Slaný zemiakový koláč
Zemiakový quiche s hermelínom
Autor receptu: theflyingbaker
Slaný sýty zemiakový koláč.
8-10 porcií |
60 minút príprava |
10+50+15 minút na 190 °C |
Postup
- Na cesto zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Vlejeme 2 až 3 lyžice vody a spracujeme na hladké cesto. Nemiesime dlho, aby cesto nebolo mäkké. Vyvaľkané ho preložíme do formy na quiche/tart. Položíme naň papier na pečenie a zaťažíme fazuľou, aby sa nevydúvalo. Predpečieme v rúre (190 °C) cca 10-12 minút. Prebytočné cesto, ktoré prečnieva cez okraje, orežeme ešte za tepla.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Premiešame so smotanou, parmezánom, muškátovým orieškom, vajcami, soľou, korením a nasekaným kôprom. Do formy poukladáme polovicu náplne. Rozložíme polovicu hermelínu nakrájaného na plátky a prikryjeme druhou polovicou náplne. Tekutinou, ktorá ostala v mise, prelejeme zemiaky a navrch uložíme druhú polovicu hermelínu. Zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 50 minút. Bez alobalu dopečieme 15 minút dozlatista. Treba si otestovať vidličkou alebo špajdlou, či sú zemiaky upečené a mäkké.
- Podávame teplé, ozdobené kôprom.