O víne:
Salón vín ako ukážka umenia

Jozef Sedlák, Pravda, 1. októbra 2018     29 minút čítania

Lopta je guľatá a víno vrtkavé. Nik z futbalistov ani vinárov nemá vyárendované miesto na vrchole pomyselného Olympu. Do trinásteho ročníka Národného salónu vín sa usilovali dostať šampióni minulých ročníkov aj úplne neznámi vinári. Nečudo. Byť v salóne znamená potvrdenie či nadobudnutie kvalít výnimočného slovenského vína.

degustácia, Salón vín 2018
Finále Národného salónu vín hodnotili (zľava doprava): Ingrid Vajcziková, Ondrej Celleng, Miloš Holík, Vladimír Mrva, Robert Müller, Tibor Ruman a Ladislav šebo.
Autor: ,

Na štart v regionálnych vinárskych súťažiach sa postavilo vyše 8-tisíc vín, ale do dvojkolového majstrovského finále sa nakoniec dostalo len 440 vzoriek od 54 vinárov. A sitom poroty salónu napokon prešli len vína 37 vinárov.

Už druhý rok sa na jar vyhodnocujú ružové a biele skoré aromatické suché až polosladké vína a šumivé vína. Vtedy sa v Doľanoch vybralo do salónu 25 vín. Zvyšných 75 – šlo o tiché biele suché vína, polosuché aj polosladké, prírodne sladké vína, tokajské vína, červené suché, polosuché aj polosladké vína porota hodnotila v septembri tohto roka na hrade Červený Kameň.

Víno sa mohlo dostať do salónu, len ak získalo najmenej 87,33 bodu. V každej kategórii ocenili najlepšie hodnotené víno titulom šampióna. Do salónu sa oplatí prísť, milovníci vína v ňom nájdu zastúpené všetky vinohradnícke oblasti Slovenska – Malokarpatskú (47 vín), Južnoslovenskú (26), Nitriansku (9), Stredoslovenskú(2), Východoslovenskú (2) a, samozrejme, Tokaj(6). Nadobudnú tak predstavu o veľmi pestrej ponuke slovenských vín.

K najúspešnejším vinárstvam sa zaradili známe značky. Najviac vín – až 11– mal Golguz, čím potvrdil svoj minuloročný titul Vinárstvo roka. Nasleduje Vinárstvo Matyšák s 10 vínami, Víno Mrva&Stanko s 8, Karpatská perla so 7 a Villa Vino Rača so 6 vínami.

Väčšina vín v salóne pochádza z vinárstiev, ktoré vznikli ešte v 90. rokoch minulého storočia alebo krátko po roku 2000. Každý rok sa však objavujú noví vinári. To hovorí o veľkej vinohradníckej potencii územia, ale aj ľudí, ktorí ho obývajú. Príjemným prekvapením tohto ročníka bol napríklad Baynach z Bojničiek neďaleko Hlohovca, značka založená v roku 2016. Pre znalcov vinohradníckeho zemepisu je to pripomenutie jednej z dobrých polôh, ktorá je na pahorkoch Nitrianskej pahorkatiny.

Slovensko má ešte viacero zákutí, ktoré čakajú na ambicióznych vinohradníkov a vinárov. Súčasne sa ukazuje, že veľké a už dobre známe podniky tiež tvrdo pracujú na tom, aby sa udržali na výslní. Investujú do vinohradov, modernizácie technológií a vôbec ďalšieho poznania vína. Všimnime si ešte rozvrstvenie vín podľa farieb – bielych bolo dovedna 74, červených a ružových zhodne po 13 vín. Salón ukazuje aj to, aké vína sú najžiadanejšie. Nájdeme v ňom 57 suchých vín, 12 polosuchých, 16 polosladkých, 8 sladkých a 7 sektov.

Kto zavíta do Apponyiho paláca neďaleko Hlavného námestia v Bratislave, bude si mať z čoho vybrať. Na jednom mieste sa zoznámi so súčasnou slovenskou vinárskou tvorbou. Stojí za to vybrať s priateľmi degustáciu, ktorá možno neskôr poslúži na bližšie zoznámenie sa s niektorým z vinárstiev. Vínna turistika spojená s lokálnou kuchyňou je v Európe čoraz populárnejšia a slovenská ponuka jedál a vín z roka na rok bohatšia.

Šampióni Národného salóna vín 2018: Udávajú trend najlepším vínam krajiny

Predstavujeme najlepšie vína zo sto najlepších. Ide o ojedinelé moky, ktoré prekvapia bohatstvom svojich prejavov. Sú ukážkou rozmanitosti prírodných podmienok a vôbec prostredia, v ktorých sa víno rodí. Tieto vína nám pripomínajú jedinečný terroir slovenských vinohradov. Keď ich ochutnáme, uvedomíme si hodnotu našej krajiny a zároveň sa skloníme pred umením majstrov vinárov.

Irsai Oliver 2017.

Irsai Oliver 2017, Akostné, Baynach Bojničky

Víťaz v kategórii: Biele skoré aromatické vína

Tento jemný aromatický mok je skvelým staronovým objavom skvelého potenciálu obce Bojničky a vinohradov v zabudnutom kúte Nitrianskej pahorkatiny. Víno sa vyznačuje vôňou kvietkov jemného hlohu aj bazy, v chuti sa objavuje čerstvé hrozno. V pohári kvitne začínajúce sa leto a chutí zrelá jeseň. Víno vôbec nie dámske, ale spoločenské, elegantné, milo zvodné. Biele skoré aromatické

Veltlínske zelené Kryo 2017

Veltlínske zelené Kryo 2017, Neskorý zber, Víno Mrva & Stanko Trnava

Víťaz v kategórii: Biele suché vína

Absolútna rehabilitácia nie tak dávno zaznávaného veltlínu. Mimoriadne atraktívne víno, ktorého jedinečnosť je daná jeho nie každodenným spracovaním – kryomaceráciou. Ide o nakvášanie rmutu pri nízkych teplotách, čo zvýrazní aromatický profil vína. Kryo veltlín sa vyznačuje minerálno-zemitými tónmi, ktoré dopĺňa medová korenistosť. Jemné, harmonické, komplexné víno.

Lipovina 2016.

Lipovina 2016, Bobuľový výber, J&J Ostrožovič Veľká Tŕňa

Víťaz v kategórii: Biele polosuché a polosladké vína

Kdeže sa narodilo toto víno s príjemnou kvetinkovou vôňou a chuťou banánov a papáje? Akoby ani nepochádzalo zo Slovenska. Lenže ono korení v stobodovom hone Chotár v Tokaji. Čaro viniča, územia a vinohradníka je v tom, ako geniálne sprostredkúvajú vôňu rastlín a chuť ich plodov z celého botanického sveta. Je to víno svetové, ale pritom jednoznačne slovenské.

Cabernet Sauvignon rosé 2017

Cabernet Sauvignon rosé 2017, Akostné značkové, Vinkor Vinosady

Víťaz v kategórii: Ružové suché vína

Juraj Vršek dosiahol s ružovým kabernetom hetrik. Trojnásobný Šampión farbou pripomína práve dozreté čerešne májovky, vonia po lesnom ovocí, v chuti je jemne pikantný a šťavnatý, je to prvá čerstvo dozretá jahoda v ústach. To víno volá po láske, je krásnym nápojom milencov v každom veku. Nemusia to byť len študenti, veď láska kvitne v každom veku.

Rulandské modré rosé 2017

Rulandské modré rosé 2017, Akostné odrodové, Víno Ludvik

Víťaz v kategórii: Ružové polosuché a polosladké vína

Slovensko sa stalo krajinou ružového vína a jedným z jeho protagonistov je Ľudovít Žofiak. Jeho víno má nevinný ružový úsmev ako mladá nevesta. Víno je šťavnaté, vonia a chutí po plodoch lesného ovocia. Harmónia, ktorá slávila úspech nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodných výstavách.

Alibernet 2015

Alibernet 2015, Neskorý zber, Chateau Topoľčianky

Víťaz v kategórii: Červené suché a polosuché vína

Vinári z Topoľčianok sú majstri v tvorbe vín s dlhým potenciálom vyzrievania. Alibernet je z kolekcie Retro, ktorá to aj formálne vyžaduje. Ide o mok rubínovočervenej farby, v ktorom sa chuť horkej čokolády prelína s pikantnosťou horského čučoriedkového džemu. Alibernet je na dlhú meditáciu o čase, živote a hodnotách, ktoré vyznáva človek, čo má rád dobré víno.

Rizling vlašský 2016

Rizling vlašský 2016, Ľadové víno, Chateau Topoľčianky

Víťaz v kategórii: Prírodne sladké vína

Ľadové vína sú vzácnosť, ich otcom je tuhý mráz, ktorý vinárom v Topoľčiankach býva v posledných rokoch naklonený. Ľadový rizling má slamovožltú farbu so zlatistým odleskom horúceho leta. Vo vôni sú pre vlašák typické vlašské orechy, ale objavujú sa sušené hrozienka s kvetinovými medovými tónmi, v chuti cítiť až orientálnu sladkosť.

Tokajské výbery

Tokajská výberová esencia 2009, Tokajské výbery, Tokaj & CO

Víťaz v kategórii: Tokajské vína

Tokajská výberová esencia ročník 2009 je produktom dobrého tokajského ročníka. Víno má hlbokú medovožltú farbu, je bohato štruktúrované vo vôni aj chuti. Med, datle, figy, ba aj slivkový lekvár, aký vedeli vyrobiť staré mamy. Je to víno, ktoré robí Slovensku neoceniteľné reprezentačné služby – zviditeľňuje ho ako kultúrnu európsku krajinu.

Sekt Pálfy

Sekt Pálffy, Methode Champenois, Víno Nitra

Víťaz v kategórii: Šumivé víno

Tento sekt bol vyrobený z jedinej odrody, a to zo Chardonnay. V pohári hádže víno krásne zelenkavé odlesky a, samozrejme, zaujme vodopádmi dlhých bubliniek. Aj tie patria k vizuálnemu a v chuti príjemne šteklivému prejavu vína. Nuž a chuť je dlhá, široká, inšpiratívna. Víno hodné veľkých slávnostných príležitostí.

Salón 2018 ústami degustátorov

Predsedovia degustačných komisií odpovedali na otázku: Aký bol trinásty ročník a kam sa vína za ten čas posunuli?

Ondrej Celleng: Bol to veľmi dobrý ročník najmä bielych vín, stúpajúca krivka dokazuje, že kvalita slovenských vín sa rapídne posúva hore. Na degustáciu vín v salóne sa oplatí prísť. Rastie konkurencia, pribúdajú nové tváre, to vínu prospieva.

Ingrid Vajcziková: Vína boli také vyrovnané a vyhladené, že nebolo jednoduché vybrať najlepšie. V červených prišli staršie vyzreté ročníky a dokonalé víno aj vyhralo. Slovensko zalieva zahraničná ponuka, salón presvedčí, prečo piť slovenské vína.

Miloš Holík: Salón naučil ľudí, čo je dobré slovenské víno. Také ponúkol aj trinásty ročník, kde sa blysli najmä biele vína. Viaceré vína si možno odložiť aj do archívu.

Robert Müller: Vína ukázali, že za trinásť rokov sa vinohradníctvo a vinárstvo posunuli míľovými krokmi vpred. Pri tvorbe terroirových vín potrebujeme nájsť jednu, dve, tri odrody pre danú polohu. Menej je pri súčasnej širokej ponuke odrôd viac.

Vladimír Mrva: Kvalita slovenských vín stúpa, hoci medzi ročníkmi vidno odchýlky. Vinári sú vzdelanejší, lepšie vybavení, ale ešte platíme daň, že nie každá odroda vystihuje terroir, čaká nás upratovanie vo vinohradoch a ešte viac zvýrazňovať jedinečnosť vín danú ich polohou. Formujme charakter a vnem typický pre Slovensko.

Tibor Ruman: Bol to veľmi vyrovnaný ročník, ktorý ukázal, ako za trinásť rokov významne narástla kvalita slovenských vín. Vidno technologický a znalostný pokrok, špička sa rozširuje. Ak sa v prvých ročníkoch uchádzali o salón vína, čo sem nepatrili, teraz tu boli až na dve-tri veľmi dobré vína.

Ladislav Šebo: Hodnotili sme napospol profesionálne urobené moky bez zjavných školáckych chýb, aké sa objavovali v prvých ročníkoch. V priebehu rokov sa zlepšil systém degustácií. Oceňujem prostredie, v ktorom sa hodnotilo – elegantné, s dostatkom svetla, akurátnou teplotou.

100 najlepších slovenských vín

Výrobca Odroda (názov) Ročník Prívlastok
Šumivé
1. Víno Nitra Sekt Pálffy  
2. Víno Nitra Sekt Pálffy rosé   pestovateľský sekt
3. Hubert J.E. Hubert L'original   pestovateľský sekt
4. Château Topoľčianky President rosé   Sekt V.O.
5. Pivnica Radošina Sekt Radošina cuvée 2015 pestovateľský sekt
6. Víno Matyšák Sekt Matyšák  
7. Víno Mrva & Stanko Sekt Cuvée Brut 2016 Sekt V.O.
Biele skoré aromatické  
8. Baynach Irsai Oliver 2017 akostné odrodové
9. Golguz Irsai Oliver 2017 akostné odrodové
10. Golguz Muškát moravský 2017 akostné odrodové
11. HR Winery Muškát moravský 2017 akostné odrodové
12. Ostrožovič Muškát žltý 2016 bobuľový výber
13. Villa Vino Rača Müller Thurgau 2017 neskorý zber
14. Víno Matyšák Müller Thurgau 2017 neskorý zber
 
Biele suché
15. Víno Mrva & Stanko Veltlínske zelené Kryo 2017 neskorý zber
16. Víno Mrva & Stanko Chardonnay 2017 neskorý zber
17. Víno Mrva & Stanko Chardonnay 2017 neskorý zber
18. Víno Mrva & Stanko Rulandské šedé 2017 neskorý zber
19. Víno Mrva & Stanko Sauvignon 2017 neskorý zber
20. Baynach Tramín červený 2017 neskorý zber
21. Cintavý & Pisarčík Rulandské biele 2016 výber z hrozna
22. Dubovský a Grančič Rizling rýnsky 2016 výber z hrozna
23. Dubovský a Grančič Rulandské biele 2017 výber z hrozna
24. Frtus Winery Chardonnay 2015 akostné odrodové
25. Frtus Winery Rizling vlašský 2015 akostné odrodové
26. Golguz Chardonnay 2017 výber z hrozna
27. Golguz Cuvée Pannonia 2015 az
28. Golguz Rizling rýnsky 2017 neskorý zber
29. Golguz Rizling vlašský 2017 akostné odrodové
30. Golguz Rulandské biele 2017 výber z hrozna
31. Château Rúbaň Rizling rýnsky 2016 neskorý zber
32. Ing. Ľudovit Žofiak Rizling vlašský 2017 neskorý zber
33. Juraj Zápražný Riesling 2016 neskorý zber
34. Juraj Zápražný Tramín červený 2017 výber z hrozna
35. Karpatská perla Devín 2017 výber z hrozna
36. Karpatská perla Rizling rýnsky 2017 kabinetné
37. PD Mojmírovce Sauvignon 2016  
38. Pivnica Orechová Chardonnay 2017 neskorý zber
39. Pivnica Orechová Sauvignon 2017 výber z hrozna
40. Sanvin Bouvier 2017 akostné odrodové
41. Skovajsa Milan Pinot blanc 2017 akostné odrodové
42. Šintavan Rizling rýnsky 2017 výber z hrozna
43. Villa Vino Rača Sauvignon 2017 výber z hrozna
44. Vinárstvo Brigant Chardonnay 2017 výber z hrozna
45. Víno Matyšák Pinot gris 2017 výber z hrozna
46. Víno Matyšák Rizling rýnsky 2015 výber z hrozna
47. Víno Matyšák Sauvignon 2017 neskorý zber
48. Víno Matyšák Veltlínske zelené 2017 neskorý zber
49. Vitis Pezinok Rulandské biele 2017 akostné odrodové
50. VPS Rizling rýnsky 2017 výber z hrozna
51. VPS Veltlínske zelené 2017 neskorý zber
52. Zámocké vinárstvo Sauvignon blanc 2016 akostné odrodové
 
Biele polosuché a polosladké
53. Ostrožovič Lipovina 2016 bobuľový výber
54. Dubovský a Grančič Rizling rýnsky 2017 výber z hrozna
55. Golguz Rulandské šedé 2016 neskorý zber
56. Golguz Pálava 2017 výber z hrozna
57. Chateau GRAND BARI Múza 2017 akostné značkové
58. Chateau Modra Tramín červený 2017 neskorý zber
59. Chateau Modra Rizling rýnsky 2017 neskorý zber
60. Château Rúbaň Milia 2017 výber z hrozna
61. Karpatská perla Pálava 2017 bobuľový výber
62. Karpatská perla Rizling rýnsky 2017 bobuľový výber
63. Movino Tramín červený 2017 výber z hrozna
64. Vinidi Chardonnay 2016 neskorý zber
65. Víno Matyšák Devín 2017 bobuľový výber
66. Víno Matyšák Breslava 2017 výber z hrozna
67. Víno Matyšák Rizling rýnsky 2017 bobuľový výber
68. Víno Matyšák Tramín červený 2017 výber z hrozna
69. VPS Tramín červený 2017 výber z hrozna
       
Červené suché
70. Château Topoľčianky Alibernet 2015 neskorý zber
71. Château Topoľčianky Rulandské modré 2015 výber z hrozna
72. Michal Sadloň – vinárstvo Svätovavrinecké 2016 regionálne
73. HR Winery Cabernet Sauvignon 2015 výber z hrozna
74. Juraj Zápražný Juraj IV. 2015 akostné odrodové
75. Juraj Zápražný Pinot noir 2015 bobuľový výber
76. Karpatská Perla Frankovka modrá 2015 výber z hrozna
77. Michal Sadloň – vinárstvo Dolfík 2016 az
78. Pivnica Malé Ripňany Alibernet 2016 neskorý zber
79. Skovajsa Milan Cabernet Sauvignon 2015 akostné odrodové
80. Villa Vino Rača Svätovavrinecké 2016 výber z hrozna
81. Víno Adam Sýkora Pinot noir 2015 akostné odrodové
82. Víno Mrva & Stanko Dunaj 2015 výber z hrozna
       
Ružové suché
83. VINKOR Cabernet Sauvignon 2017 akostné značkové
84. Víno Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon 2017 akostné odrodové
85. VPS Rosé cuvée 2017 neskorý zber
       
Ružové polosuché a polosladké
86. Ing. Ľudovit Žofiak Rulandské modré 2017 akostné odrodové
87. Golguz Elizabeth rosé 2017 akostné značkové
88. Karpatská perla Cabernet Sauvignon 2017 akostné odrodové
89. Michal Sadloň Cabernet Sauvignon 2017  
90. Michal Sadloň Cabernet Sauvignon 2017  
91. Villa Vino Rača Frankovka modrá 2017 neskorý zber
92. Villa Vino Rača Frankovka modrá 2017 výber z hrozna
93. Villa Vino Rača Frankovka modrá 2006 slamové víno
       
Prírodne sladké
94. Karpatská Perla Devín 2014 hrozienkový výber
95. Château Topoľčianky Rizling vlašský 2016 ľadové víno
96. Golguz Rulandské biele 2011 ľadové víno
97. Ostrožovič Tokaj cuvée 2016 slamové víno
98. Vinovin Veltlínske zelené 2016 ľadové víno
 
Tokajské
99. Tokaj & CO Tokaj. výb. esencia 2009 tokajské výbery
100. Tokaj & CO 3 – putňový výber 2003 tokajské výbery
       
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist