Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe fotorecept
Foto: sracz
Jednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska kuchárka (mimochodom pekná a šikovná), ktorá v TV štúdiu za Zobraziť celý popisJednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska kuchárka (mimochodom pekná a šikovná), ktorá v TV štúdiu za pár minút mala na suchom pekáči dve-tri porcie tejto doslova „chuťovky“. Deň pred som kúpil nakrájané bravčové plátky, už naklepané, osolené a posypané mletým čiernym korením. Spomenul som si na pikantné rezne, ktoré predstavila Pusta, B. P. a tak som pre nás zrealizoval naozaj chutný obed v mojej podobe s našou chuťou.
porcie
príprava
Suroviny
1 - 1,2 kg žlté neolúpané (Idaho) |
|
150-200 ml vlažná |
|
2-3 PL (Maizena) |
|
podľa chuti |
|
Bravčové plátky: | |
3-4 plátky |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2-3 KL |
|
150-200 ml |
|
2-3 PL |
|
240-250 ml horúca |
|
240-250 ml |
|
3-4 strúčiky |
|
1-1,5 KL |
|
120-150 g nastrúhaný (údená gouda) |
|
240-250 ml hustá |
|
Postup
-
1
Večer som už predpripravené 12-15 mm hrubé plátky bravčového pliecka (v hornej časti obrázku), alias prílohu, jemne potrel plnotučnou horčicou „Liptov“, zabalil ich do celofánu a cez noc nechal „hajať-búvať“ v chladničke. Príprava vlastných pečených zemiakov je už naozaj jednoduchá a rýchla. Neolúpané som dôkladne kefou na zeleninu „vydrhol“ pod tečúcou vodou, rozkrojil na polovičky a tie na asi centimetrové plátky.
-
2
V mise so 120-150 ml vlažnej vody som rozmiešal tri kopcovité PL kukuričného škrobu (Pure Corn Starch).
-
3
Do rozmiešaného škrobu som pridal zemiaky.
-
4
Dôkladne vareškou premiešal.
-
5
Zemiaky som porozkladal reznou stranou na suchý pekáč.
-
6
Piekol som na 205-215 °C (400-420 °F) 2 x (s obrátením) 20-25 minút až získali peknú červeno-žlto–hnedú farbu. Až teraz som ich prstami posypal soľou a premiešal. Teplotu a čas pečenia si nastavte, prosím, podľa Vašich interných podmienok.
-
7
Nuž a čo sa mäsa týka, pripravil som ho skôr než zemiaky, na dno pekáčika som rozprestrel „mesiačiky cibule“, na ne marinované plátky bravčoviny, pridal kačaciu masť, podlial vodou, prikryl alobalom a vložil piecť na 44 minút do rúry vyhriatej na 180 °C (360-370 °F). Zatiaľ som pripravil zapekaciu zmes: do misky som dal prelisovaný cesnak, pridal domácu pálivú Ferryho zmes (z vlastnoručne vypestovaných piatich druhov pikantných papričiek), nastrúhanú údenú goudu a kyslú smotanu. Všetko som spolu dobre zmiešal a hotovo. Mäso po pečení som posypal pokrájaným pórom, zalial zapekacou zmesou, vrátil už neprikryté do rúry a zapiekol ešte 12-16 minút. Pozn.: Ak by bol záujem, tak pri najbližšej príprave týchto „rezňov“, Vám ich zdokumentujem a predstavím.
-
8
Uznajte, prosím, že skompletizovaná porcia nevyzerá vôbec zle! … a ak ich nechcete s mäsom, tak si ich pripravte „na zobky“, trebárs k leňošeniu pri sledovaní televízneho programu.
-
9
2. marca t. r. navždy i nafurt odišiel na Nebeské „kaktusové pláne“ môj pol-storočný superkamarát Kája Rafaja z Holešova na Morave. Posielam za ním jeden z pohľadov na možnú „výzdobu“ pred tunajšími domami.
"rezne" = čakám na zdokumentovanie a predstavenie
sumár = ďakujem ...