Žemľové knedle

peta5 - fotkapeta5, 1. decembra 2012
Žemľové knedle
Foto: peta5

Ku všetkým ˝knedlovým˝ jedlám. Recept pochádza z Prahy, robíme ho v reštaurácii neďaleko Frankfurtu a niekedy nestíhame gúľať :)

30 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g alebo rožkové kocky
8 ks
700 ml
125 g
1/2 čl




Postup

  1. 1

    Žemľové kocky si nasypeme do ˝lavóra˝ a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Maslo si dáme rozpustiť, zalejeme mliekom a necháme zohriať na vlažno (nie horúce!!) Rozšľaháme vajíčka, pridáme k mlieku, osolíme, okoreníme, pridáme muškátový orech a premiešame. Potom touto zmesou zalejeme žemle a dôkladne ihneď miešame, aby sa nám rovnomerne ˝napili˝. Necháme odstáť 15 min.

  2. 2

    Zatiaľ si dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca, pridáme bujón, alebo aj dva, alebo vývar. Pripravíme si dosku kam budeme knedlíky po horúcom kúpeli ukladať na vychladnutie a misku s vlažnou vodou.

  3. 3

    Najskôr si to celé znovu premiešame. Ja si potom menšou naberačkou na polievku knedlíky nadávkujem a keď ich mám takto prichystané, ide sa gúľať. Najskôr trochu silnejšie aby sa to všetko riadne spojilo. Potom si z misky s vodou knedlík trošku pokropím a medzi dlaňami ho dohladka dotvarujem. Do hladka preto, aby nám pri varení nepresiakla voda dnu a knedlík sa nerozpadol. Dáme do vriaceho vývaru a varíme pod pokrievkou 9 minút. Vyberieme a môžme okamžite podávať. Alebo necháme vychladnúť a šup do mrazáku. Po rozmrazení si ich dám na 9 min. do pary a sú ako čerstvé.

Diskusia k receptu

sovka62
A k čomu ich podávaš? Či len samé ako hlavné jedlo? Alebo rovno v tom vývare?
peta5
Aha, zabudla som napísať k čomu sa knedle podávajú. Takže napr. hríbové al. mäsové ragú, sviečková, knedlo-vepřo-zelo,.... Alebo teda v tom vývare ak Ti to tak chutí, rozhodnutie je na Tebe. U nás ide vývar psovi do granúl.
huck
...ale nezabudla! Ved to, k čomu knedle podávaš píšeš v úvodnej vete :
" Móóóc dobrá a chutná vec k ragú a ostatným ˝knedlovým˝ jedlám :) "
Určite vyskúšam .
peta5
no to som si potom narýchlo opravila, aby to teda tak nepôsobilo. vyskúšaj, sú ozaj chutné, moji chlapi na ne nedajú dopustiť :) potom daj vedieť ako si dopadla:)
evanaaa
Podobné sú tým Karlovarským a im podobným, len tam ide aj múka, takže ozaj treba vyskúšať a porovnať.
peta5
ano, to je pravda, ale mne prídu tieto bez múky také ˝odľahčené˝




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia