Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka videorecept

majkicn - fotkamajkicn, 29. januára 2018

Jednoduchý recept na francúzsku cibuľovú polievku, ktorá sa výborne hodí do chladného počasia. Video nájdete nižšie ;) .

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C
Francúzska cibuľová polievka (videorecept)
Foto: majkicn

Suroviny

800 g
1 PL
1 PL
2 ČL
1 l




Postup

  1. 1

    Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti.

  2. 2

    Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám rozpadla na kolieska a smažíme do zlatohneda. Keď je cibuľa zlatohnedá, až sa začína pripekať, pridáme k nej druhú polovicu cibule. To nám spôsobí to, že v polievke budeme mať 2 rôzne chutné konzistencie cibule.

  3. 3

    Keď cibuľa zmäkne, pridáme do nej kryštálový cukor a necháme rozpustiť.

  4. 4

    Potom k cibuli pridáme hladkú múku a poriadne zamiešame.

  5. 5

    Keď nám múka pohltí väčšinu maste, prilejeme tretinu slepačieho vývaru, aby cibuľa neprihorela.

  6. 6

    Keď sa nám v hrnci vytvorí z toho všetkého masa, prilejeme zvyšok slepačieho vývaru, okoreníme, osolíme a necháme vrieť cca 20 minút.

  7. 7

    Kým polievka vrie, pripravíme si prílohu - bagetky. Nakrájame si ich na šikmé kúsky a rozložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

  8. 8

    Potom ich polejeme olivovým olejom, osolíme, posypeme nastrúhaným syrom (bagetky ešte môžeme poliať olejom na záver) a vložíme do vyhriatej rúry - gril na 200°C, na približne 5 minút.

  9. 9

    Polievku porcujeme spolu s bagetkou. Dobru chuť!

Diskusia k receptu

strucik
Tá prvá časť cibuľky bola podľa môjho názoru trošku spálená, bolo by ju treba restovať pomalšie.

PS: Mať ruku vo vrecku počas vysvetľovania nie je zrovna najslušnejšie.
bubaya
Do pravej francúzskej cibulačky ide ešte biele víno, aby zohriala nielen v žalúdku. Syr je dobrý nejaký voňavý, s vysokým obsahom tuku, napr. gruyére, emmentaler.....dopíš do použitých surovín, nech si to ľudia nezabijú nejakým 30% ajdamom. Video je pekné, len pridlhé, 10 minút slintať nad nejakou dobrotou pri monitore je dlho. Ináč pekné oba recepty, šikovný chlapec, chválim.
zinnajdha
môžem potvrdiť, že je to výborná polievka, robievam ju veľmi často.
majkicn
@Strucik (30.1.2018 10:20) Chuťovo cibuľka spálená nebola ale uzávam že na videu to tak vyzerá a ak by som ju nejedol tak tiež by som povedal že sa mi spálila :). Neviem čím to je, možno svetlom. V každom prípade vďaka za tip, nabudúce skúsim miernejší plameň.
P.S: S tou rukou máte pravdu, ale je to neformálne video a je mi to tak pohodlné :).

klukodvody
Zdravíme a nejdřív vezmi v úvahu, že nejdu kritizovat, mám vnuka, kterého jsem vyučil a je Ti dost podobný. Je vidět, že vaření bereš s humorem a to je bezvadné. Tvoje polévka je prostě Tvoje. Je mnoho receptů na tuto polévku a každý kuchař si ji trochu upraví podle svého a každá má svoje kouzlo. Jestli chceš, dočti si to, jestli ne, tak si toho nevšímej. Cibuli je dobré nakrájet na půlkolečka. Já jsem také zastánce sádla, ale tady bych použil máslo, výrazně zjemní chuť. Ten cukr má cibuli lehce zkaramelizovat a to víno, někde ve Francii dávají trochu koňaku, Ti to vše jen deglazuje, lépe se vstřebá ten výpek z cibule cukru a másla. Ve většině se dává trochu bobkového listu, který se potom vyndá. Někteří kolegové si přidávají i trochu jiného koření, ale to je každého rukopis. Ale co je skoro základ, ta bagetka se dá na polévku, zasype se dobrým sýrem a dá se to i s polévkou zapéct. Jen bych krájel tenčí plátky. Prosím nenech se mnou otrávit, je to jen dobře míněná rada dědka, který strávil skoro celý život po různých kuchyních. Líbí se nám Tvoje videa a přístup. Měj se fajn a vař i dále s chutí.
marlenka
Nikdy som takuto polievku nerobila,len som zvedava ako sa ta bageta konzumuje,či sa odkrajuje lyžicou,či s priborom,alebo ulovite rukou,odhryznete a potom?Neberte to ako ironiu,ale neviem..
katka512
Perfiško, toto bolo milé varenie a ešte k tomu so sympošom :). A som rada, že to bol recept bez vína, lebo nie každý ho má po ruke, čiže za mňa super a ďakujem ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia