Orechový zákusok
Orechový zákusok

Žerbo rezy fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 15. novembra 2020
Žerbo rezy (fotorecept)
Foto: nikola166

Veľmi obľúbený, výborný orechový zákusok.

45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 ml
1 PL
20 g
600 g
300 g
50 g
2 ks
štipka
Orechová plnka:
300 g mleté
120 g
500 g
Na zdobenie:
120 g
kúsok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme štipku soli a maslo nakrájané na kocky. Dobre rozmrvíme medzi prstami.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne pridáme žĺtky, kyslú smotanu a droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku. Vymiesime hladké cesto.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 1 hodinu.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z papiera na pečenie si odstrihneme kúsok o veľkosti cca 27x37 cm. Jedno cesto rozvaľkáme natenko a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme ľubovoľným džemom, my máme najradšej marhuľový.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypeme mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme druhým rozvaľkaným cestom, natrieme džemom a posypeme orechmi s cukrom. Tento postup zopakujeme ešte raz, vrstvenie ukončíme položením štvrtého rozvaľkaného cesta.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrchné cesto popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C cca 30-35 minút.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení ozdobíme čokoládovou polevou.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja som na zdobenie použila aj čokotransfer. Po pár hodinách môžeme krájať.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marienka44
Co je to cokotransfer?Kde sa to da zadovazit? Ako sa s tym pracuje? nepoznam to a paci sa mi to, ak je to ta mriezka na kolaciku.
Robievam zerborezy, ale len 3 platy cesta, teda len zo 450 g muky. Ocenujem kreativitu s vyzdobou!
nikola166
@marienka44 (16.11.2020 12:00)

Čokotransfer je špeciálna fólia, na ktorej je nanesený dekoračný vzor, ktorý sa spolu s nanesenou čokoládou z fólie odlepí. Pracuje sa s ním veľmi jednoducho, dá sa použiť biela, tmavá aj mliečna čokoláda. Rozpustená čokoláda nesmie byť úplne horúca, max 40°C, čokoládu rozotrieme na potlačenú stranu fólie, necháme kompletne stuhnúť a potom fóliu opatrne zlúpneme. Dá sa všestranne využiť, ak čokoláda nie je ešte úplne stuhnutá, použijeme napr. na boky torty, dá sa vyrobiť aj čokoládová mašľa. Úplne stuhnutú môžeme rozlámať na menšie kúsky a pozapichovať napr. do muffinov. V tomto recepte som jednoducho priložila čokotransfer fóliu na čokoládovú polevu a nechala úplne stuhnúť. Cenovo sa fólia pohybuje okolo 2-3 eur (30x40cm), ja objednávam z internetu, dá sa nájsť veľmi veľa stránok a je v ponuke veľa krásnych vzorov. Taktiež je veľa videí na youtube, ako sa s fóliou presne pracuje. Dúfam, že som aspoň trochu pomohla :)