Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Zemiakový šalát s blanšírovaným zelerom

mijaita - fotkamijaita, 22. februára 2022
Zemiakový šalát s blanšírovaným zelerom
Foto: mijaita

Bramborový salát s blanšírovaným celerem. Svěží, výborný salát. Množství surovin je pouze orientační, jen ze štvrtky, středně velké bulvy celeru. Hotový ideálně Zobraziť celý popisBramborový salát s blanšírovaným celerem. Svěží, výborný salát. Množství surovin je pouze orientační, jen ze štvrtky, středně velké bulvy celeru. Hotový ideálně dochutit limetkou.

Suroviny

1/4 buľvy (stredne veľký)
4 ks (uvarené v šupke)
2 - 3 ks natvrdo uvarené
Na nálev:
500 ml
1 - 2 ks
5 guľôčok
5 guľôčok
100 ml (alebo vínny)
Na dochutenie:
 (alebo citrónová)




Postup

  1. 1

    Nejdřív oloupu celer a škrabkou na julienne naškrábu nudličky. Nemajitelé oné škrabky nastrouhají celer na velkých slzách struhadla.

    Zemiakový šalát s blanšírovaným zelerom - obrázok 1
  2. 2

    Do vody přidám uvedené koření v sítku, nebo v balíčku z gázy a uvedu do varu, abych do ní ponořila všechen nastrouhaný celer. Když se voda zas začne vařit, nechám cca 5 minut, aby celer trochu změknul. Nechám ho tam ležet a věnuju se bramborám.

  3. 3

    Ve slupce uvařené brambory oloupu a do velké mísy protlačím kolečkem s mřížkou nebo nakrájím na malé tvary, jak jsem zvyklá, nebo mám ráda na přípravu brsalátu vánočního. Lehce brambory osolím a promíchám dřív, než do nich dám ten celer.

  4. 4

    Chladnější, netřeba úplně studený, celer scedím (nálev si nechám), smíchám s bramborama.

  5. 5

    Pak už stačí jen přidat majolku nebo domácí majonezu, nadrobno nakrájená vajíčka, dosolit, dochutit limetkovou šťávou a troškou limetkové kůry. Pokud je potřeba naředit, použiju ten vývar.

  6. 6

    Promíchat, dát do lednice na několik hodin a znovu pak dochutit, bude-li potřeba. Je to fičák, jak je to dobrý, fakt :-)

Diskusia k receptu

farbuska
Robievala som zemiakový šalát so zelerom a jablkom s ľahkým nálevom (veľmi svieži), teraz skúsim aj tvoj so zelerom a vajíčkom. Vďaka za novú verziu.
1x haji
evanaaa
Zeler až tak nemusím, ale kvôli zdraviu si dám kúsok z polievky....ale na obrázku je mrkva a tá nejde do toho šalátu....? A v postupe č.1 je písaný zeler (celer), ktorý sa nastrúha na rezančeky julienne....alebo je to len ilustračná fotka?
1x haji
mijaita
@evanaaa (22.2.2022 17:15)

Fotografie je u škrabky na julienne, kdyby ji nekdo neznal, nebo nevěděl, co julienne je, Na foto jídla rozhodně mrkev není. Ani v postupu.
haji
Pěkný receptík, určitě vyzkouším, bo bramborový salát miluju ve všech podobách. Skvělé chutě i foto! Jsem nemajitel zmíněné škrabky, struhadlo to jistí. Díky za inspiraci!
marienka44
Zajtra vysmážam porcovaného kapra a tento šalát sa bude hodiť. 4 uvarené zemiaky je koľko asi porcií hotového šalátu? Nie je uvedené.
mijaita
@marienka44 (23.2.2022 17:14)
4 brambory stredni, vidim na 4 porce salatu. Taky zalezi na jedlikovi :-) Urcite to delej jako bramborvy salat, jak jsi zvykla na Vanoce. Ja mela 3/4l salatu.
1x haji
pivonka
Aj ja sa ho chystám urobiť, lebo sa mi veľmi páči.
zolik
@marienka44 (23.2.2022 17:14)
Ja zvyknem pocitat 2 zemiaky + ostatne na 1 porciu.
Dobru chut na kapra 😊
1x haji
haji
@zolik (23.2.2022 23:53)
Já počítám víc, bo se znám. Tajně chodím br. salát ujídat do ledničky. Ač je to nezvyklé, asi by mi kapor ostal bez prílohy.
mijaita
@haji (24.2.2022 13:09)

On ten salat je znacne ujidaci!!:-) Tak jsem zvedava, jak bude chutnat
1x haji
marienka44
Dnes je šalát hotový. Len chcem upozorniť, ze pri scedení zeleru treba vybrat korenie a bob. list. Ja som to všetko vyliala cez sito a na ňom okrem zeleru boli aj koreniny. Ako popoluška som to musela vyberať. :-)
mijaita
@marienka44 (25.2.2022 14:42)

Dobra pripominka, dekuju, upravim!! Ja je davam do sitka, proto me to nenapadlo. A salat ti chutnal?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia