Žemľové knedle
Žemľové knedle

Žemľové knedle s medvedím cesnakom a krémom s pórom

Rastislav Krampl
hlavný šéfkuchár Trabisch Catering v Rakúsku, 24. apríla 2021
Žemľové knedle s medvedím cesnakom a krémom s pórom
Foto: Kerstin Reiger
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Knedle:
6 ks staršie (rožky, žemle)
2 ks
1 ks malá
20 g
200 ml
10 lístkov
3 PL (alebo pesto)
Krém s pórom:
1 ks menší
20 g
1 PL
150 ml
250 ml




Postup

  1. 1

    Knedle: Na masle speníme na drobno nakrájanú cibuľu, zalejeme mliekom, pridáme lístky medvedieho cesnaku a odstavíme. Pridáme vajcia, koreniny, soľ a pastu z medvedieho cesnaku. Zmes riadne zamiešame a zalejeme ňou pečivo nakrájané na drobné kocky. Spojíme na mokrú hmotu, ktorú necháme cca 10 minút odstáť.

  2. 2

    Z cesta vypracujeme 12–16 rovnakých guľatých knedličiek, ktoré vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Miernym varom varíme zakryté 10–15 minút. Knedle z vody vytiahneme a môžeme ihneď servírovať alebo necháme vychladnúť a použijeme neskôr.

  3. 3

    Krém s pórom: Pór rozrežeme po dĺžke a krájame cca na 1 cm hrubé pásiky. Vložíme do sita a riadne umyjeme, aby sme nemali v listoch prípadný piesok alebo hlinu, necháme odkvapkať.

  4. 4

    V hrnci zatiaľ z masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme bielym vínom a necháme zovrieť (ak nemáme k dispozícii víno, môžeme ho nahradiť vývarom a pár kvapkami citrónovej šťavy). Pridáme smotanu a rozmiešame na hladký krém, ochutíme soľou, korením a povaríme. Pridáme nakrájaný pór a necháme už len krátko povariť.

  5. 5

    Žemľové knedle s medvedím cesnakom podávame s pórovým krémom. Môžeme dozdobiť opečenou paradajkou, prípadne výrazným tvrdým syrom typu grana padano alebo pecorino.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia