Bezlepkový medovníkový závin

Židovský závin bezlepkový (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Pozerala som v TV Dámsky klub a tam prezentovali židovský závin, ktorý sa mi páčil. Vyskúšala som z bezlepkovej múky, tak ho ponúkam bezlepkáčom. V podstate je to medovníková roláda a výborné tu majú @Sovka62 a @Babi, tak som kombinovala.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravím si múky...
  2. Medovníková múka je ochutená perníkovým korením a je veľmi tmavá. Tak som pridala len 1 ČL škorice, cukor 100 g (kto má rád sladké, pridá), 2 vajíčka, 2 PL tekutého medu, 2 PL zmäknutej bravčovej masti, čajovú lyžičku sódy a spracovala som cesto. Cesto som rozdelila na polovicu a dala do chladničky na 3 hod.
  3. Potom som cesto rozvaľkala a potrela slivkovým lekvárom, ku ktorému som pridala kokos, pomiešala a natrela cesto. Ten kokos je vychytávka od @Babi, vraj zamedzí prasknutiu závinu. Pripravila som si sušené ovocie, ktoré budem ukladať na natreté cesto.
  4. A postupne som ukladala asi takto:
  5. Mala som figy, marhule, orechy, brusnice a citrónové kandizované ovocie. Nakoniec som posypala nasekanou čokoládou. Závin som vaľkala na papieri, aby sa dal ľahšie zvinúť, lebo bezlepkové cesto je niekedy záludné. Ale dalo sa... A piekla som na 180 °C asi 30 min.
  6. Tento závin vydrží v chlade aj 2 mesiace. Jedna poslucháčka spomínala, že zabudli závin v komore a našli ho na Veľkú noc, vraj bol chutný. Neskúšala som, tak neviem potvrdiť. Ale pridávam na záver ako nám čarovala ranná obloha pri východe slnka :-).