Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta fotorecept
Foto: sracz
Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen Zobraziť celý popisTýmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej „uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
800-1 000 g („sourdough”) |
|
2-3 PL mleté (na plech) |
|
Namáčadlo: | |
500-600 ml (vlažné) |
|
2-3 PL |
|
75-100 g (rozpustené) |
|
3-4 ks |
|
96 g |
|
2÷3 PL strúhaná |
|
štipka g |
|
Jablková plnka: | |
500-600 g |
|
2-3 ks strúhané a vyžmýkané |
|
2-3 KL |
|
6-7 PL hrubo pokrájané |
|
Tvarohová plnka: | |
453 g (cottage cheese) |
|
24 g |
|
2-3 KL strúhaná |
|
3-4 ks |
|
200 ml (namočené v rume) |
|
2-3 ks pokrájaný |
|
Snehová prikrývka: | |
6-8 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Sušené „cranberies” – brusnice, pre dobrú náladu namočené v rume, zožali úspech už v „causa-e” so štrúdľo-závinom a tak som ich neváhal použiť aj teraz do extra_žemľovky; vidíte ich v duritke na ľavej strane vstupného obr., tak ako všetky ostatné zložky pripravené na spracovateľský algoritmus receptu!
-
2
Jednorázový alumíniový pekáč (240x300 mm) som vystriekal olejovo-múkovou emulziou a vysypal pomletými mandľami (tentoraz som ich kúpil so 70 % zľavou, tak preto som nimi v rcp nešetril). V pomocnej mise som z uvedených ingrediencií dôkladne vyšľahal „namáčadlo”,
-
3
v ktorom som obojstranne dlhšie „okúpal” asi 12 mm hrubé krajce z francúzskej sourdough bagetky z kváskového cesta (pri použití vianočky, vynechal by som cukor, maslo i pudding) a ½ som pokladal na spodok pekáča, na ktorú som rozložil jablkovú zmes, usporenú zo štrúdle.
-
4
Túto zmes som „nadstavil” vrstvou čerstvo postrúhaných a vyžmýkaných jabĺk, posypaných škoricovým cukrom a zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov a
-
5
zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov.
-
6
Druhú plnku som zostavil z krabičky cottage cheese (žiaľ o domácom tvarohu z našeho „Vihodu” môžeme iba snívať), čerstvo postrúhanej kúry z veľkého „domáceho” citróna, dvoch vrecúšok vanilínového cukru, sušených brusníc odkvapkaných z rumu a po spracovaní,
-
7
vmiešaných vajíčkových žĺtkov, potom som zmes stierkou
-
8
rovnomerne rozložil jablkový základ.
-
9
Medzitým, čo sa namáčali ďalšie krajce bagetky, som na tvaroh porozkladal kolieska banánov
-
10
a všetko pozakrýval hornou vrstvou krajcov namočenej bagetky; dôkladne prikryté alumíniovou fóliou, nechal 24´- 33´ zapiecť na strednej časti elektrickej rúry vyhriatej na 190 ºC (375 ºF).
-
11
Tak a je dostatok času na prípravu posledného polotovaru, kedy som vyšľahal tuhý „sneh” z bielkov všetkých vajíčok, štipky soli a 2 kopcovitých PL práškového cukru, ktorý som rovnomerne
-
12
rovnomerne rozotrel na už upečený povrch žemľovky, posypal ho 2÷3 PL čokoládovej „ryže” a už bez fólie, nechal 5´÷7´ zapiecť
-
13
na takúto peknú zlatistú farbu!
-
14
V reze žemľovka tiež nevyzerala zle, ale poučil som sa, že je ju po upečení načim nechať dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc uloženú v chladničke.
-
15
Jednotlivé porcie som servíroval na už zhustnutom „prestieradle” z namáčadla, ktorého som pripravil akosi viac!
Diskusia k receptu