Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka so syrovými bagetkami

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 25. novembra 2023
Francúzska cibuľová polievka so syrovými bagetkami
Foto: Pravda - Ľuboš PIlc
4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
2 PL
3 ČL
125 ml
1 l
1/4 ČL čerstvý
2 strúčiky
1 ČL
8 plátkov
100 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu olúpeme, prekrojíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu na ňom na miernom ohni 10 minút opekáme domäkka. Dochutíme soľou, korením, cukrom a dusíme ďalších 10 minút. Občas premiešame, cibuľa by mala jemne zhnednúť.

  2. 2

    Zalejeme vínom, vývarom, premiešame a privedieme do varu, dochutíme tymianom a povaríme ďalších 10 minút. Do polievky prelisujeme olúpané strúčiky cesnaku. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

  3. 3

    Polievku môžeme rozdeliť do 4 zapekacích misiek. Do každej vložíme po 2 plátky bagety, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry rozohriatej na 220 °C.

  4. 4

    Ak nemáme misky vhodné do rúry, tak plátky bagety rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, husto ich posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry. Servírujeme tak, že ich vložíme do horúcej polievky.

Diskusia k receptu

zahra
Tuto polievku milujem a viem ju urobit chutnejsiu, ako bola ta,co som mala moznost ochutnat v Parizi
1x bugout
bugout
@zahra (26.11.2023 06:59)
Neverím 😂 takú ako v Paríži som ani doma zatiaľ nezvládol.... A tento recept je evidente odfláknúty. Toto by som nejedol, desať minút stačí tak na cibuľový čaj alebo zúfalú menzu. Keď chce niekto serióznu francúzsku cibuľačku musí jej venovať patričný čas a pozornosť.
1x zahra
zahra
@bugout (26.11.2023 12:30) To boli slova kamaratov, spoludovolenkarov, na cibulacku aj palacinky.:)Priatelky tvrdia, ze varim genialne, priatelia ze ku mne sa chodi ako na polikliniku -nalacno. Na teba mam zvlast kategoriu, takze ti neverim.:)
1x bugout
bugout
@zahra (26.11.2023 16:21)

Cibuľove polievky čo som jedol v Paríži boli excelentné (a áno preháňam, už aj ja urobím takú dobrú 😂😂😂 nechcel som sa veľmi chváliť). Cibuľove polievky na Slovenku som neznášal lebo to vždy bolo odfláknuté, presne ako tento recept. Polievky zbožňujem a cibuľova mi tu nikdy nechutila (a áno cibuľu mám rád) tak som si povedal, že ochutnám vo Francúzsku a ak nebude chutiť lámem nad ňou definitívne palicu... Chvalabohu Francúzi majú skrátka ku gastronómii iný prístup ako Slováci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia