Francúzska cibuľová polievka so syrovými bagetkami
mesačník Varecha, 25. novembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš PIlc
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Cibuľu olúpeme, prekrojíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu na ňom na miernom ohni 10 minút opekáme domäkka. Dochutíme soľou, korením, cukrom a dusíme ďalších 10 minút. Občas premiešame, cibuľa by mala jemne zhnednúť.
- 2
Zalejeme vínom, vývarom, premiešame a privedieme do varu, dochutíme tymianom a povaríme ďalších 10 minút. Do polievky prelisujeme olúpané strúčiky cesnaku. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- 3
Polievku môžeme rozdeliť do 4 zapekacích misiek. Do každej vložíme po 2 plátky bagety, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry rozohriatej na 220 °C.
- 4
Ak nemáme misky vhodné do rúry, tak plátky bagety rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, husto ich posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry. Servírujeme tak, že ich vložíme do horúcej polievky.
Tiež cibuľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Neverím 😂 takú ako v Paríži som ani doma zatiaľ nezvládol.... A tento recept je evidente odfláknúty. Toto by som nejedol, desať minút stačí tak na cibuľový čaj alebo zúfalú menzu. Keď chce niekto serióznu francúzsku cibuľačku musí jej venovať patričný čas a pozornosť.
Cibuľove polievky čo som jedol v Paríži boli excelentné (a áno preháňam, už aj ja urobím takú dobrú 😂😂😂 nechcel som sa veľmi chváliť). Cibuľove polievky na Slovenku som neznášal lebo to vždy bolo odfláknuté, presne ako tento recept. Polievky zbožňujem a cibuľova mi tu nikdy nechutila (a áno cibuľu mám rád) tak som si povedal, že ochutnám vo Francúzsku a ak nebude chutiť lámem nad ňou definitívne palicu... Chvalabohu Francúzi majú skrátka ku gastronómii iný prístup ako Slováci.