Zemiakové posúchy (fotorecept)
Autor receptu: yanah
Tento recept mám od mojej babky. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to. Babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni starého sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robím nasucho na teflonovej panvici.
6 - 8 porcií |
60 - 90 minút príprava |
45 - 60 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky si uvarím v osolenej vode s trochou rasce. Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo na oleji. Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam s osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté č. korenie a nechám vychladnúť. Tento krok som nefotila, pretože som dala zvyšné uvarené zemiaky od obeda.
- Kým sa varia zemiaky, tak si zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť v pekárni postupujte podľa návodu k vašej pekárni. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si kvások z mlieka, cukru a droždia. Vypracujte pomerne tuhé cesto a nechajte dobre vykysnúť.
- Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10x10cm). Na každý som dala za polievkovú lyžicu kopcom zemiakovej plnky (môžete dať aj viac).
- Potom som urobila bochníčky, ako keď robíte buchty. Nechala som ich chvíľu (asi 20 - 30 minút) podkysnúť a následne som každý bochník roztlačila rukou na placku.
- Každú placku som rozvaľkala na kruh s priemerom asi 15 - 20cm (podľa toho akú mám panvicu). Takto som si urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.
- Posúchy pečiem na suchej teflonovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra. Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán. Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30min. aj viac), aby trochu zmäkli.
- Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou alebo papierovým obrúskom (pozor na prsty).
- Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke, alebo na večeru s acidkom. Môžete si ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.