Šúľance
Zemiakové šúľance (fotorecept)
Autor receptu: slavkabis
Zemiakové šúľance sú naše obľúbené ako hlavné jedlo ale aj
ako dezert. Jednoduchá príprava, rýchly obed
či večera a skvelá chuť zaručí
spokojnosť rodiny.
4 porcie |
15 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- V šupke uvarená a vychladnuté zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Pridáme múku, vajce a soľ.
- Vypracujeme cesto, z ktorého si odoberieme malý kúsok a šúľame na pomúčenej doske. Každý má svoj proces výroby šúľancov. Mne vyhovuje tento.
- Šúľance ukladáme na dosku. Do hrnca dáme zovrieť vodu so štipkou soli a opatrne vkladáme šúľance do vriacej vody.
- Po vyplávaní šúľancov na hladinu, vyberieme pomocou dierovanej lyžice do misky. Ja dávam vždy kúsok masla, aby sa kúsky šúľancov nezlepili.
- Podávame s mletým makom alebo opraženou strúhankou, posypané cukrom a poliate roztopeným maslom.
- Cesto sa dá použiť aj na perky plnené lekvárom.
Ja som robila aj guľky plnené bryndzou a slaninkou. Boli vynikajúce.