Zemiakové šúľance
Zemiakové šúľance

Zemiakové šúľance fotorecept

rimm - bez fotkyrimm, 29. marca 2025
Zemiakové šúľance (fotorecept)
Foto: rimm

Klasika našich materí.

4
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1/2 ČL
200 g
80 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky v šupke nastrúhame a pridáme ostatné suroviny - rozpustené maslo, soľ, múku, vajce a krupicu.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime cesto a múku pridávame podľa potreby, tak aby sa nelepilo.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme šulec, nakrájame ho na malé valčeky a dlaňami vytvarujeme do šúľancov. Varíme vo vriacej osolenej vode cca 5 minút, kým nevyplávajú na povrch.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Scedíme, ja nepreplachujem. Podávame s posýpkou (orechy, mak, strúhanka....)

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polejeme rozpusteným maslom.

    Zemiakové šúľance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kucharka
Výborné.
Babka robievala s orechami - pomiešanými so strúhankou, veď orechy boli drahé :-)
Mala velikánsku dosku, šúlala šúlanky aj hodinu, bolo nás veľa. Všetky vnúčence sme chodili na duplu.
Ďakujem za recept a spomienky.