Zemiakový koláč
Zemiakový koláč

Zemiakový koláč s chrumkavou pokrievkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 09:00
Zemiakový koláč s chrumkavou pokrievkou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (varný typ B)
2 ks
1 nožička (alebo pikantná papriková klobása)
2 ks
 štipka
2 PL
400 g
 hrsť
1 ks chladené



Postup

  1. 1

    Zemiaky a šalotky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Klobásu nakrájame na kolieska a tie ešte na štvrtiny. Papriky očistíme a nakrájame na tenké prúžky.

  2. 2

    Na panvicu nasypeme nakrájanú klobásu a restujeme, kým nepustí tuk. Potom pridáme zemiaky, šalotku a papriku. Ochutíme čili, soľou a korením a restujeme ešte asi 2 minúty. Primiešame paradajkový pretlak a krátko orestujeme.

  3. 3

    Zmes z panvice preložíme do zapekacej misy. Zalejeme ju krájanými sterilizovanými paradajkami zmiešanými s nasekanou petržlenovou vňaťou. Okrúhly plát krehkého cesta položíme na naplnenú zapekaciu formu. Do stredu urobíme malý otvor, aby mohla odchádzať para. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 35–40 minút.

  4. 4

    Krehké cesto môžeme kúpiť chladené alebo si ho pripraviť doma. Je to jednoduché - do robota preosejeme 300 g hladkej múky, pridáme 150 g nakrájaného masla a jeden žĺtok. Zapneme miešanie, pridáme lyžicu studenej vody a o 5 minút je hotové.

Diskusia k receptu