Židovský závin bezlepkový fotorecept
Foto: frezia68
Pozerala som v TV Dámsky klub a tam prezentovali židovský závin, ktorý sa mi páčil. Vyskúšala som z bezlepkovej múky, tak ho ponúkam bezlepkáčom. Zobraziť celý popisPozerala som v TV Dámsky klub a tam prezentovali židovský závin, ktorý sa mi páčil. Vyskúšala som z bezlepkovej múky, tak ho ponúkam bezlepkáčom. V podstate je to medovníková roláda a výborné tu majú @Sovka62 a @Babi, tak som kombinovala.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
100 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
2 PL domáca |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
podľa potreby |
|
|
|
200 g |
|
rôzne |
|
|
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Pripravím si múky...
-
2
Medovníková múka je ochutená perníkovým korením a je veľmi tmavá. Tak som pridala len 1 ČL škorice, cukor 100 g (kto má rád sladké, pridá), 2 vajíčka, 2 PL tekutého medu, 2 PL zmäknutej bravčovej masti, čajovú lyžičku sódy a spracovala som cesto. Cesto som rozdelila na polovicu a dala do chladničky na 3 hod.
-
3
Potom som cesto rozvaľkala a potrela slivkovým lekvárom, ku ktorému som pridala kokos, pomiešala a natrela cesto. Ten kokos je vychytávka od @Babi, vraj zamedzí prasknutiu závinu. Pripravila som si sušené ovocie, ktoré budem ukladať na natreté cesto.
-
4
A postupne som ukladala asi takto:
-
5
Mala som figy, marhule, orechy, brusnice a citrónové kandizované ovocie. Nakoniec som posypala nasekanou čokoládou. Závin som vaľkala na papieri, aby sa dal ľahšie zvinúť, lebo bezlepkové cesto je niekedy záludné. Ale dalo sa... A piekla som na 180 °C asi 30 min.
-
6
Tento závin vydrží v chlade aj 2 mesiace. Jedna poslucháčka spomínala, že zabudli závin v komore a našli ho na Veľkú noc, vraj bol chutný. Neskúšala som, tak neviem potvrdiť. Ale pridávam na záver ako nám čarovala ranná obloha pri východe slnka :-).
Diskusia k receptu