Zemiakové posúchy fotorecept

yanah - bez fotkyyanah, 6. apríla 2011 22:53
Ďalšie recepty »
Zemiakové posúchy (fotorecept)Foto: yanah

Tento recept mám od mojej babky. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to. Babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni starého sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robím nasucho na teflonovej panvici.

6 - 8
porcií
60 - 90 min
príprava
45 - 60 min
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
100 ml (alebo bravčová masť)
2 - 3 čl
1 čl
100 ml
450 - 470 ml
1 kg
42 g
 (alebo bravčová) na natieranie
Plnka:
1 ks
cca 3/4 - 1 kg
2 - 3 PL (alebo kačacia, olej)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Zemiaky si uvarím v osolenej vode s trochou rasce. Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo na oleji. Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam s osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté č. korenie a nechám vychladnúť. Tento krok som nefotila, pretože som dala zvyšné uvarené zemiaky od obeda.

  2. 2

    Kým sa varia zemiaky, tak si zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť v pekárni postupujte podľa návodu k vašej pekárni. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si kvások z mlieka, cukru a droždia. Vypracujte pomerne tuhé cesto a nechajte dobre vykysnúť.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10x10cm). Na každý som dala za polievkovú lyžicu kopcom zemiakovej plnky (môžete dať aj viac).

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som urobila bochníčky, ako keď robíte buchty. Nechala som ich chvíľu (asi 20 - 30 minút) podkysnúť a následne som každý bochník roztlačila rukou na placku.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú placku som rozvaľkala na kruh s priemerom asi 15 - 20cm (podľa toho akú mám panvicu). Takto som si urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posúchy pečiem na suchej teflonovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra. Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán. Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30min. aj viac), aby trochu zmäkli.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou alebo papierovým obrúskom (pozor na prsty).

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke, alebo na večeru s acidkom. Môžete si ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist