Šúľance

Zemiakové šúľance (fotorecept)

Autor receptu: slavkabis

Zemiakové šúľance sú naše obľúbené ako hlavné jedlo ale aj ako dezert. Jednoduchá príprava, rýchly obed či večera a skvelá chuť zaručí spokojnosť rodiny.

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvarená a vychladnuté zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Pridáme múku, vajce a soľ.
  3. Vypracujeme cesto, z ktorého si odoberieme malý kúsok a šúľame na pomúčenej doske. Každý má svoj proces výroby šúľancov. Mne vyhovuje tento.
  4. Šúľance ukladáme na dosku. Do hrnca dáme zovrieť vodu so štipkou soli a opatrne vkladáme šúľance do vriacej vody.
  5. Po vyplávaní šúľancov na hladinu, vyberieme pomocou dierovanej lyžice do misky. Ja dávam vždy kúsok masla, aby sa kúsky šúľancov nezlepili.
  6. Podávame s mletým makom alebo opraženou strúhankou, posypané cukrom a poliate roztopeným maslom.
  7. Cesto sa dá použiť aj na perky plnené lekvárom. Ja som robila aj guľky plnené bryndzou a slaninkou. Boli vynikajúce.