Bezlepkový medovníkový závin
Bezlepkový medovníkový závin

Židovský závin bezlepkový fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 13. decembra 2020
Židovský závin bezlepkový (fotorecept)
Foto: frezia68

Pozerala som v TV Dámsky klub a tam prezentovali židovský závin, ktorý sa mi páčil. Vyskúšala som z bezlepkovej múky, tak ho ponúkam bezlepkáčom. Zobraziť celý popisPozerala som v TV Dámsky klub a tam prezentovali židovský závin, ktorý sa mi páčil. Vyskúšala som z bezlepkovej múky, tak ho ponúkam bezlepkáčom. V podstate je to medovníková roláda a výborné tu majú @Sovka62 a @Babi, tak som kombinovala.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
200 g
100 g
2 ks
2 PL
2 PL domáca
1  ČL
1  ČL
Náplň:
podľa potreby
200 g
 rôzne
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Pripravím si múky...

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medovníková múka je ochutená perníkovým korením a je veľmi tmavá. Tak som pridala len 1 ČL škorice, cukor 100 g (kto má rád sladké, pridá), 2 vajíčka, 2 PL tekutého medu, 2 PL zmäknutej bravčovej masti, čajovú lyžičku sódy a spracovala som cesto. Cesto som rozdelila na polovicu a dala do chladničky na 3 hod.

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cesto rozvaľkala a potrela slivkovým lekvárom, ku ktorému som pridala kokos, pomiešala a natrela cesto. Ten kokos je vychytávka od @Babi, vraj zamedzí prasknutiu závinu. Pripravila som si sušené ovocie, ktoré budem ukladať na natreté cesto.

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A postupne som ukladala asi takto:

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mala som figy, marhule, orechy, brusnice a citrónové kandizované ovocie. Nakoniec som posypala nasekanou čokoládou. Závin som vaľkala na papieri, aby sa dal ľahšie zvinúť, lebo bezlepkové cesto je niekedy záludné. Ale dalo sa... A piekla som na 180 °C asi 30 min.

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento závin vydrží v chlade aj 2 mesiace. Jedna poslucháčka spomínala, že zabudli závin v komore a našli ho na Veľkú noc, vraj bol chutný. Neskúšala som, tak neviem potvrdiť. Ale pridávam na záver ako nám čarovala ranná obloha pri východe slnka :-).

    Židovský závin bezlepkový (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík, bezlepkových receptov není nikdy dost. Krásné fotečky, všechny! Jsi šikulka! Díky za sdílení. Hezký advent!
sracz
Chutná „práca”, Ditka milá, už na pohľad. Nie som síce „bezlepkováč”, ale keď z toho Tvojeho superfajného závinu zjem „za tepšu_dva, nič še mi ňestaňe”! ... ta ňe?
frezia68
Ďakujem,Ferko, táto múka neškodí.....dam ci aj calu tepšu,ľem mušiš prisc :-)
anicka077
Dobrý deň, presne tento zavin som videla tiež v dámskom klube a chcela by som ho urobiť. Nepoznám muku Jizerku. Peciem len z Liany. Akou múkou z Liany môžem Jizerku nahradiť? Dakujem
frezia68
@Anicka077 : Nekupujem Lianu,ale Jizerka je na pečenie koláčov,aj kysnutých a dala som len 100g. Vlastne ten závin sa môže piecť len z tej perníkovej,len som nechcela taký tmavý,tak som experimentovala. Takže múkou na koláče a s cestom sa dobre pracovalo.
anicka077
Dakujem pekne za odpoved. Môžem sa opytat, ze kde Jizerku kupujete?
45678
Zaujímavý názov som sa dozvedela:-) ja to pečiem hádam 20rokov ako medová štôla, a je pravda, vydrží veľmi dlho, ja balím do fólie, aby nevysychala.... ale @frezia68 pre Teba veľká pochvala, ako si to vysperkovala:-) vyzerá to ako umelecká mozaika to ovocie, avšak u Teba všetky recepty sú perfektne odprezentované. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia