Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. apríla 2020
Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept)
Foto: sracz

Jednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska kuchárka (mimochodom pekná a šikovná), ktorá v TV štúdiu za pár minút mala na suchom pekáči dve-tri porcie tejto doslova „chuťovky“. Deň pred som kúpil nakrájané bravčové plátky, už naklepané, osolené a posypané mletým čiernym korením. Spomenul som si na pikantné rezne, ktoré predstavila Pusta, B. P. a tak som pre nás zrealizoval naozaj chutný obed v mojej podobe s našou chuťou.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

1 - 1,2 kg žlté neolúpané (Idaho)
150-200 ml vlažná
2-3 PL (Maizena)
podľa chuti
Bravčové plátky:
3-4 plátky
podľa potreby
podľa potreby
2-3 KL
150-200 ml
2-3 PL
240-250 ml horúca
240-250 ml
3-4 strúčiky
1-1,5 KL
120-150 g nastrúhaný (údená gouda)
240-250 ml hustá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som už predpripravené 12-15 mm hrubé plátky bravčového pliecka (v hornej časti obrázku), alias prílohu, jemne potrel plnotučnou horčicou „Liptov“, zabalil ich do celofánu a cez noc nechal „hajať-búvať“ v chladničke. Príprava vlastných pečených zemiakov je už naozaj jednoduchá a rýchla. Neolúpané som dôkladne kefou na zeleninu „vydrhol“ pod tečúcou vodou, rozkrojil na polovičky a tie na asi centimetrové plátky.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise so 120-150 ml vlažnej vody som rozmiešal tri kopcovité PL kukuričného škrobu (Pure Corn Starch).

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozmiešaného škrobu som pridal zemiaky.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dôkladne vareškou premiešal.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky som porozkladal reznou stranou na suchý pekáč.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekol som na 205-215 °C (400-420 °F) 2 x (s obrátením) 20-25 minút až získali peknú červeno-žlto–hnedú farbu. Až teraz som ich prstami posypal soľou a premiešal. Teplotu a čas pečenia si nastavte, prosím, podľa Vašich interných podmienok.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a čo sa mäsa týka, pripravil som ho skôr než zemiaky, na dno pekáčika som rozprestrel „mesiačiky cibule“, na ne marinované plátky bravčoviny, pridal kačaciu masť, podlial vodou, prikryl alobalom a vložil piecť na 44 minút do rúry vyhriatej na 180 °C (360-370 °F). Zatiaľ som pripravil zapekaciu zmes: do misky som dal prelisovaný cesnak, pridal domácu pálivú Ferryho zmes (z vlastnoručne vypestovaných piatich druhov pikantných papričiek), nastrúhanú údenú goudu a kyslú smotanu. Všetko som spolu dobre zmiešal a hotovo. Mäso po pečení som posypal pokrájaným pórom, zalial zapekacou zmesou, vrátil už neprikryté do rúry a zapiekol ešte 12-16 minút. Pozn.: Ak by bol záujem, tak pri najbližšej príprave týchto „rezňov“, Vám ich zdokumentujem a predstavím.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uznajte, prosím, že skompletizovaná porcia nevyzerá vôbec zle! … a ak ich nechcete s mäsom, tak si ich pripravte „na zobky“, trebárs k leňošeniu pri sledovaní televízneho programu.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    2. marca t. r. navždy i nafurt odišiel na Nebeské „kaktusové pláne“ môj pol-storočný superkamarát Kája Rafaja z Holešova na Morave. Posielam za ním jeden z pohľadov na možnú „výzdobu“ pred tunajšími domami.

    Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Zemiaky, Hlavné jedlá, Obed, Slané chuťovky, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
používateľ nemá avatar
123
no tie zemiačiky sú naozaj krásne, kto by to povedal, že kukuričná maizena urobí také divy... musím skúsiť...