte po skončení aj ten rošt a všetko to grilovacie príslušentstvo. Drevené uhlie nechcelo horieť, takže ocino vyniesol von vysávač a pekne tým druhým koncom "fúkal" do uhlia, aby sa rýchlo urobila pahreba - lebo však grilovať len na pahrebe!!!!
Ale najhoršie bolo, že to nemalo nijakú atmosféru. Žiadne zasnené zízanie do plameňov. Namiesto toho oco obskakoval gril s vysávačom a my sme sa útrpne prizerali a čakali, kedy bude vhodná doba, aby sme zmizli dnu a dali si mastný chlieb s cibuľou. Proti gustu žiaden dišputát, ale mňa na grilovačky už nikdy nikto nedonúti.
Otec nám podobnú "radosť" pripravil ešte zopárkrát, ale potom väčšinou len šomral, že to všetko musí robiť sám a nikto mu s ničím nepomôže... ale na druhej strane bol gril jeho a nikto z nás to nerobil dobre, zle otáčal stehienka, priháralo mu to, neurobil dobrú pahrebu - ten vysávač stále ešte plní svoju grilovaciu funciu... Oco sa utešuje tým, že decká majú radosť, ale faktom je, že oné grilované špeciality ich nelákajú ani spolovice tak, ako ten klasický špekáčik na chlebe.
V sobotu odchádzame na dovolenku do hôr. Verte tomu, že opekať sa bude každý boží večer. A slovo "gril" bude brané ako vulgarizmus a svätokrádež v jednom.
ešte chvíľu počkáme, až budú vnúčatká dosť veľké a na budúce leto už aj opekáme :-)
tak nejak to prerastlo aj ked prisli deti, hocikedy sme vybehli k Hronu, vzdy sa nasli popadane konare, pruty sa spravili na mieste, do ruksaka par chlebikov, falt slaniny, cibula, a uz sa kurilo, kazdy vlacil drevo co mu sily stacili, tie konare boli aj vecsie jak ti krpci, no ale ta radost, samozrejme dostali kurz BOZP, cestneho skauta, ako vybudovat ohnisko, zalozit ohnit, sucha trava, par konarikov, fukat, fukat, a ta radost v ich ockach ked to tlie, dymi, oci stipu, tvar hori, ale ty len fukas od radosti, ze si taky hrdina :) a este je to dobre aj proti komarom,,
no a uz len "udrzujeme ohen", pekne prikladat, pomaly sa robi pahreba, jaj este kurz narabania s nozikom "rybickou", ved aj to patri k chlapom, vystruhat prutik, zaostrit koniec, slaninku na hriebienky napichnut a uz len skraja ohnika, pahreby opekat, masticku kvapkat na pniku polozeny chlebik a skerit sa od ucha k uchu blazenostou :)) a po sebe vsetko vseticko do posledneho papiera a nedajboze plastu pozbierat a ohnik zahasit, a nasmaradeni ale stastni hajde domov.. asi ste to viaceri s detmi takto alebo podobne zazili,,
ale aby som presla k veci,, ked teda prisla ta moderna era grilov, samozrejme neboli sme vynimkou, celu paradu rozlozili, krstili vsetkym moznym len nech to hori, mali tisic technickych problemov, a moje dve male deti ze "Oci a kedy bude ohnik?" a tak mily tata chcel-ci nechcel, musel pekne krasne zalozit separatne malym sarvancom privatny ohnik, nech si to svoje caro opekania vychutnaju tradicne po svojom :) a bolo to takto takmer vzdy, kym nedorastli do "rozumneho veku" :)) aj sa x-krat popalili, bolo aj, ze sme sli domov s popalenym prstekom chladenym vo vedre vody, ale vzdy chceli mat svoj ohnik :)) nuz troska nostalgie, prepacte mi, nemam rada plakanie za minulostou a stazovanie, ze dobre uz bolo, zijeme dnes a tesime sa pritomnosti, ale toto sa mi vybavi, ked sa povie opekacka :)
Najprv ocino upiekol papriku na grile(tiez recept od bulharov) a pokial ju mamina cistila tak upiekol masko. Mastny sme boli az za usami od cesnakovej papriky, ziadny pribor pekne ruky.
Taku grilovacku uz nezazijem, ocino pred rokom umrel, ale do smrti na nu budem spominat.
... a preto, grilovacky milujem.