Žemľové knedle s medvedím cesnakom a krémom s pórom
hlavný šéfkuchár Trabisch Catering v Rakúsku, 24. apríla 2021
Foto: Kerstin Reiger
porcie
príprava
Suroviny
Knedle: | |
6 ks staršie (rožky, žemle) |
|
2 ks |
|
1 ks malá |
|
20 g |
|
200 ml |
|
10 lístkov |
|
3 PL (alebo pesto) |
|
|
|
|
|
|
|
Krém s pórom: | |
1 ks menší |
|
20 g |
|
1 PL |
|
150 ml |
|
250 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Knedle: Na masle speníme na drobno nakrájanú cibuľu, zalejeme mliekom, pridáme lístky medvedieho cesnaku a odstavíme. Pridáme vajcia, koreniny, soľ a pastu z medvedieho cesnaku. Zmes riadne zamiešame a zalejeme ňou pečivo nakrájané na drobné kocky. Spojíme na mokrú hmotu, ktorú necháme cca 10 minút odstáť.
- 2
Z cesta vypracujeme 12–16 rovnakých guľatých knedličiek, ktoré vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Miernym varom varíme zakryté 10–15 minút. Knedle z vody vytiahneme a môžeme ihneď servírovať alebo necháme vychladnúť a použijeme neskôr.
- 3
Krém s pórom: Pór rozrežeme po dĺžke a krájame cca na 1 cm hrubé pásiky. Vložíme do sita a riadne umyjeme, aby sme nemali v listoch prípadný piesok alebo hlinu, necháme odkvapkať.
- 4
V hrnci zatiaľ z masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme bielym vínom a necháme zovrieť (ak nemáme k dispozícii víno, môžeme ho nahradiť vývarom a pár kvapkami citrónovej šťavy). Pridáme smotanu a rozmiešame na hladký krém, ochutíme soľou, korením a povaríme. Pridáme nakrájaný pór a necháme už len krátko povariť.
- 5
Žemľové knedle s medvedím cesnakom podávame s pórovým krémom. Môžeme dozdobiť opečenou paradajkou, prípadne výrazným tvrdým syrom typu grana padano alebo pecorino.
Tiež Žemľové knedle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu