Šúľance
Šúľance

Zemiakové šúľance fotorecept

slavkabis - fotkaslavkabis, 5. mája 2021
Zemiakové šúľance (fotorecept)
Foto: slavkabis

Zemiakové šúľance sú naše obľúbené ako hlavné jedlo ale aj ako dezert. Jednoduchá príprava, rýchly obed či večera a skvelá chuť zaručí spokojnosť Zobraziť celý popisZemiakové šúľance sú naše obľúbené ako hlavné jedlo ale aj ako dezert. Jednoduchá príprava, rýchly obed či večera a skvelá chuť zaručí spokojnosť rodiny.
Zdroj: Recepty Slávky coolinárky

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g uvarené v šupke
200 g
1 ks
štipka
Na posyp:
 mletý
 opražená
Na poliatie:
 roztopené




Postup

  1. 1

    V šupke uvarená a vychladnuté zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

  2. 2

    Pridáme múku, vajce a soľ.

  3. 3

    Vypracujeme cesto, z ktorého si odoberieme malý kúsok a šúľame na pomúčenej doske. Každý má svoj proces výroby šúľancov. Mne vyhovuje tento.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šúľance ukladáme na dosku. Do hrnca dáme zovrieť vodu so štipkou soli a opatrne vkladáme šúľance do vriacej vody.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vyplávaní šúľancov na hladinu, vyberieme pomocou dierovanej lyžice do misky. Ja dávam vždy kúsok masla, aby sa kúsky šúľancov nezlepili.

  6. 6

    Podávame s mletým makom alebo opraženou strúhankou, posypané cukrom a poliate roztopeným maslom.

  7. 7

    Cesto sa dá použiť aj na perky plnené lekvárom. Ja som robila aj guľky plnené bryndzou a slaninkou. Boli vynikajúce.

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, skvělá klasika! K šúlancom jakéhokoliv druhu mám úctu. Bo kaša ze z toho stane celkem jednoduše... Chutná fotečka! @cesminaz opečená strúhanka je top.
stefanm
... šúľance chutia aj mojim vnučkam...😋

...a ešte jedná drobnosť... keď robím šúľance vždy si ušuľam aj päť-šesť dlhých, ktoré potom uvarené a vysušené odložím do mrazničky a keď sa to hodí, podávam omastene ako prílohu!!


motyka
Šúľance - sú výborným jedlom aj na sladko, aj na slano. Aj ako príloha. Máš ich pekné a chuťovo určite výborné. Dlhšie som nerobila, najbližšie urobím - na obojako. Dík za pripomenutie.